İçeriğe atla

Avustralya Parlamentosu

Koordinatlar: 35°18′25″G 149°07′32″D / 35.30694°G 149.12556°D / -35.30694; 149.12556
Avustralya Parlamentosu
47. Parlamento
Arma veya logo
Tür
Tür
Çift meclisli
Alt meclislerTemsilciler Meclisi
Senato
Tarih
Kuruluş9 Mayıs 1901
Başkanlık
Hükümdar
III. Charles
8 Eylül 2022 tarihinden beri
Genel Vali
David Hurley
1 Temmuz 2019 tarihinden beri
Yapı
Sandalye227 (151 vekil, 76 senatör)
Temsilciler Meclisi siyasi grupları
Hükûmet (77)
  •   İşçi (77)

Muhalefet (58)

  •   Liberal-Ulusal Koalisyon
    •   Liberal (42)
    •   Ulusal (16)

Crossbench (16)

Senato siyasi grupları
Hükümet (26)

Muhalefet (32)

  •   Liberal-Ulusal Koalisyon
    •   Liberal (26)
    •   Ulusal (6)

Crossbench (17)

Seçimler
Temsilciler Meclisi oylama sistemi
Alternatif oy
Senato oylama sistemi
Tek aktarılabilir oy
Temsilciler Meclisi son seçimleri
21 Mayıs 2022
Senato son seçimleri
21 Mayıs 2022
Toplantı yeri
Parlamento Binası
Canberra, ACT, Avustralya
Website
aph.gov.au

Avustralya Parlamentosu (Commonwealth Parlamentosu veya Federal Parlamento olarak da isimlendirilir) Avustralya hükûmeti ve meclisinin yasama ve yürütme hizmetlerini gerçekleştirdiği binadır.

Çift meclisli bir yapıya sahip olup Birleşik Krallık'ın yönetim tarzı olan Westminster'i örnek almıştır. Ancak kurulurken ABD Kongresi'nden de etkilenmiştir. Avustralya Anayasası'nın 1. Bölümü Parlamento'nun üç bölümden oluştuğunu belirtir: Kraliçe, Senato ve Temsilciler Meclisi. Kraliçe, atadığı bir Genel Vali aracılığıyla temsil edilir. Avustralya Parlamentosu, başkent Kanberra'daki Parlamento Binası'nda yer alır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülke</span> bir devletin egemenliği altında bulunan kara, deniz ve havanın oluşturduğu bütün

Ülke, bir devletin egemenliği altında bulunan, başkenti ve bayrağı olan, genellikle bağımsız toprakların tümü, memleket, yurt.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag</span> Alman Federal Meclisinin ve 1945ten önce Weimar Cumhuriyetinin kendi adını taşıyan parlamentosunun merkezi

Reichstag, Berlin'de bulunan ve Alman Federal Meclisi'ne (Bundestag) ev sahipliği yapan tarihi bir devlet binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu</span> Avrupa Birliğinin doğrudan seçilmiş parlamentosu

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nde yaşayan 450 milyon nüfusu temsil eder ve temel işlevi bir siyasi güç olarak topluluk politikalarının hazırlanması için gereken kararları üretmektir.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tek meclislilik</span> tek bir yasama veya parlamento meclisine sahip yasama organı

Tek meclislilik, tek bir yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Tek meclisli ülkelerin çoğu küçük ve homojen üniter devletlerdir. Türkiye de tek meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Westminster Sarayı</span> İngiltere Parlementosunun toplantı yeri

Westminster Sarayı ya da Parlamento Binası, Birleşik Krallık'ta, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşan İngiliz Parlamentosu'na ev sahipliği yapan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu milletvekilliği</span>

Avrupa Parlamentosu milletvekilliği, Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu üyeliğidir. Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, kendi ülkelerindeki ulusal mecliste bulunan milletvekillerine denktir. Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz'de bu görev için daha çok temsilci sıfatı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1707 Birlik Yasaları</span> Büyük Britanya Krallığını kuran Parlamento yasaları

1707 Birlik Yasaları, İngiltere Parlamentosu'nda kabul edilen 1706 İskoçya ile Birlik Yasası ile İskoçya Parlamentosu'nda kabul edilen 1707 İngiltere ile Birlik Yasası olmak üzere iki farklı yasadır. Aynı hükümdara bağlı olmalarına karşın farklı devletler olan ve farklı yasama organlarına sahip İngiltere Krallığı ile İskoçya Krallığı'nın birleşmesi amacıyla 22 Temmuz 1706'da imzalanan Birlik Antlaşması, bu yasalarla yürürlüğe girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Charles</span> İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralı

I. Charles, 27 Mart 1625'ten 30 Ocak 1649'da idam edilmesine kadar İskoçya Krallığı ve İngiltere ile İrlanda Krallıkları kralı.

<span class="mw-page-title-main">Parlamento Binası, Kanberra</span>

Parlamento Binası, Avustralya Parlamentosu'nun toplandığı yapıdır. Avustralya'nın başkenti olan Kanberra'da yer almaktadır. 9 Mayıs 1988 tarihinde Kraliçe II. Elizabeth tarafından resmen açılmıştır. Maliyeti 1.1 milyar doları aşan bu yapı döneminde Güney Yarımküre’deki en pahalı inşaat unvanını almıştı. 1988 öncesinde ise Avustralya Parlamentosu, Eski Parlamento Binası olarak da anılan, Geçici Parlamento Binası'nda çalışmalarını sürdürdü. Bu yapı günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Helle Thorning-Schmidt</span>

Helle Thorning-Schmidt, Danimarkalı siyasetçi. 2005-2015 yılları arası Sosyal Demokratlar'ın lideri ve Danimarka'nın eski başbakanıdır. Eylül 2011'de yapılan Genel Seçimleri kazandı. Kraliçe II. Margrethe tarafından tayin edilmiş ve 3 Ekim 2011 tarihinde göreve başlayarak Danimarka'nın ilk kadın başbakanı oldu. 2005 yılında Danimarka Parlamentosuna seçilmeden önce 1999 yılından 2004 yılına kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Parlamentosu</span> İskoçya Yasama Organı

İskoç Parlamentosu İskoç halkını temsil eden, İskoçya'nın sınırlı, özerk tek meclisli yasama organıdır. Başkent Edinburgh'un Holyrood bölgesinde yer almaktadır. Genel kullanımda "Holyrood" olarak adlandırılan parlamento, 129 İskoçya Parlamentosu Üyesinden (İPÜ) oluşan demokratik bir organdır. Üyeler dört yıllık görev süresi için karışık nispi temsil sistemi ile seçilirler. Sonuç olarak, ulusal seçmenler tarafından çoğunluk sistemi ile seçilen 73 İPÜ, sekiz ek üye bölgesinden atanan 56 İPÜ'den oluşmaktadır. Son parlamento genel seçimleri 6 Mayıs 2021 tarihinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Parlamentosu</span> Birleşik Krallıkın yasama organı

Birleşik Krallık Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın en üst anayasal organıdır. Çift meclisli bir sistemi olan ülkede parlamento iki bölümden oluşur: Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası. Her iki meclis de Londra'da bulunan Westminster Sarayı'nda toplanır. Bu iki meclise, sınırlı şekilde kanun yapma yetkisi olan ve bu yüzden parlamentonun üçüncü bir parçası sayılabilecek olan monarşinin temsilcisi kral/kraliçeyi de eklemek mümkündür.

Kanun teklifi veya kanun önerisi, bir yasama organı tarafından üzerinde görüşülen yasa önerisidir. Yasama organı tarafından kabul edilene kadar bir kanun haline gelmez ve çoğu durumda yürütme tarafından da onaylanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Theo de Meester</span> Hollandalı siyasetçi

Theodoor Herman "Theo" de Meester, 1905-1908 yılları arasında Hollanda Başbakanı ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Hollandalı liberal politikacı.

Westminster Yasası Birleşik Krallık Parlamentosu'nun oluşturduğu bir yasadır. Yasanın değiştirilmiş versiyonları Avustralya ve Kanada'nın yasalarında mevcut iken; Yeni Zelanda ve diğer Dominyonlarda Milletler Topluluğu'nda artık yer almadığı için kaldırılmıştır. 11 Aralık 1931 tarihinde yapılan bu yasa, onaylanana kadar İngiliz İmparatorluğu'nun kendi kendini yönetmekte olan Dominyonlar ile hukuki ilişkisini oluşturmuştur. Bunun yanında bütün dominyonları karar verme açısından birbirinin onayına bırakmış olup, monarşik lakaplar veya tahtta veraset sistemi bu anlaşmaya bağlı kılınmıştır. Bu yüzden 1926 Balfour Deklarasyonu'nda da belirtildiği üzere eşitlik prensibi ve kraliyet tacına bağlılığı yasal ilkeler haline getirmiştir. Bu, Dominyonların ayrı devletler haline gelmesinde önemli bir adımdır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Anayasası</span>

Avustralya Anayasası, Avustralya'nın en yüksek yasası olan yazılı bir anayasadır. Avustralya'yı anayasal bir monarşi altında bir federasyon olarak kurar ve federal yürütme hükûmeti, yasama organı ve yargının yapısını ve yetkilerini ana hatlarıyla belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Billy Hughes</span> Avustralyalı siyasetçi (1862 – 1952)

William Morris Hughes, 1915'ten 1923'e kadar Avustralya'nın yedinci başbakanı olarak görev yapan Avustralyalı bir politikacıydı. Kendisi en çok Birinci Dünya Savaşı sırasında ülkeye liderlik etmesiyle tanınıyor, ancak ulusal politika üzerindeki etkisi birkaç on yıla yayıldı. Hughes, 1901'deki Federasyon'dan 1952'deki ölümüne kadar federal parlamento üyesiydi ve 50 yıldan fazla görev yapan tek kişiydi. Kariyeri boyunca altı siyasi partiyi temsil etti; beşine liderlik etti, dördünü geride bıraktı ve üç partiden ihraç edildi.