İçeriğe atla

Avusturya-Danimarka ilişkileri

Avusturya-Danimarka ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Denmark ve Austria

Danimarka

Avusturya

Avusturya ve Danimarka arasında dış ilişkiler mevcuttur. Avusturya'nın Kopenhag'da bir büyükelçiliği ve Danimarka'nın Viyana'da bir büyükelçiliği vardır.[1][2] Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı ve Avrupa Birliği'nin tam üyesidir. Diplomatik ilişkiler 19 Aralık 1925'te kuruldu.[3]

Tarihi

Avusturya ve Danimarka 1643-45 ve 1657-60 yıllarında İsveç'e karşı müttefikti. Avusturya, 1691'de Kopenhag'da bir elçilik kurdu. Avusturya Arşidükü, Danimarka'nın en yüksek şövalye nişanı olan Fil Nişanı'na sahiptir.[4]

1927'de Berlin'de ücretsiz vize anlaşması imzalandı.[5]

İkinci Schleswig Savaşı

1864 İkinci Schleswig Savaşı'ndan Avusturya gazileri.

İkinci Schleswig Savaşı, Schleswig-Holstein Sorununun bir sonucu olarak ikinci askeri çatışmaydı. 1 Şubat 1864'te Prusya kuvvetleri sınırı geçerek Schleswig'e girdiğinde başladı.

Danimarka, Prusya ve Avusturya ile savaştı. Birinci Schleswig Savaşı (1848-51) gibi, Danimarka kralı Alman Konfederasyonu tarafından kabul edilebilir bir varisi olmadan öldüğünde, Holstein ve Lauenburg dukalıklarıyla ilgili veraset anlaşmazlıkları nedeniyle dukaların kontrolü için savaştı. Londra Protokolü'nü ihlal ederek Schleswig Dükalığı'nı Danimarka krallığına entegre eden Kasım Anayasası'nın kabul edilmesi nedeniyle belirleyici tartışmalar ortaya çıktı.

Savaşın nedenleri, Schleswig'deki etnik ihtilaf ve Danimarka üniter devleti içinde çatışan siyasi sistemlerin bir arada bulunmasıydı.

Savaş, 30 Ekim 1864'te Viyana Antlaşması'nın Danimarka'nın Schleswig, Holstein ve Saxe-Lauenburg Dükalıklarını Prusya ve Avusturya'ya devretmesine neden olduğu zaman sona erdi. Bu, Avusturya İmparatorluğu/Avusturya-Macaristan'ın tarihindeki son muzaffer çatışmasıydı.[6]

Avusturyalı savaş mültecileri

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Viyana'dan 25.000 çocuk Danimarka'ya kaçtı ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 12.000 çocuk kaçtı.[7]

Ticaret

Avusturya'nın Kopenhag'da bir ticaret heyeti bulunuyor.[8]

Danimarka pastası, (yanlışlıkla) Danimarka'da Kopenhag'daki grevci fırıncıların yarattığı işgücü açığını doldurmak için getirilen Viyanalı fırıncılar tarafından yaratıldı.[9][10]

Avusturya ve Danimarka arasındaki ticaret 2010 yılının Ocak ayından Ağustos ayına kadar arttı. Avusturya'nın Danimarka'ya ihracatı, esas olarak endüstriyel sektörlerdeki ihracat artışı nedeniyle yaklaşık %4 arttı. Eczacılık ürünleri ihracatı %8 ve %20 arttı.[11]

Melchior Lorck

Melchior Lorck, Danimarka-Alman kökenli bir rönesans ressamı, çizimci ve matbaacıydı. 16. yüzyılda Türkiye'nin yaşam ve geleneklerinin en kapsamlı görsel kaydını üretti, bu güne kadar eşsiz bir kaynak. Lorck, 1559 sonbaharında Batı Avrupa'ya döndü. 1560'ta Viyana'da belgelenmiş ve 1566'ya kadar burada kalmış.[12]

Gurbetçiler

2001'de Avusturya'da 806 Danimarkalı, 2005'te Danimarka'da 1307 Avusturyalı yaşıyordu.[13]

Turizm

301.449 Danimarkalı 2007'de Avusturya'yı ziyaret etti.[14]

Kaynakça

  1. ^ "Austrian representatives in Denmark". Federal Ministry for European and International Affairs (Austria) (Almanca). 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2011. 
  2. ^ "Danish embassy in Vienna, Austria". Ministry of Foreign Affairs (Denmark) (Danca ve Almanca). 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2011. 
  3. ^ "Bilateral relations between Austria and Denmark (Treaties)". Federal Ministry for European and International Affairs (Austria) (Almanca). 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2011. 
  4. ^ Athanasius Kircher (14 Ocak 1654). "Athanasius Kircher to King Frederik III of Denmark, from Rome, 14 January 1654". 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2012. 
  5. ^ "Exchange of Notes constituting an Agreement relating to the Abolition of Passports Visas for the Nationals of the two States. Berlin, June 9, and Copenhagen, June 11, 1927" (PDF). United Nations Treaty Series. World Legal Information Institute. 11 Haziran 1927. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2012. 
  6. ^ "Prussia and Austria fights Denmark 1864". 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2011. 
  7. ^ Anne-Marie Mohr Nielsen (15 Mayıs 2007). "Vienna children remember Denmark". Kristeligt Dagblad (Danca). Kristeligt Dagblad. 26 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2011. 
  8. ^ "Austrian trade delegation in Denmark". Ministry of Foreign Affairs (Denmark) (Almanca). 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2011. 
  9. ^ "Wienerbrød". Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Bagere og Chocolademagere. 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2012. 
  10. ^ Inger Abildgaard (1 Şubat 2007). "De danske kager er en fantastisk historie". Samvirke (Danca). 16 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2014.  Interview with Bi Skaarup, a Danish food-historian and former president of "Det Danske Gastronomiske Akademi" (The Danish Gastronomical Academy).
  11. ^ "Newsletter Austrian embassy - Commercial Section" (PDF). Austrian Federal Economic Chamber. Austrian Federal Economic Chamber. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2012. 
  12. ^ Fischer, Bencard and Rasmussen (2009-2010)
  13. ^ "Ties between Austria and Denmark". Ministry of Foreign Affairs (Denmark) (Almanca). Ministry of Foreign Affairs (Denmark). 13 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2011. 
  14. ^ "Danish Tourism in Austria" (PDF). Ministry of Foreign Affairs (Denmark) (Danca). Ministry of Foreign Affairs (Denmark). Erişim tarihi: 12 Şubat 2011. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Danimarka</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Danimarka veya resmî adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa'da bir İskandinav ülkesidir. İskandinav ülkelerinin en güneyinde yer alan Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjælland, dar bir boğaz olan Øresund ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag</span> Danimarkanın başkenti

Kopenhag, Danimarka'nın başkenti ve en yüksek nüfuslu şehridir. 1 Ocak 2022 itibarıyla şehrin nüfusu 805.420'dir. Kopenhag, Zelanda adasının doğu kıyısında yer almaktadır; şehrin diğer kısmı Amager'de yer alır ve Øresund boğazı ile İsveç'in Malmö kentinden ayrılır. Öresund Köprüsü, iki şehri demiryolu ve karayolu ile birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Schleswig-Holstein</span> Almanyada eyalet

Schleswig-Holstein, Almanya'nın en kuzeydeki eyaletidir. Güneyde Hamburg eyaletinden, kuzeyde Danimarka'ya kadar uzanır ve Jutland Yarımadasının güney yarısını kaplar. Yüzölçümü 15.729 km'dir. Doğuda Baltık Denizi, batıda Kuzey Denizi, güneydoğuda da Mecklenburg-Vorpommern eyaleti ile çevrilidir. Yönetim merkezi Kiel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Schleswig-Holstein sorunu</span> XIX.yyde yaşanmış yasal ve diplomatik sorun

Schleswig-Holstein sorunu, 19. yüzyılda Schleswig ve Holstein'ın statüsü konusunda çıkan anlaşmazlık.

<span class="mw-page-title-main">Avusturyalılar</span> Avusturyanın çoğunluğunu oluşturan Cermen kökenli bir etnik grup

Avusturyalılar, Avusturya'nın çoğunluğunu oluşturan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka'daki Yahudilerin tarihi</span>

Az sayıdaki Danimarka'daki Yahudilerin tarihi 17. yüzyıla kadar dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Schleswig-Holstein Savaşı</span>

Birinci Schleswig-Holstein Savaşı veya Üç Yıl Savaşı, Schleswig ve Holstein dükalığını kontrol edebilmek için Danimarka Krallığı ile Kuzey Almanya arasında 1848 ile 1851 arasında yaşanan birinci savaş. Savaşa daha sonra Prusya ve İsveç birlikleri de dahil oldular. Savaştan Danimarka Krallığı galip çıktı. Aynı sorun üzerine 1864'te ikinci bir savaş çıktı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Schleswig-Holstein Savaşı</span> 1864 yılında Danimarka, Prusya ve Avusturya arasındaki savaş

İkinci Schleswig-Holstein Savaşı ya da Danimarka-Almanya Savaşı 1864 yılında Schleswig ve Holstein dükalıklarına ait bölgeyi kontrol edebilmek için Almanya birlikleri ile Danimarka Krallığı arasında çıkan ikinci savaş. Savaşa Avusturya-Macaristan İmparatorluğu da Prusya safında katıldı. 1 Şubat 1864'te Prusya birliklerinin Schleswig'e girmeleriyle başlayan savaş Almanya birliklerinin zaferi ile sonuçlandı. 30 Ekim 1864'te yapılan Viyana Antlaşması ile Schleswig, Holstein ve Saksonya-Lauenburg Prusya ve Avusturya'ya verildi.

<span class="mw-page-title-main">1864 Viyana Antlaşması</span>

Viyana Antlaşması, Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı ve Danimarka Krallığı arasında 30 Ekim 1864 tarihinde, Viyana'da imzalanan barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma İkinci Schleswig-Holstein Savaşı'nı bitiren antlaşmadır. Antlaşma şartlarına göre Schleswig Prusya'ya, Holstein ise Avusturya'ya kalacaktı. Lakin bu iki bölgenin yönetimi üzerine çıkan anlaşmazlıklar Prusya-Avusturya Savaşı'nı başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka-Nikaragua ilişkileri</span> Danimarka Krallıkı ile Nikaragua Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Danimarka-Nikaragua ikili ilişkileri, Danimarka ve Nikaragua arasındaki tüm münasebeti ifade eder. Danimarka, Meksika'nın başkenti Meksiko elçiliği tarafından Nikaragua'da temsil edilmektedir. Nikaragua ise Finlandiya'nın başkenti Helsinki'deki elçiliğinden Danimarka'da temsil edilmektedir. İlişkiler iyi olarak tanımlanır.

Bosna-Hersek - Danimarka ilişkileri, Bosna-Hersek ile Danimarka arasındaki güncel ve tarihi ilişkileri ifade eder. Bosna-Hersek'in Kopenhag'da bir elçiliği ve Danimarka'nın Saraybosna'da bir elçiliği vardır. Diplomatik ilişkiler 2 Haziran 1992'de kuruldu. 2010 yılında Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen Danimarka'nın 2012 yılında Saraybosna'daki büyükelçiliğini kapatacağını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka-Sovyetler Birliği ilişkileri</span> Danimarka ile SSCB arasındaki ikili ilişkiler

Danimarka-Sovyetler Birliği ilişkileri, Danimarka ile Sovyetler Birliği arasındaki tarihsel ilişkileri ifade eder. Danimarka'nın Moskova'da bir elçiliği vardı ve Sovyetler Birliği'nin Kopenhag'da bir büyükelçiliği vardı. Diplomatik ilişkiler "mükemmel" olarak nitelendirildi. Danimarka, 18 Haziran 1924'te Sovyetler Birliği'ni de jure tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri, Lihtenştayn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn-Türkiye ilişkileri</span> 1=Diplomatic relations between Bahrain and Turkey

Bahreyn-Türkiye ilişkileri, Bahreyn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Bahreyn ile tarihi ilişkisi genelde dalgalı bir süreç geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Belize-Türkiye ilişkileri</span> Diplomatik İlişki

Belize-Türkiye ilişkileri, Belize ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de DTÖ üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka'da yüksek hızlı demiryolu</span> Danimarkadaki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Danimarka'da yüksek hızlı demiryolu, 2018'in sonlarında tamamlanan ve 2019'da açılan Kopenhag-Ringsted Hattı ülkedeki ilk yüksek hızlı demiryoluydu. Şu anda başka yüksek hızlı hatlar planlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span>

Avusturya-Kürdistan Bölgesi ilişkileri, Avusturya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ikili ilişkilerdir. Avusturya, Kürdistan Bölgesi'nde 2006 yılından bu yana Erbil'de bir ticari ofis aracılığıyla temsil edilmektedir, Kürdistan Bölgesi'nin ise 2012'den beri Viyana'da bir temsilciliği bulunmaktadır. Kürt Devlet Başkanı Mesud Barzani, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile Viyana'da üç kez bir araya geldi; 2011, 2014 ve 2015 yıllarında resmi ziyaretlerde bulunmuştur. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, ilişkileri ve insani yardımları ilerletmek için 2015 ve 2016 yıllarında Erbil'i ziyaret etti.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Kircher</span>

Alexander Kircher, Avusturyalı-Alman deniz ve peyzaj ressamı ve illüstratörüydü. Resimlerinin çoğu Almanya, Avusturya, Hırvatistan ve Slovenya'daki müzelerde görülebilirken, diğerleri aynı ülkelerde, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya, İskandinavya ve Yunanistan'da özel mülk sahipleri tarafından tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Avusturya ile Suudi Arabistan arasında dış ilişkiler mevcuttur. Her iki ülke de 7 Temmuz 1880'den beri Cidde'de bir Avusturya konsolosluğunun açılmasıyla diplomatik temas halindeydi. Resmi ve doğrudan diplomatik ilişkiler 10 Eylül 1957'de kuruldu. Bugün Avusturya'nın Riyad'da, Suudi Arabistan'ın ise Viyana'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1850 Sonbahar Krizi</span>

Sonbahar Krizi ya da Kasım Krizi, 1850'de Almanya'da yaşanan siyasi-askeri bir çatışmadır. Bir yanda Alman Konfederasyonunu yeniden kurmak isteyen Alman devletleri ve Erfurt Birliğini kuran Prusya, diğer yanda buna karşı çıkan Avusturya vardı. Bu bölünme, Almanya'da neredeyse savaşa yol açtı ve sonunda Prusya'nın geri çekilmesiyle önlendi.