İçeriğe atla

Ayias Paraskevi Kilisesi

Koordinatlar: 41°02′28″K 28°57′04″D / 41.04111°K 28.95111°D / 41.04111; 28.95111
Ayias Paraskevi Kilisesi
Harita
Temel bilgiler
KonumHasköy, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°02′28″K 28°57′04″D / 41.04111°K 28.95111°D / 41.04111; 28.95111
İnançRum Ortodoks
Mimari
Tamamlanma1692

Ayias Paraskevi Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesine bağlı Hasköy'de bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

1692 yılında inşa edilen kilise, Patrik I. Konstantios zamanında 1833 yılında geniş kapsamlı bir restorasyon geçirmiş, son restorasyonunu Patrik I. Athenagoras zamanında 1958 yılında geçirmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Hasköy Aya Paraskevi Rum Kilisesi". Tas-istanbul. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarabya</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Tarabya, İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasında, Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. Deniz kenarındaki balık lokantaları ve tavernalarıyla ünlüdür. 2022 nüfus sayımına göre nüfusu 17.852'dir. İstanbul Boğazı'nın Avrupa kıyısında, Yeniköy ve Kireçburnu mahalleleri arasında yer alır. Kıyıdaki balık restoranlarıyla ünlüdür. Pierre Loti Fransız Lisesi ve Tarabya İngiliz Okulları'nın Tarabya'da lise kampüsleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

Patrik, Ortodoks Kilisesileri, Oriental Ortodoks Kiliseleri, Süryani Kilisesi ve diğer Doğu Kiliseleri'nde kilisenin başında bulunan en yüksek rütbeli piskopos.

İstanbul'daki kiliselerin listesi. İstanbul'daki kiliseler, çoğunlukla Katolik, Ortodoks, Anglikan veya Protestan kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Bartholomeos</span> Ekümenik Patrik ve Konstantinopolis Başpiskoposu

I. Bartholomeos doğum adıyla Dimitris Arhondonis, Türk din adamı, mevcut İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposudur.

<span class="mw-page-title-main">Fener, Fatih</span> İstanbul Fatihte bulunan tarihi semt

Fener, İstanbul ilinin Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden biridir. "Fener" adı, Orta Çağ Yunancası'ndaki "fanarion" sözcüğünden türemiştir. Bu ad ise Bizans döneminde burada bulunan bir fenerden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ermeni Patrikhanesi</span>

İstanbul Ermeni Patrikhanesi, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Ermenilerin ruhani ve dünyevi işlerini yönetmek üzere 1461'de Fatih Sultan Mehmed tarafından kurulmuş olan teşekküldür. Günümüzde Apostolik Kilisesi'ne (Gregoryen) mensup Türkiye Ermenilerinin dini önderliğini yapmaktadır. 1915 Ermeni Kırımı'ndan beri cemaatleri küçülmüştür. Patrikhane merkezi İstanbul'un (Kumkapı) semtinde bulunan Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rus Ortodoks Kilisesi</span>

Rus Ortodoks Kilisesi veya Moskova Patrikliği, dünyanın en büyük özerk Ortodoks Kilisesi. Rus Ortodoks Kilisesi, resmî olarak Ortodoks kiliselerinin öncelik sırasına göre, Rum Ortodoks Kilisesi'nin dört antik patrikhanesi olan, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs'ün hemen altında beşinci sırada yer alıyor.

Patrik V. Maksimos,, 1946 ile 1948 yılları arasında İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde 267'inci patrik olarak görev yaptı. Kamuoyunda solcu eğilimleri olduğu ve Rus Ortodoks Kilisesi ile sıkı ilişkiler içinde olduğu gerekçeleriyle Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye üzerinden baskısına maruz kaldı. 1948 yılında sağlık sorunlarını sebep göstererek görevinden istifa etti. Yerine ABD'den gelen I. Athenagoras patrik oldu.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Rum Hastanesi</span> Türkiye, İstanbulda hastane

Özel Balıklı Rum Hastanesi, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Rum cemaat tarafından kurulmuş özel hastanedir.

Surp Hagop Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Altımermer semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen kilise 1839'da onarıma tabii tutulmuş, daha sonra İstanbul Ermeni Patriği Hagopos III. Seropyan döneminde restore edilip 1858'de yeniden ibadete açılmıştır. Ahşap olan kilise eskidiğinden 1891'de yeni inşaat izni alınmış ve Kayserili sarraf Parseğ İstanbulluyan'ın desteğiyle yeniden inşa edilmiş ve 1892'de Patrik I. Horen Aşıkyan zamanında açılmıştır. 2012 yılında tekrar restore edilen kilise Aram Ateşyan tarafından ibadete açılmıştır.

Surp Stepanos Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesinin Halıcıoğlu semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 17. yüzyılda Eğin'den gelen Ermeni göçmenlerin Hasköy'e yerleştirilmeleriyle bu göçmenler semtte bir kiremit fabrikası açmıştır. 1703 yılında Rahip Haçadur evinde bir şapel açmış, daha sonra küçük ve ahşap olan bir Surp Stephanos Kilisesi inşa edilmiştir. Harutyun Amira Bezciyan'ın vasiyeti olan bir ferman ile 1831'de taş olarak Hassa mimarları Kazaz Hovhannes Amira Serveryan ve Krikor Amira Balyan tarafından inşa edilmiştir. 1845'te yenilenen kilise 1904'te yeniden bir onarımdan geçmiş, I. Dünya Savaşı'nda askeri depo olarak sonrasında ise göçmen yurdu olarak kullanılmıştır. 1930'da yeniden onarılarak ibadete açılan kilisenin arazisi 1975'te Haliç Köprüsü yapımı için istimlak edilmiştir. Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nin alt galerisinde 30 yıl barınan kilise 2007 yılında Halıcıoğlu Mezarlığı içinde inşa edilen şapelde varlığını sürdürmektedir. Şapelin açılışını İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Hıreşdagabed Kilisesi</span> Türkiyedeki Ermeni Kilisesi

Surp Hıreşdagabed Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Ermeni kilisesi.

Ayios NikolaosKilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Prens Adaları ilçesinin Halki adasında bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

Ayias Paraskevi Rum Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Sarıyer ilçesine bağlı Büyükdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Eski İnananlar</span> 1650lerde Rus Ortodoks Kilisesi içerisinde yaşanan tartışmalar sonucunda ayrılan bir inanç hizbi

Eski İnananlar, Rus Ortodoks Kilisesi tarihinin Eski İnananları ya da Eski Ritüelcileri, 1652 ve 1666 arasında Moskova Patriği Nikon tarafından yapılan kilise reformlarına karşı protesto olarak resmi Rus Ortodoks Kilisesi'nden 1666 sonrasında ayrılan topluluk. Eski İnananlar Rus Ortodoks Kilisesi'nin bu reformlarından önceki dini uygulamalarını devam ettirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Kirillos</span> Konstantinopolis Patriği

I. Kirillos ya da I. Kirillos Lukaris Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 190. Ekümenik Patriği.

III. Parthenios, II. Joannicius'ın yerine Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 202. patriği oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nerses Varjabedyan</span> Osmanlı İmparatorluğunda patrik (1837-1884)

II. Nerses Varjabedyan Türkiye Ermenileri 72. patriği. Asıl adı Boğos'tur.