İçeriğe atla

Aynorozlu Paisios

Aynorozlu Paisios
Arhimandritis, Anahereyo
DoğumArsenios Eznepidis
25 Temmuz 1924(1924-07-25)
Yahyalı, Kayseri, Türkiye (önceden Çamlıca, Kapadokya olarak biliniyordu)
İkametKoniça; Aynoroz; Sina; Suroti
Ölüm12 Temmuz 1994 (69 yaşında)
Aziz Teolog Yuhanna Manastırı, Suroti, Selanik, Yunanistan
KutsayanlarDoğu Ortodoks Kilisesi
Aziz ilanı13 Ocak 2015 İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi[1][2] tarafından
TürbeAziz Teolog Yuhanna Manastırı, Suroti
Yortu12 Temmuz (yeni takvim) 13 Ocak (eski takvim)
SimgeSkufya, yelek, Dua İpi, Baston
Koruyucu azizAvustralya, Ramp Hizmetlileri
EtkileriKapadokyalı Arsenios, Tikhon (Golenkov), Nineveli İshak
Kültür veya tür
Aynoroz

Aynorozlu Paisios, Aziz Paisios veya Yaşlı Paisios olarak da bilinir, (Yunanca: Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης; seküler ismi: Arsenios Eznepidis (Yunanca: Αρσένιος Εζνεπίδης); 1924–1994), Aynoroz Dağı’nda yaşamış ünlü Rum Ortodoks çileciydi. Aslen Kayseri’nin Yahyalı ilçesine bağlı olan Çamlıca mahallesindendir (eski ismiyle Faraşa). Çileci hayatı ve ruhsal rehberlikleriyle anılır. Bugün, özellikle Yunanistan; Rusya ve Suriye’de Doğu Ortodoks Hristiyanlarca hürmet edilir.[3][4][5]

Muhterem Starets Paisios 13 Ocak 2015 tarihinde Ekümenik Patriklik Kutsal Sinodu ile kanonize edilmiştir. Yortusu eski takvim ile 29 Haziran, yeni takvim ile 12 Temmuz’dur.

Biyografi

Çamlıca, Kapadokya, Paisios'un doğum yeri

Arsenios Eznepidis 25 Haziran 1924 tarihinde Çamlıca, Kapadokya’da, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında doğdu.[6] Arsenios ismi ona, onu vaftiz eden Kapadokyalı Arsenios tarafından verilmiş ve aynı zamanda gelecekteki manastır hayatına dair peygamberlikte bulunmuştur.[7] Eznepidis ailesi ise mübadeleden sonra Koniçe, Epir’e yerleşmiştir. Arsenios orada büyümüş ve ortaokuldan sonra marangozluk yapmıştır.[8]

Yunan İç Savaşı sırasında telsiz operatörü olarak görev yapmıştır.[9]

Manastır hayatı

1950 yılında görevini tamamladıktan sonra Aynoroz dağına gitti: gelecekte Kutlumusyu Manastırı’nın başkeşişi olacak Kiril’e daha sonra da Esfigmenu Manastırı’na gitmiştir (bu manastırın daha sonra olacak Ekümenik Patrikliğe muhalefetine destek vermemiştir).

Arsenios dört yıllık acemilik döneminden sonra, 27 Mart 1954 tarihinde Rasaforos Keşiş derecesine getirilmiş ve Averkios ismi verilmiştir.[10]

Bir süre sonra Averkios, amcasının da orada keşiş olduğu Fletyu Manastırı’na gitmiş ve orada Simeon’un rehberliğinde kalmıştır. 12 Mart 1957 tarihinde Simeon tarafından Küçük Skema mertebesine yükseltilmiş, yorulmak bilmez Kayseri Metropoliti 2. Paisios’un anısına (O da Çamlıcalı’ydı) ona Paisios ismi verilmiştir.[11]

1958 yılında Paisios’tan köyünün çevresinde, protestan grupların misyonerliklerine karşı, zaman geçirmesi istenmiştir. Orada birçok kişiye yardım etmiş ve imanlıları cesaretlendirmiştir. Daha sonra ise 1962 yılında, Sina Dağı’ndaki Azize Katerina Manastırı’nı ziyaret etmek amacıyla ayrılmış ve orada iki yıl kalmıştır. Bu süre zarfınca Bedeviler ile yakınlaşmış ve Bedeviler onun varlığından hem ruhsal olarak hem de maddi olarak fayda görmüş, Paisios sattığı el yapımı ahşap oymaları satarak Bedevilerin yemeklerini almıştır.[12]

11964 yılında Aynoroz Dağı’na geri dönmüş, Katunakya yabanlarında kısa bir süreliğine kalmaya gitmeden önce İviron Manastırı’nın Skete’sinde bir süre kalmıştır. Paisios’un gerileyen sağlığı oradan ayrılmasına sebep olan şey olabilir. 1966’da ciğerlerinin bir kısmının alınmasıyla sonuçlanan bir operasyon geçirmiştir. Hastanede geçirdiği bu süre zarfında, Selanik’in biraz dışındaki Aziz Teolog Yuhanna’nın Rahibeleri ile uzun sürecek olan dostluğu başlamıştır.[13] Ameliyatı sırasında çok kana ihtiyacı olduğundan, ölmemesi için, manastırdan bir grup acemi onun için bu büyük miktardaki kanı bağışlamıştır.

1968 yılında Stavronikita Manastırı’nda bir süre kalmıştır.[14]

Kutlumusyu Manastırı’ndan Gabriel, Aynorozlu Paisios’un bir öğrencisiydi.[15]

Hastalık zamanları[16]

Manastır hayatının başından beri bronşektazi onu rahat bırakmamış, hatalı bir tehşis ve tedavi sonucunda kan kusmaya başlamış ve ameliyat geçirmiştir.

Ciğerlerinden ameliyat olduğu zaman üşütmüş, aç karnına güçlü bir antibiyotik verilmiş, bu yüzden de ülserli bir koliteye yakalanmıştır. Bu, onun en hafif soğuk algınlıklarında bile bağırsaklarının bozulup kanamalarının olmasına yol açmıştır.

Sina'da ağır bir granit bloğunu kaldırmaya çalışırken beş-altı ay sürecek olan bir diskopati (omur kayması) geçirmiş, çoğu zaman yürümek için iki değneğe dayanmak zorunda kalmıştır.

Son yıllarda bağırsak kanamaları artmış, bir gecede on dokuz defa tuvalete giderek kan boşaltmasını gerektirmiştir. Muayene olmak istemediği için ise doktorlar kanamanın sebebini tam olarak kestiremiyordu.

Hastalığının ağırlaştığının ve gücünün azaldığının farkındaydı, kanamaları ise durmuyordu. Yine de ilaçlara sığınmadan durumu kabul ediyor ve Tanrı'dan kendisinden yardım isteyen hasta kardeşlere yardım edebilmeyi istiyordu.

Ekümenik Patrik I. Bartholomeos durumu öğrenmiş ve bir mesaj göndererek doktora gitmesini istemiştir. Bundan sonra kanamalar bir süre durmuştur. Çömezlerine, safça soruyordu: "Elbette Patriğe itaat etmeliyim ama şimdi kanama durduğuna göre buna gerek kaldı mı? Ne dersin?" Kısa bir süre sonra kanamaları tekrarlamıştır.

Theagenneio Hastanesi'nde kendisine ileri aşama kanser tanısı konmuştur. Kanser altı yıllık olmasına rağmen metastaz görülmemişti. Tümörü ameliyata hazırlamak için ışın tedavisi yaptılar. Tedaviye her gidişinde derlerini anlatmak için bekleyen hastalara durmu daha ağır olmasına rağmen, günde otuz defa korkunç acılar içinde bağırsaklarını boşaltmak zorunda kalıyordu, gülümsemeye ve onları teselli etmeye devam ediyordu.

Pek çok soruya muhatap oluyor ve cevaplıyordu:

- Yeronda, çocuklarını ne hakla bırakıyorsun?

- Eh! Ömrümüz yetmiş yıl sürüyor, bu da yeterlidir.

- Yeronda, niçin dua etmiyorsunuz ki Tanrı sizi iyileştirsin? Size o kadar ihtiyacımız var ki!

- Ne yani, Tanrı ile dalga mı geçeyim! Mademki ben istedim hasta etmesini...

- Yeronda, bana son bir öğüt verin ki hatırlayayım!

- Maneviyatta asil olalım çünkü Mesih'e ancak böyle yakın olabiliriz.

Kaynakça

  1. ^ (Yunanca) Και επίσημα άγιος ο Γέροντας Παΐσιος 5 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ΣΚΑΪ.gr. 13/01/2015 - 16:31. Retrieved: 20 January 2015.
  2. ^ "Ἀνακοινωθέν (13/01/2015) - Latest News - The Ecumenical Patriarchate". www.patriarchate.org. 12 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  3. ^ Hieromonk Damascene.
  4. ^ Bishop Alexander (Mileant), ed.
  5. ^ (Rusça) On the glorification of Elder Paisios Webarşiv şablonunda hata: |url= value. Boş..
  6. ^ "Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, Θεολογικό μπλογκ". 17 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  7. ^ Paisios of Mount Athos.
  8. ^ Ιερομονάχου Χριστοδούλου Αγιορείτου, 2000, pages.
  9. ^ "«Ὁ Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης (1924-1994) Σύντομος Βίος», ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ". 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  10. ^ Hieromonk Isaac, 2012: p. 65.
  11. ^ Hieromonk Isaac, 2012: p. 85.
  12. ^ "Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά: ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (1924-1994) Ὁ Ἀσυρµατιστής τοῦ Στρατοῦ καί τοῦ Θεοῦ" (PDF). 2 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  13. ^ "Timetable". Agiospaisios.gr. 2 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  14. ^ Metropolitan Hierotheos. "Some personal experiences from my contact with father Paisios". parembasis.gr. 29 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "Elder Gabriel, disciple of St. Paisos: Mt. Athos needs to wake up, stop obeying anti-Orthodox agendas". OrthoChristian.Com. 13 Ekim 2020. 27 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2022. 
  16. ^ İsaak, Peder (2015). Saris, Mayda (Ed.). Kapadokyalı Aziz Paisios (1924-1994). 1. baskı. Sağlık, Timur tarafından çevrildi. İstanbul: Paros Yayıncılık. ISBN 978-605-84788-2-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nikos Kazancakis</span> Yunan yazar, şair, siyasetçi ve filozof

Nikos Kazancakis, Yunan yazar, şair, siyasetçi ve filozof.

<i>Filokalya</i>

Filokalya; Yunancada "İyi şeylerin sevgisi" anlamına gelen Doğu Ortodoksluğu'nun mistik İsihazm geleneğine ait ruhsal önderlere ve keşişlere ait metinler koleksiyonu. Filokalya'da yer alan yazılar MS 4. yüzyıl ile 15. yüzyıla arasında kaleme alınmıştır. 18. yüzyılda, Kutsal Athos Dağı'ndan Aziz Nikodimos (1749-1809) ve Korint'li Aziz Makarios (1731-1805) adında iki Yunan keşiş tarafından derlendi ve ilk olarak 1782'de Venedik'te yayınlandı. İkinci baskı 1893'te Atina'da yayınlandı ve ilk baskıya ek olarak Patrik Kallistos'un hazırladığı dua üzerine yazılmış metinleri de içermekteydi. Beş ciltlik üçüncü baskısı 1957-1963 yıllarında Astir Yayıncılık Şirketi tarafından Atina'da piyasaya sürüldü. Orijinal Filokalya'daki tüm metinler Yunancadır ve ikisi hariç tümü ilk olarak Yunanca yazılmıştır ve o iki metin de Bizans döneminde Yunancaya çevrilmiştir. Ancak eserin nüfuz alanı asla Yunanca konuşulan topraklarla sınırlı kalmamıştır. Bu eseri ilk defa başka bir dile çeviren kişi, hac ziyareti neticesinde Athos Dağı'na gelmiş, daha sonra da Moldova'ya yerleşmiş Rus keşiş Paisii Velichkovskii (1722-1794) idi. Eserden seçmece metinleri Kilise Slavcası'na çevirdi ve kitabı Moskova'da "Dobrotolublye" adıyla bastırdı. Eser 1822'de tekrar basıldı ve yayınlandı. Bir Rus Gezgincinin Anıları adlı kitapta bahsedilen hacı (gezginci) tarafından çevrilmişti. Kuşkusuz, Filokalya'nın Rus maneviyatına ve kültürüne etkisi muazzam idi. Bunu, kitabın titiz bir okuyucusu olan Dostoyevski'nin yazıları da tek başına yeterince kanıtlar niteliktedir. Rusçaya bir çevirisi Ignatii Brianchaninov (1807-1867) tarafından yapıldı ve çeviri 1857 yılında yayınlandı. Halen Dobrotolubiye adıyla basılan bir diğer Rusça çevirisi de orijinal Yunanca baskıda olmayan birkaç metni eserine dahil etmiş ve Yunanca baskının metinlerindeki bazı pasajları kasten çıkarmış veya özünden farklı bir biçimde anlatımını sürdürmüş Piskopos Münzevi Keşiş Teofan (1815-1894) tarafından yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aynoroz</span> Kuzeydoğu Yunanistanda bir dağ ve yarımada

Aynoroz, Balkanlar'da Yunanistan'ın Halkidiki yarımadasından Ege Denizi'ne doğru uzanan 3 dar ve uzun yarımadanın en doğuda olanı. Doğu Ortodoks manastırının önemli bir merkezidir. Yunanistan Cumhuriyeti içinde özerk bir hükûmet olarak yönetilmektedir. Aynoroz yarımadasının toprağı kalkerli olup, oldukça dağlıktır. En yüksek noktası adanın en güneyindeki Athos Dağı'dır (2.033m). Nüfusun çoğunluğu rahiplerden meydana gelir ve 2.250 kişi kadardır. Athos Dağı'nda, Konstantinopolis Ekümenik Patriğinin doğrudan yetkisi altında 20 kadar manastır vardır. Devletin yönetim biçimi 20 manastırı temsil eden 20 kişi ve küçük bir meclis tarafından yönetilir ve Yunanistan'a bağlıdır. Halkın başlıca gelir kaynağı zeytin ve üzümcülük gibi Akdeniz ürünleri ve hayvancılıktır.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Hrisostomos</span> önemli erken dönem kilise babası

İoannis Hrisostomos veya Altınağızlı Yuhanna, Konstantinopolis Başepiskoposu olarak görev yapmış önemli bir Kilise Babası'ydı. Vaazlarıyla ve halka açık konuşmalarıyla, iktidarın ve din adamlarının otoritelerini kötüye kullanımını kınadığı tutumuyla, Altınağızlı Yuhanna'nın İlâhî Âyin Metni ve asketik (çileci) duyarlılıkları ile tanınır. Yunanca khrisostomos (Χρυσόστομος) unvanı "altın-ağızlı" anlamına gelir ve ünlü hitabet yeteneğini belirtir. Batı kiliselerinde John Chrysostom olarak anılır. Altınağızlı Yuhanna, Erken Hristiyanlık döneminde en üretken yazarlardan biriydi, ancak hem İskenderiyeli Origenes hem de Hippo'lu Augustinus onu geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">XIV. İoannis</span> Konstantinopolis Patriği

XIV. İoannis, soyismi Kalekas, 1334 ile 1347 yılları arasında Ortodoks Patriği. Kendisi İsihazm karşıdı ve Gregori Palamas'ın rakibidir. VI. İoannis'e karşı V. İoannis'i destekleyen naipliğin bir üyesi olarak 1341-1347 arası Bizans iç savaşının aktif liderlerindendir.

Filotheos Kokkinos Eylül 1353'ten 1354'e ve daha sonra 8 Ekim 1364'ten 1376 tarihine kadar Konstantinopolis Patriği olarak görev yapmıştır. Patrik Philotheos Kokkinos aynı zamanda vaaz ve tarihi bilgiler içeren eserlerin yazarı ve Palamizm teolojisinin (İsihazm) önemli savunucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Meteora</span> Yunanistanın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölge

Meteora, Yunanistan'ın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölge. Bölgede çok sayıda Ortodoks kilisesi ve Athos Dağı'ndan sonra Yunanistan'daki en önemli manastırlar bulunmaktadır. Orijinalinde 24 tane olan manastırlardan 6 tanesi ayakta kalmış olup manastırlar, bölgeye hakim olan devasa doğal sütunların üzerine inşa edilmiştir. Meteora, Thessalia ovasının kuzeybatı ucunda, Pinios Nehri'nin ve Pindus Dağları'nın yakınında yer almaktadır.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk Adası (Yunanistan)</span>

Tavuk Adası, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesine bağlı Aristotelis belediyesinde bulunan bir ada ve köydür. Selanik'e 120 km uzaklıkta bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Efimianos Kilisesi</span>

Aziz Efimianos Kilisesi ya da Agios Efimianos Kilisesi Kıbrıs adasında Akdoğan, Mağusa kasabasının 2 kilometre güneybatısında bulunan bir Bizans kilisesidir..

<span class="mw-page-title-main">Simeon Stilites</span>

Simeon Stylites(Klasik Süryanice: ܫܡܥܘܢ ܕܐܣܛܘܢܐ‎ šamʻun dasṯonáyá, Grekçe Συμεών ὁ στυλίτης Symeón o Stylítis, Arapça: سمعان العمودي‎ Simʿān al-ʿAmūdī) Hristiyan Süryani asketik aziz. Kendisine benzeyen takipçilerinden ayırmak için Yaşlı Simeon Stylites olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağ, Lefkoşa</span>

Bozdağ veya Aytotoro Aşağı Pirgo'nun batısında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 232 kişilik bir nüfusa sahipti.

Synkellos, latin harfleri ile syncellus, Doğu Ortodoks Kilisesi'nde kilise makamıdır. Bizans İmparatorluğu'nda, Konstantinopolis ekümenik patriğinin Sinkellos'u devlette büyük öneme sahip bir pozisyondu ve genellikle hüküm süren patriğin halefi olarak kabul edilirdi.

III. İoannakios, 1739-1746 yılları arasında İpek Başpiskoposu ve Sırp Patriği ve 1761-1763 yılları arasında Konstantinopolis Ekümenik Patriği idi. Hem Sırp Patriği hem de Konstantinopolis'in görevi için unvanının sıra numarası III'tür.

<span class="mw-page-title-main">Hattat Ahmet</span> Türk Ortodoks Hristiyan aziz

Hattat Ahmet veya Aziz Ahmet, XVII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşadığı söylenen bir devlet memuru ve Türk Hristiyan azizdir. İnanışa göre İslam'dan Hristiyanlığa geçmiş ve 3 Mayıs 1682 tarihinde öldürülmüştür. Yalnızca hagiografik eserlerde bahsi geçmektedir.

İoannis Lazaropulos, 1364'ten Kasım 1367'ye kadar Trabzon Metropoliti ve dini bir yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Atanasios Diakos</span>

Athanasios Nikolaos Massavetas ayrıca Athanasios Diakos olarak da bilinir, Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında bir Yunan askeri komutanıydı ve Yunanistan'da saygıdeğer bir ulusal kahraman olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sessiz Yuhanna</span> 6. yüzyılda yaşamış aziz ve piskopos

Sessiz Yuhanna, , yetmiş altı yıl boyunca yalnız yaşadığı bilinen bir Hristiyan azizidir. Anımsamaya ve susmaya olan düşkünlüğünden dolayı kendisine bu isim verilmiştir. Aziz Yuhanna'nın yortu günü, Katolik Kilisesi'nin Genel Roma Takvimi'nde 13 Mayıs, Doğu Ortodoks ve Doğu Katolik Kiliselerinde ise 3 Aralık'tır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nicetas Kilisesi, Banjane</span>

Aziz Nicetas Kilisesi, Banjane köyünde, Čučer-Sandevo ve Gornjane köylerinin ortasında bulunan bir Orta Çağ Doğu Ortodoks kilisesidir. bu nedenle Čučer'de sıklıkla Aziz Nicetas olarak da anılmaktadır. Kilise ve tüm köyler Kuzey Makedonya'nın Čučer-Sandevo belediyesinin bir parçasıdır. Kilise günümüzde Ohri Başpiskoposluğunun Üsküp piskoposluğuna aittir.