İçeriğe atla

Ayşe Hür

Ayşe Hür
Doğum1956
Artvin, Türkiye
MeslekTarihçi, Yazar

Ayşe Hür (d. 1956, Artvin) Türk tarihçi, araştırmacı yazar ve radyo-tv programcısıdır.

Biyografi

Pomak kökenli bir baba ile Türk kökenli anneden dünyaya gelmiştir.[1][2][3] Ebeveynleri öğretmen olduğu için çocukluğu Urfa, Nazilli ve Edirne'de geçti. Boğaziçi Üniversitesi Tarih ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini çift-anadal olarak 1992 yılında bitirdi. Tarih Vakfı'nın yayımladığı Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi'nde madde yazarlığı yaptı. Ardından meslek değiştirerek on yıl kadar sosyal bilimler ve pazarlama araştırmacılığı alanında çalıştı. 2002 yılından sonra Toplumsal Tarih, Radikal, Agos, Birikim başta olmak üzere çeşitli dergi ve gazetelerde tarih ve politika yazıları; Tarih Vakfı'nın ve Veri Araştırma'nın çıkardığı bazı kitaplarda makaleleri yayımlandı. 2004 yılında akademik eğitime geri dönerek Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde Avrupa Birliği'nin Tarihle Barışma Noktaları ve Ermeni Meselesi üzerine lisansüstü tezini verdi (2005). Kasım 2007 - Mayıs 2012 tarihleri arası Taraf gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Taraf gazetesindeyken Kemalizm'i çeşitli şekilde eleştirip, Gülen Hareketi'nin Kemalizm'den tek farkının 'sivil değil dinsel bir toplumsal mühendislik projesi' olduğunu iddia etti ve Fethullah Gülen'e yönelik siyasetin ‘leitmotiv’i söyleminde bulundu.[4] 26 Ağustos 2012'de Radikal gazetesine geri döndü. Tarih Vakfı tarafından aylık çıkarılan Toplumsal Tarih dergisinin yazı kurulunda yer aldı. Açık Radyo için tarih sohbeti programı hazırladı. 2020 – 2022 yılları arası Can Dündar'ın yayın yönetmeni olduğu dijital ortamdaki Özgürüz Radyo'da Tarihin Öteki Yüzü adlı podcast içeriklerini hazırladı. Artı TV'de Erdoğan Aydın ile Tarihin Peşinde adlı programı yapmaktadır. Bu programda, “Bizim Türk beyliği sandığımız İsfendiyaroğulları olsun, Germiyanoğulları, Aydınoğulları Kürt'tür.” ifadesiyle bir iddiada bulunmuştur.[5]

Kitapları

  • Öteki Tarih 1: Abdülmecid'den İttihat Terakki'ye, Profil Yayıncılık (2012)
  • Öteki Tarih 2: Mondros'tan İzmir Suikastı Davası'na, Profil Yayıncılık (2012)
  • Öteki Tarih 3: Kemalist Devrimler ve İsyanlar, Profil Yayıncılık (2013)
  • İnönü ve Bayar'lı Yıllar Çok Partili Dönem'in Öteki Tarihi 1 (1938-1960), Profil Yayıncılık (2015)
  • Darbeli ve Çatışmalı Yıllar - Çok Partili Dönem'in Öteki Tarihi - 2 1961-2000, Profil Yayıncılık (2015)
  • Gayri Müslimlerin Öteki Tarihi, Literatür Yayıncılık (2016)
  • Türklerin Öteki Tarihi, Literatür Yayıncılık (2016)
  • Kürtlerin Öteki Tarihi, Literatür Yayıncılık (2017)
  • Tanzimat'tan Cihan Harbi'ne Osmanlı'nın Öteki Tarihi, Literatür Yayıncılık (2017)
  • Osmanlı'nın Öteki Tarihi, Literatür Yayıncılık (2017)
  • Mondros'tan Cumhuriyet'e Milli Mücadele'nin Öteki Tarihi, Literatür Yayıncılık (2019)
  • Mustafa Kemal Atatürk Dönemi'nin Öteki Tarihi 1 - Devrim Kanunları ve Muhalefetin Tasfiyesi 1923-1927, Literatür Yayıncılık (2020)
  • Mustafa Kemal Atatürk Dönemi'nin Öteki Tarihi 2 - Ulus Devlete Ulus İnşası (1928-1933), Literatür Yayıncılık (2020)
  • Mustafa Kemal Atatürk Dönemi'nin Öteki Tarihi 3 - Parti, Devlet, Lider Bütünleşmesi (1934-1938), Literatür Yayıncılık (2021)

Kaynakça

  1. ^ "Ayşe Hür Kimdir". haberler.com. 20 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2014.  20 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. ^ "Babam Pomak deist, annem Turk kökenli ateist. Benim de milliyetsiz ve ateist olduğumu duymayan tek siz kalmışsınız demek ki". Twitter. 1 Ekim 2012. 7 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2013. 
  3. ^ "Öteki Gündem". Haber Türk. 29 Ekim 2012. 5 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2013. 
  4. ^ Ayşe Hür (11 Aralık 2011). "Siyasetin 'leitmotiv'i Fethullah Gülen". Taraf.com.tr. Taraf Gazetesi. 12 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  5. ^ ""Bizim Türk beyliği sandığımız İsfendiyaroğulları olsun Germiyanoğulları, Aydınoğulları Kürt'tür."". x.com/NEWSSHORTT. x.com. 27 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fethullah Gülen</span> Türk vaiz ve yazar

Fethullah Gülen, Fethullahçıların lideri olan Türk vaiz, yazar ve eski imamdır. 28 Şubat sürecinde, dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü; Gülen ve örgütlenmesi hakkında bir rapor hazırladı. Rapora göre, Gülen bir örgütün lideriydi ve liderlik ettiği örgütün mensupları Türk emniyet birimlerine sızmaktaydı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu raporu aldıktan 3 gün sonra, 21 Mart 1999'da; sağlık problemlerini sebep gösteren Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. O tarihten bu yana Pensilvanya eyaletindeki Saylorsburg kasabasında yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemalizm</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucu ideolojisi

Kemalizm, 1935'ten 1937'ye kadar Kamâlizm veya Atatürk'ün ölümü sonrası yaygınlaşan bir diğer adıyla Atatürkçülük; Türkiye Cumhuriyeti'nin, Atatürk İlkeleri'ni esas alan kurucu ideolojisidir. Kemalizm, Mustafa Kemal Atatürk tarafından uygulandığı şekliyle laikliğe ve Batı demokrasisine dayanan ulusal ve üniter bir cumhuriyet rejiminin kurulması, ekonomik kalkınma ve sanayileşme, yüksek öğrenime ve bilimsel faaliyetlere devlet desteği, spora ve sanata teşvik, ücretsiz ve zorunlu eğitim gibi kapsamlı siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve dinî reformları içermektedir. Reformların amacı Atatürk'ün ifadesiyle "muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak", çağdaş bir hayat tarzını benimsemektir.

<span class="mw-page-title-main">28 Şubat Süreci</span> 54. Türk Hükûmetinin dağılmasına yol açan siyasal süreç

28 Şubat Süreci, Necmettin Erbakan'ın başbakan, Tansu Çiller'in başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olduğu 28 Şubat 1997'de yapılan Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla "irtica"ya karşı başlayan ordu ve bürokrasi merkezli süreç. Süreç, Erbakan'ın istifasına ve REFAHYOL Hükûmetinin dağılmasına yol açmıştır. Türk siyasi tarihine geçen kararların uygulandığı dönemde Türkiye'de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda değişimler yaşanmıştır. Yaşananlar postmodern darbe olarak da adlandırılmıştır. Verilen kararların ve yaptırımların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için Çevik Bir öncülüğünde Batı Çalışma Grubu kurulmuştur. 28 Şubat Süreci'nde aktif rol alan bazı kişiler daha sonra Balyoz, Ergenekon gibi davalarda yargılanmıştır. 28 Şubat Davası ise 2012 yılında başlamıştır.

Oral Çalışlar, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Armağan</span> Türk yayımcı, İslamcı komplo teorisyeni ve yazar

Mustafa Armağan, Türk yayımcı, İslamcı komplo teorisyeni ve yazar. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye yakın tarihi konusundaki tarihsel revizyonist yayımlarıyla tanınır.

Ulusalcılık, Kemalist ve milliyetçi bir ideolojidir. Ulusalcılık sözcüğü aynı zamanda Atatürk milliyetçiliğinin bir diğer ismi olarak da kullanılmıştır. Günümüz siyasetinde ortak bir tanımı olmayıp, çoğunlukla sol pozisyonda yer alan milliyetçi görüşe sahip Kemalistleri tanımlamakta kullanılmıştır. Türk Dil Kurumu tarafından ise "ulusalcılık" ve "milliyetçilik" sözcükleri eş anlamlı olarak tanımlanmıştır.

Doç. Dr. Fikret Başkaya, eleştirel yazılarıyla tanınan sol görüşlü yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Birand</span> Türk gazeteci, sunucu ve yazar (1941–2013)

Mehmet Ali Birand, Türk gazeteci, yazar, köşe yazarı, haber sunucusu, televizyon yapımcısı. 1964 yılının temmuz ayında Abdi İpekçi'nin vasıtasıyla Milliyet gazetesinde mesleğe başladı. Bu dönemde Brüksel'e yerleşerek burada yirmi yıl yaşadı ve 1985 yılında TRT 1'de 32. Gün adlı bir aylık haber programı yapmaya başladı. Program oldukça başarılı oldu ve Birand, bu programla birlikte tanındı. 1991'de Türkiye'ye dönerek gazeteciliğe ve sunuculuğa farklı yayın organlarında devam etti. Ayrıca hakkında çeşitli davalar açıldı.

Hikmet Çetinkaya, Cumhuriyet gazetesinin 5. sayfasında Politika Günlüğü isimli köşenin yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ergün Poyraz</span> Türk yazar

Ergün Poyraz, Türk araştırmacı yazar. Siyasi partiler ve tarikatların yapılanmaları ve aralarındaki bağlantıları inceleyen çalışmaları ile tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Mine G. Kırıkkanat</span> Türk gazeteci

Mine Gökçe Kırıkkanat, Türk gazeteci, yazar ve köşe yazarı.

Orhan Miroğlu, Kürt asıllı Türk siyasetçi, gazeteci ve yazar.

Ali Ünal, araştırmacı yazar, mütercim.

<span class="mw-page-title-main">Zilan Katliamı</span> Kürt sivillere karşı yapılmış katliam

Zilan Katliamı, diğer adlarıyla Zilan Deresi Katliamı veya Zilan Deresi Kırımı, 1930 yılının Temmuz ayında Ağrı Dağı İsyanları sırasında Ferîk Salih Omurtak komutasındaki 9. Kolordu tarafından Üçüncü Ağrı Harekâtı başlatılmadan önce, Van ilinin Erciş ilçesinde yer alan Zilan Deresi'ne sığınan Kürt sivillere yönelik gerçekleştirilen katliamdır. 16 Temmuz 1930 tarihli Cumhuriyet gazetesine göre 15.000 kişi, bizzat Ağrı İsyanları'nda da yer alan Kürt yazar Hesen Hîşyar Serdî'ye göre Ademan, Sipkan, Zilan ve Hesenan aşiretlerden oluşan 18 köyden 47.000 köylü, Ermeni araştırmacı Garo Sasuni'e göre ise 5.000 kadın, çocuk ve yaşlı öldürülmüştür. Almanya merkezli Berliner Tageblatt gazetesi, 3 Ekim 1930 tarihli sayısında olayları "Türkler, Zilan bölgesinde 220 köyü imha etti ve 4.500 kadın ve yaşlıyı katletti." şeklinde aktarmıştır. Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi ise şöyle aktarmıştır: "Zilan Bölgesi vadilerinden birinde 1.550 kişi kesildi, Erciş bölgesinde 200 köy yakıldı, Patnos sahasında yakılıp yıkılmayan tek köy kalmadı. Türk askerleri, Kürtlerin hayvanlarını da alıp aşırdılar."

<span class="mw-page-title-main">Türk milliyetçiliği</span> Türk halkını ulusal veya etnik tanımlarla yücelten ve teşvik eden bir siyasi ideoloji

Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.

Halkçılık, narodnik ve popülizmden etkilenmiş, popülizm şeklinde değil demokrasilerin yoluyla Türkiye'den dünyaya çıkan düşüncedir. Halkçılık Beyannamesi ve Atatürk'ün Halkçılık ilkesi de bu görüşlerden etkilenmiştir.

Ergun Babahan, Türk gazeteci, köşe yazarı ve televizyoncudur.

Türkiye Türklerindir, 8 Kasım 1949'dan beri Hürriyet gazetesinin mottosu olan söz.

Fethullahçılar, Fethullah Gülen’in telkinleri ile bir araya gelen insanların oluşturduğu, 1960’ların sonunda İzmir’de ortaya çıkan, Said Nursi temelli öğretiye dayalı İslami bir cemaat ve istihbarat örgütüdür. Özünde ve hedefinde laiklik karşıtı ve şeriatçı bir yapıya, dışa dönük ise ılımlı ve zararsız görünüme sahip olan cemaat, dini faaliyetlerinin yanı sıra; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal kurumlarında meşru ve gayrimeşru yollarla hakimiyet sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimini kendi ideolojisine göre dizayn etmeyi hedeflemektedir.

Anti-Kemalizm ya da Kemalizm karşıtlığı, ilkelerden oluşan Türk milliyetçisi bir ideoloji olan Kemalizm'i reddetme ve bu ideolojinin lehine olan çalışmaların yaygınlığını azaltmaya çalışmadır. Bazı anti-Kemalistler Kemalizm'i laiklik ilkesi sebebiyle reddederken bazıları da Kemalizm'i bir burjuva ideolojisi olarak gördüğünden reddeder. Bazıları da Kemalizm'in fazla milliyetçilik ve hatta asimilasyon politikası içerdiğini düşündüklerinden Kemalizm'i reddetmektedir. Kemalizm'in uygulandığı tek parti dönemi ise baskıcı ve yasakçı olması gerekçesiyle veya bu dönemde tek tip insan yetiştirildiği ve halktan kopuk olduğu iddiasıyla bazı anti-Kemalistlerce eleştirildi. 1980 ve sonrası; sivil toplum, anti-Kemalizm tartışmalarının da yoğunlaşmaya başladığı bir dönemdir.