İçeriğe atla

Aya Yorgi Katedrali, Addis Ababa

Koordinatlar: 9°02′12″K 38°45′05″D / 9.03667°K 38.75139°D / 9.03667; 38.75139
Aziz Yorgi Katedrali
Aziz Yorgi Katedrali, Addis Ababa
Harita
Temel bilgiler
KonumAddis Ababa
Koordinatlar9°02′12″K 38°45′05″D / 9.03667°K 38.75139°D / 9.03667; 38.75139
İnançHristiyanlık

Aziz Yorgi Katedrali Addis Ababa, Etiyopya'da Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi'nin bir Katedralidir. Kendine özgü Sekizgen bir forma sahiptir. Şehrin Churchill Yolu'nun kuzey ucunda yer alır.[1]

Genel bakış

Sebastiano Castagna tarafından tasarlanmış[2] ve 1896 yılında Adowa Muharebesi'nde mağlup olan İtalyan esirlere inşa ettirilmiştir. İsmi Aya Yorgi'den gelmektedir.[3] Bina, bir İtalyan turist kitabında Etiyopya Kilise tasarımına Avrupa etkisini güzel bir örneği olarak anlatılmaktadır.[4] II. İtalya-Habeşistan Savaşı sırasında 1937 yılında Faşist İtalyan yetkilileri binayı yakmışlardır. Katedral daha sonra tekrar özgürlüğün kazanıldığı 1941 yılında İmparator Haile Selassie tarafından restore edilmiştir.

İmparatoriçe I. Zewditu 1917 yılında, İmparator Haile Selassie ise 1930 yılında burada taç giymişler, Rastafari hareketi'nin hac merkezlerinden biri olmuştur.[3] Katedralde bir müze ve artist Afewerk Tekle'nin vitray çalışmasında sergilenen İmparatorluk tacı mevcuttur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Addis Ababa". Selamta.net. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2014. 
  3. ^ a b c "St. George's Cathedral, Addis Ababa". Sacred Destinations. 15 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2008. 
  4. ^ Guida dell'Africa Orientale Italiana, Milano,Consolazione Turistica Italiana, 1938, p.487 "La chiesa offre un interessante esempio di interpretazione europea della chiesa abissina tipica a pianta ottagonale. La decorazione è opera di artisti indigeni sotto la dirazione dei pittori Tedaldi e Pagliacci. Nel recinto, sono varie cappelle funerarie di grandi capi, nelle quali veglia pregando continuamente, il padre dell'anima, ossia il confessore del defunto"

İlgili Araştırma Makaleleri

Rastafari, 1930'larda Jamaika'da ortaya çıkan ve dünya çapında yayılan, Hıristiyanlıktan doğmuş ve Eski Ahit'ten birçok kavram ve ögeler barındıran toplumsal hareket, alt kültür ve inançtır. Rasta Hareketi, Haile Selassie'ye tanrılık atfeder ve Marcus Garvey'in Afrika'da zencilerin kurtuluşuna liderlik edecek zenci bir kralın tahta çıkacağına yönelik kehanetinin gerçekleşeceğini iddia eder. Rasta inanışının en önemli dinî ritüellerinden biri, esrar kullanımıdır. Bazı Rastalar, saçlarını halk arasında rasta adı verilen bir türde örerler. Rastafaryanizm, ataerkil, heteronormatif bir dünya görüşüdür ve hiçbir türlü eşcinselliği tasvip etmez.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Birliği Örgütü</span>

Afrika Birliği Örgütü (ABÖ) 25 Mayıs 1963 yılında Gana'lı Kwame Nkrumah tarafından Addis Ababa'da 33 Bağımsız Afrika ülkesinin imzaladığı antlaşma ile kurulmuştur. İlk lideri Etiyopya'lı Lider Haile Selassie'dir 9 Temmuz 2002 tarihinden itibaren Afrika Birliği adını alan örgütün temel amacı üye Afrika ülkeleri arasında siyasi ve ekonomik bütünleşmeyi teşvik etmek ve Afrika kıtasından Sömürgeciliği ortadan kaldırmaktı

<span class="mw-page-title-main">Addis Ababa</span> Etiyopyanın başkenti

Addis Ababa veya Addis Abeba, Etiyopya ve Afrika Birliği'nin başkenti. 80 farklı dilin konuşulduğu şehirde Hristiyan, Müslüman ve Yahudi toplulukları yer alır. Deniz seviyesinden 2.355 metre yüksekte olan Addis Ababa'nın konumu 9.03° K 38.74° D'dir.

<span class="mw-page-title-main">Haile Selassie</span> Etiyopya İmparatoru

I. Haile Selassie ; Amharca ha.ɪlɜ sɨlːase ;

<span class="mw-page-title-main">Pietro Badoglio</span> dünya savaşları sırasında İtalyan general ve İtalya başbakanı

Pietro Badoglio, İtalyan asker ve siyasetçi. Eylül 1943'te Müttefiklerle, İtalya'nın II. Dünya Savaşı'ndan çekilmesini sağlayan ateşkes antlaşmasını gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">II. İtalya-Habeşistan Savaşı</span> 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopyanın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş

II. İtalya-Habeşistan Savaşı veya II. İtalya-Etiyopya Savaşı, 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopya'nın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş. I. İtalya-Habeşistan Savaşı'nda yenilgiye uğrayan İtalya Krallığı'nın Etiyopya'yı sömürgeleştirmek için ikinci girişimi olmuştur. Genellikle II. Dünya Savaşı'nı hazırlayan olaylardan biri olarak değerlendirilen bu savaş, Milletler Cemiyeti'nin, büyük güçler tarafından desteklenmedikçe kararlarını uygulatma gücüne sahip olmadığını göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adowa Muharebesi</span>

Adowa Muharebesi, I. İtalya-Habeşistan Savaşı sırasında 1 Mart 1896'da Orta Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Adowa'da Kral II. Menelik komutasındaki Etiyopya ordusu ile İtalyan kuvvetleri arasında geçen çarpışmadır. Etiyopya'nın kazandığı zafer İtalyanların Afrika'da Fransa ya da İngiliz imparatorluklarına benzer bir imparatorluk kurma girişimlerini engellemiş ve Fransızlara Atlas Okyanusu'ndan Kızıldeniz'e kadar yayılma umudu vermiştir. 19. yüzyılın sonuna doğru, Avrupa ülkelerinin Berlin Konferansı'nda Afrika'nın neredeyse tamamını paylaştığında; sadece Etiyopya ve Liberya bağımsızlığını koruyabilmiştir. Adowa Muharebesi Pan-Afrikanizmin sembolü haline gelmiş ve Etiyopya'nın bağımsızlığını II. İtalya-Habeşistan Savaşı'na kadar korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Chieti</span> İtalyanın Abruzzo bölgesinde, Chieti iline bağlı ilçe (komün)

Chieti, Orta İtalya'daki Abruzzo bölgesinin ve Chieti ili'nin merkezi olan şehir. Şehrin antik Grekçe ismi Theate olup şehirde oturanlar "Theatine" olarak anılırlar.

<span class="mw-page-title-main">I. Zewditu</span>

I. Zewditu (d. 29 Nisan 1876 – ö. 2 Nisan 1930), 1916 ile 1930 yılları arası Etiyopya imparatoriçesi.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi</span> Etiyopya Ortodoks Tewahedo Kilisesi

Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi, Etiyopya'nın en büyük Hristiyan kilisesinin resmî adıdır. Kilise, Hristiyanlığın diğer mezhepleri tarafından monofizit bir kilise olarak tanımlanır. Monofizit görüş, İnsanî ve İlâhî tabiatların katışma ve değişme olmaksızın tek bir tabiatta birleşmesi ve tek tabiata dönüşmesini savunur. 451 yılında toplanan Kadıköy Konsili bu görüşü reddetti. Kilise, Konsil kararlarını tanımayarak Hristiyan Kilisesinin ana gövdesinden ayrılan kiliselerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Teslis Katedrali (Addis Ababa)</span> Kutsal Üçleme Katedrali, Addis Ababa

Kutsal Üçleme Katedrali Amharca dilinde Kidist Selassie olarak bilinir, Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi'nin Addis Ababa, Etiyopya'da bulunan en yüksek dereceli katedralidir. Etiyopya'nın II. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı İtalyan işgalinden kurtuluşunun anısına inşa edilmiştir. Aksum'da bulunan Efendimiz Meryem Kilisesi'nden sonra en önemli ikinci ibadet yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Francesca Michielin</span>

Francesca Michielin İtalyan şarkıcı-şarkı yazarı. İtalyan yetenek gösterisi X Factor yarışmasının beşinci sezonunu kazandıktan sonra ünlenmiştir. İlk teklisi "Distratto", İtalyan FIMI Top Digital Downloads listesine girmiş ve Federazione Industria Musicale Italiana tarafından platinyum sertifika elde etmiştir. Michielin'in ilk stüdyo albümü, “Riflessi Di Me” Ekim 2012'de yayınlandı, albümün çıkış parçası “Sola” olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ermal Meta</span> İtalyan-Arnavut kökenli şarkıcı ve şarkı yazarı

Ermal Meta İtalyan-Arnavut şarkıcı-şarkı yazarı. Emal daha önce Ameba4 ve La Fame di Camilla gruplarında yer almıştı ve iki grupta Sanremo Müzik Festivali'nin yen şarkıcılar kategorisinde yer almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Abebe Bikila</span>

Shambel Abebe Bikila üst üste iki kez Olimpiyat şampiyonu olan Etiyopyalı maraton koşucusudur. Olimpiyat altın madalyası kazanan ilk Afrikalı olan Bikila, Roma'daki 1960 Yaz Olimpiyatları'nda çıplak ayakla koşarak altın madalya kazanmıştır. 1964 Tokyo Olimpiyatları'nda ikinci altın madalyasını kazanan Bikila, Olimpiyatlarda maraton altın madalyasını üst üste iki kez kazanan ilk kişi olmuştur. Her iki yarışta da dünya rekoru kırmıştır.

Etiyopya-Rusya ilişkileri, resmi olarak 21 Nisan 1943 yılında Sovyetler Birliği'nin Addis Ababa'da büyükelçiliği açmasıyla kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Fikre Selassie Wogderess</span>

Fikre Selassie Wogderess, Etiyopyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Etiyopyası</span>

İtalyan Etiyopyası, yaklaşık beş yıl boyunca İtalya tarafından işgal edilen Etiyopya İmparatorluğu topraklarıdır. İtalyan Etiyopyası, İtalyan Doğu Afrikası'nın kurulmasından sonra Amhara, Harar, Galla-Sidamo ve Scioa valiliklerinden oluşan Etiyopya İmparatorluğu'nun eski topraklarının resmi adıydı, idari bir birim değildi.

Luigi Negri, İtalyan Roma Katolik Ferrara-Comacchio piskoposu, ilahiyatçı ve akademisyen.

Oreste Baratieri bir İtalyan general ve İtalyan Eritresi 'nin valisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Kolmodin</span>

Johannes Axel Kolmodin,, İsveçli bir dilbilimci ve diplomattır.