İçeriğe atla

Ayak tenisi

Bir ayak tenisi maçı

Ayak tenisi ya da Futnet olarak da bilinen (futbol tenisi), futbol topuyla oynanan bir spordur. Spor, bir, iki veya üç oyuncudan oluşan iki rakip takımın elleri dışında vücudunun herhangi bir yeri ile topa vurarak rakibin alanına, ağ üzerinden geri göndermesini zorlaştıracak bir biçimde sektirerek puan kazanmaya çalıştığı, alçak bir ağla bölünmüş bir sahada oynanır.

Tarihi

1922'de Slavia Prag futbol kulübü üyeleri, başlangıçta yatay olarak asılı bir ip üzerinde oynadıkları ve bu sebeple 'ip üstü futbol' adını verdikleri bir oyun oynamaya başladılar. İlerleyen zamanda ipin yerini file aldı.

Genellikle, her iki taraftaki iki veya üç oyuncu, kollar hariç vücudun tüm bölümleriyle topa üç kez dokunabilir (tek bir oyuncu topa arka arkaya iki kez dokunamaz). Oyuncular, diğer tarafa geçmeden önce topun dokunuşlar arasında üç defaya kadar bir kez sekmesini sağlayabilir.

1940 yılında oyunun ilk resmi kuralları yazıldı. İlk futnet kupası 1940 yılında oynanmış ve 1953 ile 1961 yılları arasında Trampská Liga adı verilen birinci lig oynanmıştır. 1961 yılında futnet, Çekoslovak Spor Organizasyonu (ČSTV) tarafından resmi bir spor olarak kabul edildi ve Prag Futnet Komisyonu kuruldu. 1971'de "Český nohejbalový svaz" (Çek Futnet Derneği) kuruldu,[1] bunu 1974'te "Výbor nohejbalového zväzu SÚV ČSTV" (Slovak Futnet Derneği) izledi.[2] Onlarca yıldır resmi uluslararası yarışmalar düzenlenmektedir. Avrupa şampiyonaları 1991'den beri, dünya şampiyonaları ise 1994'ten beri düzenlenmektedir.

Kurallar

Üç futnet disiplini vardır:

  • Bireysel: Bir oyuncu, iki dokunuş, tüm kategorilerde bir sekme, saha boyutları 9 m × 12,8 m.
  • İkili: İki oyuncu, üç dokunuş (ancak aynı oyuncu tarafından arka arkaya iki dokunuş değil), erkekler için bir sekmeye ve kadınlar ve gençler için iki sekmeye izin verilir, kort boyutları 9 m × 12,8 m.
  • Üçlü: Üç oyuncu, üç dokunuş (ancak aynı oyuncu tarafından arka arkaya iki dokunuş değil), erkekler için bir sekmeye ve kadınlar ve gençler için iki sekmeye izin verilir, kort boyutları 9 m × 18 m.

Tüm disiplinlerde bir set, taraflar arasında iki puanlık bir farkla 11 sayı kazandığında biter; maksimum puan 15:14'tür. Bir maçı kazanmak için bir takımın 2 set kazanması gerekir. Filenin yüksekliği 1.10 m'dir. Oyuncular oyun sırasında fileye dokunamaz; aksi takdirde bu, rakibin bir puan kazanmasıyla sonuçlanır. Futnet topu, boyut olarak bir futbol topuna benzer, ancak 32 panel sentetik (doğal) derinin yapıştırılmasıyla üretilir ve uygun şekilde şişirildiğinde yarım metreden fazla zıplamalıdır.

Top fileye çarpar ve onu vurmaya çalışan takımın tarafına geri dönerse, voleybolun aksine geri vurulamaz.

Uluslararası dernekler

1987'de Uluslararası Ayak Tenisi Derneği (IFTA, daha sonra adı FIFTA olarak değiştirildi, Uluslararası Ayak Tenisi Federasyonu Federasyonu) kuruldu. 2010 yılında, futnet sporunu yönetmek, düzenlemek ve teşvik etmek için daha sonra diğer ulusların da katıldığı bazı eski FIFTA üyeleri tarafından Union Internationale de Futnet (UNIF) kuruldu.[3] Aralık 2012'de UNIF'in 17 üye ülkesi vardı.[4]

Nisan 2010'de Avrupa Futnet Derneği (EFTA), FIFTA altında durgunlaşan Avrupa'da sporu yeniden canlandırmak için Fransa'nın Marsilya kentinde kuruldu. Mevcut EFTA üyeleri arasında İsviçre, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya, İrlanda, Bask Ülkesi, Danimarka, İngiltere, Polonya, Ukrayna ve Avusturya bulunmaktadır.[5] EFTA, UNIF'in Avrupa'daki kıta birliğidir.

Uluslararası adlandırma

Futbol tenisi terimi hala yaygın olarak kullanılırken, futnet kelimesi daha çok yeni uluslararası isim olarak, yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip, kendi kuralları ve düzenlemeleri, yönetim yapıları ve düzenli müsabakaları olan bu sporun bağımsız doğasını yansıtmak için kullanılmaktadır.

Kaynaklar

  1. ^ "Český nohejbalový svaz". Český nohejbalový svaz. 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Nehoda bez PZP" (Slovakça). 10 Kasım 2021. 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Futnet Europe". 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  4. ^ "Unifut". 11 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  5. ^ "Futnet EU". 11 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Basketbol</span> bir spor çeşidi, türü

Basketbol ya da Sepettopu, elle idare edilen bir topla oynanan popüler bir takım oyunu ve spor dalı. Profesyonel basketbolda beşer kişilik iki takım, yerden yüksekliği Avrupa standartlarına göre 3,05 metre olan ve pota adı verilen, yere paralel konumdaki bir çemberden topu geçirerek, rakibinden daha fazla sayı yapmak suretiyle, on ikişer, onar veya sekizer dakikalık dört periyottan oluşan maçı kazanmaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Voleybol</span> ortada file olmak üzere filenin batısında ve doğusunda iki takım olmak üzere oynanan bir spor dalı

Voleybol, file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde altı kişilik iki takım ile oynanan, voleybol topuna eller ve kollarla vurarak file üzerinden karşı tarafın oyun alanına gönderme ve yere değmesini sağlama esasına dayalı bir takım sporudur.

<span class="mw-page-title-main">Hentbol</span> topla oynanan takım sporu

Hentbol, altısı saha içinde, biri kalede olmak üzere yedi oyuncuyla oynanan bir takım sporudur. Oyun süresi otuz dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında futbol stadyumlarında 11 kişilik takımlar halinde çim üzerinde oynanan hentbol, 1950'lerden sonra yaygın bir salon sporu haline dönüşmüştür. Saha hentbolu, plaj hentbolu ve tekerlekli sandalye hentbolu türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tenis</span> raket ile oynanan bir spor

Tenis, raket ve topla iki kişi arasında ya da ikişer kişilik iki takım arasında oynanan olimpik bir spor. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik bir tenis topunu ağ (file) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar. Kort toprak kort, çim kort ve sert kort türlerinde olur. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.

<span class="mw-page-title-main">Badminton</span>

Tüytop ya da badminton, raket ve bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Futsal</span> salon futbolu olarak bilinen ve kendine özgü kuralları olan spor

Futsal, salon futbolu olarak bilinen ve genel olarak futbola benzese dahi kendine özgü kuralları olan spordur. Beşe beş futbol, halı saha futbolu ve mini futbol ile benzerlikleri var.

<span class="mw-page-title-main">Masa tenisi</span> iki veya dört oyuncunun raket ile birbirlerine topu atarak oynadığı masa oyunu

Masa tenisi (pinpon), iki veya dört oyuncunun birbirlerine topu karşılıklı olarak attığı ortasında ağ bulunan masanın üstünde oynanan bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Squash</span>

Squash raket ve topla iki oyuncu tarafından oynanan bir tür raket sporudur. Squash, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmaktadır. Squash'ın düzenleyici kuruluşu olan Dünya Squash Federasyonu'na (WSF) üye olan 100'ü aşkın ülke vardır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya futbolu</span>

Avustralya futbolu, aynı zamanda genellikle futbol ya da Aussie kuralları, günlük konuşma dilinde footy ve tarih bilimi dilinde Avustralasya futbolu ya da Viktorya futbolu olarak geçer, 2 takım ve 18 sporcu arasında açık havada geniş oval şekilli bir çim sahada oynanan bir futbol sporu.

<span class="mw-page-title-main">Sepak takraw</span> Güneydoğu Asya sporu

Sepak takraw veya ayak voleybolu, üçer kişilik iki takım tarafından oynanan ve el dışında vücudun bütün kısımlarının ve özellikle ayak, diz, omuz ve kafanın kullanıldığı bir file oyunudur. Top, rakip sahada yere değdiği zaman sayı kazanılır. Futbolla jimnastiğin bir karışımı olan ayak voleybolu dünya çapında popülerliği artan ve izleyici çeken bir spordur.

Lotto, performans ve günlük sportif giyimin İtalyan ismi, bu kulvarındaki koşusuna 1973 yılında, İtalya'nın Montebelluna kentinde başladı. Önce tenis ayakkabısı alanında uzmanlaştı. Ardından futbol, basketbol, voleybol, tekstil ve aksesuar ürünlerini de ürün gamına ekleyerek tam konseptli bir spor markasına dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Jianzi</span>

Jianzi (Çince:毽子); kapalı veya açık alanlarda, tek tek, çift ya da takım hâlindeki erkek ya da kadınlarca oynanır. Oyuncular vücutlarının eller ve kollar haricindeki kısımlarını kullanarak jianziyi birbirlerine atarlar. Top karşı tarafa başarıyla geçirildiğinde sayı kazanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet tenisi</span>

Kraliyet tenisi, modern tenisin öncüsü olan ve iki kişi ya da ikişer kişiden oluşan iki takım tarafından salonda oynanan bir raket sporu. "Kralların sporu" olarak da bilinen spor; Fransa'da "jeu de paume", ABD'de "court tennis" ve Avustralya'da da "royal tennis" adıyla bilinir. Oyunda amaç, ortadaki filenin üzerinden topun karşılayan tarafından geri gönderilemeyeceği şekilde atılmasıdır. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan oyun, en fazla ünü 16. ve 17. yüzyıllarda yakalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kort</span> tenis oynanan alan

Kort, tenis maçlarının yapıldığı alan. Kortlar dikdörtgen bir zemin ve ortada gerili alçak fileden oluşur. Aynı kortta hem tekler hem de çiftler karşılaşmaları oynanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Plaj tenisi</span>

Plaj tenisi ya da uluslararası bilinen İngilizce adıya beach tennis, tenis gibi raketle oynanan sporlar ile plaj sporlarının birleştirilmesi ile bulunmuş bir spordur. İki oyuncu ile (tekler) veya ikili takımlar halinde (çiftler) raketler ile topun ağın diğer taraftaki rakip saha içine atılması amaçlı bir spordur.

Cambridge kuralları, Eton, Harrow, Rugby, Winchester ve Shrewsbury adlı eğitim kurumları temsilcilerinin katılımıyla 1848 yılında Cambridge Üniversitesi'nde oluşturulan futbol sporlarının ilk yazılı kuralları. Kale vuruşu, taç atışı ve ileri pasın tanımlandığı kurallarda, topu tutarak koşmak engellenmekteydi. Cambridge kuralları, Futbol Birliği tarafından 1863 yılında geliştirilen modern futbol kurallarının gelişiminde de etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Taçspor</span>

Galatasaray Taç Spor Kulübü, merkezi Ataşehir, İstanbul'da olan, hakları ise Galatasaray SK'ya ait bir spor kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Frontenis</span>

Frontenis, raketler ve lastik toplar kullanılarak 30 metrelik bir pelota kortunda oynanan bir spordur. Çiftler veya tekler halinde oynanabilir, ancak uluslararası yarışmalarda sadece çiftler frontenis oynanır. Bu spor 1900 civarında Meksika'da geliştirildi ve Bask pelota uzmanlığı olarak akredite edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kar voleybolu</span> takım halinde kar üzerinde oynanan toplu spor

Kar voleybolu, fileyle bölünmüş kar sahasında üçer kişilik iki takım tarafından oynanan bir kış takım sporudur. Her takımın amacı, topu file üzerinden rakip sahaya göndererek puan kazanmak ve rakibin aynı çabayı göstermesini engellemektir. Bir takıma topu ağ üzerinden geri göndermek için en fazla üç dokunuşa izin verilir ve bireysel oyuncular topa art arda iki kez dokunamaz.