
Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.
İçerenköy, İstanbul ilinin Ataşehir ilçesine bağlı bir mahalledir. 2008 yılına kadar Kadıköy ilçesine bağlı olan mahalle, bu tarihte ilçe olan Ataşehir'e bağlanmıştır.
Ayazma, şifalı olduğuna inanılıp kutsallık atfedilmiş su kaynağı ve üzerine inşa edilen yapıdır.

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

Anadolu Yakası, Anadolu Tarafı ya da Asya Yakası, İstanbul'un Asya üzerinde kalan toprakları için kullanılan tabirdir. İlk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle beraber Osmanlı döneminden beri kullanıldığı kesindir. Kuzey sahilinde Beykoz ve kuzeydoğusunda Şile, güney sahilinde ise Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy bulunmaktadır. Boğazda bulunan iki ilçe Üsküdar ve Beykoz olup iç ilçeler ise Sultanbeyli, Ümraniye ve yeni ilçe statüsüne kavuşmuş olan Sancaktepe, Ataşehir ve Çekmeköy'dür. 1973'e kadar pek canlılığı olmayan Anadolu Yakası, Boğaziçi Köprüsü'nün yapımından sonra iyice hareketlenmeye başlamıştır. İstanbul nüfusunun 1/3'ü burada yaşamaktadır. Avrupa Yakasına göre daha yeşildir ve trafik daha az yoğundur.

Üsküdar Anadolu Spor Kulübü, 1908 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde kurulan spor kulübüdür. İstanbul Süper Amatör Lig'de mücadele etmektedir. Anadolu Üsküdar 1908 ile aynı takım değildir karıştırılmamalıdır.

Üsküdar Meydanı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Üsküdar ilçesinin merkezinde bulunan meydan. Üsküdar Meydanı, 2005 yılında Marmaray Projesi kapsamında trafiğe 3 yıl kapanmıştır. Üsküdar metro istasyonu da meydanda yer almaktadır.

Kennedy Caddesi ya da Sahilyolu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Sirkeci semtinden başlayarak Bakırköy'e dek uzanan bir yoldur. Sirkeci Garı'yla Üsküdar iskelesi arasında, Ragıp Gümüşpala Caddesi'nin devamı olarak başlayan cadde, Sirkeci'den başlayan tren yoluna paralel olarak gider. Yola Yenikapı'da transit ulaşım şeridi de eklenir.

Selamsız, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı semtlerden biridir. Büyük ölçüde Selami Ali ve Murat Reis mahallelerine yayılan semtin kuzeyinde Sultantepe, kuzeyinde ve kuzeydoğusunda İcadiye, doğusunda Altunizade, güneyinde Valide-i Atik, batısındaysa Mimar Sinan mahalleleri yer alır. Semtin adının, bölgedeki bir cami, bir tekke, bir hamam ve bir çeşmeye adını veren Şeyh Selami Ali'den geldiği sanılmaktadır.

Şemsipaşa İlköğretim Okulu, 1758 yılında Üsküdar'da açılan, İstanbul'un en eski ilköğretim okuludur. Ayazma Camii'nin karşısındadır. Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde bulunmaktadır.
Aziz Mahmud Hüdayi, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Batıda İstanbul Boğazı'na kıyıdaş konumdadır. Kuzeyinde Mimarsinan; güneyinde Salacak; doğusunda ise yine Mimarsinan ve Ahmediye mahalleleri vardır. Mahalle sınırları içerisinde Üsküdar'ın Ticaret sokağı olarak da bilinen Uncular Caddesi bulunmaktadır. Adını mahalle sınırları içinde kabri bulunan Aziz Mahmud Hüdayi adlı kişiden almaktadır. Mahallede Ayazma, İmrahor, Çakırcıbaşı Hasan Paşa, Aziz Mahmud Hüdayi, Kaptanpaşa, Ahmet Çelebi, Rumi Mehmet Paşa camileri ile Cennet Efendi Türbesi yer almaktadır.

Balıklı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Zeytinburnu ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, semtin Kazlıçeşme mahallesi sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Semt adını, Rumlarca kutsal sayılan ve içinde balıklar yaşayan bir ayazmadan almaktadır. Bu ayazma, semtteki Rum kilisesinin avlusunda korunarak günümüze değin ulaşmıştır. Balıklı günümüzde Müslüman, Rum ve Ermeni cemaatlerine ait çok sayıda mezarlık ve ibadethanenin bir arada bulunduğu bir merkez konumundadır.
Hayrettin Çavuş Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camiydi. Osmanlı'ya ilk çavuş üzümü fidesini getiren Hayrettin Çavuş tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1552 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1553 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktaydı.

İmrahor Camii ya da Mirahur Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir camidir. Sinan Paşa'nın imrahoru olan Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1597 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1598 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.
Murat Reis Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Murat Reis Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Dönemin deniz komutanlarından olan Koca Murat Reis tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1608 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1609 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.
Ahmediye Camii ya da Kefçe Dede Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Tersane emini İbn'ül Emin Ahmed Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1721 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1722 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Selman Ağa Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. II. Beyazıt'ın kapı ağası ve Darüssaade Ağası olan Selman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1506 yılında başlanan cami, aynı sene ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Çinili Camii, Orta Valide Camii ya da Mahpeyker Kösem Valide Sultan Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Murat Reis Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. I. Ahmet'in eşi olan Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1638 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1640 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.
Ayazma Hamamı, Üsküdar'ın hamamlarından biridir. Ayazma Camii ve Şemsipaşa İlköğretim Okulu yakınındaki hamam, I. Süleyman döneminde Ayazma Sarayı için Mimar Sinan'a yaptırılmıştır, 1760 yılında III. Mustafa tarafından yeniletilmiştir. Kalıntıları halen durmaktadır. Kalıntılarına göre küçük bir hamam olduğu anlaşılır. Kalıntılarında abdesthane, temizilik yeri, halvet bölümleri ve külhan odası görülür. 1915 yılında, I. Dünya Savaşı dönemindeki sefaletten dolayı hamam işlevsiz hale gelmiş ve kapatılmıştır.

Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk mahallesinde bulunan Aziz Panteleimon'a adanmış bir Rum Ortodoks kilisesidir.