İçeriğe atla

Aydamun

Aydamun
عيدمون
Kasaba
Lübnan üzerinde Aydamun
Aydamun
Aydamun
Koordinatlar: 34°35′53″K 36°17′13″D / 34.59806°K 36.28694°D / 34.59806; 36.28694
ÜlkeLübnan
İlAkkar
İlçeAkkar
Rakım745 m
Nüfus
 • Toplam3.000
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Aydamun[1] (عيدمون - Aidamoun) Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin aynı isimli ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 140 kilometre, Trablusşam'ın ise 55 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suriye sınırına yaklaşık 3 kilometrelik bir mesafededir.

Aydamun, Akkar ilinde Kavaşra ile birlikte Türk nüfusuna sahip tek yerleşim yeridir.[1] Kasabanın nüfusu 3000 civarında olup %75'i Sünni Türkmenlerden oluşmaktadır.[1] Geri kalan %25'lik kısmını ise Rum Ortodokslar ve Maruni Hıristiyanlar oluşturmaktadır. Aydamun'da, Akkar bölgesinin genelinin Sünni olması nedeniyle Lübnan'ın diğer bölgelerine kıyasla herhangi bir siyasal ayrışma ya da çatışma yaşanmamaktadır.[1] Türkler, Hristiyan halkla da sorunsuz bir şekilde yaşamaktadır.[1]

Amerikalı misyoner Eli Smith, 1838'de kasabadan Aidemun olarak ve Şeyh Muhammed kasabasının doğusunda yer alan bir Rum Hristiyan ve Türkmen köyü olarak bahsetmiştir.[2] 1966 yılında yaklaşık 300 kişilik bir nüfusa sahip olan köy, yerel kadınlar tarafından üretilen Akkar halıları ile ünlüydü.[3]

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasım 2010'da kasabayı ziyaret ederek TİKA tarafından inşa edilen bir okulun açılışını yaptı.[4] Aydamun, Türk etnik bağları nedeniyle Türkiye'den kalkınma yardımı ve finansman desteği almaktadır.[1] Bununla birlikte kasaba halkının Türkiye ile olan bağı komşu Türk köyü Kavaşra kadar güçlü değildir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g Orhan, Oytun (Şubat 2010). "UNUTULAN TÜRKLER: LÜBNAN'DA TÜRK VARLIĞI" (PDF). ORSAM. 14 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Ağustos 2023. 
  2. ^ Robinson and Smith, 1841, vol 3, 2nd appendix, p. 185
  3. ^ Robert Boulanger (1966). Boulanger, Robert (Ed.). The Middle East: Lebanon, Syria, Jordan, Iraq, Iran. Hachette. s. 195. 
  4. ^ Zeyur, Ali (25 Kasım 2010). "Erdoğan Lübnan'da okul açtı". iha.com.tr. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Lisesi</span> İstanbulda bir lise

İstanbul Amerikan Robert Lisesi veya eski ismiyle Robert Koleji, Osmanlı Devleti bünyesinde Amerikan usûlü eğitim vermek üzere ABCFM'in gönderdiği Cyrus Hamlin ve Christopher Rhinelander Robert tarafından 1863 yılında İstanbul’da kurulmuş okuldur. Hâlen Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, İngilizce eğitim yapan özel bir eğitim kurumu olarak hizmet vermeyi sürdürür. Karma eğitim yapan, hem gündüzlü hem yatılı öğrencileri olan bir okuldur. Eğitim süresi, hazırlık dâhil beş yıldır. 1863 yılında kurulan okul, Amerika Birleşik Devletleri dışında sürekli olarak faaliyet gösteren en eski Amerikan okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Yalıçiftlik, Mudanya</span>

Yalıçiftlik, Bursa ilinin Mudanya ilçesine bağlı bir mahalle.Denize yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan köy Mudanya'nın 20 kilometre batısında yer almaktadır. Kuzeydoğusunda Tirilye, güneyinde Yaman ve batısında Esence köyü bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde bey ve ağalara ait birer çiftlik olan günümüz Karacabey ilçesine bağlı Çamlıca, Çesneiri (Çeşnigir) ve Mudanya’ya bağlı Yalıçiftliği köyleri Yunanistan’dan gelen Rumlar tarafından satın alınmıştır. Bir ikonanın arka yüzünde yazan nota göre Yalıçiftlikli Rumlar, Atina’nın kuzeybatısında bulunan Ağrafa Dağları’ndaki Karpenisi (Redina) kasabasından 1760 yılı civarında gelmişlerdi. Bursa'ya bağlı olan köy, 19. yüzyılın sonunda Mudanya kazâsına bağlanmıştır. 1857 yılında inşa edilen Panayia Kilisesi’nden günümüze, sadece 1 metre yükseklikteki duvar kalıntıları ulaşmışken 1894 yılında inşa edilen Rum mektebi tamamen yok olmuştur.

Emirşah, Mersin ilinin Anamur ilçesine bağlı bir mahalledir. 2008 nüfus sayımına göre nüfusu 893'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ferecik</span> Yunanistanın Batı Trakya bölgesi, Meriç ilçesi, Dedeağaç belediyesine bağlı kent ve eski belediye

Ferecik Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Evros ilinin güneyinde, çok yakınındaki Meriç nehrinin ve deltasının paralelinde ve batı şeridinde yer alan yerleşim. 2001 nüfusu 9,839. Via Egnatia yolu ile Dedeağaç (Alexandroupolis) - Kavala ve Selanik'e bağlanır. Türkiye'nin sınır kasabası Enez'e kuzey-kuzeybatı yönünde 20 km mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıköy, Kıbrıs</span>

Çamlıköy, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde bulunan bir köydür. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü dışında olarak, Lefkoşa kazasında resmiyette varlığını sürdürmektedir. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 255'tir. Köy, Trodos Dağları'nın kuzey eteklerinde, Lefke kasabasının 2 kilometre doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bahçecik, Başiskele</span> Kocaelide bir semt

Bahçecik, Kocaeli ili Başiskele ilçesine bağlı semt. İzmit Körfezi'nin güneyinde, Samanlı Dağları'nın eteğinde yer alır.

Samsun tehcirleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuzeyindeki Samsun şehri ve çevresindeki Rum nüfusunu ortadan kaldırmak için Anadolu Hareketi tarafından gerçekleştirilen ölüm yürüyüşleri. Bu yürüyüşler Rumlara yönelik yağma, yerleşim yerlerinin yakılması, tecavüz ve katliam gibi olaylarla desteklendi. Sonuç olarak 1921-1922 yıllarında şehrin yerleşik Rum nüfusu ve daha önceden buraya sığınan yaklaşık 24.500 kişi yerinden edilerek Anadolu içlerine zorla sürüldü. Bölgedeki katliamlar, hem Amerikalı Yakın Doğu Yardım Heyeti misyonerleri tarafından hem de bölgede bulunan donanma görevlileri tarafından gün yüzüne çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de din</span> Suriyedeki dinî inançlar

Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şuf İlçesi</span>

Şuf İlçesi Lübnan'ın dokuz ilinden biri olan Cebel-i Lübnan ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Beytüddin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Raşaya</span>

Raşaya Lübnan'ın doğusundaki Bikâ ilinin Raşaya ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un güneydoğusunda, Suriye sınırına yakın Hermon Dağı'nın batı yamaçlarında, deniz seviyesinden yaklaşık 1.200 metre yükseklikte bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Zahle İlçesi</span>

Zahle İlçesi, Lübnan'ın doğusundaki Bikâ ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Zahle'dir. Yaklaşık 350 bin nüfusa sahip olan Zahle İlçesi, Bikâ ilinin en büyük ilçesidir. Zahle, geçmişi beş bin yıl öncesine uzanan bir bölgede yaklaşık 300 yıl önce kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Akkar İlçesi</span>

Akkar İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Halba'dır. 400 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Akkar İlçesi, Akkar ilinin tek ilçesidir. İlçe, doğusunda yüksek dağlar bulunan nispeten geniş bir kıyı ovasının varlığı ile nitelendirilebilir. Akkar'ın en büyük kasabaları Halba dışında, Bireh ve Kubayat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Beytüddin</span>

Beytüddin Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Şuf ilçesinde bulunan bir kasabadır. Şuf ilçesinin merkezi de olan kasaba, Beyrut'un 45 kilometre güneydoğusunda ve dik bir vadiyle ayrıldığı Deyr'ül Kamer kasabasının yakınında yer almaktadır. Kasabada yaşayanlar ağırlıklı olarak Maruni, Melkani ve Rum Ortodoks mezheplerine mensup Hristiyanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kavaşra</span>

Kavaşra Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin aynı isimli ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 131 kilometre, Trablusşam'ın ise 38 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Suriye sınırına yaklaşık 2 kilometrelik bir mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Faraya</span>

Faraya Lübnan'ın Kisrevan-Cübeyl ilinin Kisrevan ilçesinde bulunan bir kasabadır. Beyrut'un yaklaşık 45 kilometre kuzeydoğusunda yer alan kasaba, deniz seviyesinden 1200 ila 2000 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kasaba, Lübnan'daki kış turizminin en önemli yerlerinden biridir. Faraya'da nüfus ağırlıklı olarak Maruni Hıristiyanlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beyt Şebab</span>

Beyt Şebab Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Metn ilçesinde bulunan bir kasabadır. Başkent Beyrut'un yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Jeita</span>

Jeita Lübnan'ın Kisrevan-Cübeyl ilinin Kisrevan ilçesinde bulunan bir kasabadır. Başkent Beyrut'un yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusunda yer alan kasaba, deniz seviyesinden 380 metre yüksektedir. Kasaba nüfusu ağırlıklı olarak Maruni Hıristiyanlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halba</span>

Halba Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar ilinin Akkar İlçesi'nde bulunan bir şehirdir. 2014 yılında kurulan Akkar ilinin de merkezi olan şehir, başkent Beyrut'un 110 km, ülkenin ikinci büyük şehri olan Trablusşam'ın 25 km kuzeyinde yer alır. Suriye sınırına ise yaklaşık 10 kilometrelik bir uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beskinta</span>

Beskinta, Lübnan'ın Cebel-i Lübnan ilinin Metn İlçesi'nde bulunan bir kasabadır. Başkent Beyrut'un yaklaşık 45 kilometre kuzey doğusunda yer alır. Kasaba Sannine Dağı'nın eteklerindeki 1800 metreye varan konumuyla ülkenin en yüksekte yer alan köylerinden biridir.