İçeriğe atla

Avrupa taşıt plaka kodları

Avrupa taşıt plaka kodları metal veya plastik olabilen ve motorlu taşıtlarla römorklara resmî tanımlamaları için takılan taşıt plakaları ve bunların kodlarıdır. Bu söz konusu kayıt tanımlayıcı, ilgili otoritenin veri tabanına göre oluşturulan sayısal veya alfasayısal kodlardır. Avrupa'daki ülkelerin çoğu, Avrupa Birliği taşıt plaka tarzına benzer şekilde, taşıt plakalarında ortak bir biçim uyarlaması yapmıştır. Karayolu Trafiği Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin hükümlerini karşılayan bu plaka biçimi, devlet sınırı aşan taşıtların arkalarında kayıtlı oldukları kendi ülkelerine ait ayırt edici kod işareti taşıma zorunluluğunu belirtir. Bu işaret, plakadan ayrı olarak kullanılabilen oval bir yapıştırma olabileceği gibi, taşıt plakası içine de yerleştirilebilir. Söz konusu ayırt edici işaret taşıt plakalarına eklemlenirse, taşıtın ön taşıt plakasında da görünmesi gerekir ve bayrak, millî devlet amblemi veya bölgesel ekonomik entegrasyon kurum amblemi ile beraber düzenlenebilir.[1]

Plakanın sol bölümü

Ortak AB biçimi, en soldaki mavi bölümde AB yıldız çemberi ve ülke kodu içeriğiyle Düzenleme Kurulu (EC) 2411/98 numaralı düzenlemesiyle 3 Kasım 1998 tarihinde sunulmuştur[2] ve 11 Kasım 1998 tarihinde de uygulamaya koyulmuştur. Bu plaka modeli İrlanda (1991),[3] Portekiz (1992)[4] ve Almanya (1994)[5] olmak üzere üç AB üyesi ülkenin daha önce kullandığı plaka modelleri temelinde oluşturulmuştur. Lüksemburg 1988 yılından beri taşıt plakalarında Avrupa bayrağını bulundurmaktadır.

Ülkelere göre plakalar

ÜlkeKodŞeritÖrnekMotosiklet plakası
 ArnavutlukALTHJ667LL
 AndorraAND
 AvusturyaA
 BelarusBY
 BelçikaB
 Bosna-HersekBIH
 BulgaristanBG
 HırvatistanHR
 ÇekyaCZ
 DanimarkaDK
 EstonyaEST
 FinlandiyaFIN
 FransaF
 AlmanyaD
 YunanistanGRbağlantı=https://en.wikipedia.org/wiki/File:Greek license plate.svg
 MacaristanH
 İzlandaIS
 İrlandaIRL
 İtalyaIbağlantı=https://en.wikipedia.org/wiki/File:Targa automobilistica Italia 1999 CZ•889 KF Bolzano-Alto Adige posteriore.svg
 LetonyaLV
 LihtenştaynFL
 LitvanyaLT
 LüksemburgL
 MaltaM
 MoldovaMD
 MonakoMC
 KaradağMNE
 HollandaNL
 Kuzey MakedonyaNMK
 NorveçN
 PolonyaPL
 PortekizP
 RomanyaRO
 San MarinoRSM
 SırbistanSRB
 SlovakyaSK
 SlovenyaSLO
 İspanyaE
 İsveçS
  İsviçreCH
 UkraynaUA
 Birleşik KrallıkUK
 VatikanV

Kıtalararası ülkeler

ÜlkeKodŞeritÖrnekMotosiklet plakası
 ErmenistanAM
 AzerbaycanAZ
 Kıbrıs CumhuriyetiCYbağlantı=https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cyprus license plate 2013 sample.svg
 Kuzey KıbrısCT
 GürcistanGESS-689

-KKK

 RusyaRUS
 TürkiyeTR

Kaynakça

  1. ^ Annex 3. Distinguishing Sign of Motor Vehicles and Trailers to International Traffic, Auto Driver Club 16 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ COUNCIL REGULATION (EC) No 2411/98, EUR-Lex 31 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  3. ^ S.I. No. 287/1990 - Road Vehicles (Registration and Licensing) (Amendment) Regulations, 1990 22 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  4. ^ License Plates of Portugal 18 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. worldlicenseplates.com (İngilizce)
  5. ^ License Plates of Germany 13 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. worldlicenseplates.com (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır. Plakalarda coğrafi bilgi ile ilişkili bir numaralama sistemi kullanılmaktadır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından yapılmaktadır.

Sınır ötesi seyir yapan taşıtların üzerinde kendi ülke idaresinin verdigi taşıt kayıt plakasına ek olarak o plakayı hangi ülke idaresinin verdiğini belirten bir ek plaka olur. Bu genellikle taşıt plakasının yanında koyu renkle yazılmış ve küçük oval bir plakadır. Avrupa ülkelerinde ülke bilgisi taşıt plakasının içinde en başta ayrı bir küçük bölümde olması şeklinde standartlaşmaktadır. ABD plakalarında plakayı veren eyaletin logo veya sloganı da olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

Avrupa Birliği'nin nüfus yapısı, 27 üye ülkenin son derece kalabalık, kültürel olarak çeşitli birliğini göstermektedir. 1 Şubat 2020 itibarıyla AB'nin nüfusu yaklaşık 445 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Europol</span>

Avrupa Polis Teşkilatı ya da kısaca Europol, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile birliğin ortaklık kurduğu diğer ülkelerin güvenlik güçleri arasında, uluslararası organize suçlar ve terörizm konusunda iş birliği ve etkili çalışma ortamı sağlamak amacıyla kurulmuş bir birimdir. Ofisin iş birliği sahası içinde yasa dışı uyuşturucu ve motorlu taşıt ticareti, çocuk pornografisi de dâhil her türlü insan ticareti, para ve diğer ödeme araçları ile ilgili kalpazanlık, radyoaktif ve nükleer maddelerin yasa dışı ticareti ve bu suç türleri ile ilgili karapara aklama, yasa dışı göç konuları da yer almaktadır.

Kosova taşıt plaka kodları, Kosova Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından verilen taşıt plaka kodlarıdır. Kosova’nın yeni taşıt plakaları, 6 Aralık 2010 tarihinde tanıtılmıştır. 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren Kosova’nın kuzeyindeki eski Sırbistan taşıt plakaları, UNMIK plakalarıyla değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya taşıt plaka kodları</span>

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, 2019 yılı Şubat ayı itibarıyla yenilenen şekliyle 2 harfli bölge kodu, 4 haneli sayı ve 2 harfli alfa kodu içerir. Plakanın sol kısmında mavi şerit vardır ve bu şeritte Kuzey Makedonya'nın uluslararası taşıt kodu NMK yer alır. Şubat 2019 öncesine bu mavi şeritte MK yazmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği Kamu Lisansı</span>

Avrupa Birliği Kamu Lisansı ya da kısaltılmış haliyle EUPL, Amerikan Hukuku'na göre yazılmış GNU Genel Kamu Lisansı'nın Kıta Avrupa'sı hukuk sisteminin kavram ve terminolojisine uygun yazılmış hali şeklinde yorumlanabilecek, özgür bir yazılım lisansıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taşıt kayıt plakası</span>

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, Kıbrıs adasının kuzeyinde bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. Bugün kullanılan KKTC plakaları, 1973 yılında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmadan önce kullanılmaya başlanan plaka modelinin devamıdır. Ön plaka beyaz, arka plaka sarıdır ve plakalar kırmızı çizgiyle çevrilidir.

Azerbaycan taşıt plaka kodları, Azerbaycan sınırları içerisinde hareket hâlinde olan her aracın ön ve arka bölümünde bulunan levhadır.

Yunanistan taşıt plaka kodları, üç harf ve dört rakam (AAA-1000) düzeninden oluşan taşıt plakalarıdır. Harf bölümü plakanın verildiği bölgeyi (il) belirtirken rakamlar 1000-9999 arasında bir sıralamayla kurulurlar. Aynı plakaların 1 ila 999 arası rakamlıları 50 cc üstü motosikletler için kullanılırlar.

Arnavutluk'ta araç plakaları bölge ulaşım müdürlükleri tarafından verilmektedir.

Kıbrıs Cumhuriyeti taşıt plaka kodları, Kıbrıs adasının güneyinde bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. GKRY plakaları, üç harf ve üç rakamdan oluşur. Basit bir numaralandırma sistemi kullanılır; rakamlar harf sırası için 1 ile 999 arasında değişir, örneğin MAA 999'dan sonra verilen plakalar MAB 1 olacaktır. Bununla birlikte, kayıt sahiplerinin mevcut harf diziliminde mevcut numaralardan bir sayı seçmesine izin verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Barselona Sözleşmesi</span>

Kısaca Barselona Sözleşmesi olarak bilinen Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) 1974 yılında kurduğu “Bölgesel Denizler Programı” kapsamında Akdeniz'deki gemilerin, uçakların ve kara taşıtlarının yol açtığı kirlenmeyi önleyerek ve azaltarak Akdeniz'in korunması hedefini içeren sözleşmedir. Bölgesel Denizler Programı, Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ve Avrupa Birliği’nin katılımıyla, Akdeniz Eylem Planı’nın (MAP) 1975 yılında oluşturulmasıyla sonuçlanmıştır. MAP ise daha sonra “Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi” 1976 yılında Barselona'da kabul edilmesine zemin olmuş, 1978 yılında BS yürürlüğe girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya taşıt plaka kodları</span>

Rusya taşıt plaka kodları, Rusya'da araçların tescilini göstermek için kullanılan kodlardır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus taşıt plaka kodları</span>

Belarus araç tescil plakaları güncel olarak dört rakam, iki harf ve başka bir rakamdan oluşmaktadır. Harflerin ilki ve sondaki rakam aracın kayıtlı olduğu Belarus bölgesini gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya taşıt plaka kodları</span>

Japonya taşıt plaka kodları, Japonya'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Taşıt plakaları, ülke çapında Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kara Taşımacılığı Müdürlükleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Ancak, ulusal hükûmet yerine yerel belediye, küçük motor hacmine sahip bazı araçları kaydettirmektedir.

Türkmenistan taşıt plaka kodları, Türkmenistan'da kullanılan resmî taşıt plakalarıdır. Türkmenistan plakaları ilk olarak 1980 yılında Türkmenistan SSC dönemde basıldı. 1991'de egemen bir devlet haline geldikten sonra Sovyet plakaları bir süre daha kullanılmaya devam edildi. Günümüz plaka kodları 1994'te kullanılmaya başlandı.

Bulgaristan taşıt plaka kodları, Bulgaristan'da kullanılan resmî taşıt plaka kodlarıdır. Plakanın sol tarafında, beyaz bir arka plan üzerinde siyah glifler ve Avrupa bayrağını gösteren mavi dikey bir "AB şeridi" ve bunun altında Bulgaristan'ın ülke kodu olan BG yer alır.