İçeriğe atla

Ayla Yüce

Ayla Yüce
Doğum1958
AlanıSeramik Sanatı
Sanat eğitimiMarmara Üniversitesi

Ayla Yüce (d.1958, Ceyhan, Adana) seramik sanatçısıdır.

Biyografi

Ayla Yüce, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden 1981 senesinde mezun oldu. 1998 yılında ise Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Seramik Bölümünü bitirdi. Sergilere 1994 yılından başlayarak birçok sergide yer aldı. " Dördüncü Türk Yunan Seramik Sempozyumu"na 2012 yılında ise Çin'in Zibo kentinde " Uluslararası Macsabal Odun Pişirimli Seramik Sempozyumu"na katılım gösterdi.[1] 2000 yılında kurduğu atölyesinde halen çalışmaları sürdürmekte ve seramik dersleri vermektedir. 2014 ve 2016 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi BAUART Akademi'de seramik dersi verdi.[2]

Ödülleri

  • 1996 yılında düzenlenen Altın Testi Seramik Yarışmasında "Enfes Seramik" ödülünü aldı.
  • 1998 yılında düzenlenen Tolga Eti Sanatevi Resim Heykel Seramik Yarışmasında Birinci oldu

Sergileri

(Açmış olduğu sergilerin bazılarını aşağıda listelendi.)

Yıl Sergi adı ve Düzenleyen Lokasyon
1996 “Kültür – İstanbul’dan Bir Toplumsal Cinsiyet Projesi” Shedhalle, Zürih
1998 “Designers’ Odyssey ’98” TUYAPİstanbul
2001 “Suret-i Zihniye”, Harmony Sanat Galerisi İstanbul (Kişisel Sergi)
2007 “ODTU Sanat Festivali”, Orta Doğu Teknik ÜniversitesiAnkara
2017 “4. İstanbul Seramik Sanat Günleri, Maksem İstanbul

Kaynakça

  1. ^ "Zamanın izinde" (PDF). 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mart 2021. 
  2. ^ "Ayla Yüce". Mor Kaftan Sanat Galerisi. 21 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Füreya Koral ,Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Jale Yılmabaşar</span>

Jale Yılmabaşar, Türk ressam ve seramik sanatçısı. Ayrıca ilk Türk kadın seramik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Oygar</span>

İsmail Hakkı Oygar, Türk seramik sanatçısı.

Zehra Çobanlı, Türk seramik sanatçısı.

Şerif Günyar, Türk heykel ve seramik sanatçısı.

Mehmet Tüzüm Kızılcan Türk seramik sanatçısıdır.

Ömür Tokgöz Türk seramik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Sencer Sarı</span> Türk seramik sanatçısı

Sencer Sarı, Türk akademisyen, araştırmacı, seramik / cam sanatçısı ve heykeltıraş

<span class="mw-page-title-main">Hamiye Çolakoğlu</span> Türk seramik sanatçısı

Hamiye Çolakoğlu Türk seramik sanatçısı ve akademisyen.

Candeğer Furtun Türk seramik sanatçısı. Seramik sanatında figürü andıran ve organik şekillere uzanan çalışmaları ile bilinmekte ve figüratif minimal çalışmaları ile dikkat çekmektedir.

İnayet Sevim Çizer Türk seramik sanatçısı ve profesör.

Gül Erali, Türk seramik sanatçısı.

Ayşegül Türedi Özen, Türk seramik sanatçısı, akademisyen.

Melike Abasıyanık Kurtiç, Türk ressam ve seramikçi. 1955 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde bulunan dekoratif sanatlar bölümünden mezun oldu. 1960-1962 arası Eczacıbaşı, 1963-1966 arasında ise Kopenhag Kraliyet Porselen fabrikalarında seramik dekor ve formu üzerine inceleme ve araştırmalarda bulundu. Kopenhag Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü (1967-1968), Ankara'da bulunan MTA Enstitüsü (1968-1972) ve Batı Almanya'da Heinz-Thee Dietz Atölyesi'nde (1971-1975) süreli olarak çalıştı. 1982 yılında Millî Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen bir yarışmada birinci oldu. Yurt içi ve yurt dışında birçok sergi açtı ve karma sergilere katıldı. Yapıtlarında genel olarak yaşam, doğa ve evrenin özünü yansıtmayı denedi. Resimlerinde ise denizkestanesi konusunu seçti.

Bingül Başarır, Türk seramik sanatçısı. Mesleğine ilk olarak 1960 yılında İstanbul'da Füreya Koral'ın atölyesinde başladı. Çekoslovakya'da düzenlenen uluslararası bir yarışmada Türkiye grubunda yer aldı ve altın madalya kazandı. 1962 yılında kendi atölyesini açtı. İşlevsel formlar üzerine yaptığı çalışmalar sonrasında dokunun ağırlıkta olduğu pano ve serbest seramiğe ağırlık verdi ve daha çok bu yönüyle tanındı. Eserlerinde bazen rastlantısal bazen de bilinçli kabartmalar oluşturdu. Kömür curufu ve cam gibi malzemeleri seramikle birleştiren bir yönü de vardır. Sanat hayatında birçok yerel ve uluslararası sergiye katıldı. Eserleri Kanada, Fransa, İtalya, Kore, Japonya, Almanya, Çekya, Amerika, İsviçre ve Yunanistan’daki müzelerde sergilendi. 2010 yılında sanattaki 50. yılını İzmir'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) bir sergi ile kutladı.

Zerrin Ersoy Bilir; Türk seramik sanatçısı ve akademisyen. 1956 yılında Nevşehir'de doğan sanatçı; sanat eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde almıştır. Yine aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladıktan sonra 2009 yılına kadar Seramik Bölümü'nde akademisyenlik yapmış, sonrasında ise profesör unvanıyla emekli olmuştur. Sanat hayatı boyunca açtığı kişisel sergilerin yanı sıra onlarca ulusal ve uluslararası sergiye, bienallere, trienallere, sempozyum ve çalıştaylara katılmıştır. Bilir'in eserleri başta Türkiye olmak üzere Çekya, Estonya, Yunanistan, Japonya, Letonya, Kuzey Makedonya, Mısır, Almanya, Polonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülkede sergilenmiştir.

Ercan Sağlam, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

Ayfer Kalsın, Türk seramik sanatçısıdır.

Bu madde, Hacettepe Üniversitesi'ndeki heykellerin bir listesini içermektedir.