İçeriğe atla

Aya Nikola (İnegöl tekfuru)

Aya Nikola
Yunanca Άγιος Νικόλαος (Ayos Nikolayos)
İnegöl tekfuru
Görev süresi
1278-1299
Kişisel bilgiler
Doğum 13. yüzyıl
Ölüm 1299

Aya Nikola veya Ayos Nikolayos (Yunanca: Άγιος Νικόλαος) (fl. 1278 – y. 1299) İnegöl tekfuru.

Hayatı

1278 yılında II. Andronikos tarafından İnegöl'e Tekfur olarak gönderilmiştir.

Kayı boyu ve başta Ertuğrul Gazi ile iyi ilişkilerde bulunmuştur.

Ertuğrul Gazi'nin vefatından sonra Dündar Bey ve Osman Gazi arasındaki beylik münakaşasından yararlanarak, Türkmen halkına istilalara uğratarak toprak kazanmak istemiştir.

1283 yılında Osman Bey'in ordusu ile İnegöl'e geldiği haberini alan Aya Nikola Osman Bey'e Pusu girişiminde karşılık vermiştir. Osman Bey ile ilk savaşını Ermenibeli bölgesinde gerçekleştirmiştir. Bu savaşta 15 yaşındaki Saru Batu Savcı Bey'in oğlu Bayhoca şehit düşmüştür ve Bizans ordusu mağlubiyete uğramıştır.

1284 yılında Osman Bey, İnegöl'ü fetih etmek için yakınındaki Kulacahisar Kalesini bir gece baskını kale içerisindeki casusları vasıtasıyla kaleye girerek fetih etmiştir. Kulucahisar Kalesinin ele geçirildiği haberini alan Nikola Konstantinopolis'den İmparator II. Andronikos'dan 300 kişilik Bizans süvari birliği istemiştir.

İnegöl Kalesini senelerce muhafaza eden Aya Nikola, Osman Bey'in Beylik hâline geldiği haberini almıştır hemen ardından 1287 yılında Osmanlı Beyliği ve ordusu gittikçe kuvvetlenmiş vaziyette olup 350 süvari ile Karacahisar Kalesini aynı sene içerisinde fetih etmiştir. Senelerle Yarhisar, Bilecik bölgelerini de ele geçirince gittikçe kuvvetlenen Osmanlı Beyliği 1299 yılında başta Turgut Alp olmak üzere pek çok Kayı gazileriyle İnegöl Kalesine yönelerek kaleyi fetih etmiş ve Osman Gazi tarafından öldürülür. İnegöl savaşında Osman Bey'in ağabeyi Gündüz Bey 60'lı yaşlarında şehit düşmüştür.

Popüler kültür

1988'de TRT 1 de yayımlanan Kuruluş "Osmancık" dizisinde Kuzey Vargın tarafından canlandırılmıştır.

Atv'de yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde Erkan Avcı tarafından canlandırılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Gazetesi, Gürses. "Kuruluş Osman Aya Nikola kimdir? Gerçek adı nedir? Erkan Avcı nereli, yaşı kaç?". 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilecik</span> Bilecik ilinin merkezi olan şehir

Bilecik, Bilecik ilinin merkezi olan şehir. Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Gazi</span> Osmanlı Beyliğinin kurucusu ve ilk padişahı (1299–1324)

I. Osman veya bilinen adlarıyla Osman Gazi ya da Osman Bey, Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar ve komutandır. Yaşadığı dönemde liderliğini yaptığı beylik başlangıçta küçük bir Türk beyliği iken, ölümünden sonraki yüzyıllarda büyük bir imparatorluğa dönüştü. Dedesinin Süleyman Şah veya Gündüz Alp isimli olduğu ve soyunun Oğuzların Bozok koluna mensup Kayı boyuna dayandığı düşünülmektedir. Büyükannesi Hayme Hatun, babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hatun'dur. Tarihçi Âşıkpaşazâde'nin yazdığına göre Osman Gazi, bir taraftan kendisinin Oğuzların Üçok koluna mensup "Gök Alp" neslinden olduğunu ileri sürerken diğer taraftan da kendi dedesinin isminin "Kaya Alp oğlu Süleyman Şah" değil, "Kutalmışoğlu Süleyman Şah" olduğunu söylediği iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Gazi</span> 2. Osmanlı padişahı (1324–1362)

Orhan Gazi veya Orhan Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahıdır. 1324 ile 1362 yılları arasında hüküm sürmüştür. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı beyliği, oğlu I. Murad'a 95.000 km² ila 100.000 km² arsa bıraktığı biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi</span> Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan İstanbulun Fethine kadar süren tarihî dönem (1299–1453)

Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi (1299-1453), Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği kabul edilen dönemdir.

Abdurrahman Gazi Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda büyük hizmetleri geçmiş bir kumandan, Aydos Kalesi'nin fatihidir. Doğum tarihi 12. yüzyılın sonlarıdır ancak doğum yeri bilinmemektedir. Süleyman Şah zamanında başlayan hizmetini Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi devirlerinde de devam ettirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Gazi</span> Osman Gazinin babası ve Kayı boyu lideri

Ertuğrul Gazi ya da Ertuğrul Bey, 13. yüzyılın ortalarında Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bafeus Muharebesi</span> 1302de gerçekleşen ilk Osmanlı–Bizans savaşı

Bafeus Muharebesi veya Koyunhisar Muharebesi, 27 Temmuz 1302 tarihinde Osmanlı Beyliği ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı muharebedir. Muharebe, Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır. Savaşı Osman Gazi yönetimindeki Osmanlı ordusu kazanmış ve bölgede büyük bir güç elde etmiştir. Türk tarihçi Halil İnalcık'a göre Osmanlı Devleti'nin kuruluşu bu muharebeyle başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çavuşköy, İnegöl</span>

Çavuşköy, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Saru Batu Savcı Bey</span> Osman Gazinin ağabeyi

Saru Batu Savcı Bey. Oğuzlar’ın Bozok kolunun Kayı Boyu’na mensup olup Ertuğrul Gazi’nin üç oğlundan ikincisidir. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi'nin ağabeyidir. Domaniç Savaşı (1287) esnasında ölmüştür. İki oğlu bulunmaktadır bunlar Bayhoca ve Süleyman Bey'dir. Savcı Bey 1286 da Domaniç Muharebesi'nde ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Gündüz Bey</span> Ertuğrul Gazinin oğlu

Gündüz Bey, Oğuzların Bozok kolunun Kayı Boyu’na mensup olan Ertuğrul Gazi ile Halime Hatun'un en büyük oğludur. Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi'nin ağabeyidir.

Domaniç Muharebesi veya İkizce Savaşı, Osmanlı Beyliği'nin yaptığı 3. savaş.

Ermeni Beli Muharebesi, Osmanlılar ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen muharebe.

Kuruluş "Osmancık", 1988 yılında TRT 1'de yayımlanan tarihî, epik, macera ve savaş türündeki Türk televizyon dizisidir. Tarık Buğra'nın eserinden televizyona uyarlanmış dizinin yönetmenliğini Yücel Çakmaklı üstlenmiştir. Dizi, toplam 12 bölümden oluşmaktadır ve 27 Mart 1988 tarihinde yayımlanan 12. bölümü ile sona ermiştir. Dizinin bazı sahneleri Anamur Mamure Kalesinde ve Ören Anemurium antik kent civarında çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dimbos Muharebesi</span> Osmanlı Beyliği ve Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir muharebe

Dinboz ya da Dimbos Muharebesi, Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında 1303 yılında gerçekleşmiş bir muharebedir.

Dündar Bey, Süleyman Şah'ın oğlu, Ertuğrul Gazi'nin kardeşi ve Osman Gazi'nin amcası. Osman Gazi tarafından bizzat öldürülmüştür ve bu olay Osmanlı İmparatorluğu'ndaki yönetimde otoritenin tesisi için hanedan üyelerinin birbirlerini katletmesinin başlangıcıdır.

<i>Kuruluş Osman</i> (2. sezon)

Kuruluş Osman adlı Türk yapımı tarih ve aksiyon türündeki televizyon dizisinin ikinci sezonu, 28. bölümü ile 7 Ekim 2020 tarihinde yayımlanmaya başlamış ve 23 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan 64. bölümü ile sona ermiştir. Sezon, toplam 37 bölüm sürdü.

İnegöl'ün Fethi veya Bizans kaynaklarında Angelokoma Kuşatması, İnegöl Tekfurluğu tekfuru Aya Nikola ve Osmanlı Devleti'nin Ordu Komutanı Turgut Bey arasında gerçekleşen savaştır. Savaş, Fetihle sonuçlanmıştır. Bu fetih, Osmanlı Tarihinde Kulacahisar Fethinden sonra yapılan ilk fetihlerinden biridir. Fetih sırasında Osman Gazi'nin ağabeyi olan Gündüz Bey şehit düşmüş ve Nikola, Turgut Alp tarafından öldürülmüştür. Fetih 1299 yılında gerçekleşmiştir. Bu fetih, Koyunhisar Savaşı (1302) ve Bursa Kuşatması'na (1326) ve Osmanlı'nın tamamen bağımsız olmasına yol açmıştır.

Bu sayfada 1299 - 1310 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.