İçeriğe atla

Avustralya Mahkûm Siteleri

Avustralya Mahkûm Siteleri
UNESCO Dünya Mirası
Avustralya Mahkûm Sitelerini oluşturan 11 cezaevi alanından birisi olan Port Arthur, Tasmanya
Konum Avustralya
KriterKültürel: iv, vi
Referans1306
Tescil2010 (34. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Avustralya Mahkûm Siteleri, 18. ve 19. yüzyıllar boyunca Sidney, Tasmanya, Norfolk Adası ve Fremantle'deki Avustralya sahil şeridinde yer alan ve İngiliz İmparatorluğu döneminde inşa edilen 11 cezaevi kalıntısından oluşan bir Dünya Mirası alanıdır.[1]

Bu sitelerin her biri, Dünya Mirası listesine eklenmeden önce Avustralya Ulusal Miras Listesi'nde ayrı ayrı yer almaktaydı.

Dünya Mirası hazırlıkları 1995 yılında başladı ve adaylık başvurusu ilk olarak 1998 yılında yapıldı. Bu girişim başarısız oldu ve adaylık daha sonra yeniden düzenlendi.[2]

Cezaevleri

Saban süren hükümlüler - Port Arthur

Dünya Mirası listesinde yer alan 11 cezaevi alanı aşağıda listelenmiştir:[3][4]

  • Cockatoo Adası Tutuk Alanı (Yeni Güney Galler)[5]
  • Great North Road (Yeni Güney Galler)[6]
  • Hyde Park Kışlaları (Yeni Güney Galler)[7]
  • Eski Hükûmet Evi (Yeni Güney Galler)[8]
  • Kingston ve Arthurs Vale Tarihi Alanı (Norfolk Adası)[9]
  • Brickendon ve Woolmers Arazileri (Tasmanya)[10][11]
  • Cascades Kadın Fabrikası (Tasmanya)[12]
  • Kömür Madenleri Tarihi Sit Alanı (Tasmanya)[13]
  • Darlington Tutuk İstasyonu (Tasmanya)[14]
  • Port Arthur (Tasmanya)[15]
  • Fremantle Hapishanesi (Batı Avustralya)[16]

Kaynakça

  1. ^ "Australian Convict Sites". World Heritage List. UNESCO. 2010. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2010. 
  2. ^ Witcomb, Andrea (2012). Albert, Marie-Theres; Richon, Marielle; Viñals, Marie José; Witcomb, Andrea (Ed.). "Tensions between World Heritage and local values: the case of Fremantle Prison (Australia)" (PDF). World heritage papers: Community Development through World Heritage. Cilt 31. Paris, France: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). s. 62. ISBN 978-92-3-001024-9. 29 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2014. 
  3. ^ Chalmers, Emma; Martin, Saray (1 Ağustos 2010). "World Heritage Committee approves Australian Convict Sites as places of importance". The Courier-Mail. Australia. 3 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Australian Convict Sites". World heritage places. Commonwealth of Australia: Department of Sustainability, Environment, Water, Population and Communities. 16 Aralık 2010. 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2010. 
  5. ^ "Cockatoo Island: more information". National heritage places. Commonwealth of Australia: Department of Sustainability, Environment, Water, Population and Communities. 15 Mayıs 2008. 22 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2012. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  12. ^ "Cascades Female Factory". National heritage places. Commonwealth of Australia: Department of Sustainability, Environment, Water, Population and Communities. 15 Mayıs 2008. 10 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2012. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  15. ^ "Port Arthur: more information". National heritage places. Commonwealth of Australia: Department of Sustainability, Environment, Water, Population and Communities. 15 Mayıs 2008. 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2012. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turkana Gölü</span>

Turkana Gölü ya da eski adıyla Rudolf Gölü, Afrika'nın doğusunda Büyük Rift Vadisinin üzerinde yer alan irili ufaklı birçok gölden birisidir. Kenya'nın kuzeybatısına düşer ve dünyanın en büyük kalıcı çöl gölü ile yine dünyanın en büyük alkalin gölüdür.

<i>Lady Gaga: Queen of Pop</i>

Lady Gaga: Queen of Pop, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın Emily Herbert tarafından yazılan biyografisi. ABD'de Lady Gaga: Behind the Fame adıyla yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Miras Komitesi</span>

Dünya Miras Komitesi, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenecek alanları belirleyen kurul. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasından sorumludur, Dünya Miras Fonu'nun kullanımını yönetir ve taraf devletlerin isteği üzerine finansal yardımları dağıtır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından dört yıllığına seçilen yirmi bir taraf devletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Listelenmiş bina</span>

Listelenmiş bina, Birleşik Krallık'ta "Özel Mimari ya da Tarihi Önemdeki Binaların Nizami Listesi"ne dahil yapılardır.

<span class="mw-page-title-main">Fraser Adası</span> Avustralyada ada

Fraser Adası, Avustralya'nın Queensland bölgesinin doğusunda yer alan bir adadır. Ada, 200 km, Brisbane'nin kuzeyinde yer almaktadır. Aynı zamanda bu adada kum ölçümü 1,840 km² olup dünyanın en büyük kum adası olma niteliğini taşımaktadır. Ayrıca da Queensland'ın en büyük adası ve Avustralya'nın 8. en büyük adası olma niteliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Willandra Gölleri Bölgesi</span>

Willandra Gölleri Bölgesi, Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletindeki Uzak Batı bölgesinde bulunan bir dünya mirası sitesidir.. Willandra Gölleri Bölgesi Muthi Muthi, Nyiampaar ve Barkinji Aborijin kabilelerinin geleneksel buluşma yeridir. 240.000 hektarlık alan, 1981 yılında Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tasmanya'nın Vahşi Bölgeleri</span>

Tasmanian Wilderness Dünya Mirası Alanı, Avustralya'daki Tasmanya adasında yer alan bir Dünya Mirası Sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gondvana Yağmur Ormanları</span>

Eskiden Orta Doğu Yağmur Ormanı Koruma Alanları olarak bilinen Avustralya'nın Gondvana Yağmur Ormanları, dünyadaki en zengin subtropikal yağmur ormanı alanıdır. Dünya Mirası alanı yağmur ormanları, Newcastle'dan Brisbane'e elli ayrı koruma alanı içerir ve koruma alanlarının toplam alanı 366,500 hektardır.

<span class="mw-page-title-main">Queensland Tropik Bölgeleri</span>

Queensland Tropik Bölgeleri Dünya Mirası Alanı, Avustralya'nın Queensland Eylaletinin kuzeydoğu bölümünde, Doğu Tepelikleri üzerinde yer alan yaklaşık 8,940 km² alan kaplayan tropikal ormanlardır. Queensland Tropik Bölgeleri, bir Dünya Mirası Alanı seçimi için belirlenmiş olan doğal miras kriterlerinin dördünü de karşılamaktadır. Dünya Mirası statüsü 1988'de ilan edildi. Tropik Bölge, Mayıs 2007'de Avustralya Ulusal Miras Listesi'ne eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Riversleigh</span>

Queensland'ın kuzeybatısındaki Riversleigh, Avustralya'nın en ünlü fosil sitesidir. 100 km²'lik alan, antik memeliler, kuşlar ve Oligosen ve Miyosen çağlarında yaşamış olan sürüngenlerin fosil kalıntılarını barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mistaken Point Ekolojik Rezervi</span>

Mistaken Point Ekolojik Rezervi, Kanada'daki Newfoundland ve Labrador Eyaletindeki Avalon Yarımadası'nın güneydoğu ucunda bulunan ve Mistaken Point Oluşumunu içeren koruma alanı, dünyadaki en eski çok hücreli yaşamı temsil eden Ediacaran fosillerinin bulunduğu bir vahşi bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Murray Nehri</span> 2.508 kilometre uzunluğu ile Avustralyanın en uzun nehridir.

Murray Nehri, 2.508 kilometre (1.558 mi) uzunluğu ile Avustralya'nın en uzun nehridir. Avustralya Alpleri'nden doğar, Avustralya'nın en yüksek dağlarının batı yamaçlarından beslenir, daha sonra Avustralya'nın iç kesimlerinde, Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletleri arasındaki sınırı menderesler oluşturarak çizer, Güney Avustralya'da kuzeybatıya doğru akarak yolculuğunu sürdürür. Morgan'da son 315 kilometre (196 mi) sürecek yolculuğu tamamlamak amacıyla güneye döner ve Alexandrina Gölü'nde okyanusa ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Darling Nehri</span>

Darling Nehri, Avustralya'nın en uzun üçüncü nehridir ve Yeni Güney Galler'in kuzeyindeki kaynağından sonra 1.472 kilometre (915 mi) yolculuk ederek, Yeni Güney Galler'deki Wentworth'deki Murray Nehri ile birleşir. En uzakta yer alan kolları ile birlikte, 2.844 km (1.767 mi) uzunluğa erişir ve bu da bu nehir sistemini Avustralya'daki en uzun nehir sistemi haline getirir.

<span class="mw-page-title-main">Mount Worth Eyalet Parkı</span>

Mount Worth Eyalet Parkı, Avustralya'nın Victoria eyaletinde bulunan bir eyalet parkıdır. Batı Strzelecki Sıradağlarında Warragul'un 15 km güneyinde yer almaktadır. Yağmur ormanı yürüyüş parkurları ve Gippsland'ın yanı sıra Latrobe Vadisi'nden Great Dividing Range'e kadar doğal manzaralar sunmaktadır.

<i>Dromaius novaehollandiae diemenensis</i> Soyu tükenmiş kuş alt türü

Dromaius novaehollandiae diemenensis ya da yaygın adlandırmasıyla Tasmanya emusu, Tasmanya adasına özgü soyu tükenmiş ve uçamayan bir emu alt türüdür. Geç pleistosen çağda kendisinden küçük yakın akrabaları kral adası emusu ve kanguru adası emusu ile Avustralya anakarasından ayrılmış adalar üzerinde az miktardaki nüfusları ile izole olmuştur. Kayıtlara göre alt türün soyu adaya gelen insanların avcılık ve iskan faaliyetleri sebebiyle 1865 yılında tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ranthambore Kalesi</span>

Ranthambore Kalesi, Sawai Madhopur şehri yakınlarındaki Ranthambore Ulusal Parkı içinde yer alan bir kaledir. Park, Hindistan'ın Bağımsızlığına kadar Jaipur mihracelerinin eski avlanma alanı olarak hizmet vermiştir. Kale, Racastan'ın tarihi gelişmelerinin odak noktası olmuştur. Kalenin Çahamanaları (Chauhans) tarafından yapıldığına inanılmaktadır. 13. yüzyılda Delhi Sultanlığı kaleyi ele geçirdi. Kale, çevredeki Ranthambore Ulusal Parkı'nın panoramik manzarasına karşı uzanır ve popüler bir turistik cazibe merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Dağlar Millî Parkı</span>

Mavi Dağlar Millî Parkı, Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan bir millî parktır. Eylül 1959 tarihinde kurulmuş olup 2.679,54 km²'lik alana sahiptir ve Mavi Dağlar bölgesinde yer almaktadır. Adına karşın, bölge bir dizi büyük nehir tarafından parçalanmış, yüksek bir platodur. Parkın en yüksek noktası, deniz seviyesinden 1.215 metre yükseklikteki Werong Dağı'dır.