Aylak Adam
Yazar | Yusuf Atılgan |
---|---|
Dil | Türkçe |
Tür | Roman |
Yayım | 1959 |
Yayımcı | Varlık Yayınları (ilk baskı) |
ISBN | 9789750735646 |
Aylak Adam, Türk yazar Yusuf Atılgan'ın 1959'da yayımlanan ilk romanıdır. "Kış", "ilkyaz", "yaz" ve "güz" olmak üzere dört "mevsim" başlığından oluşan eserde mevsimlerden kış, ilkyaz ve yaz kendi içlerinde yedi bölüme ayrılırken güz mevsimi dört bölüme ayrılmaktadır. 28 yaşlarında, içerisinde hizmetçilerin olduğu evde çocukluğunun geçtiği söylenen, kumar düşkünü babaya sahip bir roman karakteri olan C.'nin[1] hayatına anlam verecek değeri arama çabası romanda anlatılmaktadır.[2]
1958 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü'nde ikincilik[1] kazanan Aylak Adam'da bilinç akışı, iç monolog, diyalog, geriye dönüş, günlük, mektup ve leitmotif tekniği kullanılmıştır.[3] Roman, farklı karakterler ve anlatıcılar tarafından anlatılmaktadır.
Konu
Bir ismin bile çok görüldüğü C.’nin bir yıl boyunca başından geçen olayları anlatan kitap, dörde ayrılmış olup her bölümde farklı mevsimlerde C.nin yaşantısını ele almıştır. Babasından kalan emlaklardan aldığı kiralarla çalışmadan geçinebilen C., gününü kitap okuyarak, kahvehanelere, restoranlara, barlara giderek, film izleyerek, bol bol yürüyerek, sanat çevresinden arkadaşlarıyla sohbet ederek ve durmadan düşünerek geçirir… C., toplumla uyuşamayan, ataerkil yapıya ait olamayan, iki kişiden kurulmuş toplumların “en iyisi” olduğunu düşünen ve bu uğurda ‘gerçek aşk’ı arayan; huysuz, sıkılgan, mutsuz ve ‘aylak’ bir adamdır. Romanın konu edildiği bir yıl boyunca C.’nin başından iki aşk macerası geçer. İlkinde üniversite öğrencisi ‘süssüz, sade’ Güler'den umduğunu bulamayan C., yaz aylarında gittiği pansiyonda karşılaştığı eski sevgilisi ‘ressam ve kişilikli’ Ayşe ile de olaylı bir aşk süreci yaşar.
Aylak Adam, aradığı ve tek tutamak olarak gördüğü gerçek sevgiyi, o kadını ararken aslında sürekli O'na teğet geçmektedir. Yolda, tramvayda ya da kumsalda çok yaklaşmakta; fakat O'na erişememektedir.
Yayımlanma geçmişi
Romanın ilk baskısı 1959 yılında İstanbul'da Varlık Yayınları tarafından yapıldı. İkinci baskı 1974'te Ankara'da Bilgi Yayınevi, üçüncü baskı ise 1985'te İstanbul'da İletişim Yayınları tarafından yapıldı. Kitap 2000'den itibaren Yapı Kredi Yayınları tarafından, yazarın bütün yapıtları serisi dahilinde basıldı. 2009 yılında, aynı yayınevi romanın ellinci yılı anısına ciltli büyük boy bir baskı yayımladı. Bir defalık ve toplam 3000 nüsha olarak basılan bu kitabın her bir kopyası numaralandırıldı.[4]
Konuyla ilgili yayınlar
- Kılıç, Melike. Türk Romanında Flanör Düşüncenin Eleştirel İki Yorumu: Aylak Adam ve Aylaklar. (2017, yüksek lisans tezi)
- Cuşa, Hasan. Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam Romanına Bahtin'in Diyoloji Kuramı Eksenli Bir Yaklaşım. (2014, yüksek lisans tezi)
- Gül, Büyü. A Freudian Study Of The Grass is Singing, Aylak Adam And the White Hotel. (2007, yüksek lisans tezi)
Dış bağlantılar
- Vikisöz 'de Aylak Adam ile ilgili özlü sözler bulunur.
- Yapı Kredi Yayınları'nda Aylak Adam
Kaynakça
- ^ a b Büyükaslan, Ali. "Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam Romanı ve A…'dan C.'ya (A üç noktadan C noktaya) Roman kişisi" (PDF). Université Marc Bloch / Strasbourg. 23 Ocak 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2017.
- ^ Özher, Sema (2006). "ÇAĞDAŞ İNSANIN TUTAMAK ARAYIŞI: "AYLAK ADAM"" (PDF). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt: 16 (1). Elazığ. ss. 121-129. 15 Aralık 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2017.
- ^ Karabulut, Mustafa (2012). "YUSUF ATILGAN'IN 'AYLAK ADAM' ROMANINDA ANLATIM TEKNİKLERİ" (PDF). Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. Cilt Volume 7/1. 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ekim 2017.
- ^ Atılgan, Yusuf (2009). Aylak Adam. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. s. 160. ISBN 978-975-08-1688-8.