İçeriğe atla

Aykırı

Aykırı
EditörEdebiyat
KategorilerPolitika
SıklıkAylık
İlk sayı1997
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Aykırı Edebiyat, ilk kez Erol Kızıl ve Ali Genç tarafından çıkarılan edebiyat dergisi.

1997 yılında 18. sayıdan itibaren 1994 girişli öğrenciler olan Ahmet Koçak, Bilal İbileme ve Erdal Can tarafından devam ettirilen "aykırı" A3 fotokopi kağıdı dörde katlanmış şekilde 8 sayfa çıkmaya devam etti. Asıl ününe bu zaman kavuşan "Aykırı", 28. sayıya kadar adı geçen ekip tarafından çıkarıldı.

"Aykırı" dergisini çıkaranlar daha sonraları Müsvedde Gibi [1] 5 Kasım 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Açağ, bAŞKayOL [2] 27 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ayrı [3], Poem, Barbar, Dışardakiler, Taşra, La Poette Travielle gibi fanzin ve dergilerde kendilerini gösterdiler.

Derginin dağıtımı gönüllüler tarafından yapılıyordu. Kimlik bölümünde derginin sahibi: okuyucuları, yazılıydı. Daha çok sahafların bulunduğu mekanlarda herkesin görebileceği yerlere bırakılıyordu.

18. sayıdan itibaren yurt çapında yayılan "Aykırı" artık okur mektupları da alan ve Anadolu'ya posta pulu karşılığı yollanan bir dergi olmuştu. Bu sürede birçok dergi ve gazetede derginin tanıtımı çıkmış, söyleşiler yapılmış ve hatta bir radyo programında canlı yayına katılınmıştır.

Aykırı 29. sayısıyla Eylül 2006'da Emrah Ayhan ve Ahmet Koçak'ın editörlüğünde yeniden canlandırıldı. Derginin eski isimleri bir araya geldiler: Erol K., M. Ahmet Özyapıcı, Tarkan Başer, Emrah Ayhan ve Ahmet Koçak. Dergi artık elle yazılmamakta ve İnternette de yayınlanmaktadır. Yeni sloganları: "Sayfalar dolunca çıkar, kafa konforunu bozar." Yurt çapında yine gönüllüler tarafından çeşitli merkezlere bırakılan dergi, artık A4 kağıdının dikey olarak ikiye katlanmasıyla oluşan 12 sayfa olarak çıkmaktadır.

Aykırı, Ve Edebiyat Yayınları tarafından "Aykırı Üçlemesi" adıyla 3 cilt halinde okuyucuya sunulacak. Belgesel niteliğindeki kitaplardan ilki olan, "Aykırı" dergisinin ilk 28 sayısı Ve Edebiyat Yayınları tarafından Kasım-2007'de "Aykırı 1-28"[4] adıyla kitaplaştırıldı. İkincisinde Müsvedde Gibi, Poem, Açağ, bAŞKayOL, Barbar, Dışardakiler, Kuyu, Taşra edebiyat dergileri; üçüncü ciltte ise "Aykırı"nın 29. sayıdan sonrası kitaplaştırılacak. Proje Editörü M. Ahmet Özyapıcı'dır.

Dergi 3. nesil yazarları tarafından çıkarılmaya devam ediyor.

Yazarları

Erol Kızıl, Ali Genç, Tarkan Başer, M.Ahmet Özyapıcı, Emrah Ayhan, Ahmet Koçak, Erdal Can, Bilal İbileme, Nurettin Durman, Alaaddin Soykan, İzzet Irmak, Bülent Akyürek, Gökhan Özcan, Hakan Albayrak, Hasan Kuvvet, İsmail Kılıçarslan, Musab Esel, Cafer Erdoğan, Murat Yılmaz, Asım Gültekin, Abdülvahap Ballı, Yeşim Çelik, Zeki Bulduk, Ökkeş Karakiprik, Hanife Bıçaklı, Güray Süngü, (Asude) Abdüssamed Dindar, İbrahim Taner, İsa Yıldız. Murat Koçak.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<i>Evrensel</i> (gazete) 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiyede günlük yayımlanan bir gazete

Evrensel, 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiye'de günlük yayımlanan bir gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

Almanyalı Türk yazarlar veya Türkiye kökenli Alman yazarlar, yazdıkları eserleri ile Alman-Türk edebiyatı grubunda sayılabilen yazarlardır. Bunların çoğu, Almanca konuşulan ülkelere Türkiye'den göç etmiş yazarlarla, oralarda doğmuş ya da büyümüş Türkiye kökenli çağdaş yazarlardır. İçlerinde sadece Türkçe veya Almanca yazanlar olduğu gibi her iki dilde de yazanlar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Sosyalist İşçi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, 1997 yılında Türkiye'de kurulmuş devrimci Troçkist siyasi partidir. Şu ana kadar hiçbir seçime katılmamıştır.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

<span class="mw-page-title-main">Gutenberg Projesi</span>

Gutenberg Projesi, telif hakkı olmayan kültürel eserleri dijital ortama aktarmak, arşivlemek ve dağıtmak amacıyla yürütülen gönüllü bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<i>Tombak</i> (dergi)

Tombak, 1994-2001 yılları arasında yayımlanmış antika kültürü, koleksiyon ve sanat dergisidir. Dergi iki ayda bir çıkmaktaydı. 36. sayısı ile birlikte yayımına son vermiştir.

Edebiyat ve Eleştiri, 1992 yılının Mart - Nisan ayında Ankara'da çıktı. Kuruluş çalışmaları, sahiplik ve ilk sayının parasını ödeme ve yönetme işini Ahmet Yıldız ve Barbara Maria Kuhn birlikte yaptı. Ankara'da Kazım Karabekir Caddesi'nin işhanlarından birinde bir matbaada sabahlayarak dergiyi çıkardılar. Derginin çıkmasına katkıda bulunmak üzere söz verenlere sürpriz yaptılar. Dergi, "Edebiyat Dostları" gibi önemli bir derginin kapanmasından sonra bir ihtiyaç olarak doğdu. En önemlisi de yazar/şair ve aydınlarımız arasında Sovyetler Birliği'nin çöküşünün yarattığı dağılma ve şaşkınlık, derginin çıkmasına neden oldu. Dergi, olup bitenleri anlamak ve biraz da bu şaşkın çevrenin kendini tanıması, suretini görmesini sağlamak için bir arayış olarak çıktı. Bir anlamda da yararlı oldu.

Hanımlara Mahsus Gazete, İstanbul'da 1895-1906 yılları arasında yayımlanmış kadın dergisi.

Reşit İmrahor, Ahmet Güntan, İzzet Yasar ve Mustafa Irgat'ın ortaklaşa kullandıkları mahlastır. Enis Batur ve Cenk Koyuncu da aynı mahlasla eserler vermiş, İsmail Yerguz bu mahlasla çeviriler yapmıştır.

Bu madde, kayda değer Türk oyuncuların bir listesini içermektedir.

Bu madde, Türk futbolcularını içeren bir liste içermektedir.

Bu madde, kayda değer Türk pop şarkıcıların bir listesini içermektedir.