İçeriğe atla

Avusturya yılanı

Avusturya yılan
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Squamata
Familya:Colubridae
Alt familya:Colubrinae
Cins:Coronella
Tür: C. austriaca
İkili adlandırma
Coronella austriaca
Laurenti, 1768
Avusturya yılanın dağılımı
Sinonimler
  • Coronella austriaca LAURENTI, 1768
  • Coluber levis LACÉPÈDE, 1789
  • Coluber austriacus (LAURENTI) — GMELIN, 1789
  • Coluber versicolor RAZOUMOVSKY, 1789
  • Coluber coronella BONNATERRE, 1790
  • Coluber ferrugineus SPARRMAN, 1795
  • Natrix coronella (BONNATERRE) — SCHRANK, 1798 ve diğerleri[2]

Avusturya yılanı (Coronella austriaca), Colubridae familyasından zehirsiz bir yılan türüdür ve Avrupa'nın büyük bir kısmı, Küçük Asya ile Orta Asya'ya kadar yayılış gösterir.[1][3]

Özellikleri

Boyları ortalama 75 cm aralığındadir. Göz bebekleri yuvarlak olup ve vücudunu kaplayan pullar karinasız yapıdadır.[4] Sırt tarafı sarımsı kahverengi tonları, kırmızıya yakın renkler veya kızıl kahverengi tonlarında olabilirken, sırtta zemin rengi üzerinde küçük küçük seyrek olarak belirginliği az lekeler taşır.[4][5] Burun deliklerinden başlayarak boyun bölgesine kadar devam eden koyu temporal bant bariz şekilde görülebilir yapıdadır. Baş üstünde de siyahımsı lekeler taşır. Karın altı bölgesi gri yoğunlukta olmak üzere, kahverengi veya kırmızı tonlarında olabilirken, karnın ana rengi üzerinde koyu lekeler ve noktalar bulunur.[2][4]

Coğrafi dağılım

Avusturya yılanı Avrupa'da yaygın bir türdür. İber Yarımadası'nın kuzeyinden, güney Britanya adasına, güney İskandinavya, Balkan Yarımadası, doğu Avrupa ve Rusya'nın iç kısımları ile Kazakistan'ın kuzeybatı kenarına kadar yayılış gösterir. Batı Asya'da Anadolu'nun kuzeyi kısımları,[6] Kafkasya ve kuzeybatı İran'da yer yer görülür.[2][5] Genel olarak Avusturya, Almanya, Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, İngiltere, Bosna Hersek, Çekya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, Gürcistan, İtalya İsveç, İsviçre, İspanya, Lüksemburg, Litvanya, Letonya, Kuzey Makedonya, Karadağ, Moldova, Slovakya, Slovenya, Sırbistan, Norveç, Finlandiya, Romanya, Belarus, Ukrayna, Rusya, Polonya, Yunanistan Türkiye, İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Kazakistan'da tespit edilmiştir.[1]

Yaşam alanı

Habitat olarak genellikle çayırlar, çalılıklar, ormanlık alanlar (yaprak döken, iğne yapraklı ve karışık), orman açıklıkları, fundalıklar, kumlu kıyı bölgeleri, kayalık alanlar, taşlıklar gibi biyotopları tercih ederi. Avusturya yılanı ortalma 2750 metre yüksekliğe kadar görülebilirler.[1]

Alt türler

Avusturya yılanın iki alt türü vardır.[2]

  • Coronella austriaca austriaca (LAURENTI, 1768)[7]
  • Coronella austriaca acutirostris (MALKMUS, 1995)[8]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d Crnobrnja-Isailović J., Ajtic R., Vogrin M., Corti C., Pérez Mellado V., Sá-Sousa P., Cheylan M., Pleguezuelos J., Westerström A., De Haan CC Tok V., Borczyk B., Sterijovski B., Schmidt B., Borkin L., Milto K., Golynsky E., Rustamov A, Nuridjanov D., Munkhbayar K., Shestopal A. & Litvinchuk S. (2017). "Coronella austriaca". IUCN Kırmızı Listesi. 2017: e.T157284A748852. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-2.RLTS.T157284A748852.en. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2022. 
  2. ^ a b c d "Coronella austriaca LAURENTI, 1768". The Reptile Database. J. Craig Venter Institute. 29 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2022. 
  3. ^ "''Coronella austriaca". Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2022. 
  4. ^ a b c Street D (1979). The Reptiles of Northern and Central Europe. London: B.T. Batsford Ltd. 268 pp. 0-7134-1374-3.
  5. ^ a b Steward JW (1971). The Snakes of Europe. Cranbury, New Jersey: Associated University Press (Fairleigh Dickinson University Press). 238 pp. LCCCN 77-163307. 0-8386-1023-4.
  6. ^ "Türkiye'de ilk defa Avusturya yılanı görüldü". havadis. Erişim tarihi: 29 Aralık 2022. []
  7. ^ "Coronella austriaca austriaca". Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2022. 
  8. ^ "Coronella austriaca acutirostris". Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şeritli engerek</span> zehirli bir yılan türü

Şeritli engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi bir engerek türü.

<span class="mw-page-title-main">Wagner engereği</span> Engerek türü

Wagner engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasından, sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi olan bir engerek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Walterinnesia aegyptia</span>

Walterinnesia aegyptia Elapinae familyasına dahil Orta Doğu'da yaşayan zehirli bir kobra türü.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar engereği</span>

Bolkar engereği veya Bulgar dağı engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin güneyindeki dağlara özgü endemik bir yılan türüdür. Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz bantlı dağ engereği</span>

Beyaz bantlı dağ engereği ya da Sivas engereği, engerekgiller (Viperidae) familyasında Türkiye'nin orta kesimlerindeki dağlık bölgelere özgü endemik bir engerek türüdür. Diğer tüm engerekler gibi zehirlidir.

<span class="mw-page-title-main">Hazer yılanı</span>

Hazer yılanı ya da halk arasında Bozyörük yılanı, Colubridae familyasına dahil zehirsiz türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bodur yılan</span>

Bodur yılanı Colubridae familyasına dahil zehirsiz türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Van yılanı</span>

Van yılanı Colubridae familyasına dahil zehirsiz türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İpliksi yılan</span>

Türkiye'de İpliksi yılan olarak bilinen Myriopholis macrorhyncha, Leptotyphlopidae familyasına dahil zararsız bir kör yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu yılan</span> Yılan türü

Mahmuzlu yılan, Boagiller familyasının Türkiye'de bulunan tek yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sarı yılan</span>

Sarı yılan, Colubridae familyasının Elaphe cinsine bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. 250 cm erişen boyları ile Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ev yılanı</span> Yılan türlerinden biri

Ev yılanı, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılandır. Yaşam Kataloğuna göre Zamenis situla türünün bilinen bir alt türü yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı yılan</span>

Kırmızı yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir türüdür. Batı Asya'da görülür ve görünüş olarak en yakın akrabası olan Hazer yılanına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Sikkeli yılan</span>

Sikkeli yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. güneydoğu Avrupa, kuzeydoğu Afrika, Batı ve Orta Asya'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Toprak yılanı</span>

Toprak yılanı, Colubridae familyasında bulunan küçük, zarif ve zehirsiz bir yılan türüdür. Doğu Akdeniz ve Yakın Doğu'ya özgü endemik bir tür.

<span class="mw-page-title-main">Kedi gözlü yılan</span> yılan türü

Kedi gözlü yılan, Colubridae familyasınına dahil Akdeniz ve Kafkasya bölgelerine özgü zehirli bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Diadem yılanı</span> Yılan türü

Diadem yılanı, Colubridae familyasının Spalerosophis cinsine dahil, Kuzey Afrika, Batı ve Orta Asya'ya özgü bir yılan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eskülap yılanı</span>

Eskülap yılanı, Colubridae familyasının Zamenis cinsinde buluan Avrupa ve Batı Asya'ya özgü zehirsiz bir yılan türüdür. Eskülap yılanı, antik Yunan, Roma ve İlirya mitolojisindeki rolü ve türetilmiş sembolizmi nedeniyle kültürel ve tarihi öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çöl kobrası</span> Türkiyede yaşayan tek kobra türü

Çöl kobrası, Elapidae familyasınına bağlı Ortadoğu'ya özgü zehirli bir tür. Türkiye'de yaşayan tek kobra türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ok yılanı</span>

Ok yılanı ya da İnce yılan, Colubridae familyasının Platyceps cinsinde buluan zehirsiz bir yılan türüdür. Yaşam Kataloğuna göre Platyceps najadum türünün bilinen 4 alt türü vardır.