İçeriğe atla

Avrupalı Gürcistan

Avrupalı Gürcistan
ევროპული საქართველო
Genel başkanDavit Bakradze
Genel sekreterGigi Ugulava
Kuruluş tarihiOcak 2017
BölünmeBirleşik Ulusal Hareket
MerkezTiflis
İdeolojiMuhafazakâr liberalizm
Pro-Avrupacılık
Siyasi pozisyonMerkez sağ
Uluslararası üyelikMerkezci Demokratlar Enternasyonali
Avrupa üyeliğiAvrupa Halk Partisi (gözlemci)
Resmî renklermavi ve kırmızı
Gürcistan Parlamentosu
0 / 150
İnternet sitesi
Gürcistan

Avrupalı Gürcistan (Gürcüce: ევროპული საქართველო, evropuli sakartvelo) Gürcistan'da Ocak 2017'de Tiflis'te kurulan ve öncelikle Birleşik Ulusal Hareket'in önde gelen eski üyeleri tarafından kurulan bir siyasi partidir. Partiye Davit Bakradze başkanlık ediyor.[1]

Tarihi

Parti, üyelerinin muhalefetteki Birleşik Ulusal Hareket'in bir parçası olarak yürüttüğü 2016 parlamento seçimlerinin bir sonucu olarak Gürcistan Parlamentosunda yer alıyor. İç anlaşmazlıklardan sonra, Birleşik Ulusal Hareket'in parlamento üyelerinin ve liderliğinin önemli bir kısmı (Giga Bokeria, Sergi Kapanadze ve Elene Khoshtaria dahil) ayrıldı.[2] Ayrılıkçı varlık, liderliği Nugzar Tsereteli'nin kendi oğlu Gigi Tsereteli'yi içeren ve daha önce Birleşik Ulusal Hareket ile koalisyon içinde olan önceki partinin büyük ölçüde bilinmeyen yasal aracını aldı. 30 Ocak 2017'de Davit Bakradze'nin bir sunumu sırasında Özgürlük-Avrupa Gürcistan Hareketi adını seçmeden önce Parlamento'daki ayrılık hukuku başlangıçta Avrupa Gürcistan'ı olarak yeniden adlandırıldı. Aynı tarihte parti lideri Gigi Ugulava, parti konferansı düzenlenene kadar geçici genel sekreter seçildi.[3][4] Parti ilk toplantısını 27 Mayıs'ta gerçekleştirdi, bu sırada Bakradze'yi parti başkanı, Ugulava'yı genel sekreter olarak seçtiler ve partinin adını Avrupalı Gürcistan - Özgürlük Hareketi olarak onayladılar.[5]

Kaynakça

  1. ^ "UNM's Parliamentary Faction Changes its Head, Name". Civil Georgia. 13 Ocak 2017. 14 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  2. ^ Civil.ge (12 Ocak 2017). "United National Movement Splits". Civil.ge. 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2017. 
  3. ^ Civil.ge (30 Ocak 2017). "Former UNM Members Unveil Political Plans, Change Party Name". 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  5. ^ "European Georgia Selects Chairman, Secretary General, and Political Council Chair at Convention". Tabula. 27 Mayıs 2017. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Özgürlükler Hareketi</span> Bulgaristanda bir siyasi parti

Hak ve Özgürlükler Hareketi, üyelerinin çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Baas Partisi</span> milliyetçi-sosyalist öğretiye dayalı Arap siyasi partisi

Arap Sosyalist Baas Partisi Zeki el-Arsuzi'nin ortakları, Mişel Eflak ve Selahaddin el-Bitar tarafından Suriye'de kurulmuş bir siyasi partiydi. Parti, Arap milliyetçiliği, pan-Arabizm, Arap sosyalizmi ve anti-emperyalist çıkarları karıştıran bir ideoloji olan Baasçılığı benimsedi. Baasçılık, Arap dünyasının tek bir devlette birleştirilmesi çağrısında bulunur. "Birlik, Özgürlük, Sosyalizm" sloganı ile Arap birliğine ve Arap olmayandan gelen kontrole ve müdahaleye karşı özgürlüğe atıfta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kutaisi</span> Gürcistanın yasama başkenti ve en kalabalık üçüncü şehri

Kutaisi, Gürcistan'da İmereti Bölgesi'nde yer alan dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri ve geleneksel olarak başkent Tiflis'ten sonra Gürcistan'ın en büyük ikinci ve en kalabalık üçüncü şehridir. Tiflis'in 221 kilometre batısında, Rioni Nehri üzerinde yer alır. İmereti Bölgesi'nin merkezidir ve nüfusu 147.635'dir (2014).

<span class="mw-page-title-main">Miheil Saakaşvili</span> 3. Gürcistan devlet başkanı

Miheil Saakaşvili, Gürcü ve Ukraynalı siyasetçi ve hukukçudur. Gürcistan'ın 2004-2007, 2008-2013 yılları arasında iki farklı dönemde devlet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi</span> Avrupadaki en büyük uluslararası siyasi parti

Avrupa Halk Partisi (EPP), Hıristiyan demokrat, liberal-muhafazakar ve muhafazakar üye partilere sahip bir Avrupa siyasi partisidir. Ulusötesi bir örgüt olup diğer siyasi partilerden oluşur. 1976'da ağırlıklı olarak Hristiyan demokrat partiler tarafından kurulan parti, o zamandan beri üyeliğini liberal-muhafazakar partileri ve diğer merkez sağ siyasi perspektiflere sahip partileri kapsayacak şekilde genişletti. 31 Mayıs 2022'de parti, aynı zamanda EPP'nin de üyesi olan Manfred Weber'i Başkan olarak 2019'da Spitzenkandidat seçti.

Halkın İradesi Partisi Suriye'de bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">İrakli Kobahidze</span> 16. Gürcistan başbakanı

İrakli Kobahidze, Gürcü politikacı. 18 Kasım 2016 tarihinde Gürcistan Parlamentosu Başkanı olarak seçilmiştir.

Gürcistan Hükûmet, Gürcistan'nın iç ve dış politikalarını uygulayan en üst düzey yürütme organıdır. Başbakan - hükûmet başkanı - ve bakanlardan oluşur ve Gürcistan Parlamentosu'na karşı hesap verebilir ve sorumludur. Hükûmetin mevcut yetki ve sorumlulukları, 2017 ve 2018 yıllarında kabul edilen Gürcistan Anayasası değişikliklerine tabidir. 14 Mayıs 1991'den 9 Kasım 1996'ya kadar Gürcistan hükûmeti, Gürcistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tina Hidaşeli</span> Gürcü siyasetçi ve avukat

Tinatin "Tina" Hidaşeli, Gürcü hukukçu ve siyasetçi. Bir Cumhuriyetçi Parti üyesi ve eski sivil toplum aktivisti olan Hidaşeli, 1 Mayıs 2015'te Gürcistan savunma bakanı olarak atandı. İrakli Garibaşvili ve Giorgi Kvirikaşvili hükûmetlerinde ülkesinin ilk kadın savunma bakanı oldu. Partisinin iktidardaki Gürcü Rüyası koalisyonundan ayrılmaya karar vermesinden sonra bakanlık görevinden 1 Ağustos 2016'da istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Roelofs</span> Gürcistanın eski First Ladysi

Sandra Elisabeth Roelofs-Saakaşvili, eşi Miheil Saakaşvili'nin ülkenin cumhurbaşkanı olduğu dönemden itibaren Gürcistan'ın First Lady'si olan Hollandalı-Gürcü bir aktivist ve diplomat.

Gürcistan'da siyaset, çok partili sisteme sahip parlamenter temsili demokratik bir cumhuriyeti kapsamaktadır. Gürcistan Cumhurbaşkanı devlet başkanıdır ve Gürcistan Başbakanı hükûmet başkanıdır. Başkan ve Hükûmet, yürütme yetkisine sahiptir. Yasama yetkisi hem hükûmete hem de tek kamaralı Gürcistan Parlamentosu'na verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zurab Jvania</span>

Zurab Jvania, Gürcistan Başbakanı ve Gürcistan Parlamentosu Başkanı olarak görev yapan Gürcü bir politikacıydı. Jvania siyasi kariyerine genç yaşta başladı ve 90'ların başında Yeşil Parti üyesi olarak ilk siyasi adımlarını attı. 1992'de Doğu Avrupa Yeşilleri'nin başkanı seçildi ve bu görevde görev yapan ilk Doğu Avrupalı oldu. 1993 yılında Yurttaşlar Birliği Genel Sekreteri olarak seçilerek Gürcistan siyasetinde ilk ciddi adımları attı. Bu noktadan itibaren Jvania, 2005'teki ölümüne kadar Gürcistan siyasetinde önemli rol oynadı. 1995'te parlamento başkanı oldu ve ardından Jvania'nın yolsuzluktan şüphelendiği diğer bakanların görevden alınmasıyla süren 1999'daki istifasına kadar görevini sürdürdü. 1993'ten 2003'e kadar Şevardandze hükûmetine karşı mücadele eden muhalefette kaldı. 2003 yılında, başta Burdjanadze ve Saakaşvili olmak üzere diğer muhalefet liderleriyle birleşerek hükûmete karşı şiddet içermeyen protestolar düzenledi. Protestolar, Şevardnadze'nin istifası ve Saakaşvili'nin cumhurbaşkanı seçilmesiyle sona erdi. Jvania başbakan oldu ve 2005'teki ölümüne kadar görevde kaldı.

Leri Habelov, Gürcü politikacı ve emekli bir güreşçi. Serbest güreşte Olimpiyat şampiyonluğu bulunmaktadır. 2012'de Gürcü Rüyası partisinden Gürcistan Parlamentosuna seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Baas Partisi (Suriye ağırlıklı hizip)</span> Baas Partisinin Suriye ağırlıklı hizbi

Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye yanlısı Baas hareketi olarak da anılan, Arap dünyasında şubeleri olan neo-Baasçı bir siyasi partidir. Parti, Şubat 1966'da Baas Partisindeki bölünmeden çıktı ve Suriye'de hükûmeti yönetmektedir. 1970-2000 yılları arasında partiye Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad başkanlık etti. 2018'e kadar liderlik, oğlu Beşşar Esad ve Abdullah el-Ahmar arasında paylaşıldı. 2017 yılında Ulusal ve Bölgesel komutanlıkların yeniden birleştirilmesinin ardından Beşşar Esad Merkez Komutanlığı genel sekreteri oldu. Partinin Suriye kolu, Suriye liderliğindeki Baas Partisi içindeki en büyük organizasyondur.

Gürcistan Vatanseverleri İttifakı Gürcistan'da kendi tanımıyla merkez sağ, muhafazakâr, Rusya yanlısı bir muhalefet partisidir. Direniş Hareketi liderleri tarafından 2012 yılında kuruldu ve parti Batı karşıtı fikirler içeriyor. Parti şu anda Avrupa entegrasyonunu, Hristiyan ve demokratik değerleri destekliyor ve parti kendisini ılımlı-muhafazakar bir parti olarak gösteriyor.

Arap Sosyalist Hareketi Arap Sosyalist Partisi olarak da bilinen, Suriye'de 1960'lardan bu yana aynı adı kullanmaya devam eden birkaç fraksiyona bölünmüş bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Lübnan Bölgesi</span> Lübnanda bir siyasi parti

Arap Sosyalist Baas Partisi - Lübnan Bölgesi, yaygın adıyla Lübnan Arap Sosyalist Baas Partisi veya resmi adıyla Lübnan Bölgesel Şubesi, Lübnan'da bir siyasi partidir. Şam merkezli Arap Sosyalist Baas Partisi'nin bölgesel şubesidir. Liderlik 2015'ten beri tartışmalı; ancak Fayiz Şükrü, Asım Kanso'nun yerine geçen Seyfeddin Gazi'nin yerine geçtiği 2006'dan 2015'e kadar parti lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Golob</span> 9. Slovenya başbakanı

Robert Golob, Sloven bir iş insanı ve politikacı. Slovenya'nın günümüzdeki başbakanı ve Nisan 2022 ulusal seçimlerinde başbakan Janez Janša liderliğindeki Sloven Demokrat Partisini mağlup eden Özgürlük Hareketi partisinin başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Bağımsızlık Günü</span> Gürcistanda bir millî bayram

Gürcistan Bağımsızlık Günü, Gürcistan'da her yıl 26 mayısta kutlanan bir resmi tatildir. 1917'deki Rus Devrimi'nin takibinde Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti'ni kuran 26 Mayıs 1918 tarihli Bağımsızlık Akti'nin anısına kutlanmaktadır. Bu tarih, Gürcistan'ın milli günüdür. Bağımsızlık Günü; askeri geçit törenleri, havai fişekler, konserler, fuarlar ile siyasi konuşmalar ve törenlerin yanı sıra Gürcistan'ın tarihini ve kültürünü kutlayan çeşitli diğer kamusal ve özel etkinliklerle beraber anılır.