Sinema veya Sinema sanatı, kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin bir ışık aracılığı ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak film adı verilen sesli veya sessiz hareketli videolar elde edilmesi işidir. Üretilen bu filmler, sinema salonu adı verilen özel binalarda gösterilmektedir. Sinema sanatı genel olarak diyalog, kurgu, sahnenin düzeni, ışık, ses ve dekor gibi şeyleri yapılan filme uygun sekilde dizayn edilir. Bu işlemlerin tamamına ise sinema endüstrisi adı verilmektedir. İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yılında çekilmiştir.
Şerif Gören ya da tam adıyla Şerif Adak Gören,, Türk film yönetmenidir.
Şener Şen, Türk oyuncudur.
Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.
Osman Fahir Seden, Türk yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.
Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.
Yılmaz Güney filmografisi, Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı Yılmaz Güney'in filmlerinin listesidir. Güney, sinema kariyeri boyunca çok sayıda filmde oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı olarak görev yaptı. Sanatçı; 114 filmde oyuncu, 27 filmde yönetmen, 17 filmde yapımcı, 64 filmde de senaristlik yapmıştır. 1981 yapımı Yol filmiyle Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmıştır.
İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.
Selma Güneri Türk oyuncu ve ses sanatçısı.
Ertem Göreç, Türk millî basketbolcu, yönetmen, senarist, kurgucu.
Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.
Alev Koral ya da kimlik adıyla Hatice Alev Emre, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.
SinemaTürk, internet üzerinde filmler, diziler, oyuncular, yönetmen, senarist ve çevirmenler, dramaturglar, seslendirme sanatçıları, film yapımcıları, film müziği yapanlar, ışıkçılar ve tüm sinema çalışanları, teknikleri, haber ve yorumları üzerine ayrıntılı bilgi içeren bir web sitesidir.
Tokmar Kalesi, Mersin ilinde Silifke-Aydıncık kara yolunun 22. km'sinde, kuzeye ayrılan beş kilometrelik asfalt bir yolla ulaşılır. Tokmar Kalesi, denize hâkim bir tepe üzerine yapılmıştır. Güneyi yalçın bir kaya ile çevrili olan kalenin kuzeyinde savunma burçları vardır. 12. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.
Ankara Postası, Muhsin Ertuğrul’un beyazperdeye aktardığı, Türk Kurtuluş Savaşı konulu 1929 tarihli sessiz filmdir.
Düşman Yolları Kesti, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1959 yapımı Türk filmidir. Filmin senaryosu Tarık Dursun Kakınç'a aittir.
Sevim Tuna,, Türk sanat müziği sanatçısı.
Tamam mıyız?, 2013 yılında vizyona girmiş Türk dram filmi. Çağan Irmak'ın yönettiği, başrolünde Deniz Celiloğlu ve Aras Bulut İynemli yer almaktadır. İhsan bedensel engelli olarak dünyaya gelmiştir. Bu engelinden dolayı annesine bağımlı olarak yaşamak zorundadır ve içerisinde kısılıp kaldığı bu hayata günbegün daha fazla küsen genç bir adamdır. Asla gerçek olmayacağını düşündüğü hayalleri vardır; bu hayallerin ukdesi ve annesine yük olduğu fikrinin ağırlığıyla yaşamdan kopmaktadır. Temmuz ise idealleri doğrultusunda baba evinden ayrılan ve bu dönemde kendi ayaklarının üzerinde durmak için çabalayan bir heykeltıraştır. Geçinebilmek amacıyla çocuk romanlarında çizerlik yapar ve iyi gittiğini düşündüğü bir ilişkisi vardır. Ancak bir anda sevgilisi tarafından terk edilmesi ve ardından elindeki işi kaybetmesi hayatını daha da altüst eder. Temmuz ve İhsan'ın yolları hayatlarının böylesine karanlık bir döneminde rüyalarla kesişir ve bu tesadüf ikisinin de yeniden doğmasını sağlar.
Sezercik Aslan Parçası, 1972 yapımı Türk filmi.