İçeriğe atla

Avustralya şarabı

Şarap rafı Saltbox

Avustralya şarap endüstrisi, yılda üretilen 1.2 ila 1.3 milyar litrenin yaklaşık 800 milyonunun denizaşırı pazarlara ihraç edilmesiyle, dünyanın en büyük şarap ihracatçılarından biridir.[1] Şarap endüstrisi, üretim, istihdam, ihracat ve turizm yoluyla Avustralya ekonomisine önemli bir katkıda bulunur.[2][3][4][5][6][7][8]

Avustralya şarapları için 3.5 milyar dolarlık bir yerel pazar vardır ve Avustralyalılar yılda yaklaşık 500 milyon litre tüketir.[9] Norfolk Adası kullanıcıları, 54 litre ile dünyadaki kişi başına düşen en büyük ikinci şarap tüketicisidir.[10] Yurtiçinde satılan şarabın sadece %16.6'sı ithal edilir.[1]

Şarap, her eyalette üretilir ve 60'tan fazla belirlenmiş şarap bölgesi toplamda yaklaşık 160,000 hektardır; ancak Avustralya'nın şarap bölgeleri çoğunlukla ülkenin güney, daha serin kısımlarındadır ve üzüm bağları Güney Avustralya, Yeni Güney Galler, Viktorya, Batı Avustralya, Tazmanya ve Queensland’dadır. Bu eyaletlerin her birindeki şarap bölgeleri, iklim farklılıkları, topografi ve toprak tipleri gibi belirli Terroir özelliklerinden yararlanan farklı şarap çeşitleri ve tarzlar üretir. Başlıca çeşitler ağırlıklı olarak Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Semillon, Pinot noir, Riesling ve Sauvignon blanc'dır. Şaraplar genellikle, şarabın en az yüzde 85'ini oluşturması gereken üzüm çeşidinin adıyla etiketlenir.

Üzüm çeşitleri

Tazmanya'da bir bağ

Başlıca üzüm çeşitleri Şiraz, Pinot noir, Cabernet Sauvignon,[11] Merlot, Chardonnay,[11] Sauvignon blanc, Semillon ve Riesling. Ülkede yerli üzüm yoktur ve Vitis vinifera çeşitleri 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında Avrupa ve Güney Afrika'dan getirildi. Cienna ve Tarrango gibi bazı çeşitler Avustralyalı bağcılar tarafından yetiştirilmiştir.

Syrah aslen Avustralya'da Şiraz ve başka yerlerde Syrah olarak adlandırılsa da, dramatik ticari başarısı dünya çapındaki birçok Syrah üreticisinin şaraplarını "Şiraz" olarak etiketlemesine neden oldu.

Avustralya'daki ticari şarap üreticileri tarafından yaklaşık 130 farklı üzüm çeşidi kullanılmaktadır. Son yıllarda pek çok şarap üreticisi, yukarıda listelenenlerin dışında "alternatif çeşitler" denen çeşitleri yeniden keşfediyor. Fransa, İtalya ve İspanya'dan birçok çeşit, örneğin Petit Verdot, Pinot grigio, Sangiovese, Tempranillo, Nebbiolo, Malbec, Barbera, Arneis, Fiano (üzüm) ve Viognier daha yaygın hale geliyor. Diğer birçok çeşitten şaraplar üretilmektedir.

Avustralya şarap yapımı sonuçları etkileyici olmuştur ve Chardonnay, Pinot noir ve Shiraz gibi bir dizi çeşit için kriterler oluşturmuştur. Dahası, Avustralyalılar gölgelik (ing:canopy) yönetimi ve diğer bağcılık ve şarap yapım tekniklerinde yenilikler yaptılar ve işlerine karşı kendilerini Avrupa'daki üreticilerden ayıran genel bir tavırları vardır. Avustralyalı şarap üreticileri, şarap dünyasını yüksek vasıflı mevsimlik işçiler olarak gezer ve sezon dışı dönemlerde evlerinde kuzey yarımküreye yerleşirler. Onlar şarabın küreselleşmesinde önemli bir kaynaktır ve şarap eleştirmeni Matt Kramer "şarapta bugün en güçlü etkinin" Avustralya'dan geldiğini belirtir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Australian wine: Production, sales and inventory report, 2018-19". wineaustralia.com. Wine Australia. 12 Şubat 2020. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  2. ^ International Organization of Wine and Vine (24 Haziran 2002). "Situation of the world viticultural sector in 2006". Winebiz.com.au. 18 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  3. ^ "Australian Wine Industry Statistics". Winebiz.com.au. 21 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2010. 
  4. ^ Ed, McCarthy; Ewing-Mulligan, Mary (2006). Wine For Dummies. For Dummies. ISBN 0-470-04579-5. 
  5. ^ Stevenson, Tom (2005), The Sotheby's Wine Encyclopedia (4.4yayıncı=Dorling Kindersley bas.), ISBN 0-7566-1324-8 
  6. ^ "Wine Australia". Wineaustralia.com. 23 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2010. 
  7. ^ Johnson, Hugh; Robinson, Jancis. The World Atlas of Wine (6.6yıl=2007 bas.). Mitchell Beazley. ISBN 978-1-84533-414-7. 
  8. ^ Clarke, Oz (2002). Oz Clarke's New Wine Atlas: Wines and Wine Regions of the World (6.6yıl=2002 bas.). Harcourt. ISBN 978-0151009138. 
  9. ^ "Australian wine: Production, sales and inventory report, 2018-19". wineaustralia.com. Wine Australia. 12 Şubat 2020. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  10. ^ "Per Capita Wine Consumption by Country – Ranked by Per Capita Consumption 2007–2010" (PDF). Table 7.1. The Wine Institute – Trade Data And Analysis. 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 
  11. ^ a b Walton, Stuart (2005). Cook's Encyclopedia of Wine. Anness Publishing Limited 2002, 2005. ss. s.232, 233. ISBN 0-7607-4220-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk şarabı</span>

Türk şarabı, büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde olmakla birlikte giderek tanınmakta ve üretim miktarı hızla artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cloudy Bay</span>

Cloudy Bay, 1985 yılında Cape Mentelle Şarapçılık tarafından Avustralya'da kuruldu. Yeni Zelanda'nın Blenheim şehrindeki dünyaca kabul edilmiş kriterlere göre en iyi Sauvignon Blanc üzümünün yetiştirildiği bölge olan Marlborough'da şarap üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling ve Gewürztraminer üzüm çeşitlerinden şarap üretmektedir. Cloudy Bay şaraphaneleri lüks eşya satan çok uluslu bir şirket olan LVHM vasıtasıyla Veuve Clicquot tarafından işletilmektedir.

Grove Mill 1988 yılında Yeni Zelanda'nin Marlborough bölgesinde Waihopai vadisinde kurulmuştur. Grove Mill 2006'da karbon nötr şaraphane olmuştur. En az çevresel etki ile prim kaliteli şarapları felsesi ile Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Merlot, Gewurztraminer, Chardonnay üzüm çeşitlerinden şaraplar üretmektedir.

Villa Maria, 1961 yılında Yeni Zelanda'da George Fistonic tarafından kurulmuş bir aile şirketidir. Villa Maria'nin Gisborne, Hawke's Bay, Marlborough ve Auckland'da üzüm bağları vardır. Dört çeşit etiket altında şaraplarını üretmektedir, bunlar;

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı şarap</span> koyu renkli üzüm çeşitlerinden yapılan bir şarap

Kırmızı şarap, koyu renkli üzüm çeşitlerinden yapılan bir şarap türü. Kırmızı şarap kategorisindeki içeceklerin gerçek rengi, üretildiği üzüme göre, menekşeden tuğla kırmızısı ve kahverengiye kadar değişebilir. Koyu (siyah) üzümlerin suyu yeşilimsi-beyaz renktedir; kırmızı renk üzümün kabuğunda bulunan antosiyan pigmentlerinden gelir. Bu yüzden kırmızı şarap üretim sürecinin büyük bölümü, üzüm kabuğundan renk ve tat unsurlarının elde edilmesi üzerinedir.

Kavaklıdere Şarapları; 1929 yılında Ankara'da kurulan şaraphane ve burada üretilen şarap markası.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Provans şarabı</span>

Provans şarabı güneydoğu Fransa'daki Fransız şarabı üreten Provans bölgesinden gelir. Romalılar bölgeyi provincia nostra adıyla adlandırdı. Provans Alpler'in hemen güneyinde İtalya dışındaki ilk Roma eyaletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Franc</span>

Cabernet Franc, Dünya'da başlıca siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. Esasen Bordeaux tarzında Cabernet Sauvignon ve Merlot ile harmanlama için yetiştirilir ama aynı zamanda Loire 'nin Chinon 'u gibi tek başına şarap yapılabilir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde karışımlarda kullanılmasının ve çeşit olarak üretilmesinin yanı sıra bu bölgelerde bazen buz şarabı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Semillon</span>

Semillon, çoğunlukla Fransa ve Avustralya'da sek beyaz ve tatlı şarap yapmak için kullanılan altın renkli beyaz bir üzüm çeşididir. İnce kabuğu ve Botrytis cinerea'ya duyarlılığı sayesinde tatlı şarap bölgesi Sauternes AOC ve Barsac AOC'de geniş bir alanda yetiştirilmektedir. Adelaide Üniversitesi'nin 2010 yılında açıkladığı istatistiklere göre dünyada yaklaşık 22000 hektar bir alanda ekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Şili şarabı</span>

İspanyol istilacılarının bölgeyi kolonileştirirken yanlarında Vitis vinifera asmalarını getirdiği 16. yüzyıl dan beri Şili şarabının Yeni Dünya şarap bölgesinde uzun bir tarihi oldu. 19. yüzyılın ortalarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère ve Franc gibi Fransız şarap çeşitleri tanıtıldı. 1980'lerin başında paslanmaz çelik fermantasyon tanklarının ve fermantasyon için meşe fıçıların kullanılmasıyla bir rönesans başladı. Kaliteli şarap üretimi arttıkça şarap ihracatı da hızla büyüdü. Şarap imalathanelerinin sayısı 1995'te 12 iken 2005'te 70'in üzerine çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarap bölgeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Türk şarap bölgelerinin listesi vardır. Anadolu şarabın erken tarihinde çok önemli bir rol oynadı ve muhtemelen dünyanın en eski şarap üreten bölgelerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Syrah</span>

Syrah, koyu kabuklu üzüm çeşidi olup başlıca kırmızı şarap üretmek için tüm dünyada yetiştirildi. 1999'da Syrah'ın güneydoğu Fransa'dan, Dureza ve Mondeuse Blanche'den iki meçhul üzümün yavrusu olduğu bulundu. Syrah, Syrah'ın 1880'den kalma Peloursin ile bir melezi olan Petite Sirah ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux şarabı</span>

Bordo şarabı güneybatı Fransa‘da Bordo bölgesi'nde üretilen bir şaraptır. Bordo, Garonne Nehri üzerindeki Bordo şehrinde merkezlenmiştir. Şehrin kuzeyinde Dordogne Nehri Garonne ile birleşerek Gironde adlı geniş haliç ve Gironde bölümü 120,000 hektardan fazla toplam bağ alanıyla Fransa'nın en büyük şarap üretim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toskana şarabı</span> İtalya, Toskana bölgesinin şarabı

Toskana şarabı, Toskana bölgesinin İtalyan şarabı‘dır. İtalya'da Tiren kıyısı boyunca yer alan Toskana, dünyanın en önemli şarap bölgeleri'nin ev sahibidir. Chianti, Brunello di Montalcino ve Vino Nobile di Montepulciano esas olarak Sangiovese üzümünden yapılırken Vernaccia üzümü beyaz Vernaccia di San Gimignano üzümünün temelidir. Toskana, bölgenin çeşitli üzümlerinden yapılan tatlı şarabı Vin Santo ile de tanınır. Toskana'da kırk bir Denominazioni di Origine controllata (DOC) ve on bir Denominazioni di Origine Controllata e Garantita (DOCG) ‘ya sahiptir. 1970'lerde ticarette "Süper Toskanalar" olarak bilinen yeni bir şarap sınıfı ortaya çıktı. Bu şaraplar, DOC/DOCG düzenlemelerinin dışında yapıldı ancak yüksek kalitede kabul edildi ve yüksek fiyatlara satıldı. Bu şarapların çoğu kült şarap oldu. İtalyan sınıflandırma sisteminin reformunda, orijinal Süper Toskanaların çoğu artık DOC veya DOCG şarapları olarak nitelendirilir ancak bazı üreticiler hala sınıflandırılmamış sıralamaları veya Indicaziogne Geografica Tipica Toscana‘nın (IGT) sınıflandırmasını kullanmayı tercih eder. Toskana bugün altı IGT şarap kategorisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yiyecek ve şarap eşleştirmesi</span>

Şarap ve yemek eşleştirme, yemek deneyimini zenginleştirmek için yiyecek tercihini şarap ile eşleştirmedir. Birçok kültürde şarabın yemek masasında aslında uzun geçmişi vardır ve bir şekilde bir bölgenin hem şarapçılık hem de mutfak gelenekleri yıllar içinde birlikte gelişmiştir. Bir dizi kurala uymak yerine, yerel mutfaklar sadece yerel şaraplarla eşleştirildi. Modern yemek eşleştirme "sanatı", belirli yiyeceklerle şarapları eşleştirirken kılavuzluk yapan kitap ve medya sektörünü büyüten bir olgudur. Restoran işletmeciliğinde şarap garsonları genellikle misafire yemek eşleştirme önerileri yapmak için bulunur. Eşleştirmelerin arkasındaki ana kavram, hem yiyecek hem de şaraptaki belirli öğelerin birbiriyle etkileşime girmesi ve bu yüzden bu öğelerin doğru bileşimi bulunduğunda yemek deneyimini daha keyifli hale getirmesidir. Ancak, tat ve keyif çok özneldir ve bir tadımcı için "ders kitabı" mükemmelliğindeki bir eşleşme bir başkası için daha az zevkli olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya (şarap)</span>

Romanya, İtalya, Fransa, İspanya ve Almanya'dan sonra dünyanın en büyük şarap üreticilerinden ve Avrupa şarap üreten ülkeler arasında beşinci en büyüklerinden biridir. Boyut olarak Şili ve Portekiz gibi şarap üreten ülkelere benzer ancak dünya şarap sahnesinde daha az bilinir. 2018'de yaklaşık 5.2 milyon hektolitre şarap üretti. Son yıllarda Romanya, Fransa, Almanya ve İtalya gibi diğer şarap üreten ülkelere kıyasla hem bağların hem de şarapların uygun fiyatları nedeniyle birçok Avrupalı iş insanını ve şarap alıcısını kendine çekmiştir.

Lucien Arkas Bağları, İzmir, Torbalı'da faaliyet gösteren ve 2500 m² kapalı alana sahip bol ödüllü bir şaraphanedir. Marsilya kökenli levantenlerden olan Lucien Arkas'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Arkas Holding'e ait bir anonim şirkettir. Aynı alan içinde bağları, şaraphanesi ve "LA Mahzen" adında restoranı bulunmaktadır. Restoranı Michelin rehberine girmiştir. 1.168 dönümlük tek parselden oluşan bağlarında organik bağcılık yapılmaktadır. Yöre teruarına uyumlu ancak bugüne kadar Türkiye'de hiç yetiştirilmemiş yirminin üzerinde üzüm çeşidi yetiştirilmektedir.