İçeriğe atla

Aydın Ağdaşlı

Aydın Ağdaşlı
Genel bilgiler
Doğum30 Ekim 1940 (83 yaşında)
İran Reşt, İran Şahlığı
Evlilik(ler)iShohreh Aghdashloo (1972–1979)
Firuze Athari (1981-günümüz)
ÇocuklarıTara, Tekin
EbeveyniNahide Hacıyeva
Memmed Hacıyev
AlanıResim, Sanat tarihi, Sanat eleştirisi, Grafik tasarım
Sanat eğitimiTahran Üniversitesi
Ünlü yapıtlarıİmha Hatıraları, Düşmüş Melekler

Aydın Ağdaşlı (Fars: آیدین آغداشلو‎, Azerice: Aydın Ağdaşlı, 30 Ekim 1940, Reşt), Kuzey Azerbaycan asıllı İranlı ressam, sanat tarihçisi, sanat eleştirmeni ve grafik tasarımcısı.

Yaşam öyküsü

Babası Memmed Hacıyev 1919-1920 yılları arasında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştur. Kızıl Ordunun ülkeyi işgal etmesinin ardından eşi Nahide ile birlikte Bakü'yü terk ederek Tebriz'e sığındılar. İran'da Sovyet casuslarının takibini önlemek için Hacıyev olan soyadını Ağdaşlı olarak değiştirmiştir. Reşt'e taşınmışlar ve burada Aydın Ağdaşlı dünyaya gelmiştir. Daha sonra ise Aydın Ağdaşlı 5 yaşındayken Tahran'a taşındılar. 14 yaşındayken çizdiği resimleri satmaya başladı. İki yıl sonra babasını böbreklerindeki sorun nedeniyle kaybetti.

İran Şahbanusu Farah Pehlevi tarafından "Şahbanu Özel Bürosunun Sanat İşleri Başkanı" olarak atandı. Görev olarak Tahran Çağdaş Sanat Müzesi'ne Andy Warhol, Pablo Picasso ve Claude Monet gibi çağdaş sanatçıların tablolarını satın alıyordu. 1977 yılında Tahran'da Rıza Abbasi Müzesinin kurulmasında yardımcı oldu ve 1979 yılına kadar da müzede başkanlık yaptı.[1] İran Devrimi sonrasında resmî görevleri elinden alınmış ve Humeyni rejiminin tehdidi altında yaşamaya başlamıştır. 1989 yılına kadar yurtdışına çıkışına yasak getirilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "آغداشلو، عابری کنار دیوار". jadidonline.com. 30 Ocak 2009. 23 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2012. 
  2. ^ "Iranian art offers window to changing world". ocregister.com. 20 Kasım 2009. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Memduh Şevket Esendal</span> Türk yazar, diplomat, siyasetçi

Mustafa Memduh Şevket Esendal, Türk yazar, diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Resulzâde</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin kurucusu

Mehmed Emin Resulzâde, Azeri devlet adamı ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Gilan (eyalet)</span>

Gilan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Müze</span> kazılarda bulunan yapıtların, eski devirlerden kalan antikaların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, budunbilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapı

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arash</span>

Arash Labaf, İsveçli-İranlı şarkıcıdır. 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı Aysel ile birlikte "Always" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marjane Satrapi</span> İranlı film yönetmeni ve yazar

Marjane Satrapi İran asıllı Fransız çizgi film romancısı, akademi ödülü adayı animasyon film yönetmeni ve çocuk kitabı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Farid Farjad</span> İranlı müzisyen

Farid Farjad, Fars asıllı ABD vatandaşı keman virtüözü. "Kemanı ağlatan adam" olarak bilinir ve dünyanın en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg Müzesi</span> Pariste müze

Lüksemburg Müzesi, Paris, Fransa'da bulunan sanat müzesi. Lüksemburg Sarayı'nın yan tarafında yer almaktadır. Müzede uzun yıllar boyunca on dokuzuncu yüzyıl tablo ve heykellerinin sergilendi. 1986 yılında, Orsay Müzesi'nin açılmasıyla koleksiyonunun büyük bir kısmı oraya taşındı. Fransız Kültür Bakanlığı ve Fransız Senatosu'nun mekanda geçici sergiler düzenlemeye devam etmektedir. Şu anda kuruluş, Fransız Senatosu tarafından yönetilmektedir.

Azerbaycan'ı 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Aysel Teymurzade və Arash birlikte söyledikleri Always şarkısı ile temsil ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Reşt</span>

Reşt, İran'ın kuzeydoğusundaki Gilan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Tahran Çağdaş Sanat Müzesi</span>

Tahran Çağdaş Sanat Müzesi, Tahran'da 1977'de açılan ve değerli Batı modern sanat koleksiyonuna sahip bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Recai</span> 2. İran cumhurbaşkanı

Muhammed Ali Recai, İran'ın eski cumhurbaşkanı ve başbakanı. 30 Ağustos 1981'de başbakan Muhammed Cevad Bahonar ile birlikte düzenlenen bir bombalı saldırıda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Masumiyet Müzesi (müze)</span> Müze

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü aldı. Romanın kahramanı Kemal Basmacı'nın aşkı Füsun'un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Müzede, kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin düzenlenmiş durumda.

Elif Hacıyev - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Daryuş Şayegan</span>

Daryus Şayegan çağdaş İran ve Yakın Doğu'nun en önemli düşünürlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları</span>

İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları (Farsça: راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران, romanize: Rahahan-i Cumhuri-ye İslami-ye İran, İran'ın demiryolu hizmetlerini işleten Kamu İktisadi Teşebbüsü kurumdur. Şirket, 1914 yılında kurulmuş olup Karayolları ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı'nın gözetimi altındadır ve ülkenin ana demiryolu hatlarını işletmektedir. Şirketin merkezi Tahran'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Hacıyev</span>

Rauf Soltan oğlu Hacıyev, Sovyet ve Azeri besteci ve politikacıydı. SSCB Halk Sanatçısı (1978). Azerbaycan SSC Besteciler Birliği Başkanı, Azerbaycan SSC Kültür Bakanı (1965-1971) idi.