İçeriğe atla

Avustralya Yeşilleri

Avustralya Yeşilleri
Australian Greens
KısaltmaYeşiller (The Greens)
BaşkanAdam Bandt
Başkan YardımcılarıLarissa Waters, Nick McKim
Kuruluş tarihi1992
Merkez8–10 Hobart Place
Canberra ACT 2601
İdeolojiYeşil siyaset
Çevrecilik
Sosyal adalet
LGBT hakları
Demokrasi
Siyasi pozisyonSol
Uluslararası üyelikGlobal Greens
Asia-Pacific Green Network
Temsilciler Meclisi
4 / 151
Senato
12 / 76
İnternet sitesi

Avustralya Yeşilleri (İngilizce: Australian Greens), Avustralya'da faaliyet gösteren yeşil bir siyasi partidir. Parti, çevrecilikten yanı sıra politika alanını genişleterek ekolojik sürdürülebilirlik, sosyal adalet, tabandan (grassroots) demokrasi ve barış hareketi, alanında da çalışmalar yapmaktadır.

Politikaları

Federal seçim sonuçları

Seçim Oy % Sandalye ± Pozisyon
1993 196,702 1.9 (#5)
0 / 147
1996 188,994 1.7 (#5)
0 / 148
Sabit 0
1998 238,035 2.1 (#6)
0 / 148
Sabit 0
2001 569,074 5.0 (#5)
0 / 150
Sabit 0
2004 841,734 7.2 (#3)
0 / 150
Sabit 0
2007 967,789 7.8 (#3)
0 / 150
Sabit 0
2010 1,458,998 11.76 (#3)
1 / 150
artış 1
20131,116,918 8.65 (#3)
1 / 150
Sabit 0
2016 1,385,651 10.23 (#3)
1 / 150
Sabit 0
2019 1,482,923 10.40 (#3)
1 / 150
Sabit 0
2021 1,795,985 12.25 (#3)
4 / 150
artış 3

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Popülizm</span> politik yönelim veya bakış açısı

Popülizm veya halk çıkarcılığı, toplumdaki seçkin bir tabaka tarafından halkın çıkarlarının bastırıldığını ve engellediğini varsayan ve devlet organlarının bu seçkin tabakanın etkisinden çıkarılıp halkın yararına ve toplum olarak gelişmesi için kullanılması gerektiğini söyleyen siyasî bir felsefe veya söylem biçimi. Popülist söylem "sokaktaki insan"ın ekonomik ve sosyal çıkarlarını vurgulayarak, önyargılarını ve duygusal kırılmalarını kullanarak başarıya ulaşmayı amaçlar. Popülist söylem, belirli bir ideolojiye bağlı değildir. Nitekim, son yıllarda hem sol hem de sağ görüşlü liderlerin popülizme başvurduğu gözlemlenmiştir.

Sosyal demokrasi, reformist ve aşamalı yöntemlerle laissez-faire kapitalizminin yarattığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefleyen politik bir ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Solculuk</span> toplumsal eşitliği ve eşitlikçiliği destekleyen siyasi ideolojiler, politik duruş

Solculuk, genellikle bir bütün olarak toplumsal hiyerarşiye veya belirli toplumsal hiyerarşilere karşı çıkarak, toplumsal eşitlik ve eşitlikçiliği destekleyen ve bunu sağlamaya çalışan siyasi ideolojiler yelpazesidir. Sol siyaset tipik olarak, taraftarlarının toplumda diğerlerine göre dezavantajlı olarak algıladıkları kişiler için endişe duymanın yanı sıra, uygulandıkları toplumun doğasını değiştiren radikal yollarla azaltılması veya ortadan kaldırılması gereken haksız eşitsizlikler olduğuna dair bir inancı da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Birlik 90/Yeşiller</span> Almanyada bir siyasi parti

Birlik 90/Yeşiller, 1998'den 2005'e kadar hükûmette yer alan bir Alman siyasi partisidir. 1980 yılında Batı Almanya'da kurulan Alman Yeşiller Partisi ile 1989 Devrimleri sırasında Doğu Almanya'da kurulan Birlik 90 partilerinin 1993 yılında birleşmesiyle teşekkül etmiştir. Yeşiller Almanya Federal Meclisi'nin seçim barajı olan yüzde 5 oy sınırını ilk kez 1983'te aştı. Parti liderleri Annalena Baerbock ve Robert Habeck'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşiller Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Yeşiller Partisi, Türkiye'de 21 Eylül 2020 tarihinde kurulmuş, yeşil siyaseti ve yeşil liberalizmi benimsemiş bir siyasi partidir. Kısaltması YEŞİLLER, simgesi ayçiçeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil siyaset</span>

Yeşil siyaset, ekolojik ve çevresel amaçlara önem veren, şiddet karşıtlığı ve toplumsal adaleti savunan, katılımcı demokrasi üzerinde biçimlenmiş bir ideolojidir. Yeşil siyasette doğanın ve barışın korunması ön plandadır. Yeşil siyasetin uluslararası simgesi ayçiçeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.

Merkez sol, siyasette sol ve merkez arasındaki görüşler bütünüdür. Fırsat eşitliği yoluyla toplumsal adaletin sağlanabileceği düşüncesini savunmaktadır. Merkez sol siyaset, toplumun varsıl ve yoksul kesimleri arasındaki gelir farkını en aza indirmeyi amaç edinmiştir. Siyaseten ve toplumsal olarak radikal kararlar alınabilir. Bunun yanında reformist tutumlar ile de ekonomik ve sosyal politikalar sağlanabilir. Çoğulculuk taraftarı bir görüştür, toplumun sosyal hak ve çıkarları el üstünde tutulur.

<span class="mw-page-title-main">2011 Fas parlamento seçimleri</span>

2011 Fas parlamento seçimleri; 25 Kasım 2011 tarihinde 32.725.847 nüfuslu Fas'ta 13 vilayette ve 48 altbölgede gerçekleştirilen seçimde, 395 milletvekili Meclis'e girmeye hak kazanmıştır. İçişleri bakanlığı %45.4 oranında sandık başına oy vermeye giden seçmen olduğunu yayınlamıştır. Fas'ta yaklaşık 13,5 milyon oyveren bulunmakta olup bu seçimlerde oy verme oranı 2007 seçimlerinin (%37) üstünde, 2002 seçimlerinin (%52) altında gerçekleşmiştir. İç işleri bakanı katılımın güney bölgelerde daha yüksek olduğunu açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Libya'da siyaset</span>

Libya şu anda siyasete geçiş dönemindedir.

Sosyal bilimlerde, siyasi ideoloji, belirli bir toplumsal hareketin, kurumun, sınıfın veya büyük bir grubun etik ideallerini, prensiplerini, doktrinlerini, mitlerini veya sembollerini açıklayan ve toplumun nasıl çalışması gerektiğini ve belirli bir toplumsal düzen için bazı siyasi ve kültürel bir plan sunan bir dizi fikirler bütünüdür. Siyasi ideoloji, gücün nasıl dağıtılması gerektiği ve hangi amaçlar için kullanılması gerektiği konularıyla ilgilenir. Bazı siyasi partiler belirli bir ideolojiyi sıkı bir şekilde takip ederken diğerleri genel olarak ilgili ideolojiler grubundan ilham alabilir, ancak belirli bir ideolojiyi açıkça benimsemezler. Bir ideolojinin popülaritesi, bazen çıkarları doğrultusunda hareket eden ahlaki girişimcilerin etkisiyle de ilgilidir. Siyasi ideolojilerin iki boyutu vardır: (1) hedefler: toplumun nasıl organize edilmesi gerektiği; ve (2) yöntemler: bu hedefe ulaşmanın en uygun yolu.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda milliyetçiliği</span>

İrlanda milliyetçiliği, İrlandalıların bir millet olduğunu ileri sürmektedir. Bu terim, İrlanda'nın bölünmesinden bu yana genellikle birleşik bir İrlanda'nın desteklenmesi anlamına geliyor. İrlandalı milliyetçiler, İngiltere'nin 12. yüzyılın sonlarından beri İrlanda üzerinde değişen derecelerde hüküm ve etki sürdürdüğünü iddia etmektedirler.

Besic-i Milli alternatif olarak Afganistan Yeşil Akımı Afganistan'da eski Afgan İstihbarat bakanı Emrullah Salih'in (2004-2010) kurduğu siyasi partidir. Basej-e Milli, Salih birkaç Afgan eyaletindeki kasabaları ve şehirleri ziyaret edip oralarda demokrasi lehine, reform yanlısı ve Taliban karşıtı görüşlerini yansıtınca taban hareketi olarak başladı. Mayıs 2011'de 20.000 Salih taraftarı başkent Kabil'de Anti-Taliban gösterilerde yer aldı.

Muhafazakâr demokrasi, Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının kendi siyasi ideolojisini ve politik pozisyonunu tanımlama şeklidir.

Aşağıdaki liste, dünya genelinde siyasi partiler ve gruplar tarafından kullanılan sembol ve işaretlerin bir örneğidir. Bazı semboller, dünya genelinde belirli bir ideoloji ya da hareketi ifade etmek amacı ile, bazıları ise belirli ideolojileri destekleyen partilerce ortak olarak kullanılmaktadır. Diğer simgeler ise, bölgesel farklılıklar gösterebilmektedir.

Arnavutluk; iki büyük siyasi partinin öncülüğünde, çok partili sistem ile yönetilen bir ülkedir. Merkezi Seçim Komisyonu'nun 2014 yılı verilerine göre mecliste toplam 124 siyasi partinin kaydı bulunmaktadır. Buna rağmen 2015 Yerel Seçimleri yalnızca 54 partinin katılımıyla gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil parti</span>

Yeşil parti, sosyal adalet, çevrecilik ve şiddetsizlik gibi yeşil politika ilkelerine dayanan, resmi olarak organize edilmiş siyasi partilere denir.

Küresel Yeşiller Şartı, 72 ülkenin Yeşil partilerinden gelen 800 delegenin Nisan 2001'de Avustralya'nın Canberra kentinde ilk kez Küresel Yeşillerin toplanmasına karar verdiği bir belgedir İlk bölüm altı yol gösterici ilkeyi içerirken, ikinci bölüm hangi siyasi eylemin yapılması gerektiğini belirtir. Tüzüğün ikinci kısmı, 2012 yılında üçüncü Küresel Yeşiller Kongresi'nde Senegal, Dakar'da değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yeşiller Partisi</span>

Bazen Avrupa Yeşilleri olarak anılan Avrupa Yeşiller Partisi (EGP), yeşil politikayı destekleyen siyasi partiler federasyonu olarak Avrupa çapında faaliyet gösteren bir Avrupa siyasi partisidir. Avrupa Serbest İttifakı (EFA), Avrupa Korsan Partisi ve Volt Europa ile birlikte 'Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı' adı altında Avrupa Parlamentosu'nda siyasi bir grup olarak ittifak kurarlar.

Yeşil sol, terim kullanıldığı ülkelerde çevrecilik, feminizm, sosyalizm ve pasifizm unsurlarını birleştiren siyasi bir görüşü ifade eder. İnsan dışındaki diğer türlerin haklarına doğru bir genişleme ile öncelikle sosyal adalet ve insan hakları odaklı bir ideolojidir. Karar alma süreçlerinde doğrudan katılım ile birlikte hiyerarşik tutumlar aşılmak istenir. Çevreye dair hedeflerini, kapitalist düzenle uzlaştırmaya çalışan merkez sol yeşil partilerin ile nadiren görülen ve anti-feminist görüşler içeren merkez sağ yeşil partilerden farklı biçimde, çevreye dair eşitlik vurgusunu öne çıkararak kullanır.