İçeriğe atla

Ayrıbaba Dağı

Ayrıbaba Dağı
Aýrybaba
Harita
Ayrıbaba Dağı'nın Türkmenistan'daki konumu
Ayrıbaba Dağı'nın Türkmenistan'daki konumu
Ayrıbaba Dağı
Ayrıbaba Dağı'nın Türkmenistan'daki konumu
En yüksek noktası
Yükseklik3.138 m (10.295 ft) [1]
Çıkıntı1.639 m (5.377 ft) [2]
Koordinatlar37°47′15″K 66°33′24″D / 37.78750°K 66.55667°D / 37.78750; 66.55667
Coğrafya
KonumLebap ili, Türkmenistan
Surhanderya ili, Özbekistan
SıradağKöytendağ

Ayrıbaba Dağı (TürkmenceAýrybaba) veya resmi adıyla Büyük Saparmyrat Türkmenbaşı Dağı (Beýik Saparmyrat Türkmenbaşy belentligi), Türkmenistan'ın güneydoğusunda, Özbekistan'ın Surhanderya ili sınırında bulunan bir dağdır.[3] Dağ, Köytendağ'ın bir parçası olup Türkmenistan'ın en yüksek zirvesidir.

Kaynakça

  1. ^ "The Central Asian Republics: Ultra-Prominence Page" 29 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Peaklist.org. 26 Ekim 2021 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ "Ayrybaba, Turkmenistan". Peakbagger.com. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  3. ^ TÜRKMENISTANYŇ ESASY HÄSIÝETNAMASY 8 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkmence)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Türkmenler Orta Asya'da bulunan bir Türk etnik grubudur, ağırlıklı olarak Türkmenistan, kuzey ve kuzeydoğu İran ile kuzeybatı Afganistan bölgelerinde bulunurlar. Özbekistan, Kazakistan ve Kuzey Kafkasya'da da oldukça büyük Türkmen grupları bulunur. Türk dillerinin Doğu Oğuz kolunun bir parçası olarak sınıflandırılan Türkmen dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkmence</span> Türkmenistanın resmî dili olan Türk dili

Türkmence, çoğunluğu Türkmenistan'da yaşayan Türkmenlerin konuştuğu Türk dil ailesine bağlı Doğu Oğuz dili. Dil, Türkmenistan'daki yaklaşık 7 milyon konuşuru ile resmî dil olup, çevresindeki Afganistan ile İran'ın sınır bölgelerinde de konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Saparmurat Niyazov</span> Türkmenistanın ilk cumhurbaşkanı

Saparmurat Atayeviç Türkmenbaşı (Niyazov), 1985-1991 yılları arasında Türkmenistan'ı fiilen yönetmiş, 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıl boyunca Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat</span> Türkmenistanın başkenti

Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısaca Türkmenistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'nin Orta Asya'daki 5 cumhuriyetinden biriydi. İlk önce 7 Ağustos 1921 tarihinde Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Türkmenistan Oblastı olarak kuruldu. 13 Mayıs 1925 tarihinde ise Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ni oluşturan eşit ve egemen cumhuriyetlerden biri halini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Lebap</span> nüfusu 2021 yılı itibarı ile 2,934,501dür. İlin merkezi Türkmenabattır

Lebap ili, Türkmenistan'ın illerinden biridir. İl ülkenin kuzeydoğusunda yer almakta olup Afganistan ve Özbekistan'a sınırı bulunmaktadır. Yüzölçümü 93,730 km² olan ilin nüfusu 2005 yılı itibarı ile 1,334,500'dür. İlin merkezi Türkmenabat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Türkmenistan bayrağı, Türkmenistan devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">İran Türkmenleri</span>

İran Türkmenleri, İran'ın kuzey-doğusunda bulunan ve Türkmenistan ile sınır komşusu olan İran Türkmenistanı ya da Güney Türkmenistan olarak da adlandırılan Türkmen Sahra denen coğrafi bölgede, çoğunluk oldukları Gülistan eyaleti ile azınlık oldukları Kuzey Horasan ve Razavi Horasan eyaletlerinde yaşayan Sünni Hanefi Türkmenlerdir.

Türkmenistan Futbol Federasyonu (TFF), Türkmenistan'daki futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Federasyonu SSCB'den bölündükten sonra 1992 yılında kurulmuştur ve 1994 yılında FIFA ve AFC'dn kabul edilmiştir. Bunlardan önce Takım aslen 1949 yılında kurulmuştu. Ülkedeki bütün Türkmen futbol ligleri ve Türkmenistan millî futbol takımı ile Türkmenistan kadın millî futbol takımından sorumludur. FIFA ve AFC'nın kurucu üyelerindendir (SSCB olarak). Merkezi Aşkabat'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Turkmenistan Airlines</span>

Türkmen Hava Yolları, Türkmenistan 'ın ulusal havayolu şirketi yani bayrak taşıyıcısıdır. Türkmen Hava Yolları 'nın merkezi Aşgabat Havalimanı'ndadır. Türkmen Hava Yolları'nın uçuş ağı Avrupa, Orta Asya ve Güneydoğu Asya kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saparmurat Türkmenbaşı Olimpiyat Stadyumu</span>

Aşkabat Olimpiyat Stadyumu Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bir çok amaçlı stadyumdur. Çoğunlukla futbol karşılaşmaları için kullanılır, ancak Maral İbragimova gibi Türkmen pop yıldızlarının müzik etkinlikleri için de ev sahipliği yapar.

Saparmurat Türkmenbaşı Baş Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, Ekim 2005 tarihinde kurulmuş olup adını Türkmenistan'ın eski cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almaktadır. Repertuvarı temel olarak Türkmen dilinde sunulan klasik ve modern Türkmen oyun yazarlarının oyunlarına dayanmaktadır. Tiyatro topluluğu Türkmenistan'ın halk ve popüler sanatçılarından oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Anıtı (Aşkabat)</span>

Bağımsızlık Anıtı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıttır. Anıt, 2001 yılında Türkmenistan'ın bağımsızlığının 10. yıldönümü anısına inşa edilmiş olup tasarımı, geleneksel Türkmen çadırlarından ve Türkmen kızlarının giydiği geleneksel başlıklardan ilham almaktadır.

Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Savunma Bakanlığı Askerî Enstitüsü</span>

Türkmenistan Savunma Bakanlığı Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Askerî Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir harp akademisidir. 1 Eylül 1993 tarihinde Türkmenistan'ın bağımsızlığının ardından kurulmuş olup Türkmenistan Savunma Bakanlığı'na bağlıdır. Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay eğitmekle görevli olup piyade, havacılık, lojistik ve iletişim alanlarında uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenbaşı Masallar Dünyası</span>

Türkmenbaşı Masallar Dünyası, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir lunaparktır. Park, 19 Ekim 2006 tarihinde açılmış olup Disneyland'ın Türkmen versiyonu olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen mutfağı</span>

Türkmen mutfağı, Türkmenistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Türkmen mutfağı, diğer Orta Asya mutfaklarına benzemektedir. Türkmen mutfağında genellikle baharat veya çeşni kullanılmaz ve lezzet için bol miktarda pamuk yağı ile pişirilir.

Türkmen halkının müziği konargöçer yaşayan Orta Asya Türk toplulukları Kırgızlar ve Kazakların halk müzikleri ile yakından ilişkilidir. Türkmen müziğinde önemli geleneksel müzisyenler arasında gezgin şarkıcılar ile şifacı ve sihirbaz gibi davranan baksı adı verilen şamanlar ve dutar (lavta) gibi enstrümanlarla şarkı söyleyen şamanlar yer alır. Bakşı, eskiden Türkmen toplumunun tuydukçular ile birlikte en önemli müzisyenleriydi.

Saparmurat Türkmenbaşı ilçesi, Türkmenistan'ın Daşoğuz ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Saparmurat Türkmenbaşı'dır.