İçeriğe atla

Aynı lisansla paylaş

Kontrol Edilmiş
Copyleft sembolünün bir çeşidi olan, aynı lisansla paylaşım için Creative Commons simgesi

AynıLisanslaPaylaş ya da aynı lisansla paylaş (İngilizceShare-alike), ilk defa Creative Commons projesi tarafından kullanılan ve eserin aslı ile aynı veya benzer bir lisans altında yayınlanmasını gerektiren lisansları tanımlamak için kullanılan bir telif hakkı lisanslama terimidir.[1]

Şu anda desteklenen iki Creative Commons lisansı aynı lisansla paylaşım koşuluna sahiptir: Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş (BY-SA) ve Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş (BY-NC-SA). Mevcut Creative Commons paketindeki altı lisansın tamamında olduğu gibi her iki lisans da atıf gerektirir. Creative Commons'a göre bu iki lisansın avantajı, gelecekteki kullanıcıların çalışmanızın bir türevine yeni kısıtlamalar ekleyememesidir; türevlerinin de aynı şekilde lisanslanmasını gerektirmesidir.[2]

Yıllar içinde Creative Commons lisanslarında değişiklikler yapılarak yeni sürümleri yayınlanmıştır (1.0, 2.0, 2.5, 3.0 ve 4.0 ). Atıf-AynıLisanslaPaylaş (BY-SA) ve Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş (BY-NC-SA) sürüm 2.0 veya üzeri ile lisanslanan herhangi bir çalışma, lisansın daha sonraki herhangi bir sürümüyle birlikte kullanılabilmektedir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Glossary". 22 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2012. 
  2. ^ a b "Share Alike". CC Wiki. 24 Ocak 2011. 25 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">GNU Genel Kamu Lisansı</span>

GNU Genel Kamu Lisansı yaygın kullanılan bir özgür yazılım lisansı. İlk sürümü 1989 yılında Richard Stallman tarafından GNU Tasarısı için kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğu Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım topluluklarının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son hâlini aldı.

<span class="mw-page-title-main">GNU Özgür Belgeleme Lisansı</span>

GNU Özgür Belgeleme Lisansı, GNU projesi için Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından tasarlanmış bir lisans modelidir. GNU GPL'nin açık içerik karşılığıdır. Lisansın mevcut son sürümü 1.3 olup, resmi metni www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresinde bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

Creative Commons, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş küresel ölçekte bir düşünce hareketi ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Arduino</span> Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur

Arduino bir G/Ç (I/O) kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur. Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da bağlanabilir. Hazır üretilmiş kartlar satın alınabilir veya kendileri üretmek isteyenler için donanım tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Apache Lisansı</span>

Apache Lisansı, Apache Yazılım Vakfı (ASF) tarafından yayımlanan bir özgür yazılım lisansıdır. Apache Lisansı telif hakkı koruma ve feragat uyarısı gerektirmektedir ancak copyleft bir lisans değildir. Lisans, özgür ve açık kaynak kodlu yazılımın geliştirilmesi için kaynak kodlarının kullanımına izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı</span> Özgür yazılım lisansı

LGPL veya bir başka deyişle GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı, GPL bir kitaplığı kullanan bir eserin, GPL'deki şartları daraltıcı bir lisansa sahip olmaması zorunluluğunu taşımayan büyük ölçüde pragmatik bir özgür lisans türüdür. LGPL şu gayelere matufen GPL'e tercih edilebilecek bir lisanstır:

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

Jamendo, dünyanın her yerinden müzisyenlerin eserlerini kamuya açabildikleri, kendileriyle ilgili gelişmeleri duyurabildikleri, siteye giren misafirlerin ise özgürce faydalanabildikleri müzik platformu.

<span class="mw-page-title-main">Ne Halt Edersen Et Kamu Lisansı</span>

Ne Halt Edersen Et Kamu Lisansı, son derece hoşgörülü bir özgür yazılım lisansıdır. Aslında bu lisans kamuya adanmış bir lisanstan farklı değildir. Lisansın 1.0 sürümü Banlu Kemiyatorn tarafından Window Maker tasarımı için 2000 yılı Mart ayında yayınlanmıştır. Debian proje lideri Fransız programcı Sam Hocevar tarafından 17 Nisan 2007 ile 16 Nisan 2008 tarihlerinde 2.0 sürümü yayınlanmıştır. Lisans yazılımın tamamının yeniden dağıtımı, yayınlanması ve değiştirilmesine izin vermekte ve argo terim kullanarak teşvik etmektedir. Özgür Yazılım Vakfı tarafından GPL uyumlu bir özgür yazılım lisansı olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vikigezgin</span>

Wikivoyage, gezi yerleri ve seyahat konularının gönüllüler tarafından yazıldığı ücretsiz web tabanlı seyahat rehberidir.

<span class="mw-page-title-main">Creative Commons lisansı</span> bir çalışmanın ücretsiz kullanımına izin vermek için kamusal telif hakkı lisansı

Creative Commons (CC) lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansı. Yazarın eserlerinin kamu kullanım haklarını kolaylıkla verebileceği çeşitli standart lisans sözleşmeleri içerir. Bir yazar oluşturduğu eserin kullanılması için paylaşmak veya üzerinde değişiklikler yapma hakkını vermek istediğinde CC lisanslarını kullanabilir. CC lisansları, eserlerin paylaşılması konusunda esneklik sağlar. Dağıtım için yazar tarafından belirtilen izin koşullarına uyulduğu sürece, eser hakkında telif hakkı için endişelenmeye gerek kalmaz. İnternet üzerinde, telif hakkı sahibi tarafından CC lisansları ile paylaşılan eserlerin kullanımı için, eser sahibinden ayrıca izin alma adımını ortadan kaldırır, böylelikle paylaşımı hızlandırır. CC lisansları herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir.

Scholarpedia; İngilizce dilinde, çevrimiçi, genellikle nitelikli bir içeriğe sahip olmayı amaçlayan açık erişimli çevrimiçi akademik dergileri içeren wiki-tabanlı bir ansiklopedidir. 

<span class="mw-page-title-main">GNU Affero Genel Kamu Lisansı</span> Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modeli

GNU Affero Genel Kamu Lisansı, Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modelidir. GNU Genel Kamu Lisansı ile neredeyse aynı olan AGPL, ağ ortamında kullanılan web hizmetlerini kapsayıcı bir ek madde içerir.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

Glottolog, Leipzig, Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nde geliştirilmiş, daha az bilinen dilleri hedef alan bibliyografik bir veritabanıdır. 2015'ten beri Jena, Almanya'daki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.

Karl Fogel, yazar, yazılım geliştirici, telif hakkı aktivisti kâr amacı gütmeyen Question Coyright yöneticisi ve Yönetim Kurulu Saymanı olarak görev yaptığı Open Source Initiative'in eski yönetim kurulu üyesidir. Açık Kaynak Yazılım Üretme adlı çalışması, açık kaynak yazılımın insani yönü hakkında iyi referanslanmış bir bilgi kaynağıdır. Fogel şu anda Creative Commons lisanslı kitabını, Kickstarter.com'da başarılı bir kitle fonlaması kampanyasının ardından ikinci bir baskıya güncellemektedir.

Açık lisanslar, kısıtlayıcı bir telif hakkı koruması içeren "her hakkı saklı" kısıtlaması yerine "bazı hakları saklı" yaklaşımını benimseyen lisanslardır. Telif hakları üretilen içeriğin yeniden paylaşılmasına ve kullanılmasına izin vermez. Üretilen içeriğe erişim kısıtlanınca da toplumsal yarar ortadan kalkmış olur. Açık lisansların kullanılması, telif haklarından tamamen kurtulmak anlamına gelmez. Bir konuyla ilgili tarama yaparken kullanım koşullarına bakmak, hak sahibine sormak ve hatta içerik üreticisiyle iletişime geçerek izin almak gerekir. Ancak Creative Commons ve diğer benzeri açık lisansların standart kullanım koşullarına uyarak insanların vakit kaybı yaşamadan ve kolaylıkla kullanımına izin verilir. Açık lisansların tarihi 1980 yılında ortaya çıkan GNU Genel Kamu Lisansıdır.