İçeriğe atla

Avrupa sığınmacı krizi

Eurostat verilerine göre 1 Ocak ile 30 Haziran 2015 arasında AB ve ASTB ülkelerine yapılan sığınma başvuruları.
Türkiye'den yola çıkan ve Yunanistan'ın Midilli adasına ulaşan Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar.

Avrupa sığınmacı krizi, çok sayıda göçmen ve sığınmacının Avrupa Birliği ülkelerinden sığınma talep etmek amacıyla Akdeniz ve Balkanlar üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışmasıyla 2015'te başlayan kriz.[] Bu kişiler Orta Doğu (Suriye, Irak), Afrika (Eritre, Nijerya, Somali, Sudan, Gambiya), Güney Asya (Afganistan, Pakistan, Bangladeş)[1][2] ve Batı Balkanlar'dan (Sırbistan, Kosova, Arnavutluk)[3] gelmektedir.

20. yüzyılın ortalarından itibaren diğer kıtalardan Avrupa’ya olan göçün artmasıyla meydana gelmiştir. Bu göç artışı birçok Avrupa ülkesi tarafından direnişle karşılanmıştır. Mart 2019’da Avrupa Komisyonu göçmen krizinin bittiğini ilan etti.

Avrupa dışından gelen göçmenler sığınmacıları ve ekonomik göçmenleri kapsar. “Göçmen” terimi Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliği vatandaşı olmayan fakat yaşam alanı Avrupa Birliği’nde bulunan bir bireyi tasvir etmek için kullanılan bir terim. Göçmenlerin çoğunluğu Güney ve Doğu Avrupa’dan, Orta Doğu’dan ve Afrika’dan nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden oluşuyor.

Afrika ve Orta Doğu’daki nüfus artışı krizin baş nedenlerinden bir tanesiyken, küresel ısınmanın gelecekte göçmen sayılarını artıracağı düşünülmekte. United Nations High Commissioner for Refugees raporuna göre Ocak 2015 ve Mart 2016 arasında, Akdeniz yoluyla 1 milyon sığınmacı Avrupa’ya giriş yaptı. Giriş yapanlar arasında en fazla bulunan ırklar Suriyeli (%46), Afgan (%20.9) ve Iraklı (%9.4) bulunmakta.

2015’te Avrupa’ya deniz yoluyla ulaşan göçmenler arasında yüzde 58’i 18 yaşından büyük erkek (yüzde 77’si yetişkin), yüzde 17’si kadın (yüzde 22’si yetişkin), geri kalan yüzde 25 kesim ise 18 yaşından küçüktür. Nisan 2015’te iki bin göçmen taşıyan beş tane geminin batmasıyla, tahminen 1200 kişinin ölmesi sonucu denizde yaşanan ölümler rekor seviyelere ulaşmıştır. Kazalar, bazı Asya ve Avrupa ülkeleri arasında yaşanan bazı anlaşmazlıklar ve mülteci krizleri sonucu gerçekleşmiştir. 2014 sonunda dünya çapında zorla yerinden edilen insan sayısı, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en yüksek sayıya ulaşmıştır. AB sınırlarını yasal olmayan yollarla aşan insan sayısı 2015’te 1.8 milyondan 2017’de 204,219’a düşmüştür.

2019

Ağustos 2019'da 270'ten fazla Avrupa'ya gitmek isteyen göçmen Libya sahil güvenlik tarafından Trablus'un Akdeniz sahilinden kurtarıldı; dört farklı teknede seyahat ediyorlardı ve 18 kadın ve iki çocuk bulunuyordu.[4] Bir BM raporuna göre, Ağustos ayına kadar 45.000 göçmenin Avrupa'ya deniz yoluyla ulaştığı bildirildi ve bunun 859'u yolda öldü.[5] Eylül 2019'da Libya'nın sahil güvenlik bölgesi, Akdeniz kıyılarında Avrupa'ya giden 108 göçmeni daha ele geçirdi; 13'ü kadın, yedi'si çocuktu.[6] 8 Ekim'de İtalyan makamları Avrupa'ya bağlı 22 göçmeni yaklaşık 50 kişilik bir tekneden kurtardı. Bu kurtarma sırasında, 13 kadının cesetlerinin de bulunduğu bildirildi ve daha sonra başka göçmenlerinde hala eksik olduğu ortaya çıktı. 16 Ekim'de İtalyan makamları, olayda ölen en az 12 kişinin cesetlerini buldular.[7] Kasım ayında İtalyan sahil güvenlik görevlileri, tekneleri alabora olduktan sonra Avrupa'ya giden 149 göçmeni kurtardı. İtalyan sahil güvenlik görevlileri daha sonra beş ceset buldu ve olaydan ölenlerin en az 18 kişi olduğunu doğruladı.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Refugee crisis: apart from Syrians, who is travelling to Europe?". The Guardian. 10 Eylül 2015. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2015. 
  2. ^ "Europe's Migration Crisis". Council on Foreign Relations. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2015. 
  3. ^ "Migrant crisis: Explaining the exodus from the Balkans". BBC News. 17 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2015. 
  4. ^ "Libya intercepts boats with over 270 Europe-bound migrants". 660 News. 13 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2019. 
  5. ^ "UN: 45,000+ refugees enter Europe in 2019". haberlutfen. 27 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2019. 
  6. ^ "Libya's coast guard intercepts 108 Europe-bound migrants". My Mother Lode. 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2019. 
  7. ^ "Bodies of migrants who died at sea located by Italian authorities". The World News. 19 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2019. 
  8. ^ "Italy recovers 5 more bodies from sunken migrant boat". The Herald. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Libya</span> Akdeniz kıyısında yer alan bir Kuzey Afrika ülkesi

Libya, resmi adıyla Libya Devleti, Akdeniz kıyısında, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke Trablusgarp Bölgesi, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihi bölgeden oluşur. Yaklaşık 1,8 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. büyük ülkesidir. En fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Trablus ülkenin batısında yer alır ve yedi milyon Libyalının üç milyondan fazlası bu şehirde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa</span> kıta

Avrupa, kuzeyde Arktik Okyanusu, batıda Atlantik Okyanusu, güneyde Akdeniz ve doğuda Asya ile çevrili bir kıtadır. Avrupa'nın Asya'dan Ural Dağları, Ural Nehri, Hazar Denizi, Büyük Kafkaslar, Karadeniz ve Türk Boğazlarının su yolları ile ayrıldığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Midilli (ada)</span> Ege Denizinin kuzeydoğusunda bulunan dağlık bir Yunan adası

Midilli, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adasıdır.

Aralık 2007 Seferihisar Göçmen Teknesi Faciası 8 Aralık 2007 Cumartesi gecesi, Türkiye'den kaçak yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışan göçmenlerin bulunduğu bir teknenin İzmir'in Seferihisar sahil ilçesi açıklarında hava şartları nedeniyle batması ve kaynaklara göre değişen şekilde 43 ilâ 56 arasında verilen sayıda göçmenin boğulması ile sonuçlanan deniz kazası. Ege Denizi'nde can kayıpları açısından günümüze kadar vuku bulmuş en büyük göçmen teknesi kazasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Libya İç Savaşı</span> Arap Baharı sonrası Libyada çıkan iç savaş

2011 Libya İç Savaşı, bir Kuzey Afrika ülkesi olan Libya'da hükûmet ve Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerle başlamış ve daha sonrasında gerçek anlamıyla bir iç savaşa dönüşmüş ayaklanmalar bütünüdür. Protestolar 7 Şubat 2011 tarihinde başlamış, iç savaş Sirte'nin düşmesi ve Muammer Kaddafi'nin öldürülmesiyle 20 Ekim 2011 tarihinde sona ermiştir. Medyaya göre olaylar halkın 2010-2011 yılı boyunca Arap dünyasını saran protestoların bir ayağı olan 2011 Mısır Devrimi'nden esinlenmesi sonucu başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan hükûmeti borç krizi</span>

Yunan hükûmeti borç krizi, Yunanistan, 2007-08 mali krizinin ardından bir devlet borcu kriziyle karşı karşıya kaldı. Ülkede yaygın olarak kriz, yoksullaşmaya, gelir ve mülk kaybına ve ayrıca küçük çaplı bir insani krize yol açan bir dizi ani reform ve kemer sıkma önlemi olarak halka yansıdı. Toplamda, Yunan ekonomisi, herhangi bir gelişmiş karma ekonominin bugüne kadarki en uzun durgunluğunu yaşadı. Sonuç olarak, Yunan siyasi sistemi alt üst oldu, sosyal dışlanma arttı ve yüz binlerce iyi eğitimli Yunan ülkeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">Dublin Tüzüğü</span>

Dublin Tüzüğü, Avrupa Birliği içinde, Cenevre Sözleşmesi ve AB Yeterlilik Direktifi kapsamında uluslararası koruma arayan kişiler tarafından ileri sürülen bir sığınma başvurusunun incelenmesinden hangi AB Üye Devletinin sorumlu olduğunu belirleyen bir Avrupa Birliği (AB) yasasıdır. AB'ye izinsiz girişler için Avrupa çapında bir parmak izi veri tabanı oluşturan Dublin Tüzüğü ve EURODAC Tüzüğünden oluşan Dublin Sisteminin temel taşıdır. Dublin Tüzüğü, "[bir sığınma talebinden] sorumlu Üye Devleti hızlı bir şekilde belirlemeyi" amaçlar ve ilgili sığınmacının o Üye Devlete transferini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Federica Mogherini</span> İtalyan siyasetçi

Federica Mogherini İtalyan merkez sol siyasetçi. İtalya eski dışişleri bakanı. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi olarak görev yapmıştır. 2020 yılı itibarıyla Avrupa Koleji rektörüdür.

İnsan kaçakçılığı ya da göçmen kaçakçılığı, Türkiye Cumhuriyeti'nde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 79'uncu maddesine göre "doğrudan, doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan bir yabancının ülkeye sokulmasına veya ülkede kalmasına imkân sağlanması ile birlikte Türk vatandaşlarının ya da yabancıların yurt dışına çıkmasına imkân sağlanması" şekillerinde gerçekleşen bir suçtur. Amerika Birleşik Devletleri yasalarına göre ise "bir veya daha fazla ülkenin yasalarını ihlal ederek, uluslararası sınırlardan kişinin gizlice, sahte belgeler kullanarak aldatma yolu ile yasa dışı şekilde ülkeye girişi ya da bu girişimin kolaylaştırılması, ulaşımın sağlanması, taşınmaya teşebbüs edilmesi" durumlarında gerçekleşen bir suçtur.

<span class="mw-page-title-main">Libya başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Libya başbakanı, Afrika ülkesi Libya'nın 1951 yılından bu yana ülkede kurulan hükûmetlerin başında bulunan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Düzensiz göç</span>

Düzensiz göç, insanların bir ülkeden başka bir ülkeye yasal olmayacak şekilde girişleri, çıkışları, çıkmaya teşebbüs etmeleri ile yasal bir şekilde giriş yapmalarına karşın yasal kalış hakkını ihlal etmeleri ve çalışma izinleri bulunmamasına rağmen çalışmaları sonucunda ilgili ülkenin göç yasalarına muhalefet etmeleri durumudur. Düzensiz göç tanımını daha da genişletirsek suça karışan ve kamu düzeni, kamu güvenliği ve kamu sağlığını tehdit eden kişiler de bu tanıma eklenebilir.

Türkiye'deki Suriyeli karşıtlığı, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı ile Türkiye'ye gelen Suriyelilerin, mülteci kamplarında kalırken sonrasında gelen düzensiz göçlerle şehirlere yayılmasına karşı oluşan yaygın toplumsal tepkidir.

<span class="mw-page-title-main">Mette Frederiksen</span> Danimarka başbakanı

Mette Frederiksen, Haziran 2019'dan bu yana Danimarka'nın başbakanı ve Haziran 2015'ten bu yana Sosyal Demokratların Lideri olan Danimarkalı bir siyasetçi. Her iki görevi de üstlenen ikinci kadın, aynı zamanda Danimarka tarihinin en genç Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Xand van Tulleken</span> İngiliz televizyon sunucusu

Alexander "Dr Xand" van Tulleken İngiliz doktor ve TV sunucusudur. Daha çok ikiz kardeşi Dr. Chris ile birlikte CBBC'de yayınlanan Görevimiz: İnsan Vücudu isimli çocuk dizisini sunmasıyla ve Channel 4'ün How to Lose Weight Well isimli programı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Göçmen karşıtlığı</span> Bir grup insanın yerlisi olmadıkları başka bir ülkeye veya bölgeye yapılan göçe muhalefet

Göçmen karşıtlığı, bir ülkenin vatandaşı başka bir ülkeden göç ile ülkesine gelen sığınmacı veya mülteciyi reddetmesi, onu kabul etmemesi durumu olarak ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">2021-2022 Belarus-Avrupa Birliği sınır krizi</span>

2021-2022 Belarus-Avrupa Birliği sınır krizi, başta Irak ve Afrika'dan olmak üzere on binlerce göçmenin Belarus sınırları üzerinden Litvanya, Letonya ve Polonya'ya akın etmesinden oluşan bir göçmen krizidir. Kriz, 2020 Belarus devlet başkanlığı seçimi, 2020-21 Belarus protestoları, Ryanair'in 4978 sefer sayılı uçuşu olayı ve Krystsina Tsimanouskaya'nın zorla ülkesine geri gönderilme girişiminin ardından Belarus-Avrupa Birliği ilişkilerindeki bozulmayı ciddi şekilde tetikledi.

Türkiye göçmen krizi

Bazen Türkiye mülteci krizi olarak da anılan Türkiye göçmen krizi, 2010'larda Türkiye'ye çok sayıda insanın geldiği bir dönemdi. Türkiye, 2014'ten 2019'a kadar her yıl herhangi bir ülke veya bölgede en fazla sayıda kayıtlı mülteci alan ülke ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) göre dünyanın en büyük mülteci nüfusuna sahip ülkesidir. Çoğunluk, Haziran 2020 itibarıyla 3.591.892 olan Suriye İç Savaşı nedeniyle gelen mültecileridir. 2018'de BMMYK, Türkiye'nin tüm "kayıtlı Suriyeli mültecilerin" %63,4'üne ev sahipliği yaptığını bildirdi.

<i>Kaptan Benim</i> 2023 Dram filmi

Kaptan Benim, yönetmenliğini Matteo Garrone'nin yaptığı, senaryosunu Garrone'nin Massimo Gaudioso, Massimo Ceccherini ve Andrea Tagliaferri ile birlikte yazdığı 2023 yapımı bir dram filmi.

14 Haziran 2023'te göçmen kaçakçılığı yapan bir balıkçı teknesi İyon Denizi'nde Yunanistan'ın Messenia kentindeki Pylos kıyılarında battı. 10 Haziran'da Libya'nın Tobruk kentinden ayrılan tekne tahminen 400 ila 750 göçmen taşıyordu. Yunan makamlarının arama ve kurtarma çalışmaları, Mısırlılar, Suriyeliler, Pakistanlılar, Afganlar ve Filistinliler dahil olmak üzere hayatta kalan 104 kişiyi kurtardı. ve yüzlercesi kayıp ve ölü olduğu tahmin edilen 78 ceset buldu.