İçeriğe atla

Aydın Engin

Aydın Engin
2018'de Engin
Doğum12 Şubat 1941(1941-02-12)
Ödemiş, İzmir, Türkiye
Ölüm24 Mart 2022 (81 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiSafra kesesi iltihabı
Defin yeriÇengelköy Mezarlığı
Eğitimİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (bıraktı)
MeslekGazeteci, senarist, oyun yazarı
EvlilikOya Baydar
Çocuk(lar)1
Ebeveyn(ler)Sadık Engin, Adalet Engin

Aydın Engin (12 Şubat 1941, Ödemiş - 24 Mart 2022, İstanbul[1]), Türk gazeteci, oyun yazarı, senarist ve politikacıdır.

İlk yılları ve eğitimi

12 Şubat 1941'de Ödemiş'te dünyaya geldi. Babası, terzi Sadık Engin, annesi Adalet Engin'dir. Ortaöğrenimini 1957'de Ödemiş Lisesi'nde tamamladı.[2] Ardından bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gördü.

Öğrencilik yıllarında Adalet Cimcoz, Tahir Alangu gibi kimi yazar ve çevirmenlerinin yazılarını daktiloya çekerek geçimini sağlamaya çalıştı ve yazarlık mesleği ile tanıştı.[3] Üniversite öğrenimi sırasında bir yandan da Gençlik Tiyatrosu'nda amatör tiyatroya başladı. Sonrasında hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroculuğu meslek olarak seçti.[3]

Tiyatroculuk kariyeri

Yedek subay öğretmenliği sırasında ilk oyunu olan “Aykırı”'yı yazdı. Oyun, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda sahnelendi. Sanatçı, bu toplulukta dramaturg ve oyuncu olarak işe başladı.[3] Aynı yıl, Yılmaz Güney'in özel senaristi olarak çalışmaya başladı. Yeşilçam için pek çok senaryo yazdı ancak imzasını koymadı.[3]

1967'de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen'le birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. “Devri Süleyman” adlı oyunu yazdı ve yönetti. Oyun, büyük ilgi gördü.[4]

Gazetecilik kariyeri

1969'da tiyatroculuğu bırakarak gazeteciliğe başladı. Haftalık Yeni Ortam dergisinde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. 12 Mart Darbesi sırasında tutuklandı. Salıverildikten sonra artık günlük bir gazeteye dönüşen Yeni Ortam'da Yazı İşleri Müdürü oldu ve aynı gazetede köşe yazıları yazdı.[4]

1974 yılında eşi Oya Baydar ve Yusuf Ziya Bahadınlı ile “İlke” dergisini kurdu. 1976'da “Politika” gazetesinin Genel Yayın Müdürü oldu. Bu gazetede “Tırmık” adlı köşesinde, köşe yazıları yayımlamaya başladı; yazılarından dolayı hakkında birçok dava açıldı.

1980'de tutuklu olduğu sırada bir başka davadan ötürü yedi buçuk yıl hapse mahkûm oldu ancak bir yanlışlık sonucu tahliye edilince[3] Haziran 1980'de yurt dışına gitti. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 12 yıl boyunca yurda dönemedi; yaşamını siyasi mülteci olarak Almanya'da sürdürdü. Bu arada sürmekte olan davaların sonuçlanması nedeniyle gıyabında ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

1991'de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye'ye döndü; kısa süre Sağmalcılar Cezaevi'nde hapis yattı.[3] 1992-2002 arasında Cumhuriyet gazetesinde habercilik ve köşe yazarlığı yaptı. 2002'de Cumhuriyet'ten ayrıldı. Birgün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı. Daha sonra Agos'ta köşe yazıları yazmaya başladı. T24 internet gazetesinin kuruluşuna katıldı. 2015 Ağustos'unda yeniden Cumhuriyet gazetesine döndü.

1 Kasım 2016'da Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Engin, yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.[5][6] Serbest bırakıldıktan sonra açıklama yapan Engin, "Ben kıdemli bir basın sanığıyım. Hayatımda bu kadar ahlaksız bir dosya görmedim. Saçma demiyorum, ahlaksız diyorum." dedi.[7]

Ödülleri

Özel hayatı

12 Mart sonrasında kurulan ilk sosyalist parti olan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin kurucuları arasına katıldı. Partinin kurucularından Oya Baydar ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu dünyaya geldi.

Ölümü

Engin, 24 Mart 2022 tarihinde safra kesesi iltihabı nedeniyle tedavi gördüğü İstanbul'daki bir hastanede 81 yaşında öldü.[1]

Naaşı vasiyeti gereği tören yapılmadan Çengelköy Mezarlığı'nda defnedildi.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Gazeteci Aydın Engin hayatını kaybetti". BBC News Türkçe. 24 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  2. ^ "Aydın Engin, Kenthaber.com sitesi, Erişim tarihi:15.11.2012". 3 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2012. 
  3. ^ a b c d e f Aydın Engin, İkiay Yayıncılık web sitesi, Erişim tarihi:15.11.2012[]
  4. ^ a b "Aydın Engin Biyografi, Birikim Dergisi web sitesi, Erişim tarihi:15.11.2012". 22 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2012. 
  5. ^ "Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik soruşturma". HaberTürk. 1 Kasım 2016. 7 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2016. 
  6. ^ "Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya serbest bırakıldı". NTV. 4 Kasım 2016. 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2016. 
  8. ^ "ÇGD'nin yılın gazetecileri belli oldu". Hürriyet. 15 Mart 2002. 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2024. 
  9. ^ "TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu". T24. 7 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

Oya Baydar, Türk yazar, gazeteci ve sosyolog.

Tekin Erer, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçidir.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

Halil Engin Ardıç, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sirmen</span> Türk gazeteci, yazar ve oyuncu (1939–2024)

Ali Gazanfer Sirmen, Türk hukukçu, gazeteci, yazar, sinema ve dizi oyuncusudur. Aynı zamanda Cumhuriyet gazetesinde Dünyada Bugün isimli köşenin yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Felek</span> Türk gazeteci ve yazar

Burhan Felek, Türk gazeteci, spor adamı ve yazardır.

Tuncay Mollaveisoğlu, Türk gazeteci, yazar, Televizyon haber programcısı.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

Selahattin Duman, Türk gazeteci, köşe yazarı. Annesi Nimet Duman ve babası Dr. Abdullah Duman'dı.

Yıldıray Oğur, Türk gazeteci, yazar.

Etem Çalışkan,, Türk ressam, grafiker, kaligraf.

Kadri Gürsel,, Türk gazeteci ve yazar. Uluslararası Basın Enstitüsü'nün Türkiye ulusal komitesi başkanıdır.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.

Mehmet Türker, Türk gazeteci ve yazar.

Cumhuriyet Davası ya da Cumhuriyet Gazetesi Davası, Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarlarının FETÖ/PDY, DHKP-C ve PKK üyesi olmak veya örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları dava. Aralarında Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Musa Kart, Akın Atalay ve Aydın Engin'in de bulunduğu on ikisi tutuklu on dokuz sanıklı davanın ilk yargılaması tutuklamalardan dokuz ay sonra 24 Temmuz 2017'de başladı 18 ay süren dava sonunda 15 kişi hakkında toplam 81 yıl, 45 gün hapis cezası verildi.

Tolga Şardan, Türk gazeteci ve yazar. Günümüzde T24 haber sitesinde gündeme ilişkin yazılar kaleme almaktadır.

Hayati Asılyazıcı Türk eleştirmen ve yazar.