İçeriğe atla

Aya Seyahat (film, 2009)

Aya Seyahat
YönetmenKutluğ Ataman
YapımcıBurcu Duru
SenaristKutluğ Ataman
OyuncularMetin Alagaş, Ahmet Aslan, Gözde Aran, Etyen Mahçupyan
Görüntü yönetmeniTolga Kutluay, Blagoy Toprakidis
Dağıtıcızeynofilm
CinsiUzun metraj film
TürüMokümanter
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı2009
Süre1s 19dk
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Aya Seyahat, Kutluğ Ataman'ın yönettiği 2009 yapımı bir mokümanter film. Çakma belgesel türünün Türkiye'de yapılan ilk örneğidir.[1] Londra, Moskova ve İstanbul gibi önde gelen uluslararası festivallerde gösterildi. Kısa zamanda sanat dünyasının dikkatini çekerek uluslararası müze ve sergilerde de gösterildi.

Konu

1957 yılında Türkiye'nin doğu illerinden Erzincan'ın köylerinden birinde bir grup arkadaş Ay'a gitmek için çalışmalar yapmıştır. Ünlü entelektüeller, bilim adamları, toplum bilimciler, insan hakları savunucuları, eski bir casus, yemek tarihçisi ve beslenme uzmanı tarafından da değerlendirilen bu çalışmaları, siyah–beyaz fotoğraflarla ve köyden bir anlatıcı ile belgelenmiştir.

Konuşmacılar

Oyuncular

  • Metin Alagaş
  • Gözde Aran
  • Ahmet Aslan
  • Ahmet İlhan
  • İlhan Kaya
  • Kemal Okumuş
  • Gülseren Özbakır
  • Ahmet Polat

Kaynakça

  1. ^ "'Çakma' belgesel türünün Türkiye'deki ilk örneği: Aya Seyahat". CNN Türk. 4 Temmuz 2017. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Zeki Demirkubuz, Türk film yönetmeni, senarist, yapımcı ve oyuncu.

Derviş Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türkü film yönetmeni ve yapımcısıdır.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Vize</span> yetki belgesi

Vize, bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gereken izin.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü, uluslararası ilişkiler alanına uzman yetiştiren bir birimdir. Lisans programını bitirenlere “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Diploması” verilir. Mekteb-i Mülkiye içerisinde ve geleneğinde bölümün adı Siyasi Şube'dir. İnek Bayramı'nda bölümün öğrencilerinin üstlendiği ad ise Züppeyun yani Züppeler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

Mazlum Çimen, Türk besteci, keman sanatçısı, balet ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Belgesel film</span> kurgusal olmayan sinema filmi

Belgesel filmler belli konular üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarının estetik kaygılarla seyirciye yansıtılmasına dayanan sinema yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Oğuz Makal, Türk sinema tarihçisi, yazar, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Kutluğ Ataman</span> Türk sinemacı

Kutluğ Ataman, Türk film yönetmeni ve çağdaş sanatçı.

<i>İki Dil Bir Bavul</i> 2008 yapımı Kürt–Türk sinema filmi

İki Dil Bir Bavul, 2008 yapımı Türk filmi. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır. 23 Ekim 2009 tarihinde vizyona girmiştir. Orijinal adı Okul Yolunda olan filmin adı daha sonradan İki Dil Bir Bavul olarak değiştirildi ve filmin adında geçen "bavul" metaforu, "bizzat sınıfın kendisi, köyün kendisi, bölgenin kendisi, ülkenin kendisi"dir. İki Dil Bir Bavul'un dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin dünya prömiyeri 25 Kasım 2008 tarihinde 21. Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde yapılırken Türkiye'de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve galası ise 21 Ekim 2009 tarihinde Atlas Sineması'nda yapıldı. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Orta Doğu Film Festivali'nde "En İyi Orta Doğu Belgeseli" ödülü dâhil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı. Gösterime girdikten sonra ilk üç gün içinde 88.642,50 TL'lik bir hasılat elde eden İki Dil Bir Bavul, eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı ve filmin biçimi hakkında çeşitli görüşler ortaya sunuldu. Filmin, DVD ve VCD'si Kanal D Home Video tarafından piyasaya sürüldü. Aynı ekibin de içinde yer aldığı 2012 yapımı Babamın Sesi filmi, İki Dil Bir Bavul ile kıyaslandı.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Esmer</span>

Pelin Esmer, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Ahmet İlhan Özek, 3. Lig

<span class="mw-page-title-main">TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri</span>

TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri. TRT tarafından düzenlenen belgesel film yarışmasıdır. Belgesel türünü geliştirmek ve belgesel filmciliğine destek olmak için ilk defa 2009 yılında profesyonel ve amatör kategoride verilmeye başlanmıştır. 2010 yılından itibaren ödüllere uluslararası kategori de eklenmiştir.

<i>Türkiyede Caz</i> (belgesel)

Türkiye'de Caz, yönetmenliğini Batu Akyol'un yaptığı 2013 yapımı belgesel.

AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali veya daha yaygın olarak !f İstanbul olarak bilinen tüm dünyadan bağımsız filmlere adanmış, her yıl bir defaya mahsus Şubat ayında düzenlenen ve 11 gün süren uluslararası film festivali. Festival ilk yıllar İstanbul'da AFM Sinemaları'nda yapılmıştır. Ayrıca festival 2004 yılından beri Ankara'da ve 2012 yılından itibaren de İzmir'de İstanbul ayağının sona ermesinin hemen ardından gerçekleştirilmektedir.

Nisan Dağ, Türk senarist, film yönetmeni ve yapımcı. 2015 yılında yönetmenliğini, senaryosunu ve yapımcılığını üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi Deniz Seviyesi ile 15. Milano Uluslararası Film Festivalinde ve 21. Altın Koza Film Festivalinde En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı.

Ahmet Utlu gazeteci, yazar, belgesel yapımcısı, gezgin, oyuncu ve yönetmendir.