İçeriğe atla

Avustralya'nın vize politikası

Avustralya ya girmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşların vize almaları gerekmektedir.

  • 36 eVisitor (eZiyaretçi) ülkelerinden birinin vatandaşı veya 9 Elektronik Seyahat Otoritesine (ETA) uygun ülkelerin vatandaşı,
  • Trans-Tasman Seyahat Düzenlemesi kapsamında Yeni Zelanda vatandaşı ya da
  • Böyle Özel amaçlı vize gibi diğer kanunlar kapsamında vizesiz seyahat için uygun olan ülke vatandaşları.

Yeni Zelanda vatandaşlarına ek olarak, 45 eVisitor (eZiyaretçi) vatandaşları ve ETA vizesine uygun ülkeler ve Ziyaretçi vizesine başvurmalıdırlar.

34 ülkenin vatandaşları resmen düşük riskli olarak kabul edilir.

Vize politikası haritası

Avustralya'nın vize politikası
  Avustralya
  Özel Kategori Vizesi
  eVisitor veya Elektronik Ziyaretçi vizesi
  eVisitor
  Elektronik Ziyaretçi vizesi
  Çevrimiçi ziyaretçi vizesi

Karşılıklılık konuları

Avrupa Birliği ve Schengen ile ilgili ülkelerin tüm Üye Devletlerinin vatandaşları 27 Ekim 2008 yılından bu yana eVisitor (eZiyaretçi) sistemini kullanma hakkına sahip iken, Avrupa Komisyonu hâlen eVisitor (eZiyaretçi) vize sisteminin tam karşılıklılık şartlarını yerine getirip getirmediğini değerlendirmektedir. Avrupa Komisyonu ilke olarak, eVisitor'ın tüm Üye Devletler ve Schengen ile ilgili ülkelerin vatandaşlarına eşit muamele sağladığını belirtti. Şu anda Schengen Bölgesi, Avustralya vatandaşlarının kısa süreli konaklamalar için yerinde vize gereksinimleri yoktur. Birleşik Krallık ve İrlanda özellikle AB vize politikasından muaftırlar, ancak yine de Avustralyalılar herhangi bir kısa-süreli vize şartlarını empoze etmemektedirler.

Avustralya 2014 yılında Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Romanya vatandaşları için vize almaları gerektiğini düşündüğünü Avrupa Komisyonuna bildirdi. Komisyon, bu bildirim kabul edilirse AB'nin, Avustralya vatandaşlarının belirli kategorileri için vize muafiyetini askıya alabileceğini ve yönetmeliğin yayımlanmasından sonra en geç altı ay içinde, tüm Avustralya vatandaşları için vizesiz erişimini askıya almaya karar vereceğini bildirdi.

Elektronik Vizeler

eVisitor ve Elektronik Seyahat Kurumu (ETA), bazı pasaport sahiplerine yönelik Avustralya'ya giriş için yetki verir. Bazı insanların tam vize başvuru ihtiyacını kaldırmak için 1996 yılında kurulmuş, seyahat acenteleri, havayolları, uzman servis sağlayıcılar ya da Avustralya vize ofisleri aracılığıyla verilebilir. Elektronik turist vizesi (sınıf 600) Avustralya dışında Avustralya vize ofisleri ve konsolosluklar tarafından işlenen fakat bazı ülkelerin vatandaşlarının online başvuru ve en fazla üç ay kalış süresi için, birkaç dakika içinde verilebilen online vizedir.

23 Mart 2013'te, yeni Visitor vizesi (alt sınıf 600), önceki Turist vizesinin yerini almıştır (alt sınıf 676).

1 Eylül 2015'ten bu yana Avustralya, vize sahiplerinin pasaportlarına vize etiketi yapıştırmayı bıraktı ve tüm vizeler merkezi bir veri tabanına verilip kaydedildi.[1] Vize kayıtlarına yalnızca İçişleri Bakanlığı tarafından sağlanan bir dijital doğrulama hizmeti olan Çevrimiçi Vize Yetkilendirme Doğrulama (VEVO) aracılığıyla erişilebilir.[2]

Çin vatandaşları, 20 Şubat 2017 tarihinden itibaren çevrimiçi 600 vizesi almaya hak kazandılar.[3][4] EVisitor (E-ziyaretçi) ve ETA vizesine uygun olan ülkelere ek olarak, Online Ziyaretçi vizesi için yapılan online başvurular, aşağıdaki 3 ülke dışında tüm ülkeler vatandaşları tarafından yapılabilir:

eVisitor (651 Sınıfı)

EVisitor, hala evrensel vize sistemini korurken, Avustralya Hükûmeti ve kendi vatandaşları için karşılıklı kısa süreli seyahat düzenlemelerini tanıtmak için Avrupa Komisyonu arasında taahhüdünün yerine getirilmesi için eski bir eVisa sisteminin değiştirilmesi amacıyla 27 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 23 Mart 2013 tarihinde iş ve turistik amaçlı eVisitors tek bir uygulama içine birleştirilmiştir.[5][6] EVisitor, Schengen Alanı ile 28 Avrupa Birliğine üye ülkeleri ve 8 diğer Avrupa ülkeleri vatandaşları için kullanılabilir. EVisitor vizesi ücretsiz verilir ve turizm veya iş amaçlı olarak 12 aylık dönemde, bir seferde en fazla 3 aylık konaklama olanağı tanır.

Aşağıdaki pasaport Vatandaşı sahipleri bu vize için uygundur:[7]

Elektronik Seyahat Otoritesi (ETA) (sınıf 601)

ETA sisteminin gelişmesi Ocak 1996 yılında başlamıştır. İlk kez, 11 Eylül 1996 tarihinde bir deneme olarak Singapur'da hayata geçirildi. Qantas ve Singapur Havayolları ile seyahat eden ABD pasaportu sahipleri bu uygulamadan yararlandılar. Online vize olarak Haziran 2001'de başladı. Geçerli Elektronik Seyahat Otoritesi (ETA) (sınıf 601) 23 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Electronic visa record". www.border.gov.au. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018. 
  2. ^ "Visa Entitlement Verification Online (VEVO)". 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  3. ^ "New Visitor visa options for Chinese applicants". 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  4. ^ "Joint Media Release with Minister Steven Ciobo - Online Visitor visas now available to Chinese nationals". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  5. ^ "eVisitor (subclass 651)". Department of Immigration and Border Protection. 9 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 
  6. ^ "eVisitor: Frequently asked questions for clients" (PDF). Department of Immigration and Border Protection. 14 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 
  7. ^ "For eVisitor Applicants - Who can apply". Department of Immigration and Border Protection. 1 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin vize politikası</span> Türkiyeye giriş için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Türkiye'nin vize politikası, Türkiye'ye girmek isteyen yabancı bir vatandaşın ülkeye seyahat etmesine, ülkeye girmesine ve ülkede kalmasına izin verilmesi için karşılaması gereken şartları ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği vize politikası</span> Schengen Bölgesine girmek için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Avrupa Birliği vize politikası, yirmi yedi Avrupa Birliği üyesi ülke Schengen Alanı'nın parçasıdır ve tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Buna ek olarak, Avrupa Birliği dışındaki dört ülke Avrupa Birliği ile yapmış oldukları anlaşma ile Schengen Alanı'nın parçası olan aynı tip vize politikasını benimsemektedirler.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Libya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf olan ülkelerden birinden gelinmediği sürece Libya ziyaretçileri Libya dış temsilciliklerinden birinden veya internet üzerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kuzey Makedonya ziyaretçileri, Kuzey Makedonya'nın dış temsilciliklerinin birinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın vize politikası</span>

Dünyadaki vizeden muaf 51 ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Kanada'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş geçici ikamet vizesi alması gerekmektedir. Her yıl, 35 milyondan fazla kişi Kanada'yı ziyaret etmektedir. Kanada, Nisan 2015 tarihine kadar vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına elektronik seyahat izni programını tanıtmayı planlıyor.

Vizeden muaf 65 ülkeden birinin veya 3 Elektronik İzin Sistemine (SAE) uygun ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Meksika'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçiler Meksika'da 72 saatten uzun kalacaksa bir belge almaldır. Meksika vizeleri, göç akımlarını düzenleyen ve kolaylaştırma amacı ile İçişleri Sekreterliğine bağlı Ulusal Göç Enstitüsü tarafından verilen belgelerdir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece İsrail ziyaretçileri, İsrail'in dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin İsrail'den ayrılma tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir. Ağustos 2024'ten itibaren, vizeden muaf ülkelerden gelen tüm ziyaretçilerin İsrail'e seyahat etmeden önce elektronik seyahat izni (ETA-IL) almaları gerekmektedir.

Katar ziyaretçilerinin vize almaları gerekir.

Umman ziyaretçilerinin duruma göre vize almaları gerekir.

Kırgızistan Cumhuriyeti Hükûmeti belirli ülkelerin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı seyahatlerde Kırgızistan'a ziyareti sağlamaktadır. Şubat 2014 tarihinde Dışişleri Bakanlığı, 44 ülke vatandaşlarına vizesiz rejimi ortadan kaldıran bir kanun teklifi verdi. Bu ülke vatandaşları 2012 yılında vizesiz listesine eklenmiştir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Pakistan ziyaretçileri, Pakistan dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Yeni Zelanda'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden veya ülkeye varışta vize almaya uygun ülkelerden birinden gelinmediği sürece Malezya ziyaretçilerinin Malezya diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

Gabon'a gelmek isteyen ziyaretçiler Gabon'un diplomatik temsilcilikleriden vize almak zorundadır.

Birleşik Krallık vize politikasını Birleşik Krallık hükûmeti belirler. Aynı vize politikası Guernsey, Jersey ve Man Adası için de geçerlidir. Vizeden muaf olmadıkça ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği üyesi olduğu dönemde de Schengen sınır-serbest bölgesi dışında bulunmaktaydı ve İrlanda ile Ortak Seyahat Alanı korumakla beraber kendi vize politikası bulunmaktaydı. Britanya denizaşırı toprakları da genellikle kendi vize politikalarını uygulamaktadırlar.

Singapur ziyaretçileri, vizesiz ülkeye giriş ya da bazı durumlarda vize almak zorundadırlar. Dünya ülkelerinin hemen hemen % 80'i 30 gün ila 90 gün arasında değişen bir sürede Singapur'a seyahat edebilirler. Sadece 33 ülke vatandaşlarının Singapur vizesi almalarına gerek bulunmaktadır. Bu vatandaşlar, elektronik vize başvurusu için uygun ülkeler ve tam vizeye ihtiyacı olan ülke vatandaşları olarak kategorize edilir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece São Tomé ve Príncipe ziyaretçileri internetten online vize veya Sao Tome ve Principe'nin diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Samoa'nın vize politikası</span>

Tüm ülkelerin vatandaşları Samoa'ya vizesiz seyahat edebilir. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekir. Tüm ziyaretçiler bir banka ekstresi ve dönüş biletine sahip olmalıdırlar ve diğer ülkelerden sınır dışı edildiğine dair hiçbir kayıtlarının olmaması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'nın vize politikası</span> İrlandaya giriş için gerekli izinlere ilişkin vize rejimi

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece İrlanda ziyaretçileri, İrlanda'nın diplomatik temsciliklerinden vize almaları gerekmektedir.