İçeriğe atla

Aydın Erel (bilim insanı)

Aydın Erel
DoğumSüleyman Aydın Erel
22 Nisan 1949(1949-04-22)
Alaşehir, Manisa
Ölüm14 Ekim 2010 (61 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Eğitimİstanbul Teknik Üniversitesi
Meslekİnşaat Mühendisi
Çocuk(lar)Ilgaz Erel

Süleyman Aydın Erel (22 Nisan 1949, Manisa - 14 Ekim 2010, İstanbul), Türk bilim insanı. Lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde tamamlamış; Boğaziçi Köprüsü inşaatı sırasında Karayolları Genel Müdürlüğü'nde bir yıl kadar çalışmıştır. 1978 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden "Doktor" unvanını almış; 1978-1979 yılları arasında Almanya Münih Teknik Üniversitesi Ulaştırma Entitüsü'nde konuk araştırmacı olarak çalışmalar yapmış; 1981 yılında "Doçent", 1989 yılında "Profesör" unvanını almıştır.[1] 1973'te araştırma görevlisi olarak göreve başladığı[2] Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı kürsüsünden 2005 yılında emekli olmuştur. Akademik yaşamında demiryolu taşımacılığı ve ulusal ulaştırma politikaları konularında çalışmalar yürütmüştür.

Son günlerini geçirdiği Darülaceze'de 14 Ekim 2010'da 61 yaşında öldü ve bir gün sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ [1] 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası arşivindeki Ulaşım-Trafik Kongresi Bildiriler Kitabı'ndan (Mayıs 1997)
  2. ^ [2] 13 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Görev yaptığı A.B.D. sayfası
  3. ^ [3] 21 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bknz. Ersoy Dede'nin 20 Ekim 2010'da HaberVaktim.com'da yayınlanan köşe yazısı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi</span> Elazığda kurulu devlet üniversitesi

Fırat Üniversitesi (FÜ), Elazığ'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 11 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi</span>

Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, Marmara Üniversitesi rektörlüğüne bağlı olarak lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapılan yükseköğretim kurumudur.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsünde bulunmaktadır. Çevre mühendisliği, inşaat mühendisliği ve harita mühendisliği olmak üzere üç bölümden oluşur. Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dur.

Ergün Toğrol, Türk akademisyen yazar.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

15 Kasım 1956 tarihinde Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla eğitime başlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Mühendislik Fakültesi 1957-58 eğitim-öğretim yılı başında kurulmuştur. Fakültenin kuruluşundan önce Makina Mühendisliği Bölümü Şubat 1957 tarihinde eğitimine başlamıştır.

Prof. Dr. Adem Baştürk,, Türk siyasetçi ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Munzur Üniversitesi</span> Tunceli"de kurulu devlet üniversitesi

Munzur Üniversitesi veya eski adıyla Tunceli Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile Bakanlar Kurulunda Tunceli ilinde kurulması kararlaştırılmış olan üniversitedir. İlk kez Tunceli Meslek Yüksekokulu adıyla 1983-1984 Öğretim Yılında Fırat Üniversitesi bünyesinde Elazığ'da öğretime başlamış, ilk mezunlarını 1985 yılında Elazığ'da vermiştir. 1987-1988 Öğretim Yılında Tunceli'ye nakil edilmiştir. 6 Fakülte, 2 Meslek yüksekokulu, 1 Yüksek Okul, 2 Enstitüden ve 5 Araştırma Merkezinden oluşmaktadır. Türkiye'nin ilk ve tek Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi 8 Temmuz 2009 tarihinde bu üniversitede kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimlerde Milletvekili Aday Adayı olmak için rektörlük görevinden istifa etti. 3 Nisan 2015 tarihinde Prof. Dr. Ubeyde İpek atanmıştır. 6 Haziran 2023 tarihinde rektörlük görevine Prof. Dr. Kenan Peker atanmıştır. 20 Ağustos 2016'da torba kanun ile adı Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi.

Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Türk akademisyen ve kimya mühendisi, çevre mühendisliği uzmanıdır. Adıyaman Üniversitesi eski rektörü

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Cahit Turhan</span> Türk siyasetçi

Mehmet Cahit Turhan, Türk bürokrat, siyasetçi ve eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı.

Ömer Çomaklı, Türk akademisyen ve Atatürk Üniversitesi 16. Rektörü,

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin çekirdeğini Mühendislik Fakültesi oluşturur. Mühendislik Fakültesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi özdeşleşmiştir. Üniversite'nin Teknik unvanının temelinde Mühendislik Fakültesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Remzi Gören</span>

Remzi Gören, Türk malzeme bilimi mühendisi, akademisyen, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin 5. rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sarıbıyık</span> Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü

Mehmet Sarıbıyık, Türk akademisyen ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

Prof. Dr. Turgut Uzel Eski Yıldız Teknik Üniversitesi rektörü.

Doç. Dr. Pelin Alpkökin, Türk ulaştırma mühendisi ve akademisyen.

Prof. Dr. Atilla Kılıç,, Türk fizik akademisyeni, eski rektör.

Mehmet Kul Türk akademisyen, Bürokrat.

Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Akademisyen ve Konya Teknik Üniversitesi Rektörü.