İçeriğe atla

Aykut Göker

Aykut Göker (1938, Eskişehir - 18 Kasım 2016, Ankara) TİP üyesi Türk mühendis, araştırmacı ve sosyalist yazar. TMMOB,TÜTED (Tüm Teknik Elemanlar Derneği) ve TÜBİTAK bünyesinde yöneticilik yapmıştır. Barış Derneğinde yöneticilik yaptığı için 12 Eylül Darbesiyle başa geçen rejim tarafından yargılanmış, hapis yatmış, yıllar süren davanın sonunda beraat etmiştir. Kenan Evren rejimine en önemli başkaldırılardan sayılan Aydınlar Dilekçesinin imzacılarındandır. Son dönemlerinde Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji dergisinde yazılar yazmıştır.[1][2]

Hayatı

Eskişehir'de dünyaya gelmiştir. 1960 yılında İTÜ Makina Mühendisliğinden mezun olmuştur. 1960-1981 yılları arasında kamuda Petrol Ofisi ve Sümerbank'da çalışmış, yöneticilik yapmıştır. 12 Eylül Darbesi'nin hemen öncesinde yöneticisi olduğu TÜTED kapatılmış, son başkan Göker ve diğer yöneticiler tutuksız yargılanmış, sonrasında 1985 yılında beraat etmiştir.[3] Sonraki dönemlerde TMMOB Makina Mühendisleri Odasında çeşitli danışmanlık görevlerinde bulunmuştur. 1993-94 döneminde TÜBİTAK Araştırma Merkez ve Enstitüleri Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı, 1994-99 döneminde ise TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanı görevlerinde bulunmuştur. 2000-2007 arasında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfında (TTGV) danışman olarak çalışmıştır. Aynı dönemde Cumhuriyet gazetesi tarafından çıkarılan Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji dergisinde yazmıştır.

Eserleri

Çevirdiği eserler

Barış Derneği

Yöneticisi olduğu Barış Derneğine karşı 12 Eylül Rejiminin isnat ettiği suçlardan dolayı yargılandı ve yıllar sonra beraat etti.

Kaynakça

  1. ^ Bilişim Teknoloji İnovasyon Politikaları Tartışam Platformundaki özgeçmişi 28 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 28 Ağustos 2024 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ TÜTED Arşivindeki maddesi 28 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 28 Ağustos 2024 tarihinde erişilmiştir
  3. ^ TÜTED resmî arşivi 28 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 28 Ağustos 2024 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ Eserin linki 28 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 28 Ağustos 2024 tarihinde erişilmiştir
  5. ^ Eserin linki 28 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 28 Ağustos 2024 tarihinde erişilmiştir
  6. ^ Eserin linki 28 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 28 Ağustos 2024 tarihinde erişilmiştir
  7. ^ Eserin linki 28 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 28 Ağustos 2024 tarihinde erişilmiştir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erdal İnönü</span> Türk fizikçi ve siyasetçi (1926–2007)

Erdal İnönü, Türk fizikçi, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

İrfan Sayar Porof. Zihni Sinir karakterinin yaratıcısı, karikatürist ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Nabi Avcı</span> Türk politikacı, akademisyen ve yazar

Nabi Avcı,, Türk iletişim bilimci, bürokrat, bakan. Avcı, 2016 ile 2017 yılları arasında kültür ve turizm bakanlığı görevini sürdürdü. 2013-2016 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan hükûmetlerde millî eğitim bakanı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Öz</span> Türk yazar ve yayıncı

Erdal Öz,, Türk yazar ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Korcan</span>

Abdülkerim Korcan, Türk yazardır.

Ulusal Uçak Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı, iki yılda bir TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen kurultaydır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kurçenli</span>

Yusuf Kurçenli, Türk film yönetmeni ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Onay</span> Türk yazar

Yılmaz Onay,, Türk tiyatro yönetmeni, oyun yazarı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Peyzaj Mimarları Odası</span> Mesleki örgütlenme

Peyzaj Mimarlığı Örgütü süreci, ilk kez 1966 yılında Ankara'da kurulan "Peyzaj Mimarisi Derneği" ile başlamış; 13 Mayıs 1994 yılı TMMOB 33. Genel Kurulunda odalaşma kararının çıkması ile Peyzaj Mimarları Odası kurulmuştur. İzleyen süreçte; Adana, Antalya, İstanbul ve İzmir bölge şubeleri; Aydın, Balıkesir, Bartın, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova İl temsilcilikleri, Alanya ve Manavgat ilçe temsilcilikleri kurularak, hızlı bir örgütlenme dönemine girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tülay Eratalay</span>

Tülay Eratalay, Sinema yönetmeni, prodüktör, senaryo yazarı. 32. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi 2. Film Ödülü dâhil olmak üzere 3 dalda ödül almıştır.

Yılmaz Onay ın bu oyunu 1986 yılında yazıldı. Yazıldığı yıl TOBAV oyun yarışmasında üçüncülük ödülünü aldı. Aynı yıl Ankara 'da TOBAV tarafından, Yücel Erten rejisi ile, Lefkoşa'da Belediye Tiyatrosu'nda ve Paris'te Yılmaz Onay rejisi ile Halk Oyuncuları tarafından sahnelendi. Düşün Sahnesi'nde de Yılmaz Onay sahneye koydu. Almancaya da çevrilen oyun 1992 yılında Mitos-Boyut Yayınları tarafından yayınlandı. TRT yönetmeni Tülay Eratalay tarafından 2005 yılında filme çekildi.

Barış Derneği Davası veya Barış Davası, 12 Eylül Darbesi'nden sonra 17 Mayıs 1982'de Barış Derneği'ne karşı açılan dava.

Jose Marti Küba Dostluk Derneği, 2002 yılında Ankara'da kurulmuş olan, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Yiğit Günay'ın yaptığı, amacı Türkiye ile Küba arasında dostluk ve dayanışmayı artırmak olan dernek. Adını Kübalı devrimci Jose Marti'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Şen</span> Türk oyuncu

Hülya Şen, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunudur. Üniversite 2. sınıfta iken özel alınan bir izinle Tekin Akmansoy'ın filminde kızını canlandırdı. 2015 yılında Ahmet Çevik Tiyatrosunda çalıştı.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD), 12 Eylül Darbesi'nden sonra işkence mağdurları, onların yakınları ve dostları ile askerî rejimi eleştiren diğer kişilerden oluşan bir grup tarafından yasadışı gözaltıları ve Türk cezaevlerinde meydana gelen sistematik insan hakları ihlallerine karşı mücadele etme amacıyla 3 Eylül 1986'da kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek "cezaevlerindeki işkenceleri engellemek, baskıları ve işkenceleri protesto etmek" için pek çok açlık grevi gerçekleştirmiştir. İstanbul merkezli derneğin yaklaşık 120 üyesi ve Türkiye genelinde çok sayıda gönüllü destekleyicisi bulunmaktadır. Faaliyetleri zaman zaman polis müdahalesi ve mahkeme kararıyla durdurulmaktadır.

Yücel Aşkın, bilim insanı, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kaya Güvenç</span>

Kaya Güvenç, Türk siyasetçi, mühendis ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de bilim ve teknoloji</span>

Türkiye'de bilim ve teknoloji; yoğun olarak TÜBİTAK'ın öncülüğünde domine edilip üniversiteler ile araştırma enstitüleri tarafından üretilen projelerle ilerleyip gelişmektedir. Son yıllarda ülkede, araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında büyük bir artış gözlemlenmektedir.