İçeriğe atla

Ayn Şikak

Ayn Şikak
عين شقاق
Koordinatlar: 35°23′41″K 36°1′51″D / 35.39472°K 36.03083°D / 35.39472; 36.03083
Zaman dilimiUTC+02.00
 • Yaz (YSU)UTC+03.00

Ayn Şikak veya Ayn eş-Şikak (Arapça: عين شقاق) Kuzeybatı Suriye'de, idari olarak Lazkiye Valiliği'ne bağlı Cebele Bölgesinin bir parçası olan Lazkiye'nin güneyinde bulunan bir köydür.[1] Yakınları arasında güneydoğuda Zama, güneyde El-Kassabin, güneybatıda Siyano, batıda Cebele, kuzeydoğuda Kardaha, doğuda el-Budi ve Harf el-Musaytirah bulunmaktadır. Suriye Merkez İstatistik Bürosu'na göre, Ayn Şikak'ın 2004 nüfus sayımında 4.125 nüfusu vardı.[2] Yerliler ağırlıklı olarak Nusayrilerden oluşmaktadır. Ayn Şikak, tanınmış Suriyeli şair Nadim Muhammed'in (1907-1994) doğum yeridir.[3]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye (il)</span>

Lazkiye, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Ülkenin kuzeybatısında olan il Türkiye ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">İdlib</span> Suriyenin kuzeybatısında bulunan şehir

İdlib veya İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Tubas valiliği</span>

Tubas valiliği, Filistin Ulusal Yönetimi'nin valiliklerinden biridir. Batı Şeria'da bulunur. Merkezi Tubas şehridir. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre 2007 yılında valiliğin nüfusu 48,771'di ve 9135 hane vardı.

<span class="mw-page-title-main">Cebele</span>

Cebele, Suriye'nin Lazkiye ilinin kendi adını taşıyan Cebele İlçesi'nin merkezi olan şehir. Bir sahil şehri olduğu için rakım en düşük 0 metredir, ancak en yüksek noktada ise 16 metreyi (52 ft.) bulmaktadır. 2012 sayımına göre 75.505 kişilik bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Menbic</span> Halep, Suriyede şehir

Menbic Halep ilinde Fırat nehrinin 30 km batısında bulunan bir şehir. Osmanlı Devletinin son döneminde Halep Vilayetinde bir kaza idi ve 93 Harbinden sonra bölgeye Çerkesler yerleştirilmişti. Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Cebel el-Dürzi Devleti</span> Fransız Suriye Mandasındaki eski devlet

Cebel el-Dürzi, 1921'den 1936'ya kadar Fransız Suriye ve Lübnan Mandası'nda, Fransız gözetimi altındaki yerel Dürzi nüfusu için bir hükûmet olarak işlev görmek üzere tasarlanmış özerk bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Bülbül, Afrin</span> Halep, Suriyede bir köy

Bülbül, Halep İli'nin kuzeyinde, Suriye-Türkiye sınırı'nda bulunan Afrin ilçesine'e bağlı olan bir belde. Suriye Merkez İstatistik Bürosu'nun 2004 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 1.742'dir. Belde, Afrin İlçesi'ndeki Bülbül Nahiyesi'nde bulunan ve toplam nüfusları 12.573 olan 34 köyün de idarî merkezi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Şayzar</span> Suriyede bir köy

Şayzar Kuzey Suriye'de idari olarak Hama'nın kuzeybatısındaki Hama Valiliği'nin bir parçası olan bir kasabadır. Yakın mahalleler Mahardah, Tremseh, Kafr Hud, Khunayzir ve Halfaya'yı içerir. Suriye Merkezi İstatistik Bürosu'na (CBS) göre Şayzar, 2004 nüfus sayımında 5.953 nüfusa sahipti. Haçlı Seferleri sırasında kent, Banu Munqidh ailesinin yönetiminde Suriye'de bir kale idi. Haçlı seferlerinin Hristiyan ve Müslüman politikalarında önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sılayip Türkmen</span>

Sılayip Türkmen veya Salib el-Türkmen, Suriye'nin Lazkiye İli'nin kuzeyinde yer alan bir şehirdir. Lazkiye İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır. 2004'te nüfusu 3.466 kişiydi. Yönetim olarak Lazkiye İli'ne bağlıdır. Çoğunluğunu Sünni kökenli Suriye Türkmenleri oluşturmaktadır. Civarındaki yerleşim birimleri arasında güneyinde El-Şâmiye ile Burci İslâm, doğusunda Ayn el-Beyde, el-Behlüliye ve el-Şebatliye şehirleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mabatlı</span> Halep, Suriyede bir kasaba

Mabatlı, Maabatlı veya Muarrata, Halep'in kuzeybatısında, idarî olarak Halep İli'nin Afrin İlçesi'ne bağlı bir belde.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Devleti</span> 1925ten 1930a kadar Fransız manda bölgesi

Suriye Devleti, Halep Devleti ile Şam Devleti'ni birleştiren 5 Aralık 1924 tarihli kararname - 1 Ocak 1925 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere - ile oluşturulan bir Fransız Manda devletiydi. Halep Devleti, Şam Devleti ve Nusayri Devleti için merkezi bir meclis sağlayarak oluşturulan Suriye Federasyonu'nun (1922-1924) halefiydi. Nusayri Devleti, Suriye Devleti'ne katılmadı.

Ayn İsa Bölgesi veya Ayn İsa Kasabası Rakka'nın Tel Abyad ilçesinde bulunan bir Suriye Kasabası. Suriye Merkez İstatistik Bürosu'na (CBS) göre, Ayn İsa kasabası 2004 sayımına göre 40.912 nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Kinsabba</span> Lazkiyenin Kasabası, Suriye

Kinsabba veya Kansaba kuzeybatı Suriye'de idari olarak Lazkiye'nin kuzeydoğusunda bulunan Lazkiye Valiliğine bağlı bir kasabadır. Güneyinde Slinfah, güneybatısında el-Haffah, batısında Balloran ve Ümmü'l-Tuyour, kuzeybatısında Kastal Ma'af, kuzeydoğusunda el-Naciyah, doğusunda Karkur ve güneydoğusunda Sirmaniye bulunmaktadır. Suriye Merkez İstatistik Bürosu'na (CBS) göre, Kinsabba'nın nüfusu 2004'te 514'tü. Kinsabba kasabasının idari merkezi, ancak 17,615 kişilik bir kolektif nüfusa sahip 35 yerleşim yeri içeren 16. büyük yerleşim yeridir. Sakinleri ağırlıklı olarak Hıristiyanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ayn El-Cern</span>

Ayn El-Cern, Hama'nın Sükaylabiye ilçesine bağlı Tel Salhab kasabasında bulunan bir Suriye köyüdür. Suriye Merkez İstatistik Bürosu'na (CBS) göre, Ayn El-Cern'in 2004 nüfus sayımında 728 nüfusu vardı.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Sancağı</span> Osmanlı Suriyesinin valiliği

Lazkiye Sancağı ya da Lazikiyye Sancağı, Beyrut Vilayeti'nin en kuzeyinde yer alan bir Osmanlı sancağıydı. Sınırları doğuda Suriye Vilayeti içinde yer alan Hama Sancağı, batıda Akdeniz, kuzeyde Halep Vilayeti ve güneyde Trablus Sancağı arasında uzanmaktaydı. Sancağın başkenti Lazkiye şehriydi. 1914 yılında nüfusu 144.447 kişiydi. Sancak; Lazikiyye, Cebele, Markab ve Sahyûn olmak üzere toplam dört kazadan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Suriye (bölge)</span> Akdenizin doğusundaki bölge

Suriye Arapçada eş-Şam olarak bilinir Batı Asya'da, Akdeniz'in doğusunda yer alan ve geniş anlamda Levant ile eşanlamlı olan tarihi bir bölgenin adıdır. Diğer eşanlamlılar Büyük Suriye veya Suriye-Filistin'dir. Bölge sınırları tarih boyunca değişmiştir. Modern zamanlarda, Suriye terimi en yaygın olarak daha küçük Suriye Arap Cumhuriyeti'ni ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ayn Drahim</span>

Ayn Drahim, Tunus'un Cendube ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Tabarka'nın 25 km güneyinde Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 320,0 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 22.178'dir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.

<span class="mw-page-title-main">1919 Alevi İsyanı</span> Suriyedeki Fransız yönetimine karşı 1919-21 ayaklanması

Alevi İsyanı, Şeyh Salih el-Ali liderliğinde İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi'nin Fransız yetkililerine karşı ve daha sonra Fransa-Suriye Savaşı'nın bir parçası olarak Suriye'de yeni kurulan Fransız Mandası'na karşı, özellikle kıyıdaki Cebel Ensariye dağlık bölgesinde gerçekleşen bir isyandı. İsyan, Suriye'deki Fransız güçlerine karşı ilk silahlı direniş eylemlerinden biriydi ve lideri Şeyh Salih, Şam'daki geçici Arap hükûmetine bağlılığını ilan etti. İbrahim Hananu'nun Halep kırsalındaki isyanı ve Suphi Bereket'in Antakya'daki isyanı da dahil olmak üzere ülkedeki diğer Fransız karşıtı isyanların liderleriyle koordinasyon kuruldu.

Birul-Acem, Golan Tepeleri'nin Suriye kontrolündeki kısmındaki Kuneytra Valiliği'nde bulunan bir Suriye Çerkes köyüdür. Yaklaşık 150 yıldır yerleşim alanıdır. İlk evleri 1872'de inşa edildi. Yakın yerleşim yerleri arasında kuzeyde Kuneytra, kuzeydoğuda Naba el-Sahhr, doğuda el-Harra, güneydoğuda Namer ve güneyde Barika yer alıyor. Suriye Merkezi İstatistik Bürosu'na (CBS) göre Beer Ajam'ın 2004 nüfus sayımına göre nüfusu 353 kişiydi.