İçeriğe atla

Avusturya-Birleşik Krallık ilişkileri

Avusturya-Birleşik Krallık ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Austria ve United Kingdom

Avusturya

Birleşik Krallık

Avusturya-Birleşik Krallık ilişkileri (veya Avusturya-İngiliz ilişkileri), Avusturya ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Avrupa Konseyi üyesidir.

Tarihi

Avusturya İmparatorluğu ile İngiltere arasındaki ilişkiler, resmi ilişkilerin yalnızca 1799'da başlamasına rağmen, Orta Çağ'da kuruldu. İki ülke, Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında düşmandı. Birleşik Krallık ve Avusturya'nın artık sıcak ilişkileri var. Avusturya Cumhurbaşkanı Franz Jonas, Mayıs 1966'da Birleşik Krallık'a bir devlet ziyareti gerçekleştirdi.[1] Mayıs 1969'da Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth, Avusturya'ya bir devlet ziyareti gerçekleştirdi.[2]

2001 Birleşik Krallık Nüfus Sayımına göre, Birleşik Krallık'ta yaklaşık 20.000 Avusturya doğumlu insan yaşıyordu, bu gerçekte 1991'den bu yana yaklaşık %5'lik bir düşüşe karşılık, buna rağmen çok sayıda ancak bilinmeyen sayıda Avusturya kökenli İngiliz doğumlu insan da var.[3]

Diploması

Avusturya'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Michael Zimmermann'dır ve Ağustos 2018'de göreve başlamıştır.[4] İngiltere'nin Avusturya büyükelçisi, Ağustos 2016'da göreve gelen Leigh Turner'dır.[5]

Yerleşik diplomatik misyonlar

  • Avusturya'nın Londra'da bir büyükelçiliği var.
  • İngiltere'nin Viyana'da bir büyükelçiliği var.

Kaynakça

  1. ^ "Ceremonies: State visits". Official web site of the British Monarchy. 6 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2008. 
  2. ^ "OUTWARD STATE VISITS MADE BY THE QUEEN SINCE 1952". Official web site of the British Monarchy. 16 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2008. 
  3. ^ "BBC Born Abroad, Austria". BBC News. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2013. 
  4. ^ "The Ambassador". Austrian Embassy UK. 31 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2019. 
  5. ^ "Change of Her Majesty's Ambassador to Austria and UK Permanent Representative to the United Nations in Vienna". Foreign & Commonwealth Office. 17 Aralık 2015. 19 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere</span> Batı Avrupadaki bir Birleşik Krallık ülkesi

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'taki Türkler</span> Birleşik Krallıkta yaşayan Türk topluluğu

Birleşik Krallık'taki Türkler, ya Birleşik Krallık'ta doğup burada yaşamlarını sürdüren ya da bu ülke dışında doğmakla birlikte Birleşik Krallık'ta yaşayan, genel olarak Türkiye'den ve Kıbrıs'tan Birleşik Krallık'a göç eden Türklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Türkiye ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Türkiye ilişkileri, Birleşik Krallık ile Türkiye arasında süregelen ikili ilişkileri içerir. Birleşik Krallık, Türkiye ile beraber Osmanlı Devleti'nin yıkılması ve I. Dünya Savaşı öncesi mükemmel denecek ittifakta ilişkilerini geliştirmişlerdir. Ancak Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık yerine Almanya'nın yanında yer alması ve Birleşik Krallık'la Osmanlı Devleti'nin dağılma döneminde Avrupa'da çıkan ham madde ve toprak arayışı, başta Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Yunanistan ile, Osmanlı Devleti ve Almanya'yı karşı tarafta savaşa sokmuş ve Osmanlı Devleti'nin Birleşik Krallık'ın karşısında savaşmasına neden olmuştur. Ama bu Medeniyetler İttifakı'nın en güçlü ilişkilerinden olan Birleşik Krallık ve Osmanlı Devleti ilişkilerini, daha sonrasında da Türkiye ilişkilerini yıldıracak seviyelere kadar zora sokmamıştır. Bu durum, Türkiye'nin I. Dünya Savaşı'ndan kalan savaş borçlarını IMF'ye ödedikten sonra Birleşik Krallık'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine güçlü desteğine kadar tam süratle ilerlemiştir. Birleşik Krallık, her ne kadar İspanya ve İtalya'dan, sonrasında da Polonya ve Finlandiya'dan sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini 2005-2008 arası ertelese bile, Birleşik Krallık, Türkiye'nin en büyük ve en güçlü Avrupa Birliği destekçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz pasaportu</span> Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belge

İngiliz pasaportu ya da Britanya pasaportu, Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">1867 Avusturya-Macaristan Antlaşması</span>

1867 Avusturya-Macaristan Antlaşması, Avusturya İmparatorluğu'nun Macarlarla imzaladığı bir uzlaşma antlaşmasıdır.

Birleşik Krallık, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Birleşik Krallık'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından düzenlenen Görevlendirme seçim sistemi doğrultusunda belirlenmiştir. Birleşik Krallık'ı "Still in Love with You" adlı şarkısıyla Electro Velvet temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık ekonomisi</span> Ulusal Ekonomi

Birleşik Krallık ekonomisi, oldukça gelişmiş bir sosyal pazar ve piyasa odaklı bir ekonomidir. Nominal olarak dünyanın beşinci büyük ve SAGP bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi ve IMF'ye göre kişi başına GSYİH'ye göre yirmi birinci en büyük ekonomi olup dünya GSYİH'sinin %3.3'ünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere Bankası</span>

İngiltere Bankası, Birleşik Krallık'ın merkez bankasıdır ve çoğu modern merkez bankasının dayandığı modeldir. İngiliz Hükümeti'nin bankeri olarak 1694 yılında kurulan ve halen Birleşik Krallık Hükümeti'nin bankerlerinden biri olan banka, dünyanın en eski sekizinci bankasıdır. Kurulduğu 1694 yılından 1946 yılında Attlee bakanlığı tarafından kamulaştırılana kadar hissedarların özel mülkiyetindeydi.

<span class="mw-page-title-main">George Buchanan</span>

George Buchanan, İngiliz diplomat. Birleşik Krallık adına Hollanda Krallığı, Lüksemburg ve Bulgaristan Krallığı nezdindeki Olağanüstü ve Tam Yetkili Elçilik görevlerinden sonra Rus İmparatorluğu'na gönderilen son büyükelçi olmuş, ardından İtalya Krallığı nezdinde büyüleçilik görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Maria Theresa (İspanya)</span> Fransa kraliçesi, kral XIV. Louisin eşi

İspanyol Maria Theresa, doğum yoluyla İspanya ve Portekiz krallıklarının Infantası, Habsburg Hanedanı'nın İspanya koluna mensubiyet yoluyla Avusturya Arşdüşesi ve evlilik yoluyla Fransa Kraliçesi.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Azerbaycan ilişkileri</span>

Avusturya ile Azerbaycan arasındaki diplomatik ilişkiler, Avusturya'nın Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanımasının ardından 1992'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri, Birleşik Krallık ile Gürcistan arasındaki güncel ve tarihsel ilişkileri ifade eder. Birleşik Krallık'ın Tiflis'te büyükelçiliği, Gürcistan'ın da Londra'da büyükelçiliği var. Mevcut İngiliz büyükelçisi, 2016 yılında atanan Justin McKenzie Smith.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Çin ilişkileri</span>

Avusturya-Çin ilişkileri, Avusturya ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Avusturya Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Ukrayna ilişkileri</span> Avusturya ve Ukrayna arasındaki ikili ilişkiler

Avusturya ile Ukrayna arasında dış ilişkiler bulunmaktadır. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurmuştur. 1918'deki Brest-Litovsk Antlaşması, Avusturya ulusuyla yapılan ilk büyük uluslararası belge olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Birleşik Krallık ilişkileri veya İngiliz-Hırvat ilişkileri, Hırvatistan ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkilerdir. Hırvatistan Haziran 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra, İngiltere 25 Haziran 1992'de Hırvatistan ile diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Avusturya ile Suudi Arabistan arasında dış ilişkiler mevcuttur. Her iki ülke de 7 Temmuz 1880'den beri Cidde'de bir Avusturya konsolosluğunun açılmasıyla diplomatik temas halindeydi. Resmi ve doğrudan diplomatik ilişkiler 10 Eylül 1957'de kuruldu. Bugün Avusturya'nın Riyad'da, Suudi Arabistan'ın ise Viyana'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin-Birleşik Krallık ilişkileri</span> ikili diplomasi ilişkiler

Arjantin Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık arasındaki dış ilişkiler bir yüzyıldan fazla süredir varlığını sürdürmektedir. Her iki ülke de 15 Aralık 1823'te diplomatik ilişkiler kurdu. 1860'lardan 1930'lara kadar Arjantin'deki ekonomik patlama döneminde Birleşik Krallık, kamu hizmetleri, demiryolları, bankacılık ve finans alanlarındaki ağır yatırımlarla Arjantin ekonomisinde baskın bir rol oynadı. sigorta, nakliye, iletişim, et endüstrisi ve perakende ticaret. İngiliz, İskoç ve Galli Arjantinliler topluluğu, Britanya İmparatorluğu dışındaki herhangi bir ülkenin en büyüğüydü ve bu da popüler ismin "Altıncı Hakimiyet" olmasına yol açtı. Ticari bağlar, Büyük Buhran ve İmparatorluk Tercihi'nin dayatılması nedeniyle sekteye uğradı ve Perón rejimi, Britanya'nın sahip olduğu birçok sanayiyi kamulaştırdı ve bu durum, bağlar genel olarak dostane kalsa da Britanya'nın ekonomik üstünlük konumunu kaybetmesine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Jill Morris</span>

Jill Morris, 2023 yılından beri Birleşik Krallık'ın Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapan İngiliz diplomat.