İçeriğe atla

Avusturya Yurt Dışı Hizmeti

Avusturya Yurt Dışı Hizmet Derneği 1992'de Avusturyalı Siyaset Bilimcisi Andreas Maislinger tarafından kurulmuştur. Bu Derneğin amacı Avusturyada Askerlik Çağına gelmiş olan Gençlere Askerlik Görevini Sivil olarak – Zivildienst – Yurt dışında görev yapacakları Yer temin etmek olup, herhangi bir Ticari amaç gütmemektedir. Bu Çalışma Alanları, Sosyal Kuruluşlar, Sosyal Dayanışma Dernekleri, Müzeler ve Tarihi ve Kültür değeri olan Yerlerdir. Bu Avusturya'daki 9 aylik Sivil Askerliğe Alternatif olan Görev 12 aydır.

Çalışma alanları

Avusturya Yurt Dışı Hizmeti üç Alterantif sunuyor:

Uluslararası kurul

Ernst Florian Winter, başkan

 ABD: Randolph Marshall Bell, Anna Rosmus

 Almanya: Thomas Rabe

 Arjantin: Erika Rosenberg

 Brezilya: Alberto Dines

 Palau: Andreas Sami Prauhart

 Fransa: Michel Cullin

 Hindistan: Barbara Nath-Wiser

 İsrail: Ben Segenreich

 İsveç: Gerald Nagler

 İtalya: Camilla Brunelli

 Macaristan: György Dalos

Görev yerleri

ABD'de şu anda Holokost Anma Hizmet'i Yerleri ağırlıkta bulunuyor. Tanınmış Holokost müzeleri Simon Wiesenthal Centeri28 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Los Angeles'daki Survivors of the Shoah Visual History Foundation14 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. her sene Avusturya Holokost Anma Hizmetçileri alıyorlar. Sosyal Hizmetin Görev Yerleri gelişmekte olan Ülkeler'de yoğunlaşıyor. Buna ilaveten New York'daki Gay Men Crisis Center'de 13 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sosyal Hizmetçiler çalışıyorlar ve HIV-Hastalarına bu Hastalıklarıyla birlikte Yaşamalarında Yardımcı oluyorlar. Şu andaki Avusturya Yurt Dışı Hizmeti aşağıdaki Kuruluşlara Hizmetli yolluyor:

 Almanya

 ABD

 Arjantin

 Avustralya

 Belçika

 Belarus

  • Minsk - Belarussian Children's Hospice
  • Minsk - Dietski dom no. 6 - Çocuk Evi No. 6
  • Minsk - Kindergarten for Children with Special Needs

 Bosna-Hersek

 Brezilya

 Bulgaristan

 Çekya

 Çin

 Fransa

 Gabon

 Guatemala

 Hindistan

 Hırvatistan

  • Jasenovac - Jasenovac Toplama Kampı

 Hollanda

 Birleşik Krallık

 İsrail

 İsveç

 İtalya

 Japonya

 Kanada

 Kenya

 Kosta Rika

 Macaristan

 Madagaskar

 Nikaragua

 Norveç

  • Oslo - Jodisk Aldersbolig

 Pakistan

 Peru

 Polonya

 Romanya

 Rusya

 Şili

 Türkiye

 Uganda

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Holokost Anısı Ödülü</span>

Avusturya Yahudi Soykırımı (Holokost) Anısı Ödülü (Award), ilk defa 2006 yılında Avusturya Yahudi Soykırımı servisi tarafından düzenlendi. Bu ödül her yıl kendini Yahudi Soykırımı'nın Anısı için kanıtlamış olan kişiye verilir.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Crypto.com Arena</span>

Crypto.com Arena, Kaliforniya'nın Los Angeles şehrinde bulunan çok amaçlı bir spor arenasıdır. LA Live Eğlence Kompleksi ve Los Angeles Kongre Merkezi'nin yanında yer almaktadır. Los Angeles'ın en büyük spor salonudur. 1999 yılında açılmıştır. Burası basketbol, buz hokeyi, futbol ve konserler gibi büyük kapalı etkinlikler için uygundur. Staples Center'ın 18.997 seyirci bir kapasitesi vardır. Konserler ve boks maçlarında kapasite 20.000'e çıkabilmektedir.

Avusturya Sosyal Hizmeti Askerlik Çağına gelmiş olan Gençlere dokuz aylık Sivil Hizmeti'nin yerine 12 ay süren Yurt Dışında Görev yapma imkânı sunuyor. Bu görev imkânı 1998'de Dr. Andreas Mailsinger tarafından kurulmuş olan Avusturya Yurt Dışı Hizmet Derneğinin bir Bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Yahudi Müzesi</span>

Berlin Yahudi Müzesi Almanya'nın Berlin şehrinde yer alan ve ikibinyıllık Alman Yahudileri anısına adanmış bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Barış Hizmeti</span>

Avusturya Barış Hizmeti Avusturya Yurtdışı Hizmeti Derneğinin üç hizmet kolundan bir tanesidir ve 9 aylık zivildienste karşı 12 aylık bir alternatif sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Holokost Anma Hizmeti</span>

Avusturya Savaş Mağdurları Anma Hizmeti, askerlik çağına gelmiş olan gençlere dokuz aylık Sivil Hizmeti'nin yerine 12 ay süren yurt dışında görev yapma imkânı sunuyor. Bu görev imkânı 1998’de Dr. Andreas Maislinger tarafından kurulmuş olan Avusturya Yurt Dışı Hizmet derneğinin bir bölümüdür. Bu hizmet ağırlıklı olarak Holokost anıtlarında yapılmaktadır.

Holokost ile ilgili önemli araştırmalar;

Singing in the Dark, ABD'ye gelen, Holokost'tan kurtulmuş ancak belleğini tamamen kaybetmiş bir adamı konu alan 1956 yapımı siyah beyaz filmdir. Yidiş dilinde oynayan aktör Moishe Oysher'in tek İngilizce film performansını gerçekleştirdiği filmde komedyen Joey Adams da rol aldı, filmi sessiz film yönetmeni Max Nosseck yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Timna Brauer</span>

Timna Brauer, Avusturyalı-İsrailli Pop şarkıcı. Timna, İsrailli Elias Meiri ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Justin Hurwitz</span>

Justin Gabriel Hurwitz Amerikalı film müziği bestecesi ve televizyon programı yazarı. 2016 yapımı La La Land filminin müzikleriyle tanındı. Bunun dışında Damien Chazelle'nin diğer üç filmi First Man, Whiplash ve Guy and Madeline on a Park Bench'in de müziklerini hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmha kampı</span>

İmha kampları, II. Dünya Savaşı dönemindeki Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından milyonlarca Yahudiyi sistematik bir şekilde öldürmek için inşa ettirilmiştir. Polonyalılar, savaştaki Sovyet esirleri ve Çingeneler gibi diğer etnik gruplar da imha kamplarında öldürülmüştür. İmha kamplarındaki kurbanlar en çok gaz odalarında öldürülmüştür. Öldürülmeler ya bu özel amaç için yapılmış kalıcı tesislerde ya da gaz kamyonetlerinde gerçekleşmiştir. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek gibi bazı Nazi toplama kampları, 1945 yılında savaşın bitiminden önceki dönemde ikili bir amaca hizmet etmiştir: zehirli gazla imha ve açıktan ölmek üzere olan insanları çok yoğun bir şekilde çalıştırma.

<span class="mw-page-title-main">Milivoj Ašner</span>

Đuro Milivoj Ašner Nazilerin müttefiki olan Ustaşa rejimi altında ırkçı yasaları uygulamak ve yüzlerce Sırp, Yahudi ve Çingene'yi sınır dışı edilmesi ve sınır dışı etmekle suçlanan Hırvatistan Bağımsız Devleti'nde bir polis şefiydi. Simon Wiesenthal Center'ın en çok aranan Nazi savaş suçluları listesinde ve İnterpol'ün de en çok aranan listesinde 4. sıradaydı.

<span class="mw-page-title-main">Pruszków</span>

Pruszków, Polonya'nın merkezinde, 1999'dan beri Masovya Voyvodalığı'na bağlı olan şehir. Daha önce 1975-1998 yılları arasında Varşova Voyvodalığı'nda bağlı idi. Pruszków, Varşova kent bölgesinin batı kenarı boyunca yer alan Pruszków İlçesi'nin başkentidir. Kasabanın nüfusu, 20. yüzyılın başlarında 16.000'den, Polonya Merkez İstatistik Ofisi'nin gerçekleştirdiği 2014 nüfus sayımında 60.068'e yükselmiştir.

Gretchen Sibley, bilim eğitimcisi, Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi'ndeki doçentlik programının yaratıcısı ve Kaliforniya Eyaleti Bilim Fuarı'nın ilk yönetici direktörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da Holokost</span>

Litvanya'da Holokost, Nazi işgâli altındaki Litvanya SSC'nde kurulmuş Reichskommissariat Ostland'a bağlı Generalbezirk Litauen alanında yaşayan Litvanya (Litvak) ve Polonya Yahudileri'nin neredeyse tümünün imha edilmesine sebep oldu. Yaklaşık 208.000-210.000 Yahudinin arasında tahminen 190.000-195.000'i, çoğu Haziran ile Aralık 1941 arasında öldürülmek üzere İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan önce öldürüldü. Üç senelik Alman işgâli boyunca Litvanya'daki Yahudi nüfusunun %95'inden fazlası katledildi; bu, Holokost'un yer aldığı tüm diğer ülkelerden daha eksiksiz bir yıkımdı. Tarihçiler, bu imha oranını Yahudi olmayan yerel paramiliter oluşumlarının soykırımda Nazilerle kitlesel oranda işbirliklerinde bulunmalarına bağlamıştır, ancak bu işbirliklerinin nedenleri tartışılmaya devam etmektedir. Holokost, Litvanya tarihinde bu kadar kısa bir sürede şimdiye kadarki en büyük can kaybıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da Holokost</span>

Polonya'da Holokost, Nazi Almanyasının Avrupa çapında çoğunlukla 101.Yedek Ordnungspolizei Taburu eliyle işlediği Holokost'un o dönem Alman işgâlinde bulunan Polonya'daki tezahürlerini kapsar. Bu soykırım kapsamında üç milyon Polonya Yahudisi, yani Holokost'ta katledilmiş tüm Yahudilerin yarısı, öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'da Holokost</span>

Avusturya'da Holokost, 1938'den 1945'e kadar Alman ve Avusturyalı Naziler tarafından Yahudilerin sistematik olarak zulme uğraması, yağmalanması ve yok edilmesidir. Tahminen 65.000 Yahudi öldürüldü ve 125 bini mülteci olarak Avusturya'dan kaçmak zorunda kaldı.

Holokost'un zaman çizelgesi, aşağıda listelenen olaylarda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İbranice Shoah olarak da anılan Holokost, yaklaşık altı milyon Avrupalı Yahudinin Nazi Almanyası ve onun İkinci Dünya Savaşı işbirlikçileri tarafından öldürüldüğü bir soykırımdı. Yaklaşık 1.5 milyon kurban çocuktu. Avrupa'da yaşayan dokuz milyon Yahudinin üçte ikisi öldürüldü. Aşağıdaki zaman çizelgesi, Amerika Birleşik Devletleri Holokost Anıt Müzesi de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan derlenmiştir.