
Teleskop veya ırakgörür, uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen astronomların kullandığı, bir rasathane cihazıdır. 1608 yılında Hans Lippershey tarafından icat edilmiştir ve 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa gökyüzü gözlemleri yapmakta kullanılmıştır. Uzaydaki cisimlerden yansıyarak veya doğrudan gelen görülen ışık, ultraviyole ışınlar, kızılötesi ışınlar, röntgen ışınları, radyo dalgaları gibi her türlü elektromanyetik yayınlar; kozmos hakkında bilgi toplamak için çok gerekli kanıtlardır. Bu kanıtlar, klasik manada optik teleskoplarla ya da çok daha modern radyo teleskoplarla incelenir.

Polikarbonatlar, termoplastiklerin özel bir grubudur. İşlenmesi, kalıplanması, ısıl olarak şekillendirilmesi kolaydır, bu tip plastikler modern imalat sektöründe çok geniş kullanım alanı olan plastiklerdir. Polikarbonatlar olarak isimlendirilmişlerdir, çünkü uzun moleküler zincirleri içinde karbonat grupları (-O-CO-O-) tarafından bağlanmış fonksiyonel gruplara sahiptirler.

Oküler diğer adıyla göz merceği, mikroskop, teleskop vb. sistemlerde kullanılan gözün hemen önündeki genelde akromatik mercek grubudur. Asıl amacı önündeki mercek sisteminin renk ve şekil alanlarındaki kusurlarını asgariye indirerek kullanıcıya net bir görüntü sağlamak görüntü kalitesini arttırmadır.

Gözlük, çerçeveli mercek ya da merceklerden oluşan bir aksesuar, bir araçtır.

Fiziksel buhar biriktirme.

PVD kaplama teknikleri arasında en basit olanıdır. Kaplanacak malzeme, herhangi bir şekilde ısı etkisi ile buharlaştırılır ve buharlaşan atomlar, substrat(kaplanan malzeme) üzerinde giderek yoğuşurlar. İşlem 10-5 – 10-6 ton basınçlı vakum ortamında yapılır. Kaplanan malzemeyi buharlaştırmak için çeşitli teknikler vardır bu teknikler; a) Buharlaştırılacak malzemenin, doğrudan konduğu potaya direnç olarak bağlanması, b) İndüksiyon ocağı ile ısıtma, c) Bir elektron tabancası ile elektron ışını bombardımanı, d) Elektrik arkı oluşturulması, e) Lazer ışını uygulanarak ısıtma ile, buharlaştırma işlemi yapılabilir. Bu tekniklerde, doğrudan direnç, indüksiyon, elektron tabancası ile ışın bombardımanı ve vakum ark en önemlileridir. Buharlaştırıcı potaları refrakter metallerden(Mo,W, Ta), oksitlerden(Al2O3,SiO2,M2O, ThO) veya grafitten yapılır. 1700 C’nin üzerindeki sıcaklıklarda, su soğutmalı bakır potalarda kullanılabilir.

Titanyum nitrür, substratın yüzey özelliklerini iyileştirmek için genellikle titanyum alaşımları, çelik, karbür ve alüminyum bileşenler üzerinde fiziksel buhar biriktirme (PVD) kaplaması olarak kullanılan son derece sert bir seramik malzemedir.
Krom nitrür, CrN formülüne sahip krom ve azotun kimyasal bir bileşiğidir. Çok serttir ve korozyona karşı son derece dayanıklıdır. Azot atomlarının krom kafesteki oktahedral delikleri işgal ettiği bir interstisyel bileşiktir: bu nedenle, kesinlikle bir krom (III) bileşiği değildir ve nitrür iyonları (N3-) içermez. Krom ikinci bir interstisyel nitrür, dikrom nitrür, Cr2N oluşturur.

Mercek ya da lens ışığın yönünü değiştiren (kıran), ışık ışınlarını birbirine yaklaştıran ya da uzaklaştıran optik alet.
Basit mercek tek bir optik elemanın kullanıldığı, bileşik mercek ise iki optik elemanın bir arada olduğu mercek tipidir. Bileşik mercek, basit mercek kullanıldığında ortaya çıkan sapınç olayının etkisini azaltmak için kullanılır. Mercekler genelde camdan ve saydam plastikten yapılır. Lensler, gereken şekle göre taşlanır, parlatılır veya kalıplanır. Bir mercek, ışığı odaklamadan kıran bir prizmadan farklı olarak, bir görüntü oluşturmak için ışığı odaklayabilir. Mikrodalga lensler, elektron lensler, akustik lensler veya patlayıcı lensler gibi görünür ışık dışındaki dalgaları ve radyasyonu benzer şekilde odaklayan veya dağıtan cihazlara da "mercekler" denir.

Kırılmalı teleskop veya refraktör, bir görüntüyü görüntülemek için lens (mercek) kullanan bir optik teleskop türüdür.Işığı kırmak yoluyla görüntüyü elde eder.Bunun için tüp sonunda odak dediğimız en büyük merceğin olduğu kısim vardir.ışık buradan görerek tüpün ucuna kadar ilerler tüp ucunda ise gözlemcinin büyütmede kullandığı mercek oküler bulunur. Sonradan çıkan aynalı teleskop'dan bu yönleri ile ayrılır. İlk ve uzun dönemden beri bilinen teleskop türüdür. Kırılmalı teleskop tasarımı başlangıçta casusluk camları ve astronomik teleskoplarda kullanıldı halen de belli ölçekte kullanılmaktadır ancak aynı zamanda uzun odaklı kamera mercekleri için de kullanılmaktadır. Bir refraktörün büyütmesi, objektif merceğinin odak uzunluğunun okülerinkine bölünmesiyle hesaplanır. Kırılma teleskoplarının tipik olarak önde bir lensi, ardından uzun bir tüp, daha sonra teleskop görüntüsünün odaklandığı arkada bir mercek veya enstrümantasyon bulunur. Başlangıçta teleskopların merceği bir elementdi, ancak bir asır sonra iki ve hatta üç elementli lensler yapıldı. Kırılma teleskopu teknolojisi, dürbün ve büyüteç lensleri gibi diğer optik cihazlarda sıklıkla uygulanan bir teknolojidir.

Plastik film ince bir sürekli polimerik malzemedir.

Lenssiz gözlük lenssiz gözlüklerdir. Görme düzeltme veya göz korumada hiçbir işlevi olmayan, yalnızca estetik veya moda amaçlar için giyilirler. Çerçeveler genellikle büyük boy ve genelde siyah renklidir. Kontakt lensler ile birlikte takılabilirler. Lenssiz gözlüklerin avantajı, sis veya yansıma olmamasıdır ve uzun kirpiklere ve kirpik uzantılarına dokunacak mercek yoktur. Lenssiz gözlükler ilk kez 1990'larda Japonya'da popüler oldu. Bu eğilim sona ermiştir, ancak son zamanlarda Çin ve Tayvan'da yeniden canlandı. Maison Margiela, lenssiz ve yarı çerçevesiz altın çerçeveler çıkardı.

Tek gözlük, yalnızca bir gözde görüşü düzeltmek veya geliştirmek için kullanılan bir düzeltici lens türüdür. Dairesel bir mercekten oluşur, genellikle çevrenin etrafındaki bir tel veya halkaya bağlanabilen bir tel halkası vardır. İpin diğer ucu daha sonra, monokülün kaybolmasını önlemek için kullanıcının giysisine bağlanır. Antika Philipp von Stosch, 1720'lerde Roma'da, gravürleri ve antika gravürleri yakından incelemek için bir tek gözlük takıyordu, ancak monoküler, on dokuzuncu yüzyıla kadar centilmenlik eşyası haline gelmedi. Dandy'nin 1790'ların test gözlüğü tarafından yüksek moda anlayışı olarak tanıtıldı.

Pins-nez 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında popüler olan, kulaklıksız olarak desteklenen bir gözlük stilidir, burun köprüsünü sıkıştırırdı. Adı Fransızdan pincer, "çimdik" ve nez, "burun" anlamından geliyor.

Browline gözlükleri 1950'lerde ve 1960'larda, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde çok popüler olan gözlük çerçevesi stilleridir. Ad, çerçevelerin "kalın" üst kısmının lensleri, kaşları gözleri çerçeveleyen şekilde çerçevelemesinden kaynaklanmaktadır. Gözlükler ilk olarak 1947'de Shuron Ltd tarafından "Ronsir" markası altında üretildi ve hızlıca çeşitli diğer üreticiler tarafından taklit edildi. Sağlam plastik stilleri ile popülerliğini aştı. Browlines, 1980'lerde popülerliğe dönmeden önce, retro tarzı ve hipster alt kültürün yükselişiyle, 1980'lerde güneş gözlüğü olarak rönesans yaşadı.

Çerçevesiz gözlük lenslerin doğrudan köprüye veya tapınaklara monte edildiği bir gözlük türüdür. Stil iki alt tipe ayrılır: üç parçalı camlar, bir köprüye monte edilmiş lenslerden ve iki ayrı tapınak kolundan oluşurken, kenarlarında destekleyici bir kemer bulunur, tapınakları köprüye bağlar ve mercekler için ekstra stabilite sağlar.

Anti-buğu maddeleri ve uygulamaları olarak da bilinen Buğu önleyici maddeler yüzeylerde damlacıklar oluşturarak yoğunlaşarak sise benzeyen buğulanmayı önleyen kimyasallardır. Buğu önleyici işlemler ilk olarak Gemini Projesi sırasında NASA tarafından geliştirildi ve şu anda gözlük, gözlük, kamera lensleri ve dürbünlerde bulunan lensler ve aynalar gibi optik uygulamalarda kullanılan şeffaf cam veya plastik yüzeylerde sıklıkla kullanılmaktadır. İşlemler, yüzey gerilimini en aza indirerek çalışır ve bu da tek damlacıklar yerine saçılmayan bir su filmi oluşturur. Bu, ıslanma derecesini değiştirerek çalışır. Buğu önleyici işlemler genellikle ya bir yüzey aktif film uygulamasıyla ya da hidrofilik bir yüzey oluşturarak çalışır.

Bir katadioptrik optik sistem biri kırılma ve yansıma genellikle lens ve kavisli aynalar (katoptrik) yoluyla bir optik sistem içinde bir araya getirilmiştir. Katadioptrik kombinasyonlar, projektörler, farlar, erken deniz feneri odaklama sistemleri, optik teleskoplar, mikroskoplar ve telefoto lensler gibi odaklama sistemlerinde kullanılır. Lensleri ve aynaları kullanan diğer optik sistemlere, gözetleme katadioptrik sensörleri gibi "katadioptrik" de denir.

Optik mühendisliğinde objektif, gözlenen nesneden ışık toplayan ve gerçek bir görüntü üretmek için ışık ışınlarını odaklayan optik elemandır. Hedefler, tek bir mercek veya ayna veya birkaç optik elemanın kombinasyonları olabilir. Mikroskoplarda, dürbünlerde, teleskoplarda, kameralarda, slayt projektörlerinde, CD çalarlarda ve diğer birçok optik alette kullanılırlar. Objektiflere ayrıca obje lensleri, obje gözlükleri veya objektif gözlükleri de denir.

Anti-reflektif (AR), parlama önleyici veya yansıma önleyici kaplama; yansımayı azaltmak için lenslerin, diğer optik elemanların ve fotovoltaik hücrelerin yüzeyine uygulanan bir tür optik kaplamadır. Tipik görüntüleme sistemlerinde yansımadan dolayı olan ışık kaybını azalttığı için verimliliği artırır. Kameralar, dürbünler, teleskoplar ve mikroskoplar gibi karmaşık sistemlerde yansımalardaki azalma kaçak ışığı ortadan kaldırarak görüntünün kontrastını da iyileştirir. Bu özellikle gezegen astronomisinde oldukça önemlidir. Diğer uygulamalarda asıl faydası gözlük camları üzerinde kullanıcının gözlerinin başkaları tarafından daha görünür olmasını sağlaması veya izleyicinin dürbünü veya teleskopik görüşünden kaynaklanan parıltıyı azaltarak yansımanın kendisinin ortadan kaldırılmasıdır.