İçeriğe atla

Ay Carmela! (film)

Ay Carmela!
¡Ay, Carmela!
"Ay Carmela!" (¡Ay, Carmela!) filminin İspanyolca sinema afişi
YönetmenCarlos Saura
YapımcıAndrés Vicente Gómez
SenaristRafael Azcona
Carlos Saura
José Sanchís Sinisterra (oyun)
OyuncularCarmen Maura
Andrés Pajares
Gabino Diego
MüzikAlejandro Massó
Görüntü yönetmeniJosé Luis Alcaine
KurguPablo González del Amo
DağıtıcıPrestige (ABD)
CinsiSinema filmi
TürüPolitik, dram, savaş
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1990
Çıkış tarih(ler)i16 Mart 1990, Madrid
14 Haziran 1996, Türkiye
Süre102 dakika
Ülkeİspanya İspanya
İtalya İtalya ortak yapımı
Dilİspanyolca, Lehçe, İtalyanca
Diğer adlarıAy Carmela! (Türkiye)
Ay Carmela! - Lied der Freiheit (Almanya)

Ay Carmela! [1] (İspanyolca özgün yazılışıyla ¡Ay, Carmela!) 1990 İspanya - İtalya ortak yapımı politik dramatik savaş filmdir.

José Sanchis Sinisterra'nın aynı adlı alegorik tiyatro oyunundan sinemaya aktarılan filmin yönetmeni Carlos Saura'dır. Carlos Saura, Rafael Azcona'yla beraber filmin senaryosunu da yazmıştı. Film adını İspanya İç Savaşı sırasında Cumhuriyetçilerin ve Uluslararası Tugaylar'ın dilinden düşmeyen ünlü şarkı Ay Carmela'dan almıştır ve Carlos Saura'nın İspanya İç Savaşı ile ilgili çocukluk anılarından acı izler taşır.

"Ay Carmela!" İspanya İç Savaşı sırasında cephedeki Cumhuriyetçileri eğlendiren ve üç kişiden oluşan gezici bir oyuncu kumpanyasının bir sabah yanlışlıkla kendilerini isyancı Milliyetçilerin safında bulmalarıyla başlar. Karı koca oyuncular Carmela (Carmen Maura) ve Paulino (Andres Pajares) ile dilsiz yardımcıları Gustavete (Gabino Diego)'ten oluşan üçlü kurşuna dizilme korkusuyla beklerlerken tiyatroya aşık bir İtalyan Faşist komutan onlardan bu kez kendi askerleri için bir gösteri düzenlemelerini ister.

Carlos Saura'nın 23. cü uzun metrajlı filmi olmasına rağmen kendi anlattığına göre İspanya İç Savaşı'na mizahi bir açıdan yaklaşabildiği ilk filmi olmuştur.[2] Çünkü 1936'da patlayan bu savaş Saura ve ailesini çok etkilemiş, küçük Saura'nın ruhunda derin izler bırakmıştı.

Film, İspanya'nın Oscarları sayılan Goya Ödülleri'nin neredeyse tamamını almış, ayrıca katıldığı birçok festival ve yarışmadan da tam 22 ödülle dönmüştür.

Konusu

İspanya İç Savaşı sırasında üç kişiden oluşan gezici bir eğlence kumpanyası ülkeyi turlamakta ve Cumhuriyetçiler için moral gösterileri düzenlemektedirler. Grup, Carmela (Carmen Maura) ve Paulino (Andres Pajares) adlı karı koca oyuncular ve yanlarına sonradan aldıkları dilsiz yardımcıları Gustavete (Gabino Diego)'ten oluşmaktadır. Kimi kimsesi olmayan genç Gustavete çok yakınında patlayan bir bomba yüzünden konuşma yeteneğini kaybetmiştir ama sesleri işitebilmektedir. Meramını boynuna asılı minik bir kara tahtaya tebeşirle notlar yazarak anlatır. Külüstür kamyonetlerinde yatıp kalkan ve yarı aç yarı tok günler geçiren topluluk Cumhuriyetçileri eğlendirmek için uğradıkları yerleşim yerlerinde güldürü ağırlıklı zaman zaman da hamasi gösteriler düzenlerler.

Böyle bir gösterinin sonrasında kamyonetleri ile gece yolculuğu yaparlarken yollarını kaybederler ve kendilerini Franko yanlısı isyancı milliyetçi güçlerin tam ortasında bulurlar. İç savaş bütün acımasızlığı ile devam ederken diğer esirlerle birlikte esir kampı olarak kullanılan bir ilkokula kapatılırlar. Burada Uluslararası Tugaylar'a mensup Polonya'lı askerler de esir olarak bulunmaktadırlar. Gariptir ki İspanya'nın özgürlüğü için çok uzaklardan gelmiş bu yabancı askerler daha İspanya'nın adını bile telaffuz edememektedirler.

Zaman zaman aralarında o beldenin belediye başkanının da bulunduğu bazı sivil mahkûmların kurşuna dizildiklerine şahit olurlar. Sıranın kendilerine geleceği korkusu ile bekleşirlerken milliyetçi güçler safında savaşan İtalyan askerlerinin komutanı onların sanatçı olduğunu öğrenir. Kendisi de operaya aşık bir sanatsever olan genç İtalyan Teğmen Ripamonte (Maurizio De Razza), özgürlükleri karşılığında onlardan kendi askerleri için bir gösteri düzenlemelerini ister. Gururlarını ve nefretlerini bir yana koyan üçlü hemen işe koyulur.

Oldukça rahat ettirildikleri hazırlık ve prova günlerinden sonra aralarında Franko taraftarı İspanyol askerleri, onların müttefiki olan İtalyan askerleri ile komutanlar ve ayrıca esir Polonyalıların da bulunduğu bir topluluğa gösterilerini sunmaya başlarlar. İtalyan teğmenin sorumluluğunda düzenlenen gösteride İtalyan askerlerinin de bazı şovları vardır. Faşist propagandası ve hamaset dolu bu gösteri sırasında yapılan aşağılamalara daha fazla dayanamayan Carmela, Cumhuriyetçilerin marşı sayılan şarkıyı, yani "¡Ay Carmela!"yı söylemeye başlayınca ayağa fırlayan Franko taraftarı bir subay tarafından sahnede vurularak öldürülür. Alnından vurulan Carmela'nın yanına koşan Gustavete ızdırapla onun adını haykırır, artık konuşmaya başlamıştır.

Film hakkında notlar

  • Filmin başrol oyuncusu, Carmela rolündeki Carmen Maura, 2006 Pedro Almodóvar filmi Dönüş (Volver)'de de Penélope Cruz'la beraber yine başrolü paylaşıyor.
  • Filmin 2000 yılında televizyon için bir yeniden çevrimi yapıldı. Adı yine ¡Ay, Carmela! olan bu film de İspanya'da yapıldı.
Paulino (Andres Pajares) ve Carmela (Carmen Maura) Ay Carmela!'nın bir sahnesinde hamasi gösterilerinden birini yapıyorlar.

Oyuncu kadrosu

  • Carmen Maura ... Carmela
  • Andrés Pajares ... Paulino
  • Gabino Diego ... Gustavete
  • Maurizio De Razza ... Teğmen Ripamonte
  • José Sancho ... Yüzbaşı
  • Mario De Candia ... Bruno
  • Edward Zentara ... Polonyalı Subay
  • Rafael Díaz ... Nöbetçi

Kaynakça

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0101025/releaseinfo 15 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkçe isim için referans
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

AY veya Ay veya ay :

<span class="mw-page-title-main">Carmen</span>

Carmen, Fransız besteci Georges Bizet'nin 4 perdelik opera eseri. Ana konusu Mérimée'in Carmen adlı kısa romanından alınmıştır. Librettosu ise Meilhac ve Halévy tarafından yazılmıştır. Prömiyeri Paris'te, Opera Komik'te, 1875'te sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

<i>Olgun Kadına Övgü</i>

Olgun Kadına Övgü, 1996 yılında yönetmen Manuel Lombardero'nun yönettiği Kanada filmidir. Senaryosu Stephen Vizinczey'in romanından uyarlanmıştır. Romanda olay Macaristan'da geçmektedir ancak yönetmen tarafından konu İspanya'da iç savaş yıllarına uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Tugaylar</span>

Uluslararası Tugaylar 1936-1939 yılları arasında meydana gelen İspanya İç Savaşı’nda Cumhuriyetçi güçlerin tarafında savaşmak üzere, farklı ülkelerden İspanya’ya gelen gönüllülerden oluşturulan cumhuriyetçi askeri birliklerdir. Tahminlere göre 53 ülkeden 32.000 gönüllü bu birliklere katılmıştır. Uluslararası Tugaylar ayaklanan İspanyol milliyetçi güçlerine ve bu isyancıları destekleyen Nazi Almanyası ile Faşist İtalya’ya karşı savaşa katıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Franco</span> İspanya diktatörü (1939–1975)

Francisco Franco Bahamonde,, 1936'da İkinci Cumhuriyet'in demokratik hükûmetine karşı gerçekleştirilen askerî darbenin liderlerinden biri olan İspanyol asker ve diktatördü. 1 Ekim 1936'da isyancı tarafın başkomutanı olarak atandı, taraftarları tarafından el caudillo (önder) ilan edildi ve çatışmanın sona ermesinden ölümüne kadar 1975'e kadar devlet başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1938'den 1973'e kadar hükûmet başkanı olarak görev yaptı.

<i>Kanlı Düğün</i> (film, 1981)

Kanlı Düğün 1981 İspanya - Fransa ortak yapımı dramatik müzikal filmdir. Özgün adı Bodas de Sangre olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Blood Wedding adı ile gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carlos Saura</span>

Carlos Saura ödüllü İspanyol sinema yönetmeni, senarist, aktör ve yapımcı. Filmlerine de yansıyan Franco karşıtı politik tavrı İspanyol sinemasına yeni bir soluk getirmiştir. 1960'lardan beri sinemada aktif olarak çalışmaktadır. En çok da 1980'lerde çektiği, kurmaca ile gerçek arasında gidip gelen, dansla yaşamın ustalıkla harmanlandığı filmlerle ile tanınır. Saura'nın "Flamenco Üçlemesi" adı da verilen bu filmler Kanlı Düğün (1981), Carmen (1983) ve Büyülü Aşk'tır (1986).

<span class="mw-page-title-main">Ay Carmela (şarkı)</span> İspanyol komünistlere atıfen yapılmış şarkı

Ay Carmela, El paso del Ebro veya Viva la XV Brigada olmak üzere iki şiir ile bilinen İspanya İç Savaşı sırasında bestelenmiş bir şarkı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Felipe</span>

IV. Felipe, , 1621 - 1665 yılları arasındaki İspanya kralı, İspanya Hollandası hükümdarı, 1640 yılına kadar Portekiz kralı. 1665'teki ölümünde, İspanya Krallığı 3 milyar İngiliz hektarı toprağa sahipti. Bu büyüklük krallığın doruk noktası oldu.

<i>Soysuzlar Çetesi</i> Quentin Tarantinonun 2009 filmi

Soysuzlar Çetesi, Quentin Tarantino'nun yazdığı ve yönettiği 2009 yapımı film. Tarantino, II. Dünya Savaşı sırasında geçen filmin ismi için, İtalyan asıllı yönetmen Enzo Girolami Castellari'nin 1978 yapımı olan filmi Quel Maledetto Treno Blindato'dan ilham aldı. Filmde Brad Pitt, Christoph Waltz, Diane Kruger, Mélanie Laurent, Mike Myers, Samuel L. Jackson (Anlatıcı) gibi isimler oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Alcázar de Toledo</span>

Alcázar de Toledo, İspanya'nın Toledo şehrinde bulunan alkazar.

<span class="mw-page-title-main">Meksika'ya Fransız müdahalesi</span> 19. yüzyılda Fransanın Meksikayı işgal etme süreci

Meksika'ya Fransız müdahalesi, 19. yüzyılda İkinci Fransız İmparatorluğu tarafından Meksika'nın işgal edilmesi sürecini anlatır. İşgal harekâtı ilk başlarda Birleşik Krallık ve İspanya tarafından desteklenmiştir. İşgal kararı Meksika Devlet Başkanı Benito Juárez'in 17 Temmuz 1861 tarihinde aldığı dış borçların faizlerini ödemeyi reddeden karar üzerine alınmıştır.

Goya Ödülleri, İspanya'nın en önemli uluslararası film ödülleridir. 1987'den beri verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Franco İspanyası</span> İspanyanın 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşından 1975 yılında Francisco Franconun ölümüne kadar geçen dönemi

Franco İspanyası, İspanya'da kullanılan adıyla Franco Diktatörlüğü, resmî adıyla ise İspanyol Devleti 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşı'ndan 1975 yılında Francisco Franco'nun ölümüne kadar geçen dönemde İspanya'nın yönetildiği diktatörlük rejimidir.

<span class="mw-page-title-main">Miguel de Molina</span> İspanyol flamenko şarkıcısı, aktör

Miguel Frías de Molina, İspanyol Flamenko şarkıcısı, aktör.

<span class="mw-page-title-main">Emilio Esteban Infantes</span>

Emilio Esteban-Infantes y Martín, İspanyol İç Savaşı sırasında görev yapan İspanyol asker ve subay ve daha sonra II. Dünya Savaşı'nda Wehrmacht'ın Mavi Tümen komutanı. Nazi Almanyası tarafından savaşta yiğitlik ya da başarılı askeri liderliğinden dolayı Şövalye Demir Haç madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Santoña İhaneti veya Santoña Antlaşması İspanya İç Savaşı sırasında Kuzey Cephesinde çarpışmalar sürerken Bask Milliyetçi Partisi'nin cephede Francisco Franco lehine savaşan Faşist İtalya birlikleriyle Halk Cephesi hükûmeti bileşenlerine ihanet ederek 24 Ağustos 1937 tarihinde anlaşması ve silah bırakmasını anlatır.