İçeriğe atla

Avustralorp

Avustralorp tavuk ırkı, et ve yumurta için yetiştirilmekte olan bir cinstir. Avustralya'da 1920'lerde İngiliz siyah Orpington tavuk ırkı temelinde elde edildi.

Bacaklar kısa, tüyler parlak siyah, vücut uzundur. Horozların canlı ağırlığı 3,6–4,1 kg, tavukların canlı ağırlığı ise 2,75–3,1 kg'dır.[1] Yılda 180 veya daha fazla yumurta bırakır. Yumurtalar açık kahverengidir ve ortalama 55-60 g ağırlığındadır. Ağırlıklı olarak Avustralya ve Güney Afrika'da yetiştirilir.

Siyah Avustralorp

Kaynakça

  1. ^ "The Standarts" (İngilizce). australorps.com Australorp Club of Australia. 10 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Siyah alaca</span>


Holstein olarak da bilinen siyah alaca, Hollanda kökenli bir süt ineği ırkı. Bu sığır ırkı Bos taurus typicus Primigenius yabani alt türünden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz alası</span> Salmonidae familyasından Doğu Karadeniz bölümünde görülen bir alabalık alt türü

Karadeniz alası ya da som balığı, Salmonidae familyasından Doğu Karadeniz bölümünde görülen bir alabalık alt türü.

<span class="mw-page-title-main">Macellan pengueni</span>

Macellan pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasının Spheniscus cinsinden bir penguen türü. Macellan pengueni adını Portekiz'li denizci onuruna Ferdinand Magellan'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Boksör (köpek)</span>

Boksör, orta irilikte, dolgun ama güçlü ve kendine özgü bir biçimi olan bekçi köpeği ırkı.

<span class="mw-page-title-main">Sansar</span> sansargiller familyasından bir hayvan

Sansar, sansargiller (Mustelidae) familyasından Martes cinsini oluşturan hepçil hayvanların ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk</span> Sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türü

Tavuk, sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş alt türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tek delikliler</span> Memeli takımı

Tek delikliler, memeliler sınıfına ait bir takım. İlkel memeliler alt sınıfının varlığını sürdürmeyi başarmış tek temsilcileridirler. Diğer memeliler ile aralarındaki en mühim fark, diğerleri gibi canlı yavru doğurmayıp yumurtlamalarıdır. Tek deliklilerin adı cinsel organları, idrar yolu ve bağırsakları tek bir delikte birleşmelerinden kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yumurta</span> dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisim

Yumurta, bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşturan hücredir. Dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlere yumurta denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tavukçuluk</span>

Tavukçuluk; tavukların, et, yumurta ve diğer yan ürünlerinin elde edilmesi amacı ile yetiştiriciliğinin yapıldığı hayvancılık kolu.

<span class="mw-page-title-main">Cochin (tavuk)</span>

Cochin ya da Cochin China, aslen Chinese Shanghai olarak bilinen bir tavuk ırkıdır. Bu tavuk ırkı, orijinal olarak Çin'de yetiştirilmiştir ve 19. yüzyılın ortalarında Britanya ve ABD'ye ihraç edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan (tavuk)</span>

Sultan, Türkiye kökenli tavuk ırklarından biri. Sultanlar, 1850 yılında Osmanlı Devleti'nden İngiltere'ye gitmiş, buradan da bütün dünyaya yayılmıştır. Adını Osmanlı sultanlarından almıştır. Nadir bulunan bir ırktır.

<span class="mw-page-title-main">Araucana</span> açık mavi veya açık yeşil tonlarında yumurta üreten Şili kökenli tavuk ırkı

Araucana, kökeni Şili olan bir tavuk ırkıdır. Adını, Şili'nin Araukanyalı da denilen Mapuche yerlilerinden alır. Türkçede "yeşil yumurtacı" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Malta köpeği</span>

Malta köpeği veya Maltese yaklaşık 2800 yıl öncesine dayanır. Maltese kelimesinin sonuna Terrier kelimesini ekleyenlerin aksine uluslararası bir kuruluş olan FCI'a göre ırkın adı Maltese'dir. Maltese ırkı köpeklerin Malta'da üretildiği düşünülmesine rağmen bu Maltese'in anavatanının Malta olduğu anlamına gelmez. Maltese kelimesi Sami dillerinde bulunan "Malat" kelimesinden gelmektedir. Malat, liman gibi anlamlara gelmektedir. Kökeni esasında orta akdenizdir. FCI'a göre 9. Grup olan refakatçi, süs köpeği grubunda değerlendirilir. Yetişkinleri yaklaşık 24 cm yüksekliğinde (gövde) ve 3–4 kg ağırlığındadır. Irkın spesifik özelliği şunlardır; Uzun beyaz tüylü, siyah iri gözlü. Maltese; siyah burunlu, siyah göz çevresi olan, siyah dudaklı, siyah pati yastıklı, siyah tırnaklı bir köpek ırkıdır. Sarkık kulaklı ve ufak vücutludur. Burunda depigmente ve siyah dışı renk tolore edilmez. Diskalifiye sebebidir. Çok az tüy döktüğünden dolayı non-alerjik köpeklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Denizli horozu</span>

Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.

<span class="mw-page-title-main">Ameraucana tavuğu</span>

Ameraucana tavuğu, Anavatanı Amerika olan bir Tavuk Irkları'ndan biridir. Yumurtaları açık mavi renktedir. Ağırlıkları ortalama 2,5 kg civarındadır. Yumurta verimi yılda ortalama 170-200 arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk ırkları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa tavuk ırklarını listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayam Cemani</span> Endonezya kökenli tavuk ırkı

Ayam Cemani, Endonezya kökenli Tavuk ırklarından biridir. Renginin tamamen siyah olması en büyük özelliğidir. Sadece tüyleri değil, eti ve kemiği de siyahtır. Yetişkinlerinin ağırlığı ortalama 2 kilo, horozları ise 2,5 - 3 kilo civarındadır. Yılda 70-90 arası yumurta verir. Günümüzde Endonezya haricinde çeşitli ülkelerde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Nadir görülen bir ırktır.

<span class="mw-page-title-main">Orpington (tavuk)</span>

Orpington, İngiltere'de çeşitli tavuk ırklarının melezlenmesi sonucu elde edilmiş Tavuk Irkları'ndan biridir. Geniş ve düzgün görünümlü tüyleri vardır. Derileri beyazdır, yumurta kabuk renkleri ise açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişiklik gösterir. Ağırlıkları ortalama olarak horozlarda 4.2 - 5.0 kg, tavuklarda 3.5 - 4.0 kg arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Fil kuşu</span>

Fil kuşu, Kuvaterner döneminde Madagaskar'da yaşamış bir nesli tükenmiş uçamayan kuş familyasıdır. Aepyornithidae familyasının üyeleri olan bu kuşlar modern araştırmalara göre 3 cinse ayrıldılar. Bu kuşların neslinin MS 1000–1200 civarında tükendiği düşünülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Ligorin Tavuğu</span>

Ligorin Toskana menşeli bir tavuk türüdür. Kuşlar Kuzey Amerika'ya ilk olarak 1828'de İtalya'nın batı kıyısındaki Toskana'da bir liman kenti olan Livorno'dan ihraç edildi. Başlangıçta "İtalyanlar" olarak adlandırılan bu tür, 1865 ile birlikte Livorno'nun İngilizcedeki karşılığı olan "Leghorn" olarak anılmaya başlandı. Cins, 1870 yılında İngiltere'ye Amerika Birleşik Devletleri tarafından tanıtıldı. Beyaz Ligorin, dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak yumurta tavuğu olarak kullanılmaktadır. Diğer Ligorin çeşitleri daha az yaygındır.