İçeriğe atla

Aylin Urgal

Aylin Urgal
DoğumRezzan Aylin Eker
1951
İstanbul, Türkiye
Ölüm26 Nisan 1985 (34 yaşında)[1]
TarzlarPop
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1969 - 1980
Müzik şirketi1 Numara Plak
Ronnex Plak

Aylin Urgal, asıl adı Rezzan Aylin Soyurgal olup evlilik öncesi soyadı Eker'dir. (d. 1951, İstanbul - ö. 26 Nisan 1985, Bolu), Türk pop müzik sanatçısı.

Kariyeri

1969 yılında orkestra şefi Birol Soyurgal'ın orkestrasında solist olarak müzik hayatına atıldı ve İzmir'de sahne çalışmalarına devam ederken 1 Numara Plak'ın sahibi Ali Kocatepe'nin keşifiyle plak dünyasına giriş yapmış, 'Paran Pulun Senin Olsun/Nerelerdeydin?'in isimli ilk 45'liğinin ardından kariyerindeki ikinci 45'liği Sen Yarattın Beni/Nedir Bu Halin ile Türkiye müzik listelerinde yükselen Aylin Urgal'ın bu başarısı kendisinin 1976 yılının "En İyi Ümit Veren Kadın Şarkıcı" sıralamasında dördüncü olmasını sağladı. Sen Yarattın Beni şarkısı ise 1977 yılının en iyi sekizinci Türkçe sözlü şarkısı seçildi.

Ölümü

Sahne çalışmalarına bir süre ara veren Aylin Urgal 1980 yılında tekrar sahne çalışmalarına döndü. 1981'de eşinden ayrılan Urgal, aynı yıl iki kutu ilaç içerek intihara teşebbüs etti.[2] 1985 yılının Ocak ayından itibaren Ankara'da sürdürdüğü sahne çalışmalarına Nisan ayı sonunda son veren Aylin Urgal, İstanbul'a dönüşü sırasında Bolu dağında binmiş olduğu otobüsün uçuruma yuvarlanması sonucu 21 kişinin öldüğü kazada kardeşi Abidin Eker ile birlikte ölmüştür.[1]

Özel hayatı

Sanatçı 1969 yılında Birol Soyurgal ile evlenmiş, 1979 Aralık ayında ikiz çocukları Tevfik ve Uğur doğmuştur. 1981 yılında evliliğini sonlandırmıştır.

Diskografi

45'likleri

  • 1975 - Paran Pulun Senin Olsun - Nerelerdeydin?
  • 1976 - Sen Yarattın Beni - Nedir Bu Halin?
  • 1978 - Sevgili Dostum - Sakın Ağlama Ardından

Albüm / Uzun Çalar (Long Play)

  • 1975 - Aylin Urgal & İskender Doğan
  • 1977 - Sen Yarattın Beni
  • 1978 - Nükhet Duru & Aylin Urgal

Kaynakça

  1. ^ a b "Bolu Dağı 21 Can Aldı". Milliyet Gazetesi. 27 Nisan 1985. s. 1. 
  2. ^ "Aylin Urgal İntihara Teşebbüs Etti". Milliyet Gazetesi. 27 Ağustos 1981. s. 3. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

Gönül Akkor, Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Claude Debussy</span> Fransız besteci (1862-1918)

Claude Debussy, 20. yüzyılın Fransız bestecilerinden birisidir.

Bahriye Tokmak sahne adıyla Kibariye, Roman asıllı Türk Arabesk-pop müzik şarkıcısı.

Tahir Nejat Özyılmazel veya Neco, Türk şarkıcı ve oyuncudur.

Ali Kocatepe, Türk besteci, söz yazarı, yorumcu, müzik yapımcısı ve spor spikeri.

Nermin Gökben veya tanınan adıyla Gökben, Türk şarkıcı.

Fatma Hümeyra Akbay veya bilinen sahne adıyla Hümeyra, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve oyuncu.

Gönül Yazar, Türk sanat müziği şarkıcısı ve sinema oyuncusu. Türk müzik tarihinde yer alan en uzun soluklu isimlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edip Akbayram</span> Türk müzisyen

Ahmet Edip Akbayram, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Muazzez Abacı</span> 1947 doğumlu Türk şarkıcı

Muazzez Abacı ya da tam adıyla Hicran Muazzez Abacı, Türk şarkıcı. Klasik Türk müziği şarkıcısı olan Abacı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı'nın tavsiyesiyle verilmeye başlanan devlet sanatçısı unvanına 1998'de lâyık görülmüştür.

Samime Sanay, Türk sanat müziği sanatçısı, öğretmen. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de layık görülmüştür.

Nur Belda Türk pop müzik ve Anadolu Rock sanatçısı.

Fatma Yeliz Eker veya kısaca Yeliz, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Şenay</span> Türk şarkıcı

Şenay Yüzbaşıoğlu,, Türk şarkıcı ve söz yazarıdır. Sev Kardeşim ve Hayat Bayram Olsa şarkıları ile tanınmıştır.

Arda Vural, Türk eski futbolcu, futbol antrenörü ve teknik direktör.

Suna Korat, Türk opera sanatçısıdır.

Radife Erten, Türk şarkıcı, besteci ve orkestra şefi. TRT'de şarkıcı ve orkestra şefi olarak çalışmıştır. Ayrıca müzik öğretmenliği de yapan Erten, Belkıs Özener ve Ayşe Mine'ye de dersler vermiştir.