İçeriğe atla

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi (Samsun)

Koordinatlar: 41°16′39″K 36°19′48″D / 41.27750°K 36.33000°D / 41.27750; 36.33000
Aya Triada Kilisesi
Kilisenin 1901 yılına ait bir fotoğrafı. Soldaki bina rahipler, sağdaki bina ise rahibeler koleji olarak kullanılmaktaydı.
Harita
Temel bilgiler
Konumİlkadım, Samsun, Türkiye
Koordinatlar41°16′39″K 36°19′48″D / 41.27750°K 36.33000°D / 41.27750; 36.33000
İnançRum Ortodoks
DurumYıkık

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Osmanlı döneminde Samsun'da inşa edilen ve Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağlı olan eski bir dinî kurum.[1]

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonrasında cemaati oldukça azalan kilise 1925-1931 yılları arasında Samsun valiliğini üstlenen Kâzım İnanç tarafından kuleleri ve kubbesi tıraşlandıktan sonra Kazım Paşa Sineması olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise bulunduğu noktada 23 Nisan Ortaokulu bulunmaktadır. Ayrıca kilise kompleksleri olan rahipler kolejinin bulunduğu noktada İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi, rahibeler kolejinin bulunduğu noktada ise 23 Nisan Ortaokulu'nun bir kısmı ve Namık Kemal Anadolu Lisesi yer almaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Sarısakal, Baki (2002). Bir Kentin Tarihi: Samsun. Samsun: Samsun Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Yayınları. s. 50. ISBN 9755852891. 
  2. ^ "Okulumuzun Tarihçesi" (PDF). 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu</span> Kastamonu ilinin merkezi olan şehir

Kastamonu, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Kastamonu ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Heybeliada</span> Adalar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Heybeliada veya Halki, İstanbul'un güneyindeki Prens Adaları'nı kapsayan Adalar ilçesinin 5 mahallesinden biri ve en büyük ikinci adasıdır. Heybeliada üzerindeki tek muhtarlık olan Heybeliada Mahallesi'nin sınırları, adanın sınırlarıyla eş durumdadır. Adada; Heybeliada Deniz Lisesi, Bet Yaakov Sinagogu, Aya Triada Manastırı ve Heybeliada Sanatoryumu gibi kültürel yapılar bulunmaktadır. Coğrafi olarak 140 metreye yaklaşan dört tepeden oluşmaktadır. Ada, yaz-kış nüfusunun en kalabalık, gidiş-gelişin en yoğun olduğu ikinci adadır.

<span class="mw-page-title-main">Edirne</span> Edirne ilinin merkezi olan şehir

Edirne, Türkiye'nin Edirne ilinin merkezi olan şehir. Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde, Yunanistan ve Bulgaristan sınırında yer almaktadır. Edirne, 1363'ten 1453'e kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentiydi. 2020 sayımına göre toplam nüfusu 180.901'dir.

Samsun 23 Nisan Ortaokulu, 1924 yılında Terzi Cemil adlı bir şahsın Yıldız Sinema binasının yanındaki evinde "Çocuklar Bahçesi İlk Mektebi" olarak açılmış ortaokul'dur. Okul daha sonra Şehir Kulübü'nün karşısındaki bodrum üzerindeki tek katlı binaya taşınmıştır. 1948-1949 Öğretim yılında Namık Kemal Lisesi'nin yanındaki binaya, 1960 yılında da şimdiki İl Halk Kütüphanesi'nin yerindeki binaya taşınmıştır. Bu binanın koleje verilmesiyle Namık Kemal Lisesi yanındaki binaya geri dönülmüştür. 1984 yılına kadar bu binada eğitim-öğretim verilmiş, aynı yıl yan yana bulunan dört okul birleştirilerek ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Bu dört okul şunlardır:

  1. 23 Nisan İlkokulu:
  2. Dumlupınar İlkokulu: Bu okul binası Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir eğitim kurumu olarak yaptırılmış, milli mücadeleden sonra askerî hastane olarak kullanılmış, 1927 yılında ilkokul olmuştur. Bu bina, günümüzde İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi olarak kullanılmaktadır.
  3. Cumhuriyet İlkokulu:Rum kulübü olarak kurulan bina 1928 yılında ilkokul olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu'nun bünyesine katılmıştır.
  4. Merkez Ortaokulu: Ortodoks Kilisesi Külliyesi'ne ait bir binayken daha sonra sinema salonu olarak kullanılmıştır. 1948 yılında onarılan bina kolej olarak kullanılmıştır. 1971 yılında kolej taşınınca burası "Merkez Ortaokulu" yapılmış, 1984 yılında 23 Nisan İlköğretim Okulu bünyesine katılmıştır. 23 Nisan İlkokulu ve Merkez Ortaokulu binaları 1993 yılında yıktırılmış, onların yerine bugünkü modern bina yapılmıştır.Merkez ilçenin en büyük ilköğretim okullarından biridir.
<span class="mw-page-title-main">Samsun Anadolu Lisesi</span>

Samsun Anadolu Lisesi, 8 Aralık 1955 tarihinde Samsun'da kurulan bir lise. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında yabancı dille eğitim yapacak Maarif Bakanlığı Kolejleri'nin kurulması kararı doğrultusunda Samsun Koleji adıyla eğitime başladı. 1975'te Anadolu Lisesi adını alan Kolej, Türkiye'nin ilk altı Anadolu Lisesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fener, Fatih</span> İstanbul Fatihte bulunan tarihi semt

Fener, İstanbul ilinin Haliç kıyısındaki tarihi semtlerinden biridir. "Fener" adı, Orta Çağ Yunancası'ndaki "fanarion" sözcüğünden türemiştir. Bu ad ise Bizans döneminde burada bulunan bir fenerden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fener Rum Erkek Lisesi</span> Rum Ortodoks Okulu

Fener Rum Erkek Lisesi İstanbul, Fener’de yer almaktadır. Rumlar ve Yunanlar arasında Milletin Büyük Okulu olarak anılır. 1454 yılında kurulan lise, İstanbul'da faaliyet gösteren üç Rum eğitim kurumundan biridir. Faaliyet halindeki diğer liseler, Zapyon ve Zoğrafyon liseleridir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuzlar, Göle</span>

Yavuzlar, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar İsyanları</span> Bulgarların, 1876 yıllı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı ayaklanma olayı

Bulgar İsyanları, Nisan-Mayıs 1876 tarihleri arasında Osmanlı Devletinin Bulgar vatandaşlarının Osmanlı Devleti'ne isyan ederek bağımsızlığını kazanmaları olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">T3 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy İDO – Moda Caddesi – Kadıköy İDO güzergâhında ring olarak hizmet veren ve 11 istasyondan oluşan 2,6 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

Yannis Sava Paşa Rum kökenli bir Osmanlı devlet adamı, yazar ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kabir Kilisesi</span> Kudüsün eski şehir kısmında bulunan kilise

Kutsal Kabir Kilisesi, Ortodoks Kilisesi tarafından Yeniden Diriliş Kilisesi olarak adlandırılır, Kudüs'ün eski şehir duvarları içerisinde yer alan bir Hristiyan kilisesidir. Eski şehrin Hristiyan bölgesinden ("Muristan") birkaç adım ötededir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti</span>

Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, 1919 yılında İngiliz işgal kuvvetlerinin baskılarına bir tepki olarak kurulan Anadolu Hareketi destekçisi dernek. Boşnakzade Süleyman Bey'in başkanlığında kurulan derneğin toplantı noktası olarak Şeyh Sadi Tekkesi kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi (Canik)</span>

Canik Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi, 1840 veya 1849 yılında Canik Sancağı'na bağlı Samsun'da inşa edilen ve günümüzde varlığını korumayan bir kilise. Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Ortodoks Kilisesi</span> Mersindeki 19. yy yapımı kilise

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi, Mersin içinde yer alan kilisedir. Halk arasında Arap Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Sopio Gurieli'nin Mezarı</span>

Sopio Gurieli’nin Mezarı, Gurieli hanedanından Gürcü prensesi Sopio’nun Türkiye’deki mezarıdır. 1829’da Platana’da inşa edilmiş olan anıtsal mezar, daha sonra Ünye’ye taşınmıştır. Kilise Tepe'deki veya Yalı'daki Rum Ortodoks kilisenin avlusuna taşınmış olan bu mezar günümüze ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kilise Tepe Rum Kilisesi</span>

Kilise Tepe Rum Kilisesi veya Theotokos Rum Kilisesi, Ünye kentinde bulunan ve Meryem Ana'ya adanmış bir Rum Ortodoks kiliseydi. Kilise, Orta Mahalle Keşaplı Sokak’ta, şimdiki Ünye Meçhul Asker Ortaokulu’nun bahçesinde, Kilise Tepe olarak adlandırılan mevkide bulunmaktaydı.