İçeriğe atla

Ayşe Polat

Ayşe Polat
Doğum19 Kasım 1970 (53 yaşında)
Malatya, Türkiye
İkametHamburg, Almanya[1]
MilliyetKürt kökenli Türk
VatandaşlıkAlmanya
EğitimAlman Dili ve Edebiyatı - Filozofi ve Kültür Bilimi
Mezun olduğu okul(lar)Bremen Üniversitesi - Berlin Humboldt Üniversitesi
MeslekYönetmen, senarist, oyuncu, yazar
Etkin yıllar1997 - günümüz

Ayşe Polat (d. 19 Kasım 1970, Malatya), Kürt kökenli Türkiye göçmeni Alman film yönetmeni.

Hayatı

İlk yılları ve eğitimi

1978 yılında Almanya'nın Hamburg kentine göç eden bir Kürt kökenli bir işçi ailesinin 3. çocuğudur. Temel eğitimini Hamburg'da tamamladıktan sonra 1991-1993 yılları arasında Bremen Üniversitesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı, eş zamanlı olarak dışarıdan Berlin Üniversitesi'nde Filozofi ve Kültür Bilimi okuyarak mezun oldu.[2][3]

Kariyeri

15 yaşında iken hobi amaçlı Süper 8 video filmleri çekti. Üniversite eğitimi sırasında ise bu video tecrübesini sosyal projelerle birleştirerek Almanya'da yaşayan 4. kuşak toplumun sorunlarını içeren kısa filmler çekmeye başladı. 1991 yılında yabancı öğrencilere verilen bir fon ile yaptığı çalışmalar ödüllendirildi.

1992'de intihar eden bir Türk asıllı ilticacının hayatının anlatıldığı ilk filmi Fremdnacht'ı çekti. 1997 yılında çektiği Ein Fest für Beyhan (Beyhan için bir eğlence) filmi birçok film festivalinde ödüllendirildi. En Garde filmi de 2004 Locarno Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini, Alman Film Eleştirmenleri Ödüllerinde ise En İyi Film ödülünü aldı.[2]

Polat hayran olduğu yönetmenlerin başında David Lynch, John Cassavetes, Michelangelo Antonioni, Stanley Kubrick, Jim Jarmusch, Agnès Varda ve Yılmaz Güney'i gösterir.[1]

Özel hayatı

Polat kendini hem Türk, hem Kürt, hem de Alman olarak görmektedir.[4]

Hamburg kentinde yaşamaktadır.[1]

Filmografisi

  • 2004 En Garde
  • 2000 Auslandstournee
  • 2000 Das Roadmovie (Televizyon filmi)
  • 1993 Fremdnacht (Bir ilticacının öyküsü)
  • 1994 Ein Fest für Beyhan (Beyhan İçin Bir Eğlence)
  • 1997 Gräfin Sophia Hatun[2]

Ödülleri

Ayrıca bakınız

Türk-Alman sineması

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c "An Unprejudiced View beyond Cultural Borders". Qantara.de. 9 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  2. ^ a b c "Ayse Polat". International Film Festival Rotterdam. 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  3. ^ "En Garde". Kultura-Extra (Almanca). 1 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  4. ^ Cox, Ayça Tunç (2012), "Hyphenated Identities: The Reception of Turkish German Cinema in the Turkish Daily Press", Hake, Sabine; Mennel, Barbara (Ed.), Turkish German Cinema in the New Millennium: Sites, Sounds, and Screens, Berghahn Books, s. 169, ISBN 0857457691 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Akın</span> Türk film yönetmeni

Fatih Akın, Türk-Alman yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Ünal</span> Türk yönetmen, senarist ve yazar

Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Ökten</span> Türk yönetmen (1941–2009)

Zeki Ökten, Türk yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Başer</span> yönetmen, senarist

Tevfik Başer, Türk yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Claire Denis</span> Fransız film yönetmeni (d. 1946)

Claire Denis,, Fransız yönetmen, senarist ve oyuncu. 14 yaşına kadar Afrika'da kaldı. IDHEC, Fransız Film Okulu'ndan mezun oldu. Wim Wenders, Jim Jarmush, Jacques Rivette ve Costa-Gavras gibi önemli yönetmenlerin yanında asistanlık yaptı. İlk yönetmenlik ve senaristlik denemesi olan Chocolat ile Altın Palmiye ve En İyi Yönetmen Cesar'ına aday gösterildi. Bu filmde Afrika'daki deneyimlerini kullanarak 1950'lerin Batı Afrika'sında yaşayan fransız bir genç kızın duygusal çatışmalarını ve dönemin koloni hayatını anlattı. İkinci filmi olan Man No Turn, Fransa'ya ilk defa gelen Kamerunlu bir müzik grubun hikâyesiydi. Bundan sonraki filmi olan No Fear, No Die ise Fransız toplumunun dışında yaşayan biri Karayipli öteki Afrikalı iki siyah gencin hikâyesini anlatır. Önceki filmlerindeki gibi bu filmiyle de ırksal çatışmalara ve aidiyet olgusuna odaklandı. Herman Melleville'in 'Billy Budd, Sailor' adlı kitabına dayanan Beau Travail adlı filmi ile kitabı filme başarılı bir şekilde oturtmasıyla eleştirmenlerden övgü aldı. Claire Denis, çağdaş fransız sinemasının en önemli yönetmenlerinden biridir.

Tayfun Pirselimoğlu, Türk yazar, ressam, yönetmen, senarist ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Semira Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Samira Mahmelbaf, İranlı film yönetmeni, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Sokurov</span>

Aleksandr Nikolayeviç Sokurov, Rus yönetmen ve yapımcı. 2004'te Rusya Halkın Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Locarno Uluslararası Film Festivali</span>

Locarno Uluslararası Film Festivali, İsviçre'nin Ticino kantonundaki Locarno şehrinde her yıl düzenlenen uluslararası film festivalidir. İlk kez 1946 yılında düzenlenen festival, her yıl Ağustos ayında yapılır. Festival kapsamında Locarno'nun 8000 seyirci kapasiteli Piazza Grande'sinde açık hava gösterimleri de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Kurtuluş</span> Alman Türk oyuncu

Mehmet Kurtuluş, Türk kökenli Alman oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Yektapenah</span> İranlı sinema yönetmeni ve senarist

Hasan Yektapenah, İranlı sinema yönetmeni ve senarist.

<i>Kısa ve Acısız</i>

Kısa ve Acısız(Kurz und schmerzlos), yönetmenliğini Fatih Akın'ın yaptığı 1998 yapımı film.

<i>Aşk Ölümden Soğuktur</i> 1995 yapımı İsviçre-Fransız-Türk ortak filmi

Aşk Ölümden Soğuktur, yönetmenliğini ve senaristliğini Canan Gerede'nin üslendiği, başrollerini Kadir İnanır ve Bennu Gerede'nin paylaştığı, 1995 İsviçre, Fransa ve Türkiye ortak yapımı sinema filmidir. Arabesk müzik sanatçısı Bergen'in yaşamını konu almaktadır.

<i>Savaşın Gölgesinde</i>

Lore, Cate Shortland'in yönetmenliğini yaptığı Avustralya-Almanya ortak yapımı Almanca savaş filmidir. Senaryosu Shortland ve Robin Mukherjee tarafından ortaklaşa yazılan film Birleşik Krallık Film Konseyi tarafından finanse edilmiştir. Avustralya galası 9 Haziran 2012'de Sidney Film Festivali'nde düzenlendi.

Belma Baş, Türk film yönetmeni ve senarist. 30. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Zefir filmiyle en iyi senaryo ödülünü kazanmıştır.

Miraz Bezar, Kürt kökenli Alman film yapımcısı, yönetmen, aktör ve senarist.

Kara Tahta, İranlı yönetmen Samira Mahmelbaf'ın 2000 yapımı ikinci uzun metrajlı filmidir. İran, İtalya ve Japonya ortak yapımıdır. Filmin 20 yaşındaki yönetmeni Samira Mahmelbaf, senaryosunu babası Muhsin Mahmelbaf ile birlikte yazdı.

<i>Ayna</i> (film)

Ayna, Cafer Panahi'nin yönetmenliğini yaptığı 1997 yapımı film.

32. Ankara Uluslararası Film Festivali, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2021 yılında Ankara'da gerçekleştirilen film festivalidir.

Stefan Ruzowitzky Avusturyalı film yönetmeni ve senarist.