İçeriğe atla

Axel Heiberg Adası

Axel Heilberg Adası

Axel Heiberg Adası Kanada, Nunavut, Qikiqtaaluk Bölgesi'nde bulunan bir adadır. Arktik Okyanusu'nda yer alır ve Kanada'nın 7. en büyük, dünyanın ise 31. en büyük adasıdır. Alanı 43.178 km2 (16.671 sq mi) dir.[1]

Kanada Arktik Adaları'nın en büyüklerinden biri olan ada, Eocene döneminden kalma fosil ormanları ile bilinir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Area of major sea islands, by region". 12 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2014. 
  2. ^ Williams C.J., Johnson A.H., LePage, B.A., Vann D.R. and T. Sweda. 2003. "Reconstruction of Tertiary Metasequoia Forests II". Structure, Biomass and Productivity of Eocene Floodplain Forests in the Canadian Arctic. Paleobiology, 29(2): 271-292.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Jackson, M P A, and J C Harrison. 2006. "An Allochthonous Salt Canopy on Axel Heiberg Island, Sverdrup Basin, Arctic Canada". Geology. 34, no. 12: 1045.
  • LePage, B. A. 2001. "New Species of Picea A. Dietrich (Pinaceae) from the Middle Eocene of Axel Heiberg Island, Arctic Canada". Botanical Journal of the Linnean Society. 135: 137-167.
  • Liptzin, Daniel. 2006. "A Banded Vegetation Pattern in a High Arctic Community on Axel Heiberg Island, Nunavut, Canada". Arctic, Antarctic, and Alpine Research. 38, no. 2: 216.
  • Vandermark, D., J. A. Tarduno, and D. B. Brinkman. 2006. "Late Cretaceous Plesiosaur Teeth from Axel Heiberg Island, Nunavut, Canada". Arctic. 59, no. 1: 79-82.
  • Chih-Ying Lay, Nadia C. S. Mykytczuk, Étienne Yergeau, Guillaume Lamarche-Gagnon, Charles W. Greer, & Lyle G. Whyte, "Defining the Functional Potential and Active Community Members of a Sediment Microbial Community in a High-Arctic Hypersaline Subzero Spring," Applied and Environmental Microbiology, Volume 79 Number 12 (June 2013), p. 3637–3648. http://aem.asm.org/content/79/12/3637 4 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nunavut</span> Kanadada bir bölge

Nunavut, Kanada'nın Kuzey Kanada denen en kuzeyinde İnuitlerce meskun olan en yeni bölgesi. Gerçek sınırları 1993 yılında çizilmesine rağmen, resmî olarak 1 Nisan 1999 tarihinde Nunavut Yasası ve Nunavut Land Claims Agreement Yasası gereği Kuzeybatı Toprakları'ndan ayrılarak kurulmuştur. Dünya'nın en kuzey kalıcı yerleşim yeri olan Alert, Nunavut burada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Atabaskları</span>

Kanada Atabaskları, Yukon Toprakları, Kuzeybatı Toprakları, Britanya Kolombiyası ve Alberta eyaletlerinde daha çok Saskatchewan, Manitoba ve Nunavut eyaletinde ise daha az olmak üzere Kanada'nın batısında yaşayan ve Na-Dene dillerinin Atabask dilleri grubunun Kuzey Atabask dilleri alt grubundan dilleri konuşan Kuzey Atabasklarından, avcı ve toplayıcı, yarı göçebe, anasoylu, animist ya da şamanist Subarktik yerlisi Kızılderili halkları. Kanada yerlileri içinde First Nations yasal adıyla anılan Kanada Kızılderilileri arasında yer alır. Dil temelinde Kuzey Tuçoncası, Güney Tuçoncası, Tagişçe, Tahltanca, Kaskaca, Danezaca, Sekanice, Denetaca, Sahtuca, Tlınçonca, Denesulinece, Tsetsautça, Tsutinaca, Nadoten-Vetsuvetence, Dakelce, Çilkotince ve Nikolaca gibi 20 dil ve halk olarak sınıflandırılır. Esas olarak Alaska Atabasklarına giren ve Guçince, Hanca ve Yukarı Tananaca konuşanların yalnızca Kanada'da yaşayanları dahildir. Alaska Atabaskları ile birlikte Kuzey Atabaskları dil grubunu oluştururlar. Tsutinalar ile Nikola Atabaskları hariç tamamı Subarktik Kızılderilileri kültür grubuna dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Sallirmiut İnuitleri</span> böcekleri yiyen bitki.

Sallirmiut İnuitleri ya da Sallirmiutlar, Kanada'da Hudson Körfezi'nde Coats Adası, Walrus Adası ve Southampton Adasında yaşamış olan ve 1902-03 yılında Avrupalı balina avcıları tarafından bölgeye getirilen yabancı salgın hastalıklardan tamamı etkilenip soyları tükenen Eskimo halkı. Anakaradaki İnuit gruplarından farklı bir kültüre sahip olan Sallirmiut İnuitlerinin Dorset kültürünün (Tuniit) mirasçısı olduğu düşünülmektedir; zira günümüzdeki Kanada İnuitleri Dorset kültüründen sonra gelişen Thule kültürünün mirasçısıdırlar. Bununla birlikte, aksini gösteren bir kanıt ortaya konmadığı sürece, Sallirmiutların kültürünün Dorset ve Thule kültürlerinin kombinasyonu olabileceği görünüyor.

<span class="mw-page-title-main">Bakır İnuitleri</span>

Bakır İnuitleri ya da Bakır Eskimoları veya Kitlinermiutlar, Kanada'da Nunavut topraklarının Kitikmeot Bölgesi ile Kuzeybatı toprakları'nın Inuvik Bölgesi'nde yaşayan Kanada İnuitlerinden İnuinnaq İnuitleri Eskimo kültür grubu. Çoğu tarihi olarak Coronation Körfezi civarında, Victoria Adası ile Banks Adası'nın güneyinde yaşamıştır. Güney komşuları Kanada Atabasklarından olan Sarıbıçak Kızılderilileridir.

<span class="mw-page-title-main">Inuvialuit Nunangit Sannaiqtuaq</span>

Inuvialuit Nunangit Sannaiqtuaq ya da Inuvialuit Settlement Region veya région désignée des Inuvialuit, Kanada'nın Kuzey Kanada bölgesinde çoğu Kuzeybatı Toprakları'nda birazı da Yukon Toprakları'nın Yukon North Slope kısmında, 1984 yılında imzalanan Inuvialuit Final Agreement gereği kurulan Batı Kanada İnuitlerinin yönetim alanı. 1986 yılında yasa gereği kurulan Inuvialuit Regional Corporation bölgedeki İnuvialuitlerin çıkarını koruyan ve bölge yönetimini denetleyen sorumlu kuruluştur. Inuit Tapiriit Kanatami tarafından temsil edilen Kanada İnuit Topraklarının en batısını içerir ve 906.430 km² alanı kaplar. Bu alan büyük ölçüde ağaç hattının kuzeyinde kalan çorak topraklardır. Bölge birkaç alt bölgeye ayrılır: Beaufort Denizi, Mackenzie Nehri Deltası, "Yukon North Slope", Kuzeybatı Toprakları'nın kuzeybatı kısmı ve batı Kanada Arktik Adaları

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kanada</span>

Kuzey Kanada, Kanada'nın coğrafi ve siyasi farklı farklı tanımlanan en geniş ve en kuzey bölgesi. Siyasi olarak Yukon Toprakları, Kuzeybatı Toprakları ve Nunavut'tan oluşan üçlü Kanada bölgesidir ve güneyde Batı Kanada bölgesinden bir çizgiyle ayrılır. Benzer şekilde, Far North Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde kalan ve Arktik Kanada denen Kanada topraklarını, diğer kısımları ise Nunavik ve Nunatsiavut'u içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Arktik Tehciri</span>

Yüksek Arktik Tehciri, 1950 lerdeki Soğuk Savaş döneminde Kanada Hükûmeti tarafından Nunavik İnuitçesi konuşan 87 İnuitin Québec'ten alınıp Nunavut'un verimsiz toprakları olan Yüksek Arktik'e zorla tehcir ettirilmesidir. 1953 yılında on aile, 1955 yılında ise sekizden fazla aile tehcir edilmiştir. Tehcir tartışma kaynağı olmuştur: hükûmet kanadı yerlilerin kaldıkları açlık tehlikesine karşı koruyucu önlem olarak geçimlerini sürdürmeleri için insani jest yapıldığını iddia ederken, İnuit Eskimoları ve insan hakları savunucuları bu zorunlu göçün hem Soğuk Savaş döneminde hem de Kanada Arktik Takımadaları'nın tartışmalı toprak iddialarının sürdüğü dönemde "insan bayrak direkleri" olarak kullanıp Uzak Kuzey egemenliğini savunmak için federal hükûmet tarafından kışkırtıldığını söylerler. Her iki taraf da, Inukjuak'tan Resolute Bay'a yapılan zorunlu tehcirden sonraki ilk yıl aç kalmamaları için İnuitlere yeterli gıda takviyesi yapılmadığında hemfikirdir. Bu tehcir Kanada'da insan hakları içinde etnik ihlallerden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Looty Pijamini</span> Kanadalı sanatçı

Looty Pijamini, Kanada'nın Nunavut bölgesinde İnuit sanatçı. Grise Fiord'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Arktik Adaları</span>

Kanada Arktik Adaları ya da Arktik Adaları, Kuzey Amerika kıtasının kuzey tarafında kalan bu adalar Grönland'a kadar gitmektedir. Bu adalarının bir kısmı Kuzeybatı Toprakları eyaletine, diğer adaları Nunavut eyaletine bırakılmıştır. Adalarının en büyüğü Baffin Adası'dır.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Adası (Kanada)</span> Kanadada bulunan ada

Victoria Adası Kanada Arktik Adaları içerisinde yer alan bir adadır. Nunavut ve Kanada'nın Kuzeybatı Bölümü arasında yer alır. Dünya'nın en büyük 8. adası ve Kanada'nın en büyük 2. adasıdır. Newfoundland adasının iki katı büyüklüğünde ve Büyük Britanya adasından biraz daha büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Melville Adası (Kanada)</span> Kanadada bulunan ada

Melville Adası, Kanada'ya bağlı ada. Ada, Kanada Arktik Adaları içerisinde yer alan geniş, ıssız bir adadır ve 42.149 km2 (16.274 sq mi) bir alanı kaplar. Kanada'nın 8., dünyanın 33. en büyük adasıdır. Melville Adası'nın batı kısmı Kuzeybatı Toprakları, doğu kısmı ise Nunavut içerisinde yer alır. Bu iki bölge arasındaki sınır 110. batı meridyenidir.

<span class="mw-page-title-main">Southampton Adası</span> Kanadada bulunan ada

Southampton Adası Kanada'ya bağlı ada. Ada, Kanada'da Foxe Havzası'nın Hudson Körfezi girişinde yer alan büyük bir adadır. Kanada Arktik Adaları'nın büyük bir üyesidir. Nunavut'un Kivalliq Bölgesi'nde yer alır ve 41.214 km2 (15.913 sq mi) bir alanı kaplar. Dünyanın 34., Kanada'nın 9. en büyük adasıdır. 2011 sayımına göre adada 814 kişi ikâmet etmektedir.

Kanada'daki Ukraynalılar, Ukrayna kökenli Kanadalılar veya Ukrayna'da doğup Kanada'ya göç etmiş kişileri ifade eder. 2016'da çoğunluğu Kanada'da doğan 1.359.655 Ukrayna kökenli kişi vardır. Bu da Ukraynalıları, Kanada'nın en büyük on birinci etnik grubu haline getiriyor. Bunun yanı sıra Kanada, Rusya dışındaki en büyük Ukrayna diyasporasına ev sahipliği yapma unvanını elinde tutuyor. Kendini Ukraynalı olarak tanımlayanlar çoğunlukla Batı Kanada Bozkırlarında yaşamaktadır. 2011'de yapılan bir araştırmaya göre kendini Ukraynalı olarak tanımlayan 1.251.170 kişinin yalnızca 144.260'ı (%11,5) Ukraynaca konuşabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Viski Savaşı</span> Danimarka ve Kanada arasında sözde sınır çatışması

Viski Savaşı ya da Şişe Savaşları, Danimarka ve Kanada arasında Hans Adası üzerinde ortaya çıkan bir sınır anlaşmazlığıdır. İki taraf da 1978'den 2022'ye kadar, adanın kendisine ait olduğunu savunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hans Adası</span> Kanadada bulunan ada

Hans Adası, Kuzey Amerika'da bulunan 13 km2 (5,0 sq mi) yüzölçümüne sahip çorak ıssız bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Galler Prensi Adası (Kanada)</span> Kanadada bulunan ada

Galler Prensi Adası, Kanada Arktik Adaları'nda yer alan bir adadır. İdarî olarak Nunavut Bölgesi'nin bir parçasıdır. İlk olarak 1851'de William Kennedy ve Joseph René Bellot tarafından John Franklin'in kayıp Arktik seferini ararken keşfedildi. Ada, adını Kraliçe Victoria'nın en büyük oğlu olan ve gelecekte Kral VII. Edward olarak tahta çıkacak olan on yaşındaki Galler Prensi Albert Edward'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prens Patrick Adası</span> Kanadada bulunan ada

Prens Patrick Adası, Kanada Arktik Adaları'nın bir üyesi olarak Melville Adası'nın kuzeybatısında yer alan Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'ndaki Kraliçe Elizabet Adaları'nın en batısındaki ada konumundadır. Prens Patrick Adası'nın alanı 15.848 km2 (6.119 sq mi), onu dünyanın 55. en büyük adası ve Kanada'nın 14. en büyük adası yapmakta. Tarihsel olarak tüm yıl boyunca buzla kaplı olan ada, onu Kanada'nın en az erişilebilir bölgelerinden biri hâline getirmektedir. McClure Boğazı'nın girişinde bulunan Prens Patrick Adası ıssız bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Amund Ringnes Adası</span> Kanadada bulunan ada

Amund Ringnes Adası, Kanada'ya bağlı bir adadır. Ada, Nunavut Bölgesi'nde yer almakta olup, Kraliçe Elizabeth Adaları'nın bir parçası olan Sverdrup Adaları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sverdrup Adaları</span> Kanadada bulunan ada

Sverdrup Adaları, Kanada'ya bağlı takımadalar. Adalar, Nunavut bölgesinde, Kraliçe Elizabeth Adaları'nın kuzeyinde yer almaktadır. Adalar, Arktik Okyanusu'nda, Ellesmere Adası'nın batısında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meighen Adası</span> Kanadada bulunan ada

Meighen Adası, Kanada'ya bağlı bir adadır. Ada, Nunavut bölgesinde yer almakta olup, Kraliçe Elizabeth Adaları'nın bir parçası konumundadır.