İçeriğe atla

Aydın Çubukçu

Aydın Çubukçu (d. 1947; Sivas) Siyasi aktivist ve yazar.

1947 yılında Sivas'ta doğdu. İlkokulu Deniz Gezmiş ile aynı sınıfta Sivas Selçuk İlkokulunda okudu.[1] 1968'de Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda öğrenciydi. Türkiye'deki 68 kuşağı gençlik hareketi içerisinde yer aldı. Devrimci Gençlik Federasyonu'nun genel yönetim kurulu üyeliği[2] yaptı. O zamanlar "Basın Yayın Komünü" olarak anılan devrimci grup adına Temmuz 1971 yılında İzmir'den Denizli'ye para taşıyan Ziraat Bankası aracını soydu.[3] Soygunda el konulan dört milyon lira THKP-C, THKO gibi örgütler arasında dağıtıldı.[4] Oradaydım belgeselinde olayı şöyle anlattı (Sonradan ODA TV'de Hikmet Çiçek ve Yaşar Ayaşlı tarafından bu açıklama tekzip edilecekti):

Aslında bu bir şans oldu çünkü Dev-Genç içerisindeki arkadaşlarımızdan birisi, hukuk fakültesi öğrencisi Kadir Kaymaz olayların yoğun olduğu bir dönemde babası tarafından okuldan alındı ve Denizli Ziraat Bankası'na memur olarak yerleştirildi. Biz Kadir'den umudu kesmiştik, artık babası aldı götürdü çocuğu devrimciliğe devam etmez artık diye düşünüyorduk ve bir yandan da böyle bir arayış içindeydik. Bir gün Kadir Denizli'den çıktı geldi... Her ay İzmir'den Denizli'ye para aktaran bir araçta görevliyim dedi. Eee? Bunu alalım dedi... Ben, Hikmet Çiçek, Ertan Gülçiner ve Kadir Kaymaz bu işi dördümüz yapabileceğimize karar verdik ve işe giriştik...

Mart 1972 yılında Oğuzhan Müftüoğlu'nun gösterdiği Ankara'da bir yerde askerler tarafından yakalandı.[5] 13 gün boyunca Kontrgerilla işkencehanelerinde sorgudan geçirildi.[6] İzmir'e gönderildi ve tutuklandı ve Şirinyer Askeri Cezaevi'ne gönderildi[7] Ziraat Bankası Soygunu davasında yargılandı. 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ardından yargılandığı mahkemenin lağv edilmesi üzerine Ankara Sıkıyönetim Mahkemesinde idam cezasına çarpıtırıldı. Üç yıl boyunca Şirinyer'de kaldıktan sonra Mamak Askeri Cezaevi'ne gönderildi. 1974 yılında ilan edilen af sonucu idam cezası 36 yıl ağır hapse çevrildi. Toplam 19 yıl hapiste kaldı. Niğde Cezaevi'nde firara teşebbüs ve silahlı isyan suçundan iki defa daha ceza aldı. Bu gerekçe ile 1987'de çıkartılan infaz düzenlemesi'nden yararlananmadı. 1991 yılında tahliye olduğunda "en uzun süre hapiste kalan siyasi mahkûm" unvanına sahip oldu.[8]

Uzun yıllar boyunca, 29 Ekim 2016'da Kanun Hükmünde Kararname'yle kapatılan Evrensel Kültür Dergisi ve Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı.

Çalışmaları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2010. 
  2. ^ "Birleştirdikleri için idam edildiler". YeniOzgurPolitika.com. 5 Mayıs 2021. 13 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  3. ^ Sinan Onuş (2024). Halk adına paralara el koyuyoruz: Bir Soygunun Gerçek Hikâyesi. Doğan Yayınları. 13 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2010. 
  5. ^ Müftüoğlu, Oğuzhan; Bostancıoğlu, Adnan (2011). Bitmeyen yolculuk: Oğuzhan Müftüoğlu kitabı. 4. basım. Cağaloğlu, İstanbul: Ayrıntı. s. 107. ISBN 978-975-539-588-3. OCLC 761887778. 
  6. ^ "Aydın Çubukçu 2". Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi. 13 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2010. 
  8. ^ Asılmayıp Beslenenler: Bir 12 Eylül Hesaplaşması

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Ağca</span> Türk suikastçı

Mehmet Ali Ağca, sol görüşlü gazeteci Abdi İpekçi'yi öldüren ve İpekçi cinayetinin ardından tutulduğu Türk hapishanesinden kaçtıktan sonra 13 Mayıs 1981'de Papa II. John Paul'u vurarak yaralayan Türk suikastçıdır.

Haluk Kırcı, 8 Ekim 1978 günü Bahçelievler katliamında yedi Türkiye İşçi Partisi üyesi genci öldürmekten hüküm giyen, ilki 1988'de olmak üzere aralıklarla birkaç sefer cezaevine konulup toplamda 16 sene hapiste tutulduktan sonra nihayetinde 4 Şubat 2014 tarihinde tahliye edilen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Sevan Nişanyan</span> Türkiye Ermenisi yazar, etimolog ve sözlükçü

Sevan Bedros Nişanyan, etimoloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Türkiye Ermenisi yazar. Geçmişte Agos ve Taraf'ta köşe yazarlığı yapmasının yanında birden fazla seyahat kitabı yazdı. 2004'te, Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü'nü aldı. Nişanyan, 2017 yılında hapisten firar etmesinin ardından Yunanistan'ın Sisam adasında dört yıl boyunca yaşadı. Ekim 2021'de Belgrad üzerinden Sisam adasına dönerken Yunanistan makamları tarafından persona non grata ilan edilerek sınırdışı edildi. Nişanyan 2,5 ay sonra Yunanistan'a döndü. Yunanistan'daki Ermeni Büyükelçiliği, Nişanyan'ın mahkeme kararına göre 15 gün içinde gönüllü olarak Yunanistan'ı terk etmesi gerektiğini belirterek, Ermenistan vatandaşı olduğu için "isterse Ermenistan'a gidebilir" bildiriminde bulundu.

Mehmet Tarhan, Kürt vicdani retçi ve SPoD Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği gönüllüsü eşcinsel aktivist. Barış yanlısı bildirgesini ve zorunlu askerlik hizmetini reddettiğini ilk kez 27 Ekim 2001, tarihinde Ankara'da bir basın açıklaması yaparak kamuoyuna ilan etmiştir. Türk ceza kanununa göre suç sayılan bu açıklamasından sonra da savaş karşıtı etkinliklerine devam eden Tarhan, 5 Eylül 2004 tarihinde yine Ankara'da düzenlenen bir etkinlikte okuduğu basın açıklamasından dolayı, soruşturmaya tabi tutulmuş, ancak vicdani reddin temel bir insan hakkı olduğunu savunarak ifade vermeyi ve savcılığa gitmeyi reddetmiştir.

Mustafa Pehlivanoğlu, Türk Ülkücü militan. 10 Ağustos 1978'de dört kahvehaneyi otomatik silahla tarayıp 5 kişiyi öldürdüğü, 12 kişiyi yaraladığı iddia edilerek yargılandı ve 18 Ekim 1979'da idama mahkûm edildi. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cezası infaz edildi. 1980-1984 arasında idam edilen 8'i sağ görüşlü 50 mahkûmdan biridir.

Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB), 1979 Şubat'ında, yasa dışı bir örgüt olarak, THKO bölünmesinden sonra gerçekleştirilen bir kongreyle kurulan örgüt. Kurucuları arasında Yaşar Ayaşlı, Osman Yaşar Yoldaşcan, Mehmet Fatih Öktülmüş, İsmail Cüneyt gibi isimler bulunmaktaydı.

Nihat Şevket İyriboz, Türk siyasetçi, bilim insanı ve ziraat mühendisi. 1950-1960 dönemi Demokrat Parti Çanakkale ve Aydın milletvekili ve dönemin ilk Tarım Bakanı idi. Bitki Hastalıkları uzmanıydı. Ankara Ziraat Okulu ve İstanbul Ziraat Müzesi Müdürlüğü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü, IX. Dönem Çanakkale, X. ve XI. Dönem Aydın milletvekilliği ile tarım bakanlığı yaptı. Evli ve 3 Çocuk babasıydı.

Halil Kemal Gürüz, eski YÖK Başkanı ve eski TÜBİTAK Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Göktan</span> Türk bürokrat

Cemal Göktan, Türk bürokrattır.

Mehmet Fatih Öktülmüş TİKB önderi. THKO ve TİKB'de çalıştıktan sonra TİKB üyesi olarak yargılandığı TİKB davasından yatarken 1984 Ölüm Orucunda DEV-SOL militanları Haydar Başbağ, Abdullah Meral ve Hasan Telci ile birlikte hayatını kaybetti.

Türkiye Cumhuriyeti'nde ölüm cezası, 1984'ten bu yana uygulanmamaktadır ve 2004'te kaldırılmıştır. Ölüm cezası önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002'de "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırılmıştır. 7 Mayıs 2004 tarihli 5170 sayılı Kanun ile Anayasa'dan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, 14 Temmuz 2004 tarihli 5218 sayılı Kanun ile Türk Ceza Kanunu'ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku'ndan tamamen kaldırılmıştır.

Hidayet Karaca, Türk program sunucusudur. Samanyolu Yayın Grubu genel müdürü olarak da görev yapmıştır.

Hasan Iğsız Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Marius Jacob</span> Fransız suçlu (1879-1954)

Alexandre Jacob, kurbanlarına karşı keskin bir mizah anlayışı taşıyan akıllı hırsız ve Fransız anarşist. Maurice Leblanc'ın Arsen Lüpen karakterini yaratmasında esin kaynağı olmuştur.

Kurtuluş Hareketi, 1971'deki örgütsel yenilgiden sonra hapisten çıkan bir kısım Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kadrolarının, THKP-C'nin aynı isimli haftalık yayın organı Kurtuluş dergisinin ismini alarak 1976'da aylık olarak yayımlamaya başladıkları Kurtuluş Sosyalist Dergi çevresinde oluşturdukları Marksist-Leninist siyasi harekettir.

Yaşar Ayaşlı (d.1950-Kızılcahamam), yazar

<span class="mw-page-title-main">Şirinyer Tren İstasyonu</span> Buca, İzmirde bir tren istasyonu

Şirinyer Tren İstasyonu, eskiden Paradiso Tren İstasyonu ya da Kızılçullu Tren İstasyonu, İzmir'in Buca ilçesi Hürriyet Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Şirinyer-Buca şube demiryolu</span> Türkiyede eski bir şube demiryolu hattı

Şirinyer – Buca şube demiryolu, İzmir'de bulunan ve 1860 – 2006 yılları arasında hizmet veren yaklaşık 2,4 kilometre (1,5 mi) uzunluğundaki eski şube demiryolu hattıdır. 1860'da Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından inşa edilen hat, 1935'te TCDD'nin denetimine girmiş, 2006'da Şirinyer Tüneli'nin inşası sırasında kapatılmıştır.

Oğuzhan Müftüoğlu, Türk Marksist-Leninist aktivist, gençlik lideri ve siyasetçidir. Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu Merkez Yürütme Kurulu Üyesi-Basın Sekreteri, THKP-C üyesi, Devrimci Yol kurucusu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Kurucusu, Sol Parti üyesi. Devrimci Gençlik Dergisi (1975-1980), Devrimci Yol Dergisi (1977-1980), Yeniden Dergisi (1995-1998), BirAdım Dergisi (1999-2001), BirGün Gazetesi yazarıdır.

Özgür Duran, 5 Şubat 2020'de Konya'da bıçaklanarak öldürüldü. Olayın faili Kadir Şeker, parkta Duran'ın şiddet uyguladığı sevgilisi Ayşe Dırla'yı kurtarmak için aralarına girdiğini ve bu nedenden ötürü bıçaklanmanın yaşandığını öne sürdü. Şeker 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.