İçeriğe atla

Avusturya'da izcilik

Avusturya eski ve yeni izci üniforması
Avusturya izci fuları

Pfadfinder Pfadfinderinnen Österreichs (PPÖ; Avusturya Erkek ve Kız İzcileri), Avusturya'nın en büyük ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) ile Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) kuruluşları tarafından onaylanan tek izcilik organizasyonudur. Kuruluş, bünyesinde 300'den fazla oymak ve 85.000'den fazla izci barındırdığını not etmektedir. WAGGGS ve WOSM ise, bu sayıların aksine, kuruluşa kayıtlı daha düşük sayıda üye sayısı bildirmiştir: 9.503 erkek izci (2013 itibarıyla)[1] ve 19.508 kız izci (2003 itibarıyla).

PPÖ, rozetlerinde, WOSM ve WAGGGS'nin sembolleri olan Fleur-de-lis ve yonca'yı, bir koyu kırmızı ve beyaz renk kombini içinde, bir arma olarak kullanmaktadır. Armanın ortasında, Avusturya hanedan renklerini taşıyan açık kırmızı ve beyaz bir kalkan resmi bulundurulmuştur. Yanı sıra, her iki uluslararası kurumun rozetleri de ek olarak kullanılmaktadır: erkek izciler üniformalarında mor bir WOSM logosu, kızlar ise bir WAGGGS yoncası aynı pozisyonda olmak üzere takar.

Kuruluş, aynı zamanda, bir Avusturya Ulusal Gençlik Konseyi üyesidir.

Tarih

Avusturya'da izcilik ilk kez 1909'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda başlar. Ülkenin günümüzde varlığını sürdüren ilk izci obası, 1910 yılında Wiener Neustadt kentinde kurulur. 1912'de ise Emmerich Teuber, Avusturya başkenti Viyana'nın ilk izci obasını kurar. Aynı dönemde ise Katolik Kilisesi kendi izcilik obası olan Pfadfinderkorps Sankt Georg'u başlatır. Bu obalara ait ilk izci kampları 1913'te yapılır.

Hareketin genişlemesi ile, 1913 yılı itibari ile kız çocukları da izciliğin bir parçası haline gelmeye başlar ve izci obaları ülkede yaygınlaşır. 1914 yılında, bir çatı örgütlenmesi olan Österreichischer Pfadfinderbund (ÖPB) kız izciliği de içinde barındırarak kurulur. Bu örgütlenme, Macaristan ve Çekya'daki izci örgütlenmeleri ile sıkı bir ilişkiye sahip olarak hayatına başlamış; II. Dünya Savaşı ertesinde ise imparatorluktan ayrılan ülkeler vesilesiyle kendini yeniden tanımlamıştır.

ÖPB, kapsamını 1920'de yavrukurt izcileri ve 1921'de ergin izcileri programına katarak genişletir. Akabinde, Avusturya izciliği 1922'de bir uluslararası konferans esnasında Avusturya'nın WOSM'un kurucu üye olmasıyla ve 1931 yılında Baden bei Wien'de bir konferansa ev sahipliği yapması ile kendini uluslararası zemine taşır. Kız izciliği, 1929 yılı dönemi, ulusal bir organizasyon olan ve Marie Antoinette Hofmann tarafından idare edilen Österreichischer Pfadfinderinnenbund'ın ve bağımsız bir kız izcilik örgütlenmesi olan Bund der Helferinnen kurulması ile güçlenir. Bu dönemde, Avusturya Anneler Günü dönemin Avusturya Başkanı'nın annesi şerefine Avusturya izcilik örgütlenmelerince başlatılır.

Kaynakça

  1. ^ "WOSM MEMBERSHIP CENSUS 2013: Census as at 31 December 2013" (PDF). World Organization of the Scout Movement. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2015. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Erkek Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir lise

İstanbul Erkek Lisesi (İEL) ya da eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan tarihi</span> Macaristan ülkesinin tarihi

Macaristan tarihi, Macarların ya da Avrupa'da bilinen adları ile Hungarların kökenine ilişkin genel olarak kabul edilen görüş belirsiz ve tartışmalı olmasına karşın; onların milattan sonra 9. yüzyıla kadar Avrasya'nın ovalarında yaşayan göçebe topluluklar oldukları yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Voleybol Federasyonu</span>

Uluslararası Voleybol Federasyonu, dünya voleybolunu yönetmek ve geliştirmek amacıyla ulusal federasyonların bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Merkezi İsviçre'nin Lozan (Lausanne) kentindedir. Başkanı Wei Jizhong'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İzcilik Federasyonu</span> Türkiyede bir izcilik federasyonu

Türkiye İzcilik Federasyonu Türkiye'nin ulusal izcilik federasyonudur. Türkiye'deki izcilik kulüplerini bünyesinde toplayan bu federasyon uluslararası izcilik kuruluşları olan WOSM ve WAGGGS örgütlerine üyedir.

<span class="mw-page-title-main">İ.E.L. Sakarya İzci Grubu</span>

İ.E.L. Sakarya İzci Grubu, 15 Şubat 1912'de İstanbul Erkek Lisesi bünyesinde kurulmuş olan ve o zamandan bu zamana kadar hala faaliyetlerini sürdüren tek izci grubudur.

Sunshine, yönetmenliğini István Szabó'nun yaptığı, senaryosunu Israel Horovitz ve Szabó'nun yazdığı 1999 yapımı tarihi drama filmidir. Aslen Sonnenschein olarak adlandırılmış ve daha sonra Sors olarak değiştirilmiştir, Macar Yahudi bir ailenin beş neslini anlatır veMacaristan'daki değişimler sırasında, çoğunlukla 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın ortalarına kadar olan üç kuşağa odaklanır. Ailenin hikâyesi, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun kuruluşundan 1956 Devrimi'nden sonraki döneme uzanırken, karakterler kimliklerinin çoğunu teslim etmek ve aile çatışmasına katlanmak zorunda kalıyor. Üç kuşağın da merkezi erkek kahramanı Ralph Fiennes tarafından canlandırılıyor. Filmin yıldızları arasında Rachel Weisz ve John Neville yer alıyor. Gerçek hayatta anne kız olan Jennifer Ehle ve Rosemary Harris filmde aynı karakteri canlandırıyor.

<i>Diriliş Ertuğrul</i> Türk televizyon dizisi (2014–2019)

Diriliş Ertuğrul, 10 Aralık 2014 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlayan tarihî, kurgu, aksiyon, macera ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Yapımcılığını Tekden Film'in üstlendiği, senaryosunu yoğun olarak Mehmet Bozdağ'ın yazdığı, yönetmenliğini Metin Günay'ın yaptığı, başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Kaan Taşaner, Hülya Darcan, Serdar Gökhan, Didem Balçın ve Esra Bilgiç'in yer aldığı dizi, 29 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan 150. bölümü ile final yaparak sona erdi. Toplam beş sezondan oluşan dizi, temel olarak Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'yi ve Kayı boyunu anlatmaktadır.

Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.

<span class="mw-page-title-main">Gerakan Pramuka Indonesia</span>

Gerakan Pramuka Indonesia, Endonezya'nın ulusal izcilik örgütüdür. Endonezya'da İzcilik, 1912'de Hollanda Doğu Hint Adaları'nda kurulmuş ve Endonezya, 1953'te Dünya İzcilik Teşikatı'na (WOSM) üye olmuştur. Üyeliği öğrenciler için zorunludur. 2011 itibarıyla 21.599.748 üyesi vardır, bu da onu dünyanın en büyük izci derneği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde izcilik</span>

Osmanlı döneminde izciliğin tam olarak ortaya çıkışı hakkında kesin bir fikir birliği yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Trakya İzciler Birliği Federasyonu</span>

Trakya İzciler Birliği Federasyonu (TİB) 24 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.:

Azerbaycan İzci Derneği (ASA) 11 Ekim 1997'de, derneğin eski başkanı Namık Jafarov önderliğinde, Nabran'da yer alan izci kampının yapılanmasıyla kurulmuş ve 20 Ağustos 2000'de Dünya İzcilik Teşkilatı, Avrasya izcilik kolu'na tam üye olmuştur. ASA, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın amaçlarına, ilkelerine, yasalarına ve düzenlemelerine tabidir. Azerbaycan İzcilik Teşkilatı'nın, Şeki, Berde, Nahçıvan, İsmayıllı, Haçmaz, Zakatala, Ağcabedi, Gence ve Yevlah şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

Bulgaristan'ın izci hareketi, birkaç dernekten oluşur. Bu dernekler:

Beyaz Rusya İzciler Birliği, Dünya Kız İzcileri Derneği'nin Beyaz Rusya üye kuruluşudur.

"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler", tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.

Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.