Altay dilleri ilk olarak 18. yüzyılda ileri sürülmüş Avrasya'da yaygınca konuşulan Türk dilleri, Moğolca, Tunguzca ve bazen Japonca, Korece ve Aynu dillerinin ortak bir ataya sahip olduklarını savunan varsayımsal bir dil ailesidir.
Hokkaido (Japonca: 北海道
Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.
Aynular veya Ainular, Japonya'nın kuzeyinde yer alan Hokkaido Adası, Kuril Adaları ve Sahalin'in yerlisi olan halktır. Aynu kelimesi Japonya'da uzun bir zaman etnik bir hakaret olarak kullanıldığı için halen bazı Aynular kendilerine Utari (yoldaş) demeyi tercih etmektedir.
Eynuca göçmen bir Türk halkı olan Eynular tarafından konuşulur. Bu halk batı Çin'de yaşar. Karışık bir dildir. Bir Türk dili olduğunun ispatı olarak grameri Türkçedir; ancak kelime haznesi çoğunlukla Farsça sözcüklerden oluşur. 6.570 konuşanı olduğu bilinmektedir. Bu dilin Aynuca ile uzaktan yakından alakası yoktur.
Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklardandır. Özellikle de eşya hukukunda, hak sahibinin, söz konusu eşya üzerindeki tasarruf yetkisini tespit etme bakımından, hakkın sınırının tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu hakkın aynî hak olması hâlinde farklı, olmaması hâlinde farklı hükümler uygulanabilecektir.
Moğol dilleri, Orta Asya'da konuşulan on üç dilin oluşturduğu dil öbeği. Moğolca, Buryatça gibi diller bu gruba girer. Altay dil ailesinin bir koludur fakat bazı dilbilimcileri tarafından Altay dil ailesi artık destek görmemektedir.
Akto İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin batısında, Kızılsu Kırgız Özerk İli'ne bağlı bir ilçedir.
Kaşgar Yenişehir İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzeybatısında, Kaşgar İli'inde bir ilçedir.
Sahalin, ayrıca Kuye olarak da bilinen, Kuzey Pasifik Okyanusu'nda 45°50' ve 54°24' K paralelleri arasında yer alan, Rusya'nın en büyük adası. Rusya'da Sahalin Oblastına bağlıdır. Japonya'nın beşte biri büyüklüğünde olan ada Rusya'nın doğu kıyısında ve Japonya'nın hemen kuzeyinde bulunur.
Uzak Doğu Rusyası ya da Rusya'nın Uzak Doğusu, Rusya'da Sibirya'nın doğusundaki Uzak Doğu parçası. Büyük ölçüde Uzak Doğu Federal Bölgesi'nden oluşur ve batıdaki Sibirya Federal Bölgesi'nin doğusundan Pasifik Okyanusu kıyılarına kadarki Rusya topraklarıdır. Bölgede Rusça dışında 27 kadar yerli dil de konuşulur.
At Kor Kamuy, Aynu folkloründe bahsi geçen devasa bir ahtapottur. Kanji ile transkripsiyonu "大章魚" şeklinde yapılır.
Eynular Çin'in batı kesiminde yer alan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan bir toplum. Nüfusları 30.000 kişidir. Çoğunlukla Taklamakan Çölü dolaylarında yaşarlar.
Aynuca, Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaidō adasında ve geçmişte Kuril Adaları ile Sahalin Adası'nda konuşulmuş izole bir dildir. Aynuca, Japonya'daki Aynu halkının ana dili olup, günümüzde tehlike altındaki diller arasında yer almaktadır. Bu dilin kökeni diğer dillerle net bir şekilde ilişkilendirilememiştir ve izole bir dil olarak kabul edilmektedir.
Darı birası, darı maltıyla yapılan bir alkollü içecektir. Doğu, Orta ve Batı Afrika'da yaygındır.
Shiretoko Millî Parkı, Japonya'nın Hokkaidō Adası'nın kuzeydoğu ucundaki Shiretoko Yarımadası'nda bulunan bir millî parktır. Shiroteko, Aynu dilinde "yerin çıktığı yer" anlamına gelen "sir etok" sözcüğünden türemiştir.
Emishi, çağdaş kaynaklarda michi no oku olarak anılan, özellikle Tōhoku bölgesinde olmak üzere Honshū'nun bazı bölgelerinde yaşayan eski bir etnik gruptur.
Şakuşeyn İsyanı, 1669 ve 1672 yılları arasında Hokkaidō'daki Japon otoritesine karşı bir Aynu isyanıydı. Aynu reisi Şakuşeyn (Shakushain) tarafından, o zamanlar Japonlar tarafından kontrol edilen Hokkaidō bölgesinde Japon ticaret ve hükûmet çıkarlarını temsil eden Matsumae klanına karşı yönetilmiştir.
Menaşi-Kunaşir isyanı veya Menaşi-Kunaşir savaşı, 1789 yılında Kuzeydoğu Hokkaido'daki Shiretoko Yarımadası'nda Aynu ve Wajin arasında yaşanan Aynu isyanlarının bir parçası olan bir savaştır.
Koşamain Savaşı, 1457 yılında Japonya'nın güneyindeki Hokkaido'nun Oshima Yarımadası'nda Aynu ve Wajin arasında gerçekleşen Aynu isyanlarının bir parçası olan silahlı bir mücadeledir. Bir kılıcın satın alınmasıyla ilgili bir anlaşmazlıktan çıkan Koşamain ve takipçileri, Takeda Nobuhiro komutasındaki üstün kuvvetler tarafından alt edilmeden önce güney Ezo'daki (道南十二館) on iki kaleyi yağmaladı. Çatışmanın ana kaydı Shinra no Kiroku'dur.