İçeriğe atla

Avusturya Almancası

Avusturca (Diğer kullanımları Avusturya Standart Almancası veya Avusturya dili), Avusturya'da Avusturyalılar tarafından konuşulan Almancanın üç biçimden birisidir. Diğer biçimler Almanya Standart Almancası ve İsviçre Standart Almancasıdır.

Avusturya Standart Almancasının kelime hazînesinde bulunmuş çok sözler, Güney Almanya/Bavyera ya da İsviçre'de de kullanılır.

TürkçeAvusturya Standart AlmancasıAlmanya Standart Almancası
biraz ein bisselein bisschen
cibin, sivrisinek Gelse, dieStechmücke, die
çamaşır mandalı Kluppe, dieWäscheklammer, die
erik Zwetschke, diePflaume, die; Zwetsch(g)e, die
erik ezmesi Powidl, derPflaumenmus, das
frenküzümü Ribisel, dieJohannisbeere, die
havuç Karotte, dieMöhre, die; Mohrrübe, die; Karotte, die
horozmantarı Eierschwammerl, dasPfifferling, der
ilkokul Volksschule, dieGrundschule, die
karaturp, yabanturpu Kren, derMeerrettich, die
karnabahar Karfiol, derBlumenkohl, der
kayısı Marille, dieAprikose, die
kaymak Obers, derSahne, die
ketçap Ketschup, dasKetschup, der
kıyma Faschierte, dasHackfleisch, das
kibrit Zündholz, dasStreichholz, das; Zündholz, das
krep Palatschinke, diePfannkuchen, der
lor peyniri Topfen, derQuark, der
maya Germ, die/derHefe, die
meclis grubu Klub, derFraktion, die
mısır Kukuruz, derMais, der
Millet Meclisi, parlamento Nationalrat, derBundestag, der
Ocak, Kanunusani Jänner, derJanuar, der
olgunluk sınavı Matura, dieAbitur, das
pancar Rote Rübe, dieRote Bete, die; Rote Rübe, die
patates Erdapfel, dieKartoffel, die
rozbif Beiried, die/dasRippenstück, das
Şubat Feber, derFebruar, der
tatlı Mehlspeise, dieSüßspeise, die
taze fasulye (çoğul) Fisolen, diegrüne Bohnen, die
virgül Beistrich, derKomma, das
vişne Weichsel, dieSauerkirsche, die; Weichsel, die
yazılı sınav Schularbeit, dieKlassenarbeit, die
yemîn töreni Angelobung, dieVereidigung, die
yoğurt Jogurt, das *Jogurt, der

Notlar

Avusturya ve Güney Almanya'da bu söz başkaca telâffuz edilir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Almanlar</span> Almanya vatandaşları

Almanlar, Almanya'nın yerlileri veya sakinlerine ve bazen daha geniş olarak Almanca kökenli bir dili veya Almanca dilini anadili olarak konuşan kişilere denir. Almanya anayasası Almanya'da yaşayanları Alman vatandaşı olarak tanımlar. Bugün, Alman dili, Alman kimliğinin birincil kriteri olarak görülmektedir. Dünyadaki toplam Alman sayısına ilişkin tahminler 100 ile 150 milyon arasında değişmektedir ve çoğu Almanya'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın eyaletleri</span> Almanyada bulunan eyaletler

Almanya, Almancada "Länder" olarak bilinen 16 eyaletten oluşan bir federasyondur. Almanya'nın şehirlerinden üçü olan Berlin, Hamburg ve Bremen'in "şehir eyaleti" denen kendi toprakları vardır. Geri kalan 13 bölge Almancada "Flächenländer"(düşük nüfus yoğunluğuna sahip geniş kara parçası) diye adlandırılır. Almanya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturan 16 eyalet, yanlarında başkentleri ile beraber tam listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1954 FIFA Dünya Kupası</span> İsviçrede düzenlenen 5. FIFA Dünya Kupası

1954 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupalarının beşincisi olan bu turnuva, İsviçre'de, 16 Haziran - 4 Temmuz 1954 tarihlerinde düzenlenmiştir. İsviçre, Temmuz 1946'da FIFA tarafından ev sahibi ülke olarak seçilmiştir. FIFA'nın 50. yılını kutladığı bir zamanda düzenlenen bu kupayı, son olimpiyat şampiyonu olan ve 28 maçtır da yenilmeyen Macaristan'ı 3-2 ile mağlup eden Batı Almanya tarihinde ilk defa kazanmıştır. Gruplardaki ilk maçı Macaristan'a karşı 8-3 kaybeden Batı Almanya, finalde rövanşı alarak oynadığı ilk 4 maçta tam 25 gol atan Macaristan'ın kupayı 2. kez finalde kaybetmesine sebep olmuştur. Avusturya turnuvayı 3. tamamlarken, Uruguay da 4. olmuştur. Ayrıca, İsviçre'deki turnuvada takımlar ilk kez numaralı formalarla sahaya çıkmışlardır.

Avusturya millî futbol takımı, Avusturya'yı uluslararası organizasyonlarda temsil eden ve Avusturya Futbol Federasyonu'nun kontrolünde olan futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Rodenäs</span>

Rodenes, Almanya'nın kuzeyinde Schleswig-Holstein eyaleti sınırları içinde kalan Nordfriesland bucağına bağlı köy.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Almancası</span>

İsviçre Almancası, İsviçre’nin Alman kantonlarında ve Lihtenştayn’da konuşulan Almanca lehçesinin adıdır. Yazı dili Yüksek Almancadır.

Viyana şivesi, Almancanın Avusturya'nın başkenti Viyana'da konuşulan şivesidir. Şive esas olarak Avusturya-Bavyera Şivesi'nin bir alt koludur. Şivenin kimi kullanımları Viyana'yı çevreleyen Aşağı Avusturya eyâletinde bile anlaşılamamaktadır. Bölgeden uzaklaşıldıkça Viyana Şivesi'nin anlaşılma oranı azalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Almanca Vikipedi</span> Vikipedinin Almanca sürümü

Almanca Vikipedi, Vikipedi'nin Almanca sürümüdür. Dördüncü en büyük Vikipedi sürümüdür ve ilk yaratılan Vikipedi sürümlerinden biridir. 14 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Almanca Vikipedi'nin 2.950.298 maddesi, 4.450.603 kullanıcısı ve 175 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 247.755.211 kez katkıda bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Müsli</span>

Müsli, popüler bir sabah kahvaltısı gevreğidir.

Almanya Standart Almancası, Alman dilinin üç biçimden biridir. Diğer biçimler Avusturya Standart Almancası ve İsviçre Standart Almancasıdır.

<span class="mw-page-title-main">UTC+02.00</span>

UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Pancermenizm</span> düşünsel ve siyasal akım

Pan-Cermenizm, Cermen uluslarını tek bir idarî çatı altında toplama ülküsünü güden düşünsel ve siyasal akım.

Yüksek Almanca, İsviçre Almancası'nın yazı dilidir; Alman dilinin bir parçası olarak kabul edilir. Aşağı Saksonya Yüksek Almancanın konuşulduğu bölgelerden biridir. İsviçre’de konuşulan Almanca diyalekt grubuna genel olarak İsviçre Almancası denir. Ancak yazılı iletişimde ve radyo-televizyon yayımcılığında standart Yüksek Almanca kullanılır.

Bu sayfada 1982 FIFA Dünya Kupası elemelerinden UEFA tarafından düzenlenmiş olan eleme maçları gösterilmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için 1982 FIFA Dünya Kupası elemeleri maddesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Feldwebel</span>

Feldwebel , birçok ülkede bir astsubay rütbesidir. Rütbe Almanya'da ortaya çıkmış, ama aynı zamanda İsviçre, Finlandiya, İsveç ve Estonya'da kullanılır. Rütbe ayrıca Rusya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Bulgaristan'da kullanılmıştır. Alman ordusu ve hava kuvvetleri astsubaylarının rütbelerinde Oberstabsfeldwebel olarak Feldwebel çeşitlemeleri vardır.

Alman alfabesi, Almancanın yazımında kullanılan alfabedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Lihtenştayn ve Lüksemburg'da, ayrıca Almanca konuşanların azınlıkta olduğu Belçika ülkesinde ve Danimarka, İtalya ve Polonya'nın çeşitli bölgelerinde bu alfabe kullanılır.

Alemannik (Alemannisch), Almancanın çoğunlukla Almanya, Avusturya, Doğu Fransa, İsviçre, Kuzey İtalya ve Lihtenştayn'da konuşulan diyalektleridir. Yüksek Almanca konuşan kişilerin çoğunun zorlukla hatta bazen hiç anlamadıkları kadar farklı bir diyalekttir.

<span class="mw-page-title-main">Standart Almanca</span>

Standart Almanca, Almancanın biçimsel bağlamlarda ve farklı lehçe alanları arasındaki iletişim için kullanılan standartlaştırılmış çeşididir. Almanya Standart Almancası, Avusturya Standart Almancası ve İsviçre Standart Almancası olmak üzere üç standartlaştırılmış belirli bölgesel varyantlara sahip çok merkezli bir çatı dildir.