İçeriğe atla

Ayakapı Karakolu

Koordinatlar: 41°01′40″K 28°57′23″D / 41.02778°K 28.95639°D / 41.02778; 28.95639
Ayakapı Karakolu
Harita
Genel bilgiler
TürPolis karakolu
KonumYavuz Sultan Selim, Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′40″K 28°57′23″D / 41.02778°K 28.95639°D / 41.02778; 28.95639
Teknik ayrıntılar
Yapı sistemiKagir
Kat sayısı3

Ayakapı Karakolu, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan tarihi binadır. Aya Kapısı yanında olan yapı Haliç sahil yolu üzerindedir. Yeniçeri Kolluğu olarak kullanılmak üzere 18. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen yapı 1826'dan sonra karakola dönüştürüldü.[1] Günümüzde kafe olarak kullanılmaktadır.

Binanın karşısında Cumhuriyet Çeşmesi tarihi yapıları bulunur.

Galeri

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Topkapı Sarayı</span> İstanbulda bir saray

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eminönü</span> Fatih sınırları içerisinde bir semt

Eminönü, İstanbul'un bir semtidir. İstanbul'un Tarihî yarımada olarak bilinen kısımda, Haliç'in batısında yer alır. 7 Mart 2008 tarihine kadar ilçe belediyesi olan Eminönü bu tarihte lağvedilerek kanunla Fatih ilçesine bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bâb-ı Âli</span> Osmanlı Devletinde sadrazam sarayı

Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrâzam sarayına verilen isimdir. Onsekizinci yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır. Günümüzde İstanbul Valiliği valilik konağı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa</span> İstanbulda bulunan bir semt

Kasımpaşa, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî semt.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Balat, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Balat, İstanbul'un Avrupa Yakası'da Fatih ilçesinde, Haliç kıyısında, Ayvansaray ile Fener semtleri arasında yer alan bir semttir. Balat adı, Rumca saray anlamına gelen palation kelimesinden gelmektedir; surlardaki Blaherna Sarayı'na yakınlığından ötürü semte bu isim verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Postane</span>

Büyük Postane, Sirkeci PTT Merkezi İstanbul'un Fatih ilçesindeki Sirkeci semtinde yer alan Türkiye'nin en büyük postane binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayakapı</span> Haliç kıyısındaki küçük bir semt

Ayakapı İstanbul ilinin Fatih ilçesinde, Haliç kıyısında yer alan küçük bir semt. Bizans döneminde semt Ta Dexiokratiana ya da Dexiokràtous olarak bilinirdi. Semtteki en önemli tarihi yapı, Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen, daha sonra Osmanlı döneminde camiye çevrilen Gül Camii'dir. Bir diğer önemli eser ise, 1582 yılında Mimar Sinan tarafından yaptırılan Ayakapı Hamamı'dır. Havuzlu Hamam olarak da bilinen bu yapı günümüzde kereste deposu olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otakçılar, Eyüpsultan</span>

Otakçılar, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesi hudutlarına dahil olan Defterdar Mahallesi'ne bağlı ve Haliç Köprüsü'nün kenarında bir semttir. Tarihi evleri, karakolu ve tarihi mezarlıklarıyla ünlüdür. Semtin en önemli eserlerinden biri de Fethi Çelebi Camii'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ayvansaray</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ayvansaray, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Fatih ilçesinde bir semttir. Tarihî yarımadada, suriçinde kalan mahalle Haliç'in güney kıyılarında kurulmuştur. Doğusunda Balat, batısında, Eyüpsultan'ın Defterdar mahallesi, kuzeyinde Haliç ve güneyinde Edirnekapı yer alır. Ayvansaray, Bizans döneminde Blakernai semtinin kurulu olduğu yerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Sütlüce, Beyoğlu</span> Beyoğlu, İstanbul, Türkiyede mahalle

Sütlüce, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı mahallelerden biridir. Güneyinde Halıcıoğlu, kuzeyinde ve batısında Haliç, doğusunda Örnektepe mahalleleri bulunur.

Cibali, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Unkapanı'ndan Eyüpsultan'a doğru Haliç'in batı kıyısındaki mahalle. Bizans surlarının içereside yer alan Cibali semtinin karşı yakasında Kasımpaşa, yan tarafında ise Balat ve Fener semtleri semti yer alır. Haraççı Kara Mehmed ile Küçük Mustafa Paşa mahallelerinin eteklerinde Haliç kıyısında kurulmuş bir semttir. Kuzeyinden Haliç'e paralel Abdülezel Paşa Caddesi geçmektedir.

Ortaköy Tarihi Camii, eskiden Aziz Dimitri Kilisesi, İstanbul ili Silivri ilçesi Ortaköy Merkez Mahallesinde bulunmaktadır. Ne zaman inşa edildiği net olarak bilinmemekle birlikte camide bulunan kitabelerden 1796-1831 yılları aralığında bölgede yaşayan Rumlar tarafından Aziz Dimitrios Kilisesi olarak inşa edildiği anlaşılmaktadır. Yaklaşık 90 yıl kilise olarak faaliyet gösteren yapı, 1924 yılındaki mübadele ile Rumeliden gelen Türklerin Ortaköy'e yerleşmesiyle ortaya çıkan cami ihtiyacı nedeniyle camiye çevrilmiştir. Üzerine eklenen ahşap bir minare ile yeni cami yapılıncaya kadar yaklaşık 40 küsur yıl cami olarak kullanılan yapı, daha sonra karakol ve okul gibi çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Sonraları kendi kaderine bırakılan cami, bakımsızlıktan kısmen yıkılmıştır. 2008 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla caminin restore edilerek tekrar faaliyete geçirilmesine karar verilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları 2012 yılında tamamlanmış ve cami Ramazan ayında yeniden ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toklu Dede Mescidi</span>

Toklu Dede Mescidi, İstanbul'da bir Osmanlı camisiydi. Bina aslen adanmışlığı bilinmeyen bir Bizans Doğu Ortodoks kilisesiydi. 1929'da neredeyse tamamen yıkıldı.

Eski İngiliz Karakolu, İstanbul'un Galata semtinde bulunan tarihî bir yapıdır.

Haliç Surları, tarihî yarımada'nın Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray ile Sarayburnu arasında uzanan Bizans İmparatorluğu yapısı deniz surlarıdır. Günümüzde büyük kısmı tahrip olsa da kalıntıları günümüze kadar ulaşabilmiştir. Surlar üzerinde tespit edilebilen kapı sayısı 23'tür. Bu kapılar batıdan doğuya doğru sırasıyla,

  1. Dideban Kapısı
  2. Ayvansaray Kapısı
  3. Küngoz Kapısı
  4. Balat Kapısı,
  5. Adı bilinmeyen 5. kapı
  6. Fener Kapısı
  7. Prophitou Prodromou Kapısı
  8. Petrion Kapısı
  9. Yeni Ayakapı
  10. Aya Kapı
  11. Cibali Kapısı
  12. Tüfenkhane Kapısı
  13. Unkapanı Kapısı
  14. Ayazma Kapısı
  15. Odun Kapısı
  16. Zindan Kapısı
  17. Balık Pazarı Kapısı
  18. Yeni Cami Kapısı
  19. Bahçe Kapısı
  20. Veteris Rectoris (Bonus) Kapısı
  21. Yalı Köşkü Kapısı
  22. Eugenius Kapısı
  23. Vükela Kapısı

Hasköy İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Beyoğlu ilçesi Hasköy semtindedir. Ahşap olan yapının üzeri kurşun ile örtülüdür. Şehir Hatları'nın Eyüpsultan-Üsküdar ve Eyüpsultan-Kadıköy hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskelenin hemen yanında Rahmi M. Koç Müzesi ve Haliç Kürek Spor Kulübü yer alır. 90 metrekareden oluşan kapalı alanda yolcu bekleme alanı ve personel mahalli bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa İskelesi</span> İstanbulda iskele

Kasımpaşa İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Kasımpaşa semtindedir. İdari olarak Beyoğlu ilçesi, Bedrettin mahallesindedir. Şehir Hatları'nın Üsküdar-Eyüpsultan, Kadıköy-Eyüpsultan ve Beşiktaş-Eyüpsultan hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskeleye Turabi Baba caddesinden yaya olarak erişim mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Sekbanbaşı Abdurrahman Ağa Türbesi</span> İstanbulda türbe

Sekbanbaşı Abdurrahman Ağa Türbesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan türbedir. Aya Kapısı bitişiğindedir. Türbeye ait kitabede İstanbul'un Fethi sırasında Ayakapı surlarının önündeki muharebede Sekbanbaşı Abdurrahman Ağa'nın vefat ettiği yazılıdır. Sekbanbaşı, Yeniçeri Ocağı'nda bir komutan unvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Cumhuriyet Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan çeşmedir. Kitabesinde "Cumhuriyet Çeşmesi", alınlığında ise hicrî takvim'e göre 341 yazılıdır. Sade bir üsluba sahip çeşmenin yalnızca teknesinde süslemeler görülür. Seki kısmındaki mermerler kırıktır.