İçeriğe atla

Ayb Okulu

Okulun dıştan görünümü

Ayb Okulu (Ermenice: «Այբ» դպրոց), Erivan, Ermenistan'da 2011 yılında Ayb Eğitim Vakfı tarafından açılan özel bir eğitim kompleksidir.[1] Okul adını Ermeni alfabesinin ilk harfinden alan Ayb (Ermenice: Այբ) Okulu, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur ve yasal olarak Ayb Learning Hub Foundation olarak kayıtlı bir vakıf olarak işlev görür. Okulun sloganı Bil ve Yarat'dır. (Ermenice: Իմա եւ արա).

Okul, girişimci, etkileyici ve iş adamı Ruben Harutyunyan'ın başkanlık ettiği mütevelli heyeti tarafından yönetilmektedir. Okulun müdürü David Sahakyan'dır.

Tarihi

Ayb School, Ayb Learning Hub'ın temel direğidir. Ayb Okulu, vakıf statüsünde olup resmi adı Ayb Learning Hub Foundation'dır. Okul, Mütevelli Heyeti tarafından yönetilir; Mütevelli Heyeti 27 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 7000 m²'lik bir alanı kaplayan Ayb İlkokul, Ortaokul ve Liseler modern eğitim teknolojileri, laboratuvarlar ve konforlu odalar sunmaktadır. Tüm eğitim kampüsünün mimari tasarımı Storaket Studio tarafından zaten geliştirildi.

Yakın gelecekte, kompleksin kendi spor kompleksi, sanat merkezi, medya merkezi ve kilisesi de olacak.

Misyonu ve Sloganı

Ayb School'un misyonu, geçmişinden gurur duyan ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip, okur yazar ve dürüst genç nesiller yetiştirmektir.

Ayb School'un sloganı Anlamak ve Yaratmaktır (Sci et crea)

Ayb Okulu felsefesi, okulun Klasik Ermenicede (Grabar) "Anla ve Yarat" anlamına gelen sloganı "İma ve Ara" da yansıtılmıştır. Bu iki ilke derinlemesine iç içe geçmiştir, bu nedenle eylemsiz bir kavrayış veya bilgi edinmeden eylem de olmaz.

Eğitim Programı

Ayb School Araratian Baccalaureate (AB) adı verilen bir akademik program sunmaktadır.

2014 yılında, Ayb Eğitim Vakfı, University College London'daki (UCL) Cambridge Assessment International Education ve Institute of Education (IoE) ile işbirliği içinde, bir Ermenice ama aynı zamanda uluslararası düzeyde rekabetçi bir eğitim programı oluşturmak için kapsamlı bir yolculuğa çıktı.

Program, UCL Eğitim Enstitüsü ve Cambridge Assessment International Education ile ortaktır.

Proje Tabanlı Öğrenme Modeli

Proje Tabanlı Öğrenme 27 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Araratian Bakalorya müfredatının ayırt edici özelliklerinden biridir. 2015 yılında Ayb Okulunun benimsediği "yaparak öğrenme" ilkesinden doğan yenilikçi bir eğitim modelidir. PDÖ, öğrenme sürecini projeler etrafında kurar.

Bu eğitim modeli, öğrencilerin ekipler oluşturmasına ve topluluğun gerçek sorunlarını ve zorluklarını ele almak için büyük ölçekli ve uzun vadeli projeler yürütmesini sağlar.

Bursluluk Sistemi

Ayb Lisesi, yetenekli çocukların ebeveynlerinin mali imkanlarına bağımlılığını azaltmak ve tüm gençlere iyi bir eğitim almaları için eşit fırsat vermek için esnek bir burs sistemini benimseyen Ermenistan'ın sivil toplum sektöründeki ilk sosyal projesidir.

Ayb Lisesi öğrencilerinin yaklaşık %75'i her yıl burs (öğrenim ücreti iadesi) almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "ArmAcad: Ayb School". 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020. 

*Proje Tabanlı Öğrenme 27 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atılım Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Atılım Üniversitesi, 1996 yılında Ankara'da Atılım Vakfı tarafından kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Koç Özel Lisesi</span>

Koç Özel Lisesi, Tuzla'da bulunan, 1988 yılında Vehbi Koç Vakfı'na bağlı kurulan bir özel okuldur. 1998 yılında K-12 eğitimi verebilmek için ilköğretim okulu da açılmıştır. Avrupa Uluslararası Okullar Konseyi (ECIS) ile Amerika Ulusal Üniversite Danışmanlığı Komisyonu'nun (NACAC) üyesi olan okul, 1994'ten beri yurt dışında ve bazı Türk vakıf okullarında geçerli olan Uluslararası Bakalorya programını sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">University College London</span> İngiltere, Londrada kurulu devlet üniversitesi

University College London veya Londra Üniversitesi Akademisi, 11 Şubat 1826 tarihinde Birleşik Krallık'ta kurulan dokuzuncu üniversitedir. UCL, 1836 yılında King's College London ile birlikte Londra Universitesinin kurucu okullarından biridir. Okul, şu anda federal bir kurum olan Londra Üniversitesinin okullarından biridir.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 1993 yılında İstanbul'da kurulan ve erken yaştaki her çocuğun güvende, sağlıklı, mutlu olması amacı için çalışan vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)</span> Amerikada yer alan bir araştırma üniversitesi

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan bir araştırma üniversitesidir. Pek çok uluslararası listeye göre dünyanın en iyi üniversitelerinden biridir. 14 kolej ve okulu 350'den fazla eğitim programı sunmakta ve 31 binden fazla lisans ve 12 binden fazla yüksek lisans öğrencisine hizmet etmektedir. İçerisinde Berkeley gibi pek çok kurumu da barındıran University of California System'ın bir parçası ve ilk kampüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vikiversite</span>

Vikiversite; öğrenme topluluklarını ve bunlara ait araç ve gereçleri destekleyen Wikimedia Foundation projesidir. Projenin Wikipedia gibi daha sağlam yapılı projelerden ayrılan yönü, içeriği kullanıcıya doğrudan sunmak yerine bir dizi rehber ve ders içeriyor oluşudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Topkapı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Topkapı Üniversitesi veya eski adıyla İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Vakfı tarafından 24 Kasım 2013 tarihli ve 29898 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6761 numaralı kanun 16 Kasım 2016 kabul tarihi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Minnesota Üniversitesi</span> ABDde 1851de kurulmuş kamuya bağlı bir araştırma üniversitesi

Minnesota Üniversitesi, ABD'de, Ortabatı eyaletleri'nden Minnesota eyaletinde Minneapolis ve Saint Paul'da yerleşik olarak 1851'de kurulmuş olan kamuya bağlı bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları tarafından 2010 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı İki üniversiteden biridir.

Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (FeTeMM), bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik sözcüklerinin baş harflerinden oluşan kısaltma. Amerika Birleşik Devletleri'nde STEM olarak adlandırılan bu standart, okul düzeyinde matematik ve fen bilimleri derslerinin bütünleştirilmesi olarak yaygınlaşmış olsa da mühendislik ve teknolojinin sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikler ile öğretilmesi olarak da anlaşılmaktadır. Örnek olarak, Amerikalı fen eğitimi standartlarına mühendislik ve mühendisliğin doğasının ve ortak çekirdek matematik müfredatına ise matematiksel modellemenin eklenmesi gösterilebilir. Her ne kadar ABD bağlamında STEM, ekonomik anlamda ilerleme ve liderlik için insangücü ihtiyacını karşılamayı ve güçlendirmeyi hedeflese de toplumsal barış ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamada bir araç olarak da kullanılabileceği savunulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MEF Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

MEF Üniversitesi, 2012 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesi. Yüzde 30 oranında İngilizce eğitim veren Hukuk Fakültesi dışında tüm bölümlerinde İngilizce eğitim vermektedir. Dünya çapında "Ters-yüz Sınıf" eğitim modelini benimseyen ilk üniversitedir. MEF Üniversitesi, Türkiye'de ABET akreditasyonuna sahip sekiz üniversiteden biridir. Bütün mühendislik bölümleri için akreditasyon almıştır.

Fulbright burs programının Türklere yönelik ve/veya Türkiye etkinlikleri.

<span class="mw-page-title-main">TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi</span>

TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi teknoloji ve tasarım konusunda uzmanlaşmış 12-18 yaş arası gençler için ücretsiz bir eğitim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Teknoloji Takımı</span> Türkiyede bir vakıf

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, T3 ya da T Küp; Türkiye'deki bireylerin teknoloji ürünlerinin geliştirilme süreçlerine katılmalarını sağlamak, ülke içinde yapılacak araştırma-geliştirme ve girişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2016 yılında kurulan vakıf.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Ermenistan Çocukları Yardım Vakfı (COAF), merkezi Ermenistan ve ABD'de bulunan, Ermenistan'ın kırsal bölgelerindeki çocukların eğitimine ve gelişimine odaklanan kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Vakıf, 11 Ermeni vilayetinden 6'sında, 64 kırsal topluluk içerisindeki 107.000'den fazla yerliye hizmet vermiş bulunmaktadır.

Eğitim yönetimi; bir grubun, bir eğitim sistemini yürütmek için yapıları denetlemek, planlamak, strateji oluşturmak ve uygulamak için, insan ve malzeme kaynaklarını birleştirdiği eğitim sisteminin yönetimini ifade etmektedir. Eğitim; bilgi, beceri, değer, inanç, alışkanlık ve tutumların, öğrenme deneyimleriyle bireylere kazandırılması durumudur. Eğitim sistemi; bakanlıklar, sendikalar, yasal kurullar, kurumlar ve okullar gibi eğitim kurumlarındaki profesyonellerden oluşan büyük bir sistemdir. Eğitim sistemi, zenginleştirmek ve geliştirmek için birlikte çalışan siyasi başkanlar, müdürler, öğretim personeli, öğretim dışı personel, idari personel ve diğer eğitim profesyonellerinden oluşur. Eğitim sisteminin tüm seviyelerinde ise yönetim gerekmektedir. Yönetim; bir kurumun planlanması, organize edilmesi, uygulanması, gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi ve bütünleştirilmesi konularını içermektedir.