İçeriğe atla

Axel Thue

Axel Thue
Doğum19 Şubat 1863(1863-02-19)
Tønsberg, Norveç
Ölüm7 Mart 1922 (59 yaşında)
Oslo (Christiania), Norveç
MilliyetNorveçli
EğitimOslo Üniversitesi (Kristiania Üniversitesi)
ÖdüllerFridtjof Nansen Mükemmellik Ödülü, Matematik-Doğa bilimleri sınıfı
Kariyeri
DalıMatematik, Sayı teorisi
Doktora
danışmanı
Elling Holst
Doktora öğrencileriThoralf Skolem

Axel Thue (Norveççe telaffuz: [tʉː]; 19 Şubat 1863 - 7 Mart 1922), Diyofant yaklaşımı, Diyofant denklemleri ve kombinatorik alanındaki orijinal çalışmaları ile tanınan Norveçli bir matematikçi. Thue, Diophantine denklemlerini inceledi ve örneğin 'in sonsuz sayıda tam sayı çiftiyle sağlanamayacağını gösterdi.

Çalışmaları

Thue, 1883'ten 1889'a kadar Oslo Üniversitesi'nde fizik ve matematik okudu. 1889'da Elling Holst danışmanlığında Oslo'da doktorasını aldı. 1890'da Leipzig'de Sophus Lie ile Hermann von Helmholtz, Leopold Kronecker ve Lazarus Fuchs'tan dersler aldığı Berlin'de çalışmalarına devam etti. 1891'de matematiksel araştırma yapmak için burs aldığı Oslo'ya döndü. 1894 yılında evlendi ve Trondheim Teknik Üniversitesi'nde göreve başladı. 1903'te Oslo Üniversitesi'nde uygulamalı matematik profesörü oldu.

1909'da Carl Ludwig Siegel (1920) ve Klaus Friedrich Roth'un (1958) eklemeleriyle daha sonra Thue-Siegel-Roth teoremi haline gelen bir teoremi ispatladı. Thue ilk önemli makalesini 1909'da yayınladı.[1]

1914'te, kelime problemini veya Thue problemini elde tutma problemiyle ilişkilendirdiği bir takip çalışması ortaya çıktı. Yarı gruplar için kelime problemi veya Thue probleminin, sonlanma problemiyle yakından ilgili olduğunu belirtti.[2] 1910'daki ilk çalışma pek fark edilmezken, 1914'teki çalışma, örneğin 1947'de Thue'nun kelime değiştirme probleminin kararsız olduğunu gösteren Emil Post tarafından ele alındı. Daha sonra, Thue sistemleri ve Yarı-Thue sistemleri Thue'den sonra adlandırıldı.

1910'da altıgen düzenlemenin iki boyutlu en yakın küreler olduğunu kanıtladı (daha sonra László Fejes Tóth tarafından bu çalışma tamamlandı).

Bilinen tek doktora öğrencisi Albert Thoralf Skolem'di.

Ezoterik programlama dili Thue, adını ondan almıştır.

Ayrıca bakınız

  • Yarı-Thue sistemi
  • Thue-Mors dizisi
  • Thue-Siegel-Roth teoremi
  • Thue denklemi
  • Thue teoremi
  • Kelime problemi

Yayınları

Kaynakça

  1. ^ O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Axel Thue", MacTutor Matematik Tarihi arşivi 
  2. ^ Ronald V. Book and Friedrich Otto, String-rewriting Systems, Springer, 1993, 0-387-97965-4, p. 36.

Dış bağlantılar

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sophus Lie</span> Norveçli matematikçi

Marius Sophus Lie, Norveçli matematikçi. Cebirsel değişmezler ve diferansiyel denklemler kuramlarına önemli katkılarda bulunmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Lindemann</span> Alman matematikçi (1852–1939)

Carl Louis Ferdinand von Lindemann, 1882'de yayınlanan π'nin aşkın bir sayı olduğuna yani herhangi bir rasyonel katsayılı polinomun kökü olmadığına dair çalışması ile bilinen Alman matematikçidir.

Diofantos cebirin babası olarak tanımlanan, cebir denklemleri ve sayılar teorisi üzerine Arithmetika adlı eserin yazarı olan Yunan matematikçi. Değişkenleri sadece tam sayılar olan ve kendi adını taşıyan Diofantos denklemiyle de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">George David Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1884 – 1944)

George David Birkhoff en çok, şu anda ergodik teorem olarak adlandırılan şeyle tanınan Amerikalı matematikçi. Birkhoff, döneminde Amerikan matematiğinin en önemli liderlerinden biriydi ve yaşadığı süre boyunca birçok kişi tarafından önde gelen Amerikalı bir matematikçi olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Julia Robinson</span> Amerikalı matematikçi (1919 – 1985)

Julia Hall Bowman Robinson, hesaplanabilirlik teorisi ve hesaplama karmaşıklığı teorisi alanlarına -özellikle karar problemlerine olan katkılarından ötürü tanınan Amerikalı bir matematikçiydi. Hilbert'in 10. problemi üzerine çalışması nihai çözümünde çok önemli bir rol oynadı. Robinson bir 1983 MacArthur Üyesiydi.

Witold Hurewicz, Polonyalı matematikçi.

Juliusz Paweł Schauder, Fonksiyonel analiz, Kısmi diferansiyel denklemler ve matematiksel fizik alanındaki çalışmaları ile tanınan, Yahudi kökenli Polonyalı bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Sylow</span>

Peter Ludwig Mejdell Sylow, Grup teorisinde temel sonuçları kanıtlayan Norveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Størmer</span> Norveçli matematikçi

Fredrik Carl Mülertz Størmer Norveçli bir matematikçi ve astrofizikçidir. Matematikte, π sayısının hesaplanması ve ardışık düzgün sayılar üzerine Størmer teoremi dahil olmak üzere Sayılar teorisindeki çalışmaları ile tanınır. Fizikte, manyetosferdeki yüklü parçacıkların hareketini ve aurora oluşumunu incelemesi ve bu konulardaki Uzayın Derinliklerinden Atomun Kalbine adlı kitabıyla tanınır. Norveç'teki Oslo Üniversitesi'nde uzun yıllar matematik profesörü olarak çalıştı. Ayın uzak tarafındaki bir kratere onun adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Thoralf Skolem</span>

Thoralf Albert Skolem matematiksel mantık ve küme teorisi alanlarında çalışan Norveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Øystein Ore</span>

Øystein Ore halka teorisi, Galois bağlantıları, çizge teorisi ve matematik tarihi konularında yaptığı çalışmalarla bilinen Norveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Alf Victor Guldberg</span>

Alf Victor Emanuel Guldberg fark denklemleri, diferansiyel denklemler, aktüerya bilimi ve matematiksel istatistik alanlarında çalışan Norveçli bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Axel Harnack</span> Baltık asıllı Alman matematikçi (1851-1888)

Carl Gustav Axel Harnack (7 Mayıs [E.U. 25 Nisan] 1851, Dorpat potansiyel teoriye katkıda bulunan bir Baltık Alman matematikçi. Harnack eşitsizliği harmonik fonksiyonlara uygulandı. Ayrıca, gerçek düzlem cebirsel eğriler için Harnack eğri teoremini kanıtlayarak düzlem eğrilerinin gerçek cebirsel geometrisi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Georg Frobenius</span> Alman matematikçi (1849-1917)

Ferdinand Georg Frobenius, en çok eliptik fonksiyonlar teorisine, diferansiyel denklemlere, sayı teorisine ve grup teorisine yaptığı katkılarla tanınan bir Alman matematikçi. Frobenius-Stickelberger formülleri olarak bilinen, eliptik fonksiyonları yöneten ve bikuadratik formlar teorisini geliştiren ünlü determinantal özdeşlikleriyle tanınır. Ayrıca, fonksiyonların rasyonel yaklaşımları kavramını ilk ortaya atan oydu ve Cayley-Hamilton teoremi için ilk tam kanıtı verdi. Ayrıca, adını modern matematiksel fizikte Frobenius manifoldları olarak bilinen bazı diferansiyel geometrik nesnelere verdi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Bôcher</span> Amerikalı matematikçi (1867 – 1918)

Maxime Bôcher diferansiyel denklemler, seriler ve cebir üzerine yaklaşık 100 makale yayınlayan bir Amerikalı matematikçi. Ayrıca Trigonometri ve Analitik Geometri gibi temel metinler yazdı. Bôcher teoremi, Bôcher denklemi ve Bôcher Anma Ödülü onun adını almıştır.

MacTutor Matematik Tarihi arşivi, John J. O'Connor ve Edmund F. Robertson tarafından sağlanan ve İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi tarafından barındırılan bir web sitesidir. Birçok tarihsel ve çağdaş matematikçi hakkında ayrıntılı biyografilerin yanı sıra ünlü eğriler ve Matematik tarihindeki çeşitli konular hakkında bilgiler içerir.

<span class="mw-page-title-main">Lothar Collatz</span> Alman matematikçi (1910-1990)

Lothar Collatz, Arnsberg, Vestfalya doğumlu Alman matematikçiydi.