İçeriğe atla

Ayışığında Şamata

Ayışığında Şamata
Oyunun ilk gösteriminin afişi
Oyunun ilk gösteriminin afişi
YazarHaldun Taner
İlk gösterim1977, İstanbul Şehir Tiyatroları, İstanbul
Ülke Türkiye
Orijinal dilTürkçe
KonuYozlaşan insan ilişkileri
TürKomedi
Zaman ve mekânÇalışkur Apartmanı

Ay Işığında Şamata, Haldun Taner'in 1977 yılında yazdığı iki perdelik bir tiyatro oyunudur. Oyun ilk kez 1977 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelendi.

Yazar, 1954 yılında yazdığı Ayışığında Çalışkur öyküsünü oyunlaştırarak bu eseri meydana getirdi. Ay Işığında Şamata, göstermeci oyun yazım tekniği ile yazılmış bir eserdir. Oyunda Çalışkur Apartmanı'nda yaşayan Çalışkur ailesinden yola çıkarak sahte insan ilişkileri, yetersiz eğitim sistemi, yozlaşan aile ilişkileri, gençlerin çevreye kayıtsız yaşamları eleştirilir.

Konusu

Oyunda aynı öykü iki kez anlatılır: Birinci perdede yazarın Ayışığında Çalışkur öyküsü canlandırılır. Perde sonlandıktan sonra seyircilerin oyuna itiraz edip eleştirdikleri bir ara oyun sahnelenir. İkinci perdede aynı olaylar yinelenir ancak karakterler seyircilerin isteği üzerine tam ters karakterlere bürünürler.

Birinci perde çözümsüz gerçeklerin, ikinci perde seyircinin benimsediği yalanların sahnelendiği bölümdür.[1]

Sahnelenmesi

Ay Işığında Şamata, Türkiye'de farklı tiyatro topluluklarınca defalarca sahnelenmiş bir oyundur. Devlet Tiyatroları tarafından Ankara (1987-1988), Adana (1990-1991), Trabzon (1992-1993), İzmir (1993-1994), İstanbul (1997-1998) ve Sivas (2004-2005) gibi şehirlerde ve 2009'da Kocaeli Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sergilendi.[2]

Oyun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncuları tarafından günümüzde (2016) farklı bir yorumla yeniden sahnelenmektedir.

Karakterler

Kaynakça

  1. ^ "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi AY IŞIĞINDA ŞAMATA". kocaeli.bel.tr. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2011. 
  2. ^ "Ayışığında Şamata". devtiyatro.gov.tr. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 


İlgili Araştırma Makaleleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Vasıf Öngören</span> Sanatçı

Vasıf Öngören, Türk bir oyun yazarı, yönetmen ve oyuncuydu. Oyunlarında yabancılaşma, toplumsal değerler, sınıfsal çelişkiler, ekonomik ve siyasi sorunlar gibi konuları işledi. Epik tiyatro türünde yazdığı Asiye Nasıl Kurtulur? oyunu ile tanınırlık kazandı.

5. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 5. Afife Jale Ödülleri, 2001 yılında, 12 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

Gösteri Sanatları Merkezi, tiyatro gösterileri yapan bir kurumdur.İlk oyunu Kocaeli'de, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde Canko adlı kukla oyunudur.Oyunun prömiyer tarihi 13 Aralık 2015'dir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncusu Selim Taylan Ertuğrul'un yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı oyunda yine Şehir Tiyatroları oyuncusu Levent Muratoğlu ve Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Okulu mezunu Sadettin Yalta'nın performanslarıyla seyirci ile buluşmuştur.

<i>Aldatma</i> (oyun) Oyun Harold Pinter tarafından yazıldı

Aldatma, Harold Pinter'in orijinal adı Betrayal olan tiyatro oyunu.

<i>Martı</i> (oyun) Rus yazar Anton Çehov tarafından 1896 yılında yayınlanan komedi

Martı, Anton Çehov'un dört büyük tiyatro oyunu kabul edilenler arasında ilk yazılmış olanıdır. 1895'te yazılan oyun, dört ana karakter arasındaki romantik ve sanatsal çatışmalar etrafında geçer. Bu karakterler, saf bir kız olan Nina, sönmekte olan yıldız Irina Arkadina, deneysel oyun yazarı oğlu Konstantin Treplev ile ünlü ve pek kültürlü olmayan yazar Trigorin'dir.

Tülay Bursa, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

<i>Yedi Kocalı Hürmüz</i> müzikal

Yedi Kocalı Hürmüz, Türk mizahının önemli isimlerinden Sadık Şendil tarafından yazılmış eserden senaryolaştırılan seyirlik bir oyundur.

<i>Zengin Mutfağı</i>

Zengin Mutfağı, Vasıf Öngören'in 1977'de yazdığı tiyatro eseridir. Eser, epik tiyatronun Türkiye'deki önemli örneklerinden biri kabul edilir.

Kredi Kartı-Vak'aaa, Cüneyt Çalışkur'un yazdığı ve ilk kez 2009 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen tek perdelik tiyatro oyunudur.

<i>Ferhad ile Şirin</i> (oyun)

Ferhad, Şirin, Mehmene Banu ve Demirdağ Pınarının Suyu, Nâzım Hikmet'in 1948 yılında yazdığı üç perdelik tiyatro oyunu.

15. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 15. Afife Jale Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında 2011 yılında verilen, 5 özel ödül ile 14 ayrı dalda ödülden oluşan tiyatro ödülleridir. 14 daldaki adaylar ile özel ödül sahipleri 21 Mart 2011'de açıkladı. Ödüller 18 Nisan'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan bir törenle verildi. Töreni Korhan Abay sunarken, Tan Sağtürk de özel bir gösteri sahneledi.

Bir Adam Yaratmak, Necip Fazıl Kısakürek'in 1937 yılında yazdığı üç perdelik oyun.

Esra Ronabar Falay, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Ocak, Turgut Özakman tarafından yazılan bir tiyatro oyunudur. İlk kez 1962 yılında sahnelenmiştir. Oyun üç perdeden oluşmaktadır. Ana karakterler 7 tane olmak üzere; Fazıl, Tarık, Özcan, Nihat, Safiye, Büyükanne, Sevda'dır.

Özen Yula,, Türk tiyatro yazarı dır.

<span class="mw-page-title-main">Müfit Kayacan</span>

Müfit Kayacan, Türk oyuncu ve tiyatro yönetmenidir. 2010 senesinde Tüvtürk'ün reklam yüzü olması nedeniyle Türkiye genelinde tanınmıştır. Türk televizyonlarında ve dijital platformlarda yayımlanan Aşk 101 dizisindeki Necdet, Çukur dizisindeki Cumali Koçovalı (amca), Aile Şirketi dizindeki Şenol Yurt, Alef dizisindeki Arap ve Bartu Ben dizisindeki Dayı karakterleriyle tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı Deneme Sahnesi</span>

Tepebaşı Deneme Sahnesi, İstanbul’da, yanan Tepebaşı Dram Tiyatrosu’ndan kalan marangozhanede İstanbul Şehir Tiyatroları bünyesinde 1975-1983 arasında hizmet veren tiyatro.

Antalya Belediye Tiyatrosu, 1983'ün başında bir grup tiyatro tutkunu tarafından kurulmuştur. Tarihi 1980'li yılların öncesine dayansa da ilk gösterimini 1983 yılında "Orman Bekçileri" adlı oyunla yapmıştır. Kurulduğu günden bu zamana kadar devamlı olarak oyun üretip Antalya seyircisine sunulmuştur.

Azizname'95, Yücel Erten tarafından Aziz Nesin’in öykü ve taşlamalarının uyarlanması ile meydan gelmiş iki perdelik müzikli bir sahne eseri.