İçeriğe atla

Ayşenur Alkan

Ayşenur Alkan
Doğum23 Eylül 2000
Adıyaman, Türkiye
Ölüm21 Kasım 2022 (22 yaşında)
Karkamış, Gaziantep, Türkiye
Ölüm sebebiYPG/PKK Saldırısı
Defin yeriNizip Mezarlığı
MilliyetTürk
MeslekÖğretmen
Ebeveyn(ler)Mustafa Alkan
Hayriye Alkan

Ayşenur Alkan (23 Eylül 2000, Adıyaman - 21 Kasım 2022, Gaziantep), YPG/PKK saldırısı sonucu ölen Türk öğretmen.

Görevine başladıktan 3 ay sonra YPG/PKK'nin Gaziantep Karkamış'a 21 Kasım'da düzenlediği roketli saldırıda ölmüştür.[1]

Yaşamı

23 Eylül 2000 tarihinde Adıyaman'da doğdu. Hüseyin Yalçın Çapan Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2022'de Adıyaman üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu ve yine aynı yıl yaptığı ücretli öğretmenlik başvurusu sonucunda Kocatepe İlkokulunda sınıf öğretmeni olarak göreve başladı.[2][3]

Öldürülmesi

21 Kasım 2022'de Gaziantep'in Karkamış ilçesinde yerleşim yerlerine Suriye'nin kuzey bölgesinden YPG/PKK tarafından havan ve roket saldırısı düzenlenmiştir.[4] Ayşenur saldırılar başladıktan sonra öğrencileri sığınağa indirmiş ve sınıfları kontrol etmek için yukarı çıktığı sırada okul bahçesine düşen roketin şarapnel parçalarının vücuduna isabet etmesiyle ölmüştür. Aynı saldırıda 5 yaşındaki Hasan Karataş isimli bir çocuk da ölmüştür.[5]

Hatırası

Ölümü sonrasında, görev yaptığı okula[6] ve ailesinin yaşadığı Nizip ilçesine yapılan çocuk kütüphanesine adı verildi.[7] Osmaniye valiliği tarafından öğretmenin adına 70 fidan dikildi[8] ve birçok okulda anma törenleri yapıldı.[9]

Kaynakça

  1. ^ İHA. "Karkamış'taki alçak saldırının ardından yeni detaylar... Faciayı Ayşenur öğretmen önlemiş!". Hürriyet. 22 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  2. ^ "Şehit öğretmen Ayşenur Alkan faciayı önlemiş! Roketli saldırıda çarpıcı detay!". Sabah. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  3. ^ "Şehit Öğretmenimiz Ayşenur ALKAN Son Yolculuğuna Uğurlanırken ADYÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri ve Öğretmen Adayları Yalnız Bırakmadılar". egitim.adiyaman.edu.tr. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  4. ^ "Gaziantep Karkamış'taki saldırıda iki kişi hayatını kaybetti". BBC News Türkçe. 21 Kasım 2022. 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  5. ^ "Karkamış'a roketli saldırı: 2 can kaybı". TRT Haber. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  6. ^ "YPG/PKK'lı teröristlerin hayattan kopardığı öğretmen Ayşenur Alkan'ın adı görev yaptığı okula verildi". Anadolu Ajansı. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  7. ^ "Şehit Öğretmen Ayşenur Alkan'ın ismi kütüphanede yaşayacak". Memleket. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  8. ^ "24 Kasım Öğretmenler Günü Hatıra Ormanına Şehit Öğretmen Ayşenur Alkan Adına 70 Fidan Dikildi". osmaniye.gov.tr. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  9. ^ "Karkamış şehidi Ayşenur öğretmen için 709 okulda anma". DHA | Demirören Haber Ajansı. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki intihar saldırıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de 59 intihar saldırısı gerçekleşti. Bunların 36'sı PKK, 10'u Irak ve Şam İslam Devleti, 6'sı TAK, 5'i Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 3'ü ise el-Kaide'nin Türkiye yapılanmasına mensup kişiler tarafından düzenlenmişti. Toplamda eylemciler dâhil 626 kişinin öldüğü saldırılarda, 9 Mart 2003'teki saldırdaki hariç, saldırganların tamamı ölmüş ve 44 saldırıda eylemci dışında da ölenler oldu. Saldırılar 20 ile yayılırken en çok saldırı 16 kezle İstanbul'da gerçekleşmişti. Bu saldırıların yanı sıra, beşi PKK biri ise Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu olan eylemciler tarafından düzenlenmesi planlanan saldırılar, farklı sebeplerden ötürü eylemcilerin üzerindeki patlayıcıların infilak etmesi sonucu gerçekleştirilemedi ve saldırganlar öldü.

<span class="mw-page-title-main">PYD</span> Suriye Kürtleri tarafından kurulmuş  Siyasi parti

PYD tam adı ile Demokratik Birlik Partisi, 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hâlâ faaliyet göstermektedir. Partinin eş başkanlık görevini Haziran 2022'den beri Salih Müslim ve Asya Abdullah yürütmektedir. Askerî kolu yaklaşık 85 binden fazla militana sahip YPG'dir.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

<span class="mw-page-title-main">Çözüm Süreci</span>

Çözüm süreci, açılım süreci, demokratik açılım veya Kürt açılımı, uzun yıllardır süren Türkiye-PKK çatışmasını çözmeye yönelik olarak Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti tarafından başlatılan sürecin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kobani Kuşatması</span> Kobani kasabasının kırsal bölgesinde yaşanan silahlı çatışmalar

Kobani Kuşatması, Suriye'nin Halep vilayetine bağlı Kobani kasabasının kırsal bölgesinde 13 Eylül 2014 tarihinde Irak Şam İslam Devleti militanlarının PYD'nin kontrolünde bulunan köylere taarruzuyla başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haziran-Ağustos 2012 Hakkâri saldırıları</span>

Haziran-Ağustos 2012 Hakkâri saldırısı, 19 Haziran 2012 sabaha karşı Yüksekova ilçesi Yeşiltaş Jandarma Karakolu'na PKK'lılar tarafından gerçekleştirilen saldırıda 8 asker ölmüş, 16'sı da yaralanmıştır. Çatışmalar sonrasında PKK'lılara karşı gerçekleştirilen operasyonlarda 10 PKK'lı ölmüş, bölgeye kobra tipi helikopterler sevk edilmiştir. Yine 5 Ağustos 2012'de PKK'nın, Hakkâri'nin Çukurca ilçesi Hakkâri-Çukurca Karayolu üzerinde bulunan Geçimli Jandarma Karokoluna 3 ayrı koldan saldırı, Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerini hedef alarak gerçekleştirdiği saldırılardır. Saldırı sonucu 6 asker ve 2 korucu ölmüş, 15 asker ve köy korucusu, 6 sivil yaralanmıştır. Çıkan çatışma sonrası 14 PKK'lı etkisiz hale getirilmiştir.

PKK saldırıları (2015-günümüz), Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri ardından PKK üyelerinin sık sık yol kesip araç yakma ve şantiye basarak kamu malına zarar vermesi, son olarak Şanlıurfa'da Ceylanpınar saldırısı olarak bilinen PKK üyelerince 2 polisin öldürülmesinin akabinde artan PKK'nın saldırıları sonrası çözüm süreci ve ateşkesin durdurulmasının hemen ardından 8 Ağustos 2015 tarihinde başlayan çatışmaların PKK üyelerinin güvenlik güçlerine karşı düzenlediği Iğdır, Dağlıca ve Siirt saldırıları sonrası Türkiye'de yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinin ardından doğu ve güneydoğu gölgelerinde özyönetim ve halk ayaklanması başlatma teşebbüsünde bulunan PKK miitanlarına karşı başlatılan Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen özel harekat polisleri ve SAS komandolarının da destek verdiği kamuoyundan hendek operasyonları olarak bilinen operasyonların başlatılmasıyla devam eden silahlı çatışma süreci.

2010 İskenderun saldırısı, 31 Mayıs 2010'da PKK'nın, Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Türk Deniz Kuvvetleri Deniz İkmal Destek Komutanlığına saat 00.40 sıralarında önce roketatarlı, ardından uzun namlulu silahlarla gerçekleştirdiği saldırı.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Kalkanı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 24 Ağustos 2016da Suriyenin kuzeyinde terör örgütü DEAŞa karşı başlattığı askeri harekat

Fırat Kalkanı Harekâtı veya Suriye İç Savaşı'na Türk askerî müdahalesi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitilmiş Özgür Suriye Ordusu grupları tarafından yapılmış ve başarı ile sona eren operasyon. Operasyonun amacı Türkiye'nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak ve kontrol altına almak ve göç sorununu yok etmek için 5 bin km² alanda Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD), YPG ve Suriye Silahlı Kuvvetleri güçlerinden sivillerin güvenliği dolayısıyla tamamen temizlenmesi hedeflenen Güvenli Bölge oluşturmak olduğu bildirildi. Harekâtın bir diğer amacının ise PYD'nin bölgede kantonları birleştirerek otonom bir yapı kurma hedefini bitirmek olarak açıklanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonda IŞİD ve YPG mevzilerinin yoğun ateş ile hava ve kara unsurlarınca vurulduğunu duyurmuştur. 29 Mart 2017 günü 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde toplanan MGK toplantısı sonucu harekâtın başarıyla tamamlandığı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Şenay Aybüke Yalçın'ın ölümü</span> 2017 yılında bir Türk öğretmenin PKK tarafından öldürülmesi

Şenay Aybüke Yalçın, Türk öğretmendir. 2016 yılında Batman'ın Kozluk ilçesindeki Kozluk Çok Programlı Anadolu Lisesi'ne müzik öğretmeni olarak atandı. 2017 yılında PKK'nın Kozluk Belediye Başkanı'na yönelik saldırısı sırasında vücuduna mermi isabet etmesi sonucu ölmüştür.

Ocak ve Ekim 2016 arasında, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları devam etmekte olan Türkiye-IŞİD çatışması'nın bir parçası olarak kuzey Suriye'den Türk illerine, özellikle de Kilis'e onlarca roket ve yüzlerce havan saldırısı düzenledi. Saldırılar ABD Savunma Bakanlığı ve NATO gibi çeşitli kuruluşlar tarafından kınandı ve terörizm olarak tanımlandı. Şehirlere yönelik roket ve havan atışları gibi, sivil hedeflere yönelik rastgele saldırılar, uluslararası hukukta bir savaş suçu olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kış Kartalı Hava Harekâtı</span>

Kış Kartalı Hava Harekâtı, 2 Şubat 2022 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri birimleri tarafından Irak ve Suriye kuzeyinde bulunan ve örgüt militanları tarafından üs olarak kullanılan Derik, Sincar ve Karacak bölgelerindeki örgüt yuvalarına karşı başlatılan sınır ötesi askerî harekâttır.

25 Ağustos 2016 tarihinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun Şavşat'tan Artvin'e giden konvoyuna Ardanuç mevkiinde roketle bir terör saldırısı yapıldı. Saldırı sonucunda Jandarma Er Fatih Çaybaşı hayatını kaybederken iki asker de yaralandı. Saldırıyı PKK üstlendi ancak hedefin Kemal Kılıçdaroğlu olmadığını söyledi.

Gaziray, Gaziantep ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Başpınar – Taşlıca arasında 25,532 kilometre (15,865 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 16 istasyon bulunmaktadır. Gaziray'da yolcu taşımacılığı 5 Kasım 2022'de başlamıştır.

Pençe Kılıç Hava Harekâtı , 19 Kasım 2022 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan hava operasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kasım 2022 Gaziantep saldırısı</span> 21 Kasım 2022 tarihinde Gaziantepte meydana gelen saldırı

21 Kasım 2022 TSİ 11.00 sularında Gaziantep'in Karkamış ilçesinde bulunan bir okul, iki ev ve bir tıra havan saldırısı yapıldı. Saldırı nedeniyle 5 yaşındaki bir çocuk ve 22 yaşındaki bir kadın hayatını kaybetti. 19 kişi ise yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">2023 Ankara saldırısı</span> 1 Ekim 2023te Ankarada meydana gelen bombalı saldırı

1 Ekim 2023 tarihinde TSİ 09.30 sularında Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Kızılay semti üzerinde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde bombalı ve silahlı saldırı gerçekleşti. 2 saldırganın gerçekleştirdiği olayda bir saldırgan kendisini patlattı, diğeri polislerle girdiği çatışmada öldürüldü. Patlama nedeniyle 2 polis yaralandı, Atatürk Bulvarı trafiğe kapatıldı ve yaklaşık 1 saat sonra Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından saldırıya ilişkin yayın yasağı getirildi. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı HPG üstlendi.