İçeriğe atla

Ay Lav Yu

Ay Lav Yu
Ay Lav Yu film afişi
YönetmenSermiyan Midyat
YapımcıSinan Çetin
Gülşah Ünder
Ebru Yalçın
SenaristSermiyan Midyat
Hikâye (eser)Sermiyan Midyat
OyuncularSermiyan Midyat
Steve Guttenberg
Mariel Hemingway
Katie Gill
Josh Folan
Fadik Sevin Atasoy
Meray Ülgen
MüzikYıldıray Gürgen
Görüntü yönetmeniErcan Özkan
StüdyoPlato Film
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, Politik
RenkRenkli
Yapım yılı2009, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i12 Mart 2010
Süre100 dk.
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
İngilizce
Hasılat2.026.228 ₺
Devam filmiAy Lav Yu Tuu
Resmî sitesi

Ay Lav Yu, yönetmenliğini ve senaristliğini Sermiyan Midyat'ın yaptığı, 2009 yılı yapımı, 2010 çıkışlı Türk komedi-politik filmdir. Film Hasankeyf ve İzbırak yörelerinde çekilmiş olup Polis Akademisi filmlerinde Mahoney karakteriyle tanınan Amerikalı oyuncu Steve Guttenberg de yer almaktadır. Filmdeki olaylar 2001 yılına aittir.

Konusu

Tinne köyünün muhtarı Yusuf Ağa, resmî olarak kaydı bulunmayan köyünü tanıtmak için devlet büyüklerine mektuplar yazmaktadır. Oğlu İbrahim’i de sırf bu amaç uğruna, okuyup büyüsün diye bir fakülte avlusuna bırakmıştır. Süryani Papaz Hana, İbrahim’i nüfusuna geçirmiş ve ona sahip çıkmıştır. İbrahim 30 yaşına geldiğinde Amerikalı aşkı Jessica’yla birlikte köye dönmüştür. Tinne köyü Kürt genci İbrahim ve Amerikalı Jessica’nın vatanı olabilecek midir?

Dünyanın unutulmuş bir yerinde, ıssız bir diyarda, bu unutulmuş kısımda basit ve yalnız bir köy olan 'Tinne' vardır. Belki de parlayan Güneş dışında neredeyse hiç kimse varlığını bilmemektedir. Tinne, ulusal haritada bile yoktur, okulu, yolu, kliniği'de yoktur. Orada hiçbir sakinin kimlik belgesi yoktur. "Varlık" veya "yokluk" tek sorudur. Kaderi, isminin Kürtçede 'yok' anlamına gelen tanımının da kurbanı olabilir.

Türkiye'nin Güneydoğusunda Mezopotamya'nın ortasında kendi kaderine terk edilmiş bir köy olan Tinne, hükûmet tarafından yıllarca bilerek veya bilmeyerek 'unutuldu'. Sakinlerinin nüfus kütüğünde bir kaydı bile yok. Ne Tinne ne de halkı resmi olarak yok, oysa Yusuf Ağa ve tüm ailesi bir asrı aşkın süredir bu topraklarda yaşamaktadır.

Yusuf Ağa hükûmetle sürekli temas kurmaya çalışsa da hiçbir mektubuna cevap alamaz. Oğlunun kimlik belgesi alacağını umarak, yeni doğan oğlu İbrahim'i kolejin avlusuna bırakmaya karar verirken, birçokları da kendi kimliklerini caminin avlusuna bırakır. Şans eseri oradan geçen Rahip Hanna, İbrahim'in imdadına yetişir. Kimliği olsun, var olsun diye onu benimser ve varlığıyla Tinne'i nihayet var eder.

Şimdi 30 yaşında olan İbrahim, askerliğini bitirmiş ve üniversiteyi bitirmiş olarak memleketine döner. Köyde coşkuyla ve sevinçle karşılanır. Köyün eşsiz gurur kaynağı Tinne için tek umut geri dönmüştür ve Tinne'nin var olmaya başlaması, zengin olması, bir okul, bir karayolu, bir kliniğin olması ve modernleşme şansını beraberinde getirmiştir.

Ancak İbrahim'in kalbi uzak diyarlarda kalmıştır. Üniversiteyi bitirmiş olması, askerliğini yapmış olması ve bir kıza aşık olması mutlulukla karşılansa da, Yusuf Ağa'nın kızın adını duymasıyla bu tablo tam bir şoka dönüşür: Jessica. Peki, bu Jessica nereli? Hangi aileye mensup? İbrahim cevaplar: Colorado! Aile tamamen şaşkına döner. Kolarado???

İbrahim, Çukurova Üniversitesi'nde Su Ürünleri Mühendisliği okurken, Amerika'nın İncirlik-Adana askeri üssünde tercüman olarak çalışan Jessica ile tanışır ve kısa sürede ona aşık olur. Hayatının nedeni olur, o da onun için aynı şeyleri hisseder. Ailelerini ikna etmeye çalışırken ikisi de zor zamanlar geçirir.

İbrahim'in ailesi için Tinne'den Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmek, kimlikleri bile olmadığı düşünüldüğünde büyük bir sorundur. Sonunda Jessica babası Christopher, annesi Pamela ve erkek kardeşi Danny'yi Tinne'ye götürmeyi başarır. Bu, Türk hükûmetinin duymadığı, görmediği, bilmediği, Amerika'nın Tinne'e gelişidir.

Bu andan sonra her şey birbiri ardına şaşkınlık ve kafa karışıklığına neden olur. Farklı kültürler, farklı gelenekler, farklı medeniyetler ve farklı yaşam felsefeleri...

Oyuncular

Yapım

Çekimler 14 Temmuz-10 Ağustos 2009 tarihleri arasında Hasankeyf, Nurlu, İzbırak, Midyat ve İstanbul'da gerçekleştirilmiştir.[1][2]

İzlenme

Film 12 Mart 2010 tarihinden itibaren Almanya, Avusturya'daki gösterimleri de dâhil Türkiye'de $274.525 net gelir elde etmiştir.[3]

İlk hafta izlenme bütçe payı
TarihÜlkeGösterimSıraBütçe
12 Mart 2010 (2010-03-12)Türkiye116 7 $274.525
11 Mart 2010 (2010-03-11)Almanya32 32 $80.690
12 Mart 2010 (2010-03-12)Avusturya4 21 $19.426

Kaynakça

  1. ^ "Box office / business for Ay Lav Yu". IMDB. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2010. 
  2. ^ "Filming locations for Ay Lav Yu". IMDB. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2010. 
  3. ^ "Ay Lav Yu". Box Office Mojo. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mardin</span> Mardin ilinin merkezi olan şehir

Mardin, Türkiye'nin Mardin ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çallı</span> Türk ressam

İbrahim Çallı, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Zülfü Livaneli</span> Türk yazar, müzisyen ve siyasetçi

Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Tatlıses</span> Türk şarkıcı, yapımcı, oyuncu, yönetmen, televizyon programcısı, iş insanı

İbrahim Tatlıses, 1 Ocak 1952 Şanlıurfa doğumlu Türk şarkıcı, yapımcı, oyuncu, yönetmen, televizyon programcısı ve iş insanı. Ayağında Kundura türküsü ile ünlenen İbrahim Tatlıses, günümüze kadar otuzdan fazla albüm çıkarmış, birçok filmde oyuncu ve yönetmen olarak görev almıştır. Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan ile Orta Doğu'da da tanınmaktadır. Türkiye'de lakabı İmparator'dur. Tatlıses'in sanatçılığın dışında gıda, turizm, inşaat, iletişim, ulaşım gibi birçok alanda da yatırımı bulunmaktadır.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hekimhan</span> Malatyanın ilçesi

Hekimhan, Malatya ilinin bir ilçesidir. "Hekimin Hanı" olarak anılmış, adı zamanla değişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Türk müziği</span> müzik türü

Klasik Türk müziği, klasik Türk mûsıkîsi, Osmanlı'daki adıyla mûsıkî veya günümüzde kullanılan adıyla Türk sanat müziği; Türk kültürüne has makamlı bir müzik türü. Klasik batı müziği ve Hint müziği ile beraber dünya üzerinde süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından mevcut birkaç klasik müzikten birisi olarak kabul edilir.

Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) 1964 yılından 1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla 1995 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Savun</span> Türk oyuncu

Kadir Savun, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Hemşinliler</span> etnik grup

Hemşinliler, yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize, Erzurum'un Tortum, İspir, Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Trabzon'un Araklı ve Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir. Hemşinlilerin önemli bir kısmı bugün Türkiye'nin büyük şehirlerine ve Rusya, Gürcistan, Özbekistan gibi başka ülkelere dağılmış durumdadır. Bunun siyasi, ekonomik ve dini pek çok nedeni bulunmaktadır. Hemşinlilerin çoğunluğunun mensup olduğu din İslam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yaratılış Kitabı</span> Kutsal Kitapın ilk kitabı

Yaratılış Kitabı, Tanah'ın ve Hristiyan Eski Ahit'inin ilk kitabıdır. Yahudilik ve Hristiyanlık geleneklerinde her şeyin başlangıcını; insanlığın erken tarihini, İsrailoğullarının atalarını ve Yahudi milletinin asıllarını açıklayan bir kitap olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Ağrı ayaklanmaları</span> 1926-1930 yılları arasında Ağrı Dağı ve civarı ile İran topraklarının da dahil olduğu bir coğrafyada meydana gelen Kürt ayaklanmaları

Ağrı ayaklanmaları veya Ararat İsyanı 1926-1930 yılları arasında Ağrı Dağı ve civarı ile İran topraklarının da dahil olduğu bir coğrafyada meydana gelen Kürt ayaklanmalarıdır. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı'nın etkilerinin olduğu bir zamanla birleşen bu dönemde, Türkiye'nin isyanı bastırmak için yaptığı harcamalar ekonomik krize neden oldu.

Sermiyan Midyat, Türk oyuncu, yönetmen ve senarist.

Ayşenil Şamlıoğlu, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu ve yönetmen.

Ayça Damgacı, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<i>Bereketli Topraklar Üzerinde</i> (film) film

Bereketli Topraklar Üzerinde, Erden Kıral'ın yönettiği 1979 yapımı dram filmi. Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu en başta Mahmut Tali Öngören yazmış, ancak Erden Kıral'ın senaryoyu beğenmemesi üzerine oyuncu Tuncel Kurtiz senaryoyu yeniden kaleme almıştır. Hikâyede Çukurova'ya gelip ağır şartlar altında çalışan Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf adlı üç arkadaşın başından geçenler anlatılmaktadır.

<i>Başlangıç</i> Christopher Nolanın 2010 tarihli filmi

Başlangıç, 2010 bilimkurgu aksiyon filmidir. Film, Christopher Nolan tarafından yazılmış ve yönetilmiş olup, yapımcılığını eşi Emma Thomas ile birlikte üstlenmiştir. Başrollerinde Leonardo DiCaprio, hedeflerinin bilinçaltına sızarak bilgi çalan bir profesyonel hırsızı canlandırır. Bir başkasının fikrini bir hedefin bilinçaltına yerleştirmenin karşılığında suç geçmişinin silinmesi şansını teklif edilir. Kadroda Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Elliot Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger, Dileep Rao, Lukas Haas, Tohoru Masamune ve Michael Caine gibi isimler yer alır.

<i>İki Dil Bir Bavul</i> 2008 yapımı Kürt–Türk sinema filmi

İki Dil Bir Bavul, 2008 yapımı Türk filmi. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır. 23 Ekim 2009 tarihinde vizyona girmiştir. Orijinal adı Okul Yolunda olan filmin adı daha sonradan İki Dil Bir Bavul olarak değiştirildi ve filmin adında geçen "bavul" metaforu, "bizzat sınıfın kendisi, köyün kendisi, bölgenin kendisi, ülkenin kendisi"dir. İki Dil Bir Bavul'un dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin dünya prömiyeri 25 Kasım 2008 tarihinde 21. Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde yapılırken Türkiye'de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve galası ise 21 Ekim 2009 tarihinde Atlas Sineması'nda yapıldı. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Orta Doğu Film Festivali'nde "En İyi Orta Doğu Belgeseli" ödülü dâhil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı. Gösterime girdikten sonra ilk üç gün içinde 88.642,50 TL'lik bir hasılat elde eden İki Dil Bir Bavul, eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı ve filmin biçimi hakkında çeşitli görüşler ortaya sunuldu. Filmin, DVD ve VCD'si Kanal D Home Video tarafından piyasaya sürüldü. Aynı ekibin de içinde yer aldığı 2012 yapımı Babamın Sesi filmi, İki Dil Bir Bavul ile kıyaslandı.

Küçük Ağa, 1984 yılında TRT 1'de yayımlanmış olan, Yücel Çakmaklı'nın yönetmenliğini üstlendiği, Tarık Buğra'nın aynı adlı eserinden uyarlanan dram, savaş ve tarihî türündeki Türk televizyon dizisidir. TRT 1'de yayımlanan dizi bir sezon sürmüş ve toplam 8 bölümden oluşmaktadır.

İbrahim Selim, Türk oyuncu, şovmen, seslendirme sanatçısı ve sunucu.