İçeriğe atla

Aylaklar (film, 1953)

Kontrol Edilmiş
Aylaklar
I Vitelloni
"Aylaklar" (I Vitelloni) filminin İtalyanca özgün sinema afişi
YönetmenFederico Fellini
YapımcıJacques Bar, Mario De Vecchi, Lorenzo Pegoraro
SenaristFederico Fellini
Ennio Flaiano
Tullio Pinelli
OyuncularFranco Interlenghi
Alberto Sordi
Franco Fabrizi
MüzikNino Rota
KurguRolando Benedetti
StüdyoPeg Films
Cite Films
DağıtıcıJanus Films
The Criterion Collection
CinsiSinema filmi
TürüDram, komedi
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1953
Çıkış tarih(ler)i26 Ağustos 1953, Venedik Film Festivali
Süre107 dakika
Ülkeİtalya İtalya
Fransa Fransa ortak yapımı
Dilİtalyanca
Diğer adlarıAylaklar (Türkiye)
Les Inutiles (Fransa)
Les Vitelloni (Fransa)
The Young and the Passionate (ABD)
Los Inútiles (İspanya)
Die Müßiggänger (Almanya)

Aylaklar 1953 İtalya - Fransa ortak yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı I Vitelloni olan film ABD'de The Young and the Passionate adıyla da gösterime verilmişti.

Federico Fellini'nin yönettiği "Aylaklar", Varyete Işıkları (Luci del varietà) (1950) ve Beyaz Şeyh (Lo Sceicco bianco) (1952) filmlerinden sonra çektiği üçüncü filmidir ve onun uluslararası alanda tanınmasını sağlamıştır. Ancak onu asıl Dünya çapında şöhret yapacak olan film bir yıl sonra çekeceği Oscar ödüllü Sonsuz Sokaklar (La Strada) (1954) olacaktır.

Filmin Oscar'a aday gösterilen özgün senaryosunu da yine Federico Fellini, Ennio Flaiano ve Tullio Pinelli'yle birlikte yazmışlardır. Fellini'nin birçok filminde olduğu gibi bu film de yönetmenin hayatından izler taşımaktadır ve bu anlamda otobiyografik bir film de sayılabilir. Filmdeki karakterlerden Moraldo (Franco Interlenghi) aşikar bir şekilde Federico Fellini'nin alter egosudur.[1] Ayrıca Fellini'nin bundan sonraki filmlerinde sıkça rastlanacak birçok biçimsel ve tematik ögenin izlerini bu filmde görmek mümkündür. Filmin özgün müziğini ise birçok Fellini filminde olduğu gibi Nino Rota bestelemiştir. Filmdeki gençlerden birini de Federico Fellini'nin kardeşi oynamaktadır (Riccardo Fellini).

Konusu yönetmenin doğduğu yer olan Rimini'de geçen (ama film orada çevrilmemiştir) "Aylaklar", Adriyatik Denizi kıyısındaki kasabalarında günlerini tembellik ederek geçiren işsiz güçsüz takımından beş gencin öyküsünü anlatır. Taşranın dışına bile çıkmamış bu gençler yeterince olgunlaştıklarını sanarak kendilerinin önemli kişiler olarak görmektedirler, ancak zamanla sadece kendilerini kandırmış olduklarını anlayacaklardır. Zaten filmin özgün adı olan "I Vitelloni" fazla irileşmiş, büyümüş ancak halâ verim alınamayan dana anlamına gelmektedir ve bu filmden sonra İtalyanca argosuna girmiş bir kelimedir.[2][3] Filmdeki gençlerin de, aslında yaşları hayli ilerlemiş olmasına rağmen ortada henüz ürettikleri bir şey yoktur.

En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday gösterilen "Aylaklar", ilk gösteriminin yapıldığı Venedik Film Festivali'nde yönetmeni Fellini'ye Gümüş Aslan ödülünü kazandırmıştı (Altın Aslan'a aday gösterilmişti)

Konusu

Kasabanın deniz kenarındaki lokalinde mevsimin son kutlaması olan 1953 Deniz Kızı yarışması yapılmaktadır ve dış ses'in anlatımıyla kalabalığın içindeki filmin ana karakterlerini tek tek tanımaya başlarız. Bunlar sırasıyla kaba saba ve bön Alberto (Alberto Sordi), sözde entelektüel Leopoldo (Leopoldo Trieste), en gençleri Moraldo (Franco Interlenghi, Federico Fellini'yi canlandıran genç), tenor Riccardo (Riccardo Fellini) ve grubun lideri çapkın Fausto'dur (Franco Fabrizi). Riccardo, şarkı söyleyip sunuculuğunu yaptığı gecenin sonunda, güzellik yarışmasını Moraldo'nun kızkardeşi olan Sandra'nın (Leonora Ruffo) kazandığını anons eder. Havanın birden değişmesi ve yağmurun bastırmasıyla eğlenceye lokalin kapalı bölümünde devam edilir, ancak Sandra burada aniden bayılır, davetliler arasında bulunan bir doktor Sandra'nın hamile olduğunu söyler. Bebeğin kendisinden olduğunu iyi bilen Fausto ilk tepki olarak kasabadan kaçmaya çalışır ancak babasının dayatmasıyla Sandra ile evlenmek zorunda kalır, ama bu onun başka kadınların peşinde koşmasına engel olmayacaktır.

30'lu yaşlarını çoktan geçmiş, gerçek işleri olmayan, sağdan soldan ufak borç paralar alarak geçinen bu asalak gençlerin her biri ailelerinin yanında kalmaktadırlar. Alberto annesi ve kızkardeşi Olga'yla (Claude Farell) yaşar, ikisi de o eve gelmeden uyumazlar, Alberto sürekli kızkardeşinin namusunu korumakla ovünür (ama Olganın da çıktığı bir adam vardır). Riccardo anne ve babasının evindedir, eve geç geldiğinde azar işitir. Leopoldo teyzeleriyle kalır, gece yalnız kaldığında masa başına geçer ve asla bitmeyecek olan oyununu yazmaya koyulur, ama hemen bıkar ve komşusunun hizmetçisiyle flört etmeye başlar. Diğerlerinin de flörtleri vardır.

Kışın gelmesiyle ıssızlaşan ve hüzün çöken sahilde sık sık bir araya gelen grup günlerini aylak aylak gezip, bilardo oynayarak geçirirler, bıyık sakal bırakır, sonra tekrar keserler. Arada yapılan bir kış karnavalında da her zaman aradıkları eğlenceye kavuşurlar. Karnaval sonunda Olga sevdiği adamla kaçar. Fausto kayınpederinin hatırına tezgahtar olarak alındığı antikacı dükkânının sahibesini baştan çıkarmaya kalkınca oradan kovulur, iç güveysi olduğu evden de kayınpederi kovar. Fausto'nun dükkândan çaldığı bir melek heykelini manastırlara satmayı denerler ama başaramazlar. Leopoldo ise kasabaya gelen ünlü varyete sanatçısı Sergio'ya (Achille Majeroni) yazdığı piyesi gösterir. Yaşlı başlı bir adam olan Sergio'nun aşırı ilgisinin eserine karşı olduğunu sanıp heyecanlanan Leopoldo, onun bir eşcinsel olduğunu anlar ve tacizinden son anda kurtulur. Fausto'nun ihanetlerine daha fazla dayanamayan Sandra bebeğini alarak evden kaçar, uzun süren aramaların sonunda Fausto'nun babasının evinde bulunur. Fausto babasından sıkı bir dayak yer, artık akıllanmış gibidir. Sandra'yla birlikte mutlu bir şekilde eve dönerler.

Sonunda aralarından biri kendi kendilerine yarattıkları bu miskinlik kısır döngüsünü kırar ve diğerleri henüz yataklarındayken sabah erkenden trene binerek kasabadan ayrılır. Bu, filmin de anlatıcısı olan, (aynı zamanda Fellini'nin alter egosu) Moraldo'dur. Moraldo'nun önceden arkadaş olduğu istasyon işçisi, çalışkan küçük çocuk onu uğurlarken sinema tarihinde rastlanabilecek en hüzünlü veda sahnesine de şahit oluruz.

Oyuncu kadrosu

Federico Fellini kendisiyle yapılan uzun röportajdan oluşturulmuş kitapta bu sahnenin kendisini yıllar sonra bile halâ filme bağlayan sahne olduğunu söylemişti[4].
Aktör/Aktris Rolü
Franco InterlenghiMoraldo Rubini
Alberto SordiAlberto
Franco FabriziFausto Moretti
Leopoldo TriesteLeopoldo Vannucci
Riccardo FelliniRiccardo
Leonora RuffoSandra Rubini
Achille MajeroniSergio Natali
Jean BrochardFrancesco Moretti
Claude FarellOlga
Carlo RomanoMichele Curti
Enrico ViarisioSignor Rubini
Paola BorboniSignora Rubini
Lída BaarováGiulia Curti
Arlette Sauvage
Vira SilentiGisella
Maja NiporaCaterina

Film hakkında notlar

  • Fellini yaşlı eşcinsel varyete sanatçısı Sergio rolünü önce Vittorio de Sica'ya teklif etmişti. De Sica ise rolde insani bir boyut olacaksa seve seve oynayabileceğini söylemişti. Ancak bu gerçekleşmeyince rolü Achille Majeroni'ye oynattı.[4]
  • Filmin sonunda trenle kasabadan ayrılan Moraldo (Franco Interlenghi), küçük demiryolu çalışanı dostuna "Hoşçakal, Guido" sözüyle veda ederken duyulan ses aktör Franco Interlenghi'nin değil onunkinin üzerine dublajla eklenmiş olan Federico Fellini'nin kendi sesidir. Fellini'nin bunu, filmin otobiyografik olduğunu vurgulamak için özellikle yaptığına inanılmaktadır.[5] Filmdeki Moraldo karakterinin Fellini'nin alter egosu olduğuna dair kanıtlardan biri de budur.
  • Alberto Sordi bu filmden sonra geniş çapta tanınmıştı. Yine Fellini'nin çektiği bundan önceki filminde (Beyaz Şeyh, 1952) çok kötü bir oyunculuk çıkarmıştı, bu nedenle onu bu filmde oynatmakla Fellini büyük bir risk almıştı. Fellini hem yapımcıları hem de Sordi'nin kendisini ikna etmek için çok uğraştı. "Aylaklar" gösterime girdikten sonra da Alberto Sordi İtalya'nın en aranan oyuncularından biri oldu.

Filmin adının anlamı

Filmin özgün adı olan "I Vitelloni" İtalyancada iri dana, koca buzağı gibi anlamlara gelmektedir ve filmin kahramanları olan 5 genci ifade eder. Filmdeki gençler de aslında 30'lu yaşlarını geçmiş olmalarına rağmen birer asalak olarak yaşamakta, üretime bir katkıları bulunmamaktadır, bunun yanı sıra ahlaki davranışları da sorgulanabilir durumdadır. "I Vitelloni" kelimesi aslında film 1953 yılında vizyona çıktıktan sonra İtalyan argosuna yerleşmiştir.[1]

Bir başka görüşe göre de filmin adı İtalyancada kalın bağırsak anlamına gelen vudellone üzerine yapılmış bir kelime oyununa dayanmaktadır, yani I Vitelloni, kalın bağırsak ya da "çok fazla yemek yiyen" anlamında kullanılan vudellone nin bozunuma uğratılmış bir halidir. Sürekli yiyen (tüketen) ama üretmeyen filmin kahramanlarını anlatmak için seçilmiş bir kelime.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2009. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2009. 
  3. ^ http://www.europist.net/index.php?sayfa=kultursanat_detay&gun=&ay=&yil=&id=1741&kategori2=film []
  4. ^ a b "Fellini Fellini'yi Anlatıyor" Yazan: Giovanni Grazzini. Afa Yayınları. 1989. s. 63
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Federico Fellini</span> İtalyan film yönetmeni (1920-1993)

Federico Fellini, İtalyan film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Ennio Morricone diskografisi</span>

Bu sayfa besteci Ennio Morricone'nin diskografisine ayrılmıştır.
Besteci hakkında daha fazla bilgi için: Ennio Morricone

<i>8½</i> film

8+12 (İtalyanca: İtalyanca: Otto e mezzo, yönetmenliğini Federico Fellini'nin, senaristliğini Fellini'yle beraber Tullio Pinelli, Ennio Flaiano ve Brunello Rondi'nin yaptığı 1963 yapımı İtalyan gerçeküstücü komedi-drama film. Marcello Mastroianni, bir bilimkurgu filmi çekmekle görevlendirildiği sırada bir ilham kriziyle mücadele eden ünlü İtalyan yönetmen Guido Anselmi karakterini canlandırır. Görüntü yönetmeni Gianni Di Venanzo tarafından siyah-beyaz çekilen filmin müzikleri Nino Rota, kostüm ve sahne tasarımları Piero Gherardi tarafından üstlenildi.

<span class="mw-page-title-main">Saporta Kupası</span>

Saporta Kupası 1966-2002 arası düzenlenmiş, tüm Avrupa ülkelerinin millî kupa galiplerinin birbirleriyle mücadele ettikleri, dönemin Avrupa basketbolunun en üst düzey ikinci kupası. Kupa FIBA Avrupa tarafından düzenleniyordu. Kupanın ismi Real Madrid eski başkanı Raimundo Saporta'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vittorio De Sica</span> İtalyan film yönetmeni ve oyuncu (1901-1974)

Vittorio De Sica, İtalyan yeni gerçekçi yönetmen ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<i>Sonsuz Sokaklar</i> (film, 1954) 1954 İtalya yapımı melodramatik film

Sonsuz Sokaklar 1954 İtalya yapımı melodramatik filmdir. Özgün adı La Strada dır. İngilizce konuşulan ülkelerde özgün adının tam karşılığı olan The Road adı ile gösterilmiştir.

<i>Satyricon</i> (film, 1969)

Satyricon 1969 İtalya - Fransa ortak yapımı fantastik film. İngilizce konuşulan ülkelerde Fellini - Satyricon adı ile gösterime sunulmuştur. Film Nisan 1996'da 15., 1998'de de 17. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterildi.

<i>Küçük Dev Adam</i> (film)

Küçük Dev Adam 1970 ABD yapımı western komedi filmdir. Özgün adı Little Big Man olan film Kasım 1972'de Türkiye'de de sinemalarda gösterildi. Sinemalarda biraz kısaltılarak gösterilen film yıllar sonra TRT televizyonunda tam uzunluğuyla gösterilmiştir.

<i>Binbir Gece Masalları</i> (film, 1974)

Binbir Gece Masalları, 1974 İtalya - Fransa ortak yapımı erotik fantastik filmdir. Özgün adı Il Fiore Delle Mille e Una Notte olan film ABD'de Arabian Nights adıyla gösterilmiştir. "Binbir Gece Masalları", Mart 1992'de 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yönetmenin hayat üçlemesi'ni oluşturan diğer iki filmiyle beraber gösterilmiştir.

<i>Dekameronun Aşk Öyküleri</i>

Dekameron'un Aşk Öyküleri 1971 İtalya - Fransa - Batı Almanya ortak yapımı erotik güldürü filmidir. Özgün adı Il Decameron olan film ABD'de The Decameron adıyla gösterime sunulmuştur.

<i>İtalyan Usulü Boşanma</i>

İtalyan Usulü Boşanma 1961 İtalya yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Divorzio all'italiana olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Divorce, Italian Style adıyla gösterime girmiştir.

<i>Cennet Sineması</i> İtalyan sinema filmi

Cennet Sineması, 1988 yapımı İtalyan filmi. Giuseppe Tornatore'nin ikinci filmi olan Cinema Paradiso, yayınlandığı günden bu yana İtalya ve dünyada sinema klasikleri arasındaki yerini almıştır. Yapımcılığını Franco Cristaldi ve Giovanna Romagnoli'nin üstlediği filmin müziklerini, yaklaşık 500'den fazla filmin müziklerini yapan Ennio Morricone üstlenmiştir.

<i>Tutku Günlükleri</i> 2011 ABD yapımı dönemsel dramatik komedi filmi

Tutku Günlükleri, 2011 ABD yapımı dönemsel dramatik komedi filmidir. Özgün adı The Rum Diary olan film 6 Ocak 2012'de Türkiye'de sinemalarda gösterime girdi.

Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.

<i>Silahlara Veda</i> (film, 1957)

Silahlara Veda filmi 1957 Amerika Birleşik Devletleri yapımı dramatik savaş filmidir. Charles Vidor'ın yönettiği filmde Rock Hudson Jennifer Jones gibi aktörler rol almıştır. Ernest Hemingway'ın aynı adlı yazdığı romandan uyarlanmıştır. Film I. Dünya Savaşı sırasında İtalya Krallığı ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasındaki savaş sırasındaki Ambulans doktoru ile hemşire arasındaki aşkı konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Ugo Tognazzi</span> İtalyan aktör

Ugo Tognazzi İtalyan bir film, televizyon ve tiyatro oyuncusu, yönetmen ve senaryo yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Daniela Poggi</span> İtalyan oyuncu

Daniela Poggi, İtalyan aktris, şarkıcı ve televizyon yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtarılması Gereken 100 İtalyan Filmi</span>

Kurtarılması Gereken 100 İtalyan Filmi listesi, "1942 ile 1978 yılları arasında ülkenin kolektif hafızasını değiştiren 100 filmi" bildirmek amacıyla oluşturulmuştur. Film koruma veya film restorasyonu, sinema tarihçileri, arşivciler, müzeler, sinematekler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar arasında çürüyen film stoklarını kurtarmak ve içerdikleri görüntüleri korumak için devam eden bir dizi çabayı ifade eder. En geniş anlamıyla koruma, bir filmin mümkün olduğunca orijinal biçimine yakın bir şekilde varlığını sürdürmesini sağlar.